Multi cumparatori se gandesc sa foloseasca oala sub presiune pentru a fierbe diverse alimente, insa aceasta nu este singura sa utilizare. Descopera cateva retete delicioase de friptura pe care le poti prepara intr-un astfel de recipient – desigur, intr-un timp mult mai scurt decat in alte vase.
Retete de friptura frageda si suculenta
Daca esti in posesia unei oale sub presiune, de buna calitate, ar fi pacat sa o folosesti numai pentru supe sau porumb fiert, si sa nu ii diversifici modurile de utilizare si la alte retete delicioase. De aceea am decis sa iti propunem cateva retete de friptura, delicioase, rapid si usor de preparat, pe care credem ca te vei bucura sa le experimentezi impreuna cu cei dragi.
Friptura de porc cu usturoi si ceapa
Aceasta reteta li se adreseaza in primul rand iubitorilor de carne de porc care doresc o mancare frageda si suculenta, plina de savoare. Daca alegi intelept bucata de carne din care sa fie pregatita mancarea, te poti bucura de o tocanita mai grasa sau mai slaba, in functie de preferinte. Recomandarea bucatarului este sa optezi fie pentru spata, fie pentru pulpa, acestea fiind suficient de fragede, insa daca preferi te poti orienta si catre o bucata de ceafa.
Chiar daca dorinta ta de a consuma carne cat mai dietetica este perfect de inteles, cand optezi pentru aceasta reteta trebuie sa tii cont ca un pic de grasime ofera si o alta savoare, si o alta fragezime, deci cotletul, de pilda, nu e o alegere grozava.
Revenind la porcul nostru: pentru o cantitate de 1.5 – 2 kg carne de porc trebuie sa te pregatesti din belsug cu ardei, ceapa, usturoi si condimentele potrivite. Ai nevoie de 6 – 8 cepe, 10 catei de usturoi, macar 2 ardei kapia sau grasi. In plus, vei mai folosi la gatit un strop de ulei, sare, piper, boia dulce si seminte de chimen; in functie de preferinte, poti adapta condimentele in asa fel incat sa fie cat mai pe gustul tau.
In oala sub presiune se pune un strop de ulei in care se prajesc semintele de chimen. Cand acesta incepe sa imprastie aroma specifica, adaugi carnea: fie in bucati mai mari, pe care sa le tai la servire, fie direct taiata in cuburi generoase. Ele se rumenesc la foc mare cate 3 – 4 minute pe fiecare parte, astfel incat exteriorul sa se caramelizeze si sa pastreze sucul in interior. In functie de oala si de sursa de caldura, aceasta rumenire poate dura si pana la 20 minute.
Carnea se poate scoate temporar pe o farfurie, dupa care in uleiul ramas se calesc cepele taiate solzisori, cu sare, impreuna cu ardeiul si cu jumatate din cantitatea de usturoi. Odata ce acestea s-au inmuiat, se adauga la loc bucatile de carne, se asezoneaza cu piper, boia si sare.
Se adauga aproximativ 100 ml apa, se fixeaza capacul si se lasa la fiert aproximativ o ora, la foc mic. In functie de consistenta sosului rezultat si de cantitatea acestuia, odata indepartat capacul, acestuia i se mai poate da un clocot, ca sa mai scada.
Este o reteta care se potriveste de minune cu un piure cremos de cartofi si cu o salata de sezon, sau cu mamaliga, branza sarata si niste castraveciori picanti.
Friptura de vita cu legume
Carnea de vita este una deosebit de gustoasa, insa trebuie gatita bine ca sa devina frageda si suculenta. Iar reteta pe care ti-o propunem de data aceasta credem ca va fi potrivita pentru o gama foarte variata de persoane.
Pentru a o pregati ai nevoie de cateva felii de carne de vita – preferabil de vitel, dar cu ajutorul oalei vei reusi sa oferi o textura placuta si carnii de animal matur. La asta se adauga 4 – 5 cartofi curatati, o ceapa taiata marunt, telina taiata cubulete, morcov taiat felii, pastai galbene, ardei gras taiat fasii, 300g rosii in bulion, iar daca acestea se afla pe lista de ingrediente preferate ale copiilor tai poti adauga o mana de fasole rosie si alba, niste mazare sau niste porumb, sau pe toate la un loc.
Pentru condimentare, propunerea noastra este sa pregatesti sare, piper, usturoi, cimbru si oregano, insa poti ajusta aromele in functie de propriile preferinte, unii gurmanzi iubiind de pilda aroma subtila a coriandrului.
In oala sub presiune descoperita incingi un pic de ulei in care prajesti ceapa si usturoiul, pana cand incep sa isi schimbe culoarea. Apoi, se pun felile de carne, care se rumenesc repede la foc mare, pentru a pastra inauntru cat mai mult din sucurile proprii. Odata ce bucatile de carne au capatat o tenta auriu-maronie pe ambele parti, se adauga restul ingredientelor si se condimenteaza dupa gust.
Se adauga apa cat sa acopere amestecul pana la jumatate. Se fierbe la foc mic intre 45 si 60 minute, in functie de cat de batrana era vita.
Este foarte apreciata nu numai pentru multimea aromelor, ci si pentru ca nu necesita neaparat garnitura, fiind suficienta o salata.
Muschi de porc cu mere
Daca te inspira retetele dulci acrisoare, care ies putin din tiparul bucatariei traditionale, romanesti, si ai ocazia sa pui la lucru si cea mai buna oala sub presiune, aceasta propunere s-ar putea sa ti se potriveasca.
Propunerea noastra este dimensionata pentru aproximativ 3 portii si include 500g muschiulet de porc, 7-8 mere in functie de dimensiuni si o ceapa. Pentru condimentare, iti propunem sare, salvie si rozmarin, aromele finale fiind discrete, dulci acrisoare si de inspiratie orientala.
In oala sub presiune se incinge putin ulei, in care se prajeste carnea cu ceapa intreaga. Odata ce carnea si-a schimbat culoarea si s-a rumenit, se adauga 100 ml apa, merele curatate de coaja si cotor si condimentele si se lasa sa fiarba aproximativ 25 minute.
Odata ce fierberea s-a incheiat, se scot pe o tava bucatile de carne, cu un numar egal de bucati de mere, iar merele ramase se strivesc in sosul rezultat. Se adauga o lingurita de unt pentru un plus de savoare si, daca e cazul, o lingurita de faina pentru ingrosarea sosului, si se fierbe cateva minute. Se toarna sosul peste bucatile intregi din tava. La final, se pot adauga cateva frunze verzi de patrunjel pentru decor.