Hello again!
M-am gandit sa transformam aceasta zi de marti într-una savuroasa vorbind despre: Coq au vin delicios si rillette de sardine, low-carb si usor de pregatit, vestitele croissante frantuzesti si cum le poti prepara chiar la tine acasa si o cofetarie cu arome moldovenesti si dulciuri delicioase.
Cum suna? Nu pierde stirile de final si afla unde in Romania se afla prima berarie subacvatica din Europa si daca este adevarat ca mancand repede, mananci mai mult.
Coq au vin, Rillette de sardine (low-carb) si Croissant frantuzesc
- Iti place sa gatesti pui, dar te simti putin blocata in doar cateva retete pe care le tot repeti? Incearca aceasta varianta frantuzeasca, cu vin rosu si ciuperci, preparata in sos cu aroma de bacon. Coq au vin, simplu de facut, dupa reteta de aici si absolut delicios!
- Bogata in proteine si omega-3 si ideala ca gustare pentru micul dejun, rillete de sardine este o crema tartinabila low-carb, hranitoare, sanatoasa si usor de facut, din sardine, branza, ceapa si verdeturi. Vezi aici cum o poti prepara.
- Pufos, fraged si delicat, croissantul frantuzesc este o specialitate de patiserie care necesita ceva mai multa rabdare si tehnica decat alte retete. Poate fi insa obtinut destul de usor daca urmaresti pasii de aici.
Good food, Better life
Si daca tot vorbim despre patiserie, iti mai povestesc astazi despre o cofetarie moldoveneasca din inima orasului Vaslui, in care am pasit intr-o zi calda de vara, si de unde am uitat sa mai ies. Ei, nu, nu chiar asa, dar pe aproape.
Cel de-al doilea atelier de cofetarie artizanala Dulcinella, deschis anul acesta in Vaslui, nu impresioneaza prin dimensiuni, dar te nauceste de-a dreptul prin oferta. Cauti dulciuri? O, da, vei gasi multe si apetisante, dintre care e tare greu sa alegi. Dar mai gasesti tot acolo si vinuri faine, miere de albine si alte produse interesante aduse din Moldova, care pe mine m-au surprins placut.
Dupa ce am navigat vizual, o data, de doua ori, de trei ori, printre placintele moldovenesti, prajiturile cu creme afanate si torturile seducatoare, m-am decis sa mizez pe autentic si am luat cu mine o felie zdravana de Cusma lui Guguta si o placinta aromata, cu visine acrisoare.
Am mai bifat mental niste macaroons apetisante, o placinta cu cartofi, care nu era momentan disponibila, si un tort cu ciocolata, pentru data viitoare cand trec pe acolo.
Din pacate, cofetaria nu are zona de servire, deci dupa ce cumperi, faci cum faci si iti stapanesti poftele pana ajungi acasa sau oriunde ti-ai planuit sa te opresti pentru a te bucura de un dulce bun. Ce mi-a placut tare mult pana la degustare a fost cutia in care au asezat frumos Cusma, care a mers astfel linistita pana acasa, unde am regasit-o intr-o forma impecabila.
Despre gust ce sa iti spun? Un oftat de placere si o liniste prelungita de cateva minute ar fi review-ul real. In cuvinte, visinele tare, dar tare bune, Cusma lui Guguta o incantare, cu smantana proaspata, care se topeste in gura, clatite clasice si o combinatie de gusturi care da dependenta daca nu esti atent. Pe scurt, exact asa cum trebuie sa fie un desert de vara.
La placinta, am gasit un aluat fraged, care te duce cu gandul la foietaj, dar fara a fi cel clasic de magazin. Aici parca mi-ar fi placut putin mai mult aluat sau ceva mai putina umplutura, dar per total, a fost un desert la fel de pofticios.
Mai revin? Cu siguranta, prima experienta a fost faina si sunt tare curioasa cum se simte stilul moldovenesc in preparatele lor ceva mai moderne, pe care le poti vedea si pe site, la dulcinella.ro. Preturile? Nici cele mai mici, dar nici exagerat de mari, iar calitatea pe masura.
Momentan, in Romania, Dulcinella are cofetarii in Dorohoi, Botosani, Radauti, Falticeni, Suceava, Vaslui, Husi, Barlad, Iasi, Pascani, Bacau, Moinesti, Targu Neamt si Piatra Neamt. Din alte orase va trebui sa comanzi online daca vrei sa degusti produsele.
Utile de la experti
- Poti folosi maioneza pentru a da savoare si gust la numeroase preparate, cele mai populare fiind salatele. Vezi aici reteta frantuzeasca si afla daca o preparai ca la Paris pana acum.
- Cu siguranta ai gatit macar o data folosind vin in reteta. Cat de multe stii insa despre rolul alcoolului in mancare si cum il folosesti corect? Afla mai multe din acest clip amuzant si util.
- Iti place ideea de foietaj homemade, dar te descurajeaza procesul complicat de preparare a aluatului? Uite aici o reteta simplificata pe care o poti testa chiar acum, gata in mai putin de 1 ora.
Noutati din lumea culinara
- Prima berarie subacvatica din Europa se afla in Covasna.
- Persoanele care mananca mai repede mananca si mai mult? Un studiu recent raspunde la aceasta întrebare.
- Cat de des isi schimba romanii electrocasnicele.
Multumesc pentru citire si pentru mesajele voastre!
See you soon!
Cu drag,
Ioana