Cantitatea de cofeina din ceasca de dimineata variaza in functie de ce tipuri de cafea consumi.
Trei caracteristici fac in mod special diferenta: tipul boabelor de cafea (arabica sau robusta), modul de prajire si procesul de pregatire a bauturii.
Vezi mai jos cum obtii cea mai tare cafea si ce forme sunt mai slabe si pot fi consumate mai des.
Istoria cafelei
Istoria oficiala a cafelei incepe prin secolul XI cand boabele de cafea au inceput sa fie importate din Etiopia in Arabia.
Povestea spune ca ele au fost decoperite de un tanar cioban, prin anul 850, in Etiopia, care a observat ca acele capre care consumau boabele, deveneau agitate.
Denumirea de “cafea” vine de la “qahwah”, in limba araba, iar persanii au numit licoarea obtinuta din boabe “vinul islamului”.
Cafeaua a inceput sa fie populara in Europa in prima jumatate a secolului XVI, iar prima cafenea s-a deschis in anul 1530 in Damasc.
Ce contine cafeaua?
Cafeaua nu contine zaharuri si grasimi. Este in schimb bogata in vitamine si minerale.
Intr-o cana de 200ml de cafea se gasesc: 0.3g proteine, 0.6mg vitamina B5, 0.5mg vitamina B3, 0.3mg vitamina B2, 116mg potasiu, 95mg cofeina (cantitatea difera in functie de tipul de cafea), 7,1mg magneziu, 0,1mg mangan.
Ce este cofeina
Cofeina este o substanta amara prezenta in cafea, ceai, cacao, guarana, mate, nuci de cola. Pura, cofeina are forma de cristale albe, este solubila in apa si se topeste la 238oC. Stimuleaza sistemul nervos, respiratia, ritmul cardiac si actioneaza ca diuretic.
Cofeina se absoarbe in organism in aproximativ 45minute dupa consum si atinge concentratia maxima in sange pentru o perioada de 15 minute pana la 2 ore. – Coffeine, Harvard.edu
Exista peste 700 de bauturi cu cofeina in comert, incluzand sucuri, cafele si ceaiuri, devenind un ingredient important, de care au nevoie oamenii zi de zi, sau de care se folosesc pentru a dobandi un plus de energie de-a lungul zilei.
Cofeina provoaca o usoara dependenta, motiv pentru care se afla in numeroase bauturi, si e singurul element de acest fel care se gaseste in mod natural sau care se adauga articolelor lichide.
Majoritatea consumatorilor de produse cu cofeina intampina simptome de sevraj, printre care se afla durerile de cap, iritabilitatea, letargia sau oboseala, atunci cand inceteaza sa mai ingurgiteze aceleasi cantitati.
Totusi, cata cafeina exista in diferitele tipuri de cafea pe care le poti incerca? Afla cate ceva despre unele din cele mai comune sortimente.
Calculeaza doza maxima de cofeina
Doza recomandata pentru adulti este de cel mult 300-400 mg de cafeina in fiecare zi sau 200mg cafeina intr-o singura portie. Calculeaza doza maxima pentru tine in functie de greutatea corporala aici.
Tipuri de cafea si continutul de cofeina
“Tarie” in functie de metoda prajirii
Desi nu exista dovezi puternice care sa arate ca taria cafelei este influentata de metoda de prajire, aceasta poate suferi modificari.
In general, cafeaua cu prajire redusa contine mai multa cofeina, deoarece nu este preparata termic la fel de mult precum celelalte.
Totusi, desi este prajita mai mult, cand cafeaua e masurata in volum, cea prajita mai intens va insemna mai multe boabe intr-o lingura decat cea prajita putin.
Un alt fapt ce duce la ideea ca prajirea intensa este mai bogata in cafeina este gustul mai amar, dar acesta nu e un indicator al tariei.
Boabele arabica versus cele robusta
Dintre cele doua tipuri de cafea, cafeaua robusta este mai usor si ieftin de cultivat, si are o cantitate de cafeina de cel putin doua ori mai mare decat cea arabica. Poate ajunge, in functie de sortiment, si pana la de patru ori mai puternica si rezista mai bine la posibili daunatori.
Se gaseste in amestecurile de cafea accesibila de pe piata sau chiar in variantele instant. Totusi, gustul va fi mai amar si mai acid, iar aromele vor fi mai slabe.
Arabica are o calitate superioara, dispunand de un gust mai bogat si o aroma mai placuta, mai savuroasa, indiferent de tipul de prajire.
