Hello again!
Dupa cum am promis, azi ne delectam cu si despre bucataria romaneasca si iti propun:
- 3 retete delicioase de pe la noi.
- 1 articol despre esenta bucatariei romanesti si cum ne defineste gustul, mai mult decat originea.
- 1 bucatar roman cu stele Michelin si unde poti gusta din ce gateste.
Nu rata curiozitatile faine din sectiunea “Stiai ca” si vezi ce stiri am mai cules pentru tine – incep cu mancare buna si se termina cu o carte pe care ai putea dori sa o citesti.
Ciorba cu loboda rosie, cartofi si fidea, Papanasi moldovenesti si Lapte de bou
Pentru zilele toride care au dat peste noi iti propun o ciorba gustoasa de loboda rosie, cu cartofi, pe care o poti consuma si rece. Merge cel mai bine cu o paine taraneasca de casa si o legatura de ceapa verde. Vei reteta completa pe site.
Cu greu ma pot opri din mancat cand am in farfurie acesti papanasi moldovenesti, cu smantana de tara si o dulceata faina de visine sau cirese. Iti lasa gura apa numai cat citesti reteta si sunt nemaipomeniti cand ai oaspeti. Se lasa linistea la masa:). Tot pe bucatariaioanei.ro gasesti detaliile, chiar aici.
Laptele de bou este o reteta veche, dar nou descoperita, pe care iti recomand sa o testezi, mai ales daca stii cat de sanatoase pot fi semintele de dovleac. Incearc-o cu mamaliga si nu uita sa gestionezi atent sarea. Sigur lasi castronul gol, daca prepari laptele dupa reteta saptamanii, de aici.
Cea mai veche amintire pe care o am cu mancare traditionala are in centru ciorba de legume, acrita cu corcoduse, pe care o pregatea strabunica cand eram de-o schioapa. Nu-mi aduc aminte gustul de atunci, ci doar mirosul de dogorit de la plita si nedumerirea de copil care priveste corcodusele, cam necoapte, aruncate la fiert pentru altceva decat compot.
Romanesc, pe gustul nostru
Cand incepi sa citesti carti si articole despre bucataria romaneasca traditionala, prima senzatie este tot una de nedumerire. Istoria noastra gastronomica este atat de bogata in influente straine, incat cu greu poti spune ca un fel de mancare este doar si numai al nostru.
In Dobrogea si sudul Moldovei gasesti multe retete care, la baza, sunt turcesti, grecesti sau bulgaresti (musaca, ciulama, baclava etc.), prin est si nord se resimte influenta slava, iar in vest si nord-vest preparatele de origine nordica si austro-ungara sunt la ele acasa (ciorbe acrite cu otet si drese cu ou sau smantana, gulas, papricas etc.).
Dar, mai retii si faptul ca, desi au si italienii polenta si gasesti carne tocata invelita in ceva, in toata regiunea mediteraneana, noi romanii avem felul nostru specific de a pregati si mamaliga si sarmalele si musacaua, iar gustul si aromele noastre nu sunt niciodata aceleasi cu ale altora.
Romanesc si de-al locului
Gatesti cel bine romaneste cand folosesti roadele locului. Leusteanul, patrunjelul, mararul, leurda, loboda, stevia, macrisul, maghiranul, cimbrul, ceapa, usturoiul sunt doar cateva ingrediente care nu pot lipsi dintr-o reteta traditionala romaneasca.
Desi nici verdeturile si nici legumele nu mai sunt ce erau, cand gatesti doar cu ce ai prin gradina sau cu ce gasesti la tarani in piata, cel mai adesea te vei duce intr-o zona a gastronomiei romanesti. La fel stau lucrurile si cu carnea de vanat, dar si de pui, porc sau vita, pe care am invatat de mult sa o gatim bine si gustos.
Ce pui pe masa
Cand gatesti traditional romanesc nu poate lipsi niciodata o zama buna si daca calatoresti frecvent in strainatate, stii deja ca vei gasi rar atat de multe variante de ciorbe, supe si borsuri gustoase in afara granitelor.
Poti pune pe masa si o tochitura, toba, sarmale, parjoale, friptura de miel, pasca si cozonac, o mancare de urzici, iahnie de fasole, o placinta poale-n brau, papanasi cu smantana, ardei umpluti, salata de vinete etc. Desi le mai gasesti si pe la altii, sunt preparatele bunicilor si strabunicilor nostri, ne insotesc de Craciun, de Pasti si in alte zile de sarbatoare, care ne definesc traditiile si obiceiurile stramosesti, si cum le gatim noi, nu le gateste nimeni.
Stiai ca:
- Prima carte romaneasca de bucate a fost scrisa in Transilvania in secolul XVI (“Cartea de bucate a bucatarului sef al principelui Transilvaniei”)
- Petru Cercel (1583 – 1585) se bucura de deliciile bucatariei franceze si italiene inca de la finalul secolului XVI, avand bucatari din aceste tari la Curtea de la Targoviste
- Binecunoscuta Casa Capsa din Bucuresti a creat prajitura joffre in anul 1920, cu ocazia vizitei maresalului Joseph Jacques Cesaire Joffre, folosind ca inspiratie forma caschetei de maresal.
- Citeste mai multe despre ciorba la romani pe gastroart.ro, un site cu articole faine, bine scrise si usor de citit.
- Afla mai multe despre originea ciorbei de burta, a micilor, mamaligutei, pilafului si altor preparate pe care le-am adoptat si transformat in deliciile romanesti de astazi de aici.
- Nu, n-am uitat de bauturile noastre traditionale. Vezi aici ce licoare poti turna in pahare dintre preparatele specific romanesti.
- Primul bucatar roman cu stea Michelin si-a deschis un restaurant la Cluj
- Restaurant Noua Bucatarie Estivala – 2 proiecte 100% romanesti fac casa buna la mare
- Prima carte de autor a jurnalistului culinar Cosmin Dragomir – “Curatorul de zacusca, texte gastronomice”