Tortilla, omleta, piept de pui cu asparagus si multe alte preparate gustoase si sanatoase se numara printre retele surprinzatoare, pe care le poti pregati usor daca ai la dispozitie un sandwich maker. Afla din acest articol ce altceva mai poti include in meniu cu ajutorul acestui dispozitiv de gatit.
Te-ai hotarat sa cumperi un sandwich maker pentru a-ti fi mai usor sa pregatesti gustari calde dimineata sau oricand ai nevoie si acum nu stii exact ce retete sa abordezi? Nu-ti face griji, te ajutam sa schitezi rapid optiunile pentru urmatoarele zile cu cateva recomandari delicioase. Daca iti este greu sa alegi, orienteaza-te pentru inceput catre ingredientele care stii ca iti vor incanta cu siguranta papilele gustative si adauga din cand in cand si combinatii pe care nu le-ai incercat niciodata.
Tortilla cu branza brie, mere si sunca
Intr-adevar, nu este tocmai sandwich-ul clasic, dar este perfect pentru cei care vor sa manance sanatos, cu mai putina paine, si iti ofera un gust proaspat si aromat, garantand in acelasi timp un aport echilibrat de nutrienti. Dupa cum spune si titlul, iti propunem sa inlocuiesti de aceasta data bagheta, painea clasica sau chiflele, cu foi de tortilla pe care le gasesti aproape in orice supermarket.
Pentru umplutura ai nevoie de branza brie, taiata in felii de grosime medie, sunca afumata, un mar Golden, ulei de masline, mustar si maioneza. Foloseste un bol micut pentru a amesteca o lingura de ulei de masline cu una de mustar si una de maioneza, mixand pana cand obtii o compozitie omogena. Intinde apoi o lingurita din sosul obtinut, intr-un strat subtire, pe foaia de tortilla.
Acopera jumatate din tortilla cu felii de sunca si branza, adauga felii de mar si indoaie a doua jumatate pentru a acoperi umplutura. Pune tortilla in sandwich maker pentru 3 – 4 minute sau pana cand se rumeneste la exterior. Asaza apoi pe o farfurie, taie in trei – patru portii si serveste impreuna cu sosul ramas.
Pui la gratar cu asparagus si pesto
Pentru aceasta reteta ai nevoie de pesto (gasesti usor in magazin), asparagus, piept de pui, bagheta frantuzeasca, ardei rosu, ulei de masline, usturoi si cateva felii de mozzarella.
Pregateste mai intai bucatile de pui la gratar. Taie pieptul de pui in felii subtiri si pune-le la prajit in sandwich maker, dupa ce ai uns in prealabil placile cu putin ulei. Lasa-le timp de 5 – 10 minute, in functie de cat de gros ai sectionat carnea, apoi scoate-le pe o farfurie.
Foloseste zeama si coaja de lamaie, plus putina sare, pentru a pregati o marinata pentru asparagus. Pune legumele la marinat pentru 10 – 20 de minute, apoi coace pe grill pentru 2 – 3 minute. Poti folosi sandwich makerul pentru aceasta operatiune sau o tigaie grill, unsa cu putin ulei pentru a preveni lipirea. Nu uita sa intorci cat mai des legumele de pe o parte pe alta si sa iei asparagusul de pe foc cat are inca o culoare vie.
Taie bagheta in doua, apoi trece usturoiul pe suprafata sa interioara pentru a-i conferi aroma. Unge ambele segmente ale baghetei cu un strat subtire de pesto, apoi asaza bucatile de carne, mozzarella taiata in felii subtiri, bucatile de asparagus si feliile de ardei rosu. Acopera cu a doua parte a baghetei si taie 3 – 4 portii. Pune fiecare portie in sandwich maker pentru 1 – 2 minute inainte de servire. Ingredientele se vor incalzi, mozzarella se topeste, iar bagheta capata acea textura crocanta de care ai nevoie pentru a completa perfect combinatia.
Prajiuri cu vanilie
Da, poti sa folosesti un sandwich maker si pentru a pregati dulciuri si in aceasta reteta iti spunem si cum. Ai nevoie de o cana de faina alba, o lingura de praf de copt, 100g unt, jumatate de cana de zahar brun, 2 oua si o lingura esenta de vanilie.
Intr-un bol incapator, adauga faina si praful de copt si amesteca