fbpx

4 ciorbe facute si in oala sub presiune

Last Updated: 13.10.24

 

Mai ales pe timp de vara, sau atunci cand ai carne buna, de la un animal crescut natural, posibilitatea de a scurta timpul de gatire cu ajutorul unei oale sub presiune este foarte tentanta. Descopera, in randurile urmatoare, cateva retete adaptate, pentru ciorbe delicioase, gata in mai putin de o ora. 

Cum adaptezi retetele de ciorbe la oala sub presiune

Particularitatile gatitului la oala sub presiune pot parea intimidante pentru incepatori, insa aceste dispozitive chiar sunt foarte practice si usor de folosit. In continuare, iti vom descrie, pas cu pas, cum poti prepara cateva dintre cele mai populare ciorbe, in noua ta oala sub presiune. Ofera-i o sansa si vei fi placut surprins de gustul si aromele pregnante. 

 

Ciorba de pui cu smantana

Am inceput propunerile noastre de retete cu ciorba de pui cu smantana pentru ca discutam despre un preparat indragit si de adulti si de copii, care se poate consuma indiferent de sezon si care aminteste de copilaria la bunica acasa.

Pentru gatit ai nevoie de 3 pulpe dezosate de pui, o ceapa, un morcov, un pastarnac, o radacina de patrunjel si o bucata de telina. La acestea se adauga un ardei rosu, 2 galbenusuri, 4 – 5 linguri de smantana, sare, otet  si patrunjel verde. 

In oala sub presiune se pune carnea, se adauga legumele, sarea si boabele de piper; se adauga apa respectandu-se limita maxima indicata de producatorul recipientului, se adauga capacul si se pune pe foc. Din momentul in care oala incepe sa suiere, se da focul la mic si se fierbe continutul timp de 20 minute. 

 

 

Intr-un castron se amesteca smantana cu galbenusurile si cu aproximativ 2 polonice din zeama din oala, adaugate treptat. Astfel, eviti situatia in care galbenusurile se coaguleaza cand sunt adaugate direct in oala. 

Rezultatul se drege dupa gust: sare daca mai e nevoie, otet in functie de preferinte. Se adauga la final, dupa ce ciorba e gata si focul stins, patrunjel verde tocat marunt. Recomandam ca ardeiul iute, daca este dorit, sa fie servit separat, caci nu toata lumea apreciaza alimentele foarte picante. 

 

Ciorba de gaina

Este imposibil sa nu fi auzit celebra expresie despre gaina batrana care face zeama buna. Si e adevarat, la propriu! Insa timpul de gatire a unei asemenea retete te face sa devii mai putin critic in legatura cu gustul pe care il au puii din comert.

Cu ajutorul oalei sub presiune, acest inconvenient este eliminat, deci nu mai sta pe ganduri si cauta o sursa de gaini de tara, zdravene si sanatoase! 

Ai nevoie de o gaina pe care o vei transa asa cum consideri de cuviinta. In functie de obiceiurile voastre culinare, poti face ciorba din intreaga gaina, poti selecta spatele, aripile si gatul, sau o poti fierbe integral urmand ca pulpele sa fie rumenite apoi la cuptor.

In afara de carne iti mai trebuie: o ceapa mare sau doua mai mici, taiata cubulete, 2 morcovi proaspeti taiati feliute, o telina de dimensiuni medii, taiata cum ti se pare mai practic, un ardei gras, 3 rosii, 2 linguri de orez, 1 l de bors si verdeata. 

Se pun in oala carnea, ceapa, morcovul, telina, si de adauga o cantitate potrivita de apa, cu mare atentie pentru a nu se depasi limita maxima a oalei. Se pune capacul si se lasa sa fiarba aproximativ 45 minute, ca sa fii sigur ca si gaina cea mai batrana si mai sportiva a devenit frageda si gustoasa. 

Separat, se calesc rosiile si ardeiul si se fierbe orezul pe jumatate. Se opareste si borsul, intr-o oala. 

Odata epuizate cele 45 minute, se opreste focul, se raceste oala ca sa i se poata scoate capacul, se pune inapoi pe foc si se adauga, cand fierbe, restul ingredientelor. Dupa un clocot scurt, se stinge focul si se adauga verdeata. 

 

Bors cu carne de porc

Daca te-ai saturat de retete dietetice, e timpul sa revenim la traditionalul purcel. Teoretic, orice fiertura iese mai gustoasa daca in ea exista si niste oase, dar daca nu iti surade ideea, poti opta si pentru carne macra. In plus, mai ai nevoie de doua cepe, un morcov, un pastarnac, telina, 2 – 3 cartofi, 200 ml suc de rosii, 2 ardei grasi, 1 l de bors de putina, un ou si 2 – 3 linguri de smantana. La capitiolul verdeata, leusteanul si tarhonul sunt inegalabile, dar poti apela si la patrunjel. 

In oala sub presiune se pun bucatile de carne in apa rece si se da in clocot fara capac, ceea ce iti permite sa spumezi carnea. Daca nu te deranjeaza spuma si modul in care schimba culoarea ciorbei, poti sa sari aceasta etapa. 

Se adauga legumele curatate, spalate si taiate adecvat: ceapa, morcovul, pastarnacul, ardeii si sucul de rosii. Adaugarea ingredientelor va opri pentru moment fierberea; ia oala de pe foc, fixeaza-i capacul si continua apoi fierberea timp de inca 25 minute. 

Dupa expirarea timpului se adauga borsul de putina fiert separat si sarea, dupa gust. Odata ce ciorba este gata, poti adauga verdeata taiata marunt, pentru o aroma mai puternica. 

Optional, ciorba poate fi dreasa cu ajutorul oului si a smantanii: se bate oul cu smantana cu un tel, dupa care se toarna in suvoi in ciorba, astfel incat sa formeze acele “zdrente” de ou. 

 

 

Ciorba de burta

In cazul in care doresti sa obtii o mancare deosebit de savuroasa, iti recomandam sa folosesti burta proaspata sau congelata si sa pastrezi distanta fata de burta prefiarta. Ingredientele necesare sunt: 2 – 3 kg burta congelata, 3 – 4 rasoale de vita portionate, 2 cepe mari, 3 morcovi, o telina, 2 pastarnaci, 500 g smantana, 5 galbenusuri de ou, otet, 5 – 6 catei de usturoi, sare si piper. 

Se adauga 5 l de apa in oala sub presiune (aici si o lista comparativa) si se oparesc burta si rasolul. Dupa cateva clocote in care s-a spumat zeama, se scoate carnea si se arunca apa. Se adauga alti 5 l de apa, se pune carnea inapoi in oala, se adauga capacul si se fierbe sub presiune continutul timp de 45 minute.

Odata fierberea incheiata, se raceste oala, se scoate capacul, se scoate carnea si se lasa la racit.

In zeama din oala se adauga legumele spalate si taiate si se lasa la fiert 30 minute fara capac, sau 10 minute cu capac. Carnea si burta se taie fasii subtiri si se adauga in oala, la final, in locul legumelor care se indeparteaza.

Legumele se toaca in blender si se adauga in ciorba, pentru un plus de savoare. 

Intr-un bol separat se bat galbenusurile cu smantana, iar amestecul se toarna in suvoaie, amestecandu-se energic pentru a nu se taia. Se mai dau 1 – 2 clocote si se stinge focul. Se condimenteaza cu sare si piper si se serveste cu otetul alaturi, pentru ca fiecare sa o acreasca atat cat doreste. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii