fbpx

14 tipuri de tacamuri si cum le utilizezi

Last Updated: 28.02.24

 

Afla tot ce trebuie sa stii despre tacamuri, istoria si modul in care se folosesc acestea, din randurile urmatoare, pentru a fi oricand gata si a avea la indemana cateva date interesante si utile, cu care poti porni o discutie frumoasa si informativa cu oricine. 

 

Inca din vremuri indepartate, oamenii si-au construit tacamuri din pietre pilite si oase pentru a vana si manca. Astfel de creatii, ornate cu pene, bijuterii si chiar crestaturi au existat in jurul mesei chiar si in Evul Mediu, cand furculitele au devenit o realitate. La curtea regelui Ludovic al XIV-lea, in 1669, cutitele ascutite, de vanatoare, au fost inlocuite, in sfarsit, cu unele boante sau mai putin taioase, primele obiecte din inox aparand abia in secolul 20. 

Furculitele au aparut in aceeasi perioada ca si cutitele, avand doar doi colti si fiind intrebuintate doar pentru gatit si servit, deoarece se considera ca mancatul cu altceva decat cu mainile reprezenta o ofensa la adresa lui Dumnezeu. Egiptenii antici au fost primii care au intrebuintat furculite drept tacamuri si, in Europa secolului al 16-lea, Ecaterina de Medici a fost cea care a adus aceste ustensile pe mesele frantuzesti. 

Lingura a fost initial sculptata din lemn, oase, piatra sau scoici, numele sau modern, englezesc, provenind din cuvantul anglo-saxon “spon”, ce inseamna bucata de lemn sau aschie de lemn. Exista inca din perioada egiptenilor antici si a grecilor si romanilor, designul dezvoltandu-se de-a lungul timpului pana s-a ajuns la stilul actual, ce dateaza din secolul al 18-lea. 

 

Cutite

 

Cutitul de masa

Se foloseste pentru a taia orice in situatii informale, avand adesea o lama cu zimti. Se gaseste in seturi de tacamuri, dar si la bucata, in ce stil doresti. 

Cutitul pentru unt

Ajuta la intinderea untului si a gemului pe paine fara a distruge felia, avand o infatisare placuta si functionala. Nu are zimti, lama fiind mai putin ascutita, un produs calitativ avand un corp robust, din otel inoxidabil, pentru a-si pastra forma de-a lungul mai multor ani. 

 

Cutitul pentru friptura

Se gaseste foarte des pe masa, si il descoperi adesea si in magazinele de specialitate, si nu numai. E indispensabil felurilor de mancare ce includ bucati de carne, deoarece ai nevoie de ceva care taie bine. Exista pe multiple dimensiuni si stiluri, seturi de acest fel fiind oferite drept cadou la diferite ocazii. 

 

Cutitul de desert

Desi nu se gasesc la fel de repede intr-o bucatarie traditionala, cutitele pot avea un rol elementar, mai ales in cadrul unei setari formale. O felie de tort sau o tarta se consuma mai tacticos si mai elegant folosind furculita si cutitasul, avand dimensiuni reduse si practice. 

Infatisarea rafinata a tacamului ajuta la elevarea mesei. Unele seturi pot avea un cost mai ridicat si se pot gasi relativ mai greu decat alte tacamuri mai populare, dar exista si optiuni accesibile ca pret. 

 

 

Furculite

 

Furculita de salata

E cel mai des intalnita pe mesele formale si informale, fiind folosita, evident, pentru salate. Are dimensiuni medii spre mari, pentru a se preta mai multor feluri de mancare, deoarece oamenii nu respecta intotdeauna eticheta, in special la ocazii obisnuite, in familie. 

Furculita pentru cina

E confectionata din otel inoxidabil, de obicei, avand dimensiuni generoase, deoarece aceasta ustensila este creata pentru a fi folosita la felul principal sau la majoritatea felurilor de mancare ce implica si o sursa de proteina (sub forma de carne). Este, fara indoiala, cea mai folosita furculita dintre tacamuri, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie. 

 

Furculita pentru desert

Este mai mica decat celelalte, dar la fel de robusta, rezistand testului timpului, in special atunci cand este confectionata dintr-un material de calitate, precum otelul inoxidabil. Ofera o alternativa eleganta la servirea deserturilor, in special pentru persoanele care adera la regulile de fine dining, unde fiecare fel de mancare are propriile tacamuri. 

 

Furculita pentru fructe de mare

Nu toata lumea va avea nevoie de o astfel de ustensila, mai ales cand in familie nu se consuma scoici, insa in situatii formale, unde un astfel de fel de mancare va fi servit, face o impresie frumoasa. Este singura furculita care se plaseaza in partea dreapta a farfuriei, si se recunoaste prin cei trei colti. 

 

 

Linguri

 

Lingurita

In orice locuita se gasesc cateva astfel de piese care se intrebuinteaza mai ales la amestecarea bauturilor, la dozarea condimentelor in feluri de mancare sau la consumul deserturilor moi. Oricine bea cafea sau ceai are la indemana cel putin o colectie de sase bucati. 

Din fericire, orice set de tacamuri contine si astfel de piese, de regula, acestea putand fi achizitionate si separat. Pentru a completa o masa unde se serveste cafea, ceai sau desert, nu ar trebui sa lipseasca. 

Lingura clasica

Nu lipseste din nicio casa, putandu-se utiliza pentru tot felul de activitati din bucatarie, pe langa gatit si mancat. Este piesa de baza pentru orice gospodina, folosindu-se pentru orice necesita lingura, de la cerealele de dimineata si pana la supe sau ciorbe. 

Si, deoarece se gaseste in orice magazin de profil, si chiar si in supermarketuri, nu ar trebui sa iti fie dificil sa gasesti niste optiuni de acest fel pe care sa le intrebuintezi zilnic. Pentru mese mai formale poti folosi un set clasic de tacamuri pentru 12 persoane sau mai putine, din otel inoxidabil, care prezinta finisaje de calitate, si care va arata foarte bine. 

 

Lingurita de desert

Se foloseste, in mod evident, pentru consumarea deserturilor mai moi, fie ca este vorba de mousse sau prajiturele cu blat si crema. O gasesti pe mesele aranjate mai formal, elevand aspectul asezarii. Cand doresti sa iti impresionezi oaspetii si servesti desert, nu va lipsi de pe masa. 

Se deosebeste de alte linguri si lingurite prin faptul ca marginile sunt usor zimtate, de obicei, pentru a putea taia blatul. 

 

Lingura de supa

Nu ii mai trebuie prezentare, fiind cea pe care o folosesti pentru a consuma supe. Poate fi inlocuita de lingura obisnuita, dar este mai eleganta si are o forma mai rotunda si usor mai adanca, fiind mai mica decat una normala, dar mai mare decat lingurita. 

 

Lingura de bulion

Se gaseste la mesele formale, fiind folosita pentru a consuma supele foarte usoare sau lichide. Are forma mai redusa fata de cele de supa si nu intalneste la fel de des in seturi simple sau magazine. 

 

Spork-ul

Aceasta ustensila face parte dintr-un trend, nefiind tocmai gasita in cazul cinelor formale, ci mai degraba in casele oamenilor. Aspectul este clar, fiind format dintr-o lingura cu colti de furculita, indeplinind un dublu rol. Pentru a obtine o astfel de piesa, va trebui sa o cauti in magazinele online si offline, deoarece nu o intalnesti in seturile de tacamuri clasice. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii