Ciocolata de casa, paine, cozonac, torturi, chifle, gogosi – sunt doar o parte dintre preparatele care iti ies mai bine, daca utilizezi un mixer cu bol. Cauta in acest articol reteta preferata si bucura-te de avantajele oferite de acest dispozitiv performant.
Daca ti-ai cumparat de curand un mixer cu bol si nu esti chiar sigur ca ai facut o investitie buna, iti recomandam sa il testezi cu cateva retete care chiar ies mai bine cu un astfel de aparat. Foloseste reteta preferata din acest articol si adauga in meniu un preparat delicios si usor de facut cu un astfel de aparat electrocasnic.
Ciocolata de casa cu alune si nuga
Pentru pasionatii de dulciuri facute in casa propunem un deliciu bogat in cacao si alune, cu textura care iti va aduce aminte cu siguranta de copilarie. Reteta este formata din doua parti pe care le vei aborda separat. Trebuie sa pregatesti mai intai un caramel din alune, apoi ciocolata tip nuga.
Pentru caramel ai nevoie de 300g zahar, 150g smantana grasa, doua linguri de unt, aproape doua cani de alune prajite, dar nesarate, trei sferturi de lingura de sare si putin ulei. Pregateste o tava de cuptor acoperind cu foaie de copt si unge putin cu ulei.
Intr-o craticioara incapatoare adauga zaharul si un sfert de cana de apa si pune apoi pe ochi la foc mediu. Asigura uniformizarea amestecului, rotind usor craticioara si foloseste o pensula umeda sau o lingura doar pentru a cobori in compozitie lichidul care se depune pe pereti. Mentine aceste miscari pana cand zaharul a capatat o culoare aramie (15 – 20 de minute), apoi ia de pe foc.
Adauga foarte incet smantana, amestecand continuu, cu o spatula din silicon. Va incepe sa bolboroseasca si sa se umfle. Daca vezi ca tinde sa dea pe dinafara, nu mai adauga smantana si amesteca pana cand compozitia se linisteste, apoi toarna din nou. Continua sa amesteci pana cand obtii aspectul unui unt fin si uniform. Pune din nou pe ochi, la foc mediu, adaugand un termometru de bucatarie si lasa sa se incalzeasca pana la 120oC. Pune apoi alunele si sarea, amestecand cu o paleta pentru a omogeniza compozitia.
Toarna mixul de alune si caramel in tava pregatita la inceput, foloseste spatula pentru a obtine un strat cu grosime egala pe intreaga suprafata si lasa sa se odihneasca pentru minim 1 ora.
Nuga se obtine din 2 albusuri de ou, 350g zahar, 125g unt de arahide la temperatura camerei si jumatate de lingura de sare fina. Bate albusurile intr-un mixer cu picior, folosind capul tip tel la viteza medie, pana cand se formeaza varfuri care stau singure in picioare. Intr-o craticioara, toarna 125ml de apa, zaharul si un termometru, incalzeste la foc mediu si amesteca continuu cu o spatula pana cand zaharul se dizolva. Scoate spatula si adu lichidul la punctul de fierbere, rotind usor craticioara pentru a preveni lipirea, pana cand termometrul arata 120oC. Adauga apoi lichidul peste albusuri, in timp ce mixerul lucreaza la viteza medie, avand grija sa nu te stropesti.
Creste viteza mixerului si lasa-l sa lucreze pana cand compozitia are o textura groasa, opaca, de culoare alba (aproximativ 8 minute). Adauga untul de arahide si sare si amesteca incet cu spatula pana cand ingredientele sunt incorporate perfect. Toarna amestecul peste caramelul de alune si lasa sa se stea pentru minim 1 ora (ideal, peste noapte).
Intoarce preparatul pe un platou si taie felii. Poti acoperi cu glazura de ciocolata neagra sau alba, bucati de alune, nuci sau fistic.
Mousse de ciocolata
Un desert delicat, dulce-amarui, potrivit atat pentru cei mici cat si pentru adultii obisnuiti cu produse rafinate de cofetarie. Inainte de a incepe, tine cont de faptul ca acest preparat are nevoie de minim 6 ore pentru a fi gata, deci pregateste-l cu cel putin 6 ore inainte de momentul servirii.
Pentru mousse de ciocolata ai nevoie de 400g smantana de la rece, 4 galbenusuri mari, 3 linguri de zahar, o lingura esenta de vanilie, 200g de ciocolata pentru menaj, de calitate buna, maruntita, putina frisca pentru ornat.
In aceasta etapa ai nevoie de mixer si bol pentru a amesteca galbenusurile cu zaharul si un praf de sare. Dupa ce compozitia s-a omogenizat suficient si zaharul s-a topit, o vei turna intr-o craticioara in care ai incalzit la foc mic, in prealabil, 150g smantana. Amesteca totul incet, folosind o paleta si pastrand ochiul la foc mediu. Foloseste un termometru de bucatarie pentru a afla cand se atinge nivelul de 70oC. Toarna crema de ou intr-un bol, folosind o strecuratoare pentru a opri pielitele de la galbenus si adauga esenta de vanilie, amestecand cu o spatula.
Topeste bucatile de ciocolata la bain-marie, amestecand cu spatula si apoi adauga cate putin, crema de ou, continuand sa omogenizezi compozitia, cu miscari circulare pana la uniformizare. Pune restul de smantana in mixer si lasa aparatul sa functioneze pana cand smantana face varfuri similare albusurilor batute bine.
Adauga smantana peste amestecul cu ciocolata, amestecand incet cu paleta de silicon, cu miscari circulare, de jos in sus. Pune apoi compozitia in pahare de sticla sau alte tipuri de forme si da la rece pentru minim 6 ore. Pentru a avea o textura perfecta, lasa la temperatura camerei pentru 15 – 20 minute inainte de servire.
Painici afanate cu usturoi si rozmarin
Ideale pentru sandwich-uri si gustari rapide, aceste produse moi si aromate se obtin foarte usor, daca ai la indemana un mixer cu bol. Ai nevoie doar de 3 oua, 1/2 lingurita de praf de copt, 3 linguri de iaurt, 1/2 lingura de rozmarin uscat si maruntit,1/2 lingura usturoi pudra si 1/4 lingurita de sare.
Incalzeste cuptorul la 150oC si acopera o tava cu hartie de copt. Pune in bolul de la mixer galbenusurile de ou impreuna cu iaurtul, rozmarinul, usturoiul si sarea si lasa dispozitivul sa mearga la viteza medie, pana cand obtii un amestec omogen. Schimba bolul si mixeaza albusurile de ou cu praful de copt pentru aproximativ 7 minute, apoi adauga o mica parte din amestec peste compozitia cu galbenusuri, folosind o paleta pentru a omogeniza. Completeaza cu restul albusurilor, amestecand in continuare.
Foloseste o lingura pentru a imparti compozitia in sase portii pe care le asezi pe tava de copt. Gateste timp de 35 de minute, apoi opreste cuptorul si lasa usa intredeschisa pentru ca painicile sa se raceasca incet, pentru aproximativ 45 – 50 de minute. Muta-le pe un platou si lasa la racit pentru minim 20 de minute inainte de a servi.