Totodata, va avea un pret mai crescut, in special cand vine vorba despre optiunile gourmet de pe piata, dar continutul de cafeina va fi mai slab decat in primul caz.
Pahar termo pentru cafea, 250ml
Din sticla termorezistenta. Disponibil si in varianta de 350ml.
Vezi oferta aici.
Tipuri de cafea – Cafeaua decofeinizata
Desi numele sugereaza ca este un produs caruia ii lipseste in totalitate cafeina, acest lucru nu este tocmai adevarat. In realitate, se pierde in jur de 97% din cantitatea de cofeina gasita, in mod normal, in respectivul sortiment.
Asta inseamna ca, la o cana normala de cafea decofeinizata, inca mai ai in jur de 10 miligrame de cofeina. Astfel, cand este necesara indepartarea totala a cofeinei din dieta, va fi folositor sa inlocuiesti cafeaua in totalitate.
Cafea la ibric
Face vreo diferenta modul in care este preparata cafeaua? Se pare ca da, deoarece metoda prepararii influenteaza taria extrasa. Cu cat e mai indelungata metoda de preparare, cu atat mai puternica poate fi cafeaua.
Optiunea facuta la ibric, care implica fierberea granulelor in apa, poate avea intre 160 si 240mg cand vine vorba despre o ceasca de 200 ml.
Cafea la filtru
Cafeaua la filtru pare putin mai tare deoarece necesita mai mult timp pentru preparare. Dar se estimeaza ca o ceasca de 200 ml va contine in jur de 115 – 175mg de cafeina.
Totodata, continutul de cafeina al unei astfel de bauturi difera foarte mult, deoarece tipurile de cafea folosite variaza de la un brand la altul, precum si in functie de modul de prajire.
Pentru filtru permanent cafea V-Shape V60.
Tipuri de cafea – Metoda drip
In acest caz, preparatul dintr-o ceasca de 200 ml poate avea intre 100 si 175 mg de cofeina, media fiind de 145 mg.
French press
Cafeaua facuta dupa metoda french press nu este foarte bogata in cafeina, o cana de 200 ml insumand intre 80 si 135 mg, fiind similara ca si tarie celei preparate cand folosesti un ibric.
Espresso
Un espresso mic, de 30 ml, va contine in jur de 40mg de cafeina. Nu este mult, comparativ cu celelalte tipuri de bautura. Insa pare mai tare, deoarece cantitatea este mai mica si mai concentrata, fiind consumata mai repede decat, sa zicem, o cana obisnuita, de 200 ml.
Cafea instant
Ness-ul sau cafeaua solubila sunt acele cristale pe care le introduci in apa fierbinte si care se dilueaza, oferindu-ti o cana rapida de licoare fermecata ce iti va oferi energie.
O cana de 200ml poate avea intre 65 si 100mg de cofeina, o cantitate medie, comparativ cu celelalte tipuri, dar care va parea mai tare deoarece are un gust mai amar.
Americano
O cafea americano in stilul celei de la Starbucks, care are 475grame, poate contine pana la 225mg de cafeina, ceea ce inseamna ca se apropie vertiginos de continutul maxim recomandat pentru adulti.
Cappuccino
Una din bauturile foarte populare in cafenele, si nu numai, este cappuccino. Ce contine cappuccino? Il prepari din una sau mai multe parti de espresso, lapte si spuma de lapte.
Mai poti pune deasupra si fulgi de ciocolata rasa ori praf de cacao sau scortisoara macinata.
O cana de 354ml de cappucino poate avea in jur de 154 mg de cafeina.
Caffe latte
In cazul unui latte, care este format din espresso si lapte, poti consuma in jur de 450 de ml. Cantitatea de cafeina se ridica, pentru o astfel de portie, la 154 mg.
Versiunile in cantitati mai mici pot avea un continut redus de cafeina, in jur de 70 – 80 mg.
Tipuri de cafea – Frappe
Retetele de frappe sau cafea cu gheata sunt diferite, asa ca si continutul de cafeina va diferi de la un brand la altul si de la o cafenea la alta.
In medie, un pahar de 350 ml de cafea in stil frappe va avea in jur de 100 – 120 mg de cafeina (de exemplu, cea de la Starbucks).
Mixer frappe Stand-alone Rohnson R447
Pentru frappe, milkshake, cocktailuri. Putere 100W, 2 viteze, 0,5l, pentru uz casnic sau in cafenele. Vezi oferta aici.