Checul aperitiv e un preparat pe care il intalnim frecvent la mesele in familie si poate fi preparat intr-o multime de feluri. Daca iti plac legumele, poti sa il faci cu tot ce iti trece prin minte, de la ardei si morcov, la masline si spanac, poti totodata sa pui in el cascaval, sunca, piept de pui sau ce iti mai place.
Sunt o multime de retete de chec aperitiv pe care le poti incerca pentru a-i surprinde pe cei dragi. Vei gasi o multitudine de variante, indiferent de preferintele pe care le ai. Iata care sunt cele mai apreciate:
Chec aperitiv cu legume
Ingrediente: 3-4 legaturi de ceapa verde, 4 ciuperci, 1 morcov, 1 ardei gras rosu/galben, 50 g mazare, 50 g porumb, 100 g faina, 3 oua, 50 g parmezan, 150 g cascaval, 100 g smantana, 1 legatura patrunjel, 5 g praf de copt, 1 lingurita busuioc uscat, sare si piper.
La aceasta reteta de chec de legume, toate legumele se toaca marunt, dupa care se amesteca impreuna cu cele care nu necesita maruntire, parmezanul, jumatate din cascaval si smantana. Se omogenizeaza toate cat mai bine, apoi peste ele se adauga ouale batute bine cu un praf de sare, si se condimenteaza dupa gust, cu sare, piper si busuioc.
Mai departe, praful de copt se incorporeaza in faina, apoi amestecul se adauga in compozitie si totul se toarna intr-o tava de chec. La final, peste se pune restul de cascaval si se da la cuptorul incins, la 180 de grade Celsius, pentru 45 de minute. E un chec aperitiv, cu de toate, care te va incanta daca iti plac preparatele cat mai sanatoase, fara carne.
Chec aperitiv de post
Daca esti intr-o perioada in care tii post si nu doresti sa consumi preparate care contin lactate sau oua, atunci poti foarte bine sa faci aceasta reteta de chec chec aperitiv cu legume, de post.
Ingrediente: 200 ml apa minerala, 50 ml ulei, 250 grame faina, 10 g praf de copt, un sfert de lingurita de drojdie uscata, 200 g ciuperci, 100 g masline, 1 morcov, 1 lingura seminte de in si 1 lingura seminte de mac, 1 ardei iute (sau 1 lingura boia iute, daca vrei sa fie putin picant), cateva fire de patrunjel verde, sare si piper.
Daca folosesti ciuperci proaspete, acestea trebuie spalate, taiate si putin inabusite in apa, cam 10-15 minute. Morcovul se da pe razatoare, iar patrunjelul se taie marunt. Intr-un bol mai mare, adauga apa minerala, uleiul, sarea, piperul si faina, apoi semintele si celelalte ingrediente. In caz ca observi ca e prea moale compozitia, mai poti pune faina. Tot amestecul se asaza intr-o tava de chec si se baga la cuptorul preincalzit, pentru 20-25 de minute, la 180-200 de grade Celsius.
E un chec aperitiv de post, fara ou care e posibil sa iti placa atat de mult incat sa il faci si atunci cand poti sa consumi lactate si oua.
Chec aperitiv mozaic
Ingrediente: 5 oua, 250 g faina, 180 g smantana, 100 ml lapte, 1 lingurita de praf de copt, 200 g sunca, 200 g cascaval, 1 ardei kapia, 6 masline negre, sare, piper.
Incepe acest chec cu legume si sunca amestecand bine ouale, impreuna cu sarea. Dupa, adauga smantana, omogenizeaza totul si introdu in recipientul respectiv sunca, ardeiul si maslinele. Dupa ce ai amestecat bine, incorporeaza faina cu praful de copt, cascavalul, laptele si condimentele dorite.
Acest chec mozaic e foarte simplu de realizat si are un gust delicios. Se coace la cuptorul preincalzit, la 200 de grade Celsius, timp de aproximativ 40-45 de minute.
Chec aperitiv cu ciuperci
Ingrediente: 200 g ciuperci, 200 g branza telemea, 2 ardei grasi, 2 legaturi de ceapa verde, 5 linguri de faina, 5 oua, 10 g praf de copt, sare si piper.
Acest chec aperitiv, cu legume si ciuperci, e foarte usor de facut. Trebuie sa tai marunt ciupercile, sa toci ceapa si sa maruntesti ardeii. Le asezi pe toate intr-un bol, apoi peste ele razi branza si ameteci bine.
Dupa, vine randul oualor, care se separa in cazul acestui chec cu ciuperci. Galbenusurile se bat impreuna cu sarea, pana devin cremeoase, iar albusurile trebuie facute spuma. Acestea din urma se adauga pe rand in vasul cu galbenusurile, apoi dupa ce le-ai introdus in compozitie se pune faina cu praful de copt, se amesteca totul foarte bine si se baga la cuptor, la 180-200 de grade Celsius, pentru 40 de minute.
Chec aperitiv cu masline
Ingrediente: 6 oua, 200 g cascaval, 150 g faina, 200 g masline, 150 g gogosari/ardei, 4 linguri de ulei, 1 lingurita si jumatate de praf de copt, sare, piper.
Pentru a incepe acest aperitiv chec, bate bine ouale, apoi, in recipientul respectiv adauga faina si praful de copt, treptat, si amesteca in continuare. Urmeaza uleiul, care se incorporeaza bine in compozitie, dupa care maslinele taiate si cascavalul. Daca la inceput poti amesteca cu mixerul, acum poti face totul cu ajutorul unei spatule. La final, adaugi ardeii si condimentele dorite.
Acest chec aperitiv deosebit se coace la cuptorul incins, la 200 de grade Celsius, pentru circa 30 de minute . Poti sa nu folosesti hartie de copt si sa tapetezi cu ulei si faina.
Chec aperitiv cu cascaval
Ingrediente: 100 g cascaval, 3 oua, 80 ml ulei, 150 g faina, 2 lingurite praf de copt, 125 ml lapte, jumatate de ardei, 50 g masline, sare, piper.
Acest chec sarat nu e deloc dificil de realizat, el fiind o reteta cat se poate de simpla si deloc pretentioasa. Toate ingredientele trebuie omogenizate bine, motiv pentru care trebuie sa incepi cu ouale. Acestea se mixeaza bine, dupa care se incorporeaza cu faina si praful de copt. Dupa, adaugi uleiul si laptele si omogenizezi totul.
Mai departe, pentru a duce la bun sfarsit aceasta reteta de chec aperitiv, adauga cascavalul ras, ardeiul tocat si maslinele maruntite, amestecand bine pentru a se combina frumos totul. Torni intr-o tava compozitia obtinuta si o introduci in cuptor, la 180 de grade Celsius, pana cand se rumeneste frumos si trece testul cu scobitoarea (circa 40 de minute). Cuptorul trebuie sa fie bine incalzit dinainte.
Chec cu spanac
Ingrediente: 500 g spanac proaspat, 200 g branza telemea/cas proaspat, 150 g faina, 1 lingurita praf de copt, 3 oua, 120 ml lapte, 80 g ulei, 50 g unt, marar proaspat, sare, piper, oregano.
Vedeta principala a acestui chec aperitiv pufos este spanacul, care se pregateste dupa cum urmeaza: se spala bine, se opareste cateva minute, se lasa la racit, apoi se toaca putin. Dupa, adauga intr-o cratita, pe aragaz, untul, pentru a-l topi, apoi spanacul, cu sare si piper, pentru cateva minute, pentru a-l sota.
Intr-un recipient mai mare, adauga faina, praful de copt si cele 3 oua, amesteca bine, dupa care pune uleiul si laptele si omogenizeaza. Toaca mararul (1 legatura) cat mai marunt, adauga-l in compozitie, apoi introdu spanacul sotat si branza maruntita. Amesteca totul foarte bine, apoi toarna intr-o tava in care ai pus hartie de copt. Peste, presara putin oregano.
Pentru a finaliza aceasta reteta de chec aperitiv, totul se coace la foc mediu, cam 180 de grade Celsius, in jur de 50-60 de minute.
Chec aperitiv cu sunca si cascaval
Ingrediente: 200 g sunca, 100 g cascaval, 200 g branza telemea, 100 g ciuperci, 100 g masline (fara samburi), 1 ardei kapia rosu, 5 oua, 200 g faina, 100 ml lapte, 50 ml ulei, 10 g praf de copt, sare, piper.
Acest chec aperitiv, cu ciuperci, sunca si cascaval, e unul foarte bogat, care iti va da o senzatie de satietate atunci cand iti este foame. El se prepara intr-un mod destul de simplu, iar gustul este delicios.
Incepe sa pui in practica aceasta reteta de chec aperitiv, cu sunca si cascaval, pregatind cu grija ingredientele. Cascavalul si branza se dau pe razatoare, pe partea mai mare, iar sunca, ciupercile, maslinele si ardeiul se taie marunt.
Ce urmeaza sa faci in continuare e sa amesteci faina cu praful de copt si peste ele sa torni ouale batute si branza. Adaugi apoi celelalte ingrediente, amesteci totul pentru a se omogeniza cat mai bine.
Pentru a coace acest chec aperitiv, cu cascaval si sunca presata, trebuie sa torni compozitia intr-o tava tapetata cu faina sau cu hartie de copt, sa incalzesti inainte cuptorul si sa lasi amestecul in interior pentru 45 de minute, la 180-200 de grade Celsius. Daca doresti, poti sa mai adaugi cascaval si pe deasupra, cu 5 minute inainte de a scoate tava din cuptor.
Chec aperitiv cu branza
Ingrediente: 200 g branza feta, 6 oua, 200 g masline fara samburi, 200 g rosii cherry, 150 g ardei rosu gras, 150 g faina, 5 g praf de copt, 60 g unt, 1 lingurita de cimbru, sare si piper.
Pentru acest chec aperitiv, reteta simpla si bogata, trebuie sa incepi prepararea prin a marunti maslinele (taiate in 4, pe lung), branza feta (cubulete), ardeiul (cubulete), rosiile (taiate in 2). Mai departe, se amesteca maslinele cu banza si ardeiul.
Intr-un alt recipient, bate bine ouale, adauga faina, praful de copt, untul, sarea si piperul. Omogenizeaza totul, apoi acest amestec incorporeaza-l in cel cu legume, impreuna cu celelalte ingrediente care au mai ramas, cu exceptia rosiilor si a catorva masline, care vor veni plasate deasupra.
Continua acest chec aperitiv rapid prin a turna intr-o tava compozitia, iar apoi, peste, asaza frumos rosii cherry si masline.
Acest amestec se coace la cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius, pentru 30-35 de minute. Se lasa la racit pentru a putea fi taiat apoi cat mai usor.
Chec aperitiv cu piept de pui
Ingrediente: 500 g piept de pui, 200 g cascaval, 1 ardei kapia, 1 dovlecel, 1 fir de praz, 5 oua, 4 linguri de faina, 1 lingurita praf de copt, piper si sare.
Pieptul de pui pentru acest chec aperitiv trebuie fiert si apoi taiat cubulete (cat de marunt iti place). In timp ce acesta fierbe, te poti ocupa de ardei, care trebuie tocat cubulete, dovlecel, care trebuie taiat cuburi si el si cascaval, care se rade. Prazul se taie rondele si se amesteca si el cu celelalte ingrediente.
Intr-un bol separat, se bat bine ouale, se adauga sare, piper si alte condimente, daca mai doresti, iar peste faina si praful de copt. Se omogenizeaza toate foarte bine, apoi se toarna peste celelalte ingrediente si se amesteca foarte bine.
Compozitia obtinuta se plaseaza intr-o tava si apoi se introduce intr-un cuptor electric preincalzit si se lasa pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade. Va iesi un preparat delicios si satios.
Toate aceste retete prezentate de noi pot fi gatite si ca aperitive in forma de briose, doar ca e putin mai migalos, deoarece trebuie sa torni in forme mai mici. Mult mai simplu si rapid e sa faci un chec aperitiv cu sunca, branza, legume, piept de pui etc., mai ales daca te grabesti si vrei sa reduci din timpul de pregatire.
Fiecare reteta prezentata de noi mai poate fi adaptata in functie de ce anume ai prin frigider. Poti sa renunti la unele ingrediente, poti sa le adaugi pe altele, dupa preferinte. Ideea e sa ai grija la cantitatea de faina si eventual sa o adaugi pe rand, pentru a obtine consistenta dorita, care trebuie sa fie una ca un aluat de clatite mai gros. Daca se intampla sa respecti cantitatile date de noi si sa ti se para ca mai e nevoie de faina, mai adauga, pana e asa cum trebuie, deoarece e posibil sa calesti poate mai mult sau mai putin anumite ingrediente, ouale sa fie mai mari etc.
In cazul in care nu ai un cuptor electric pentru a seta temperatura si timpul, poti sa folosesti unul clasic, pe gaz. Coace totul la foc mediu si fa testul cu scobitoarea sau cu un varf de cutit, pentru a vedea daca poti sa opresti focul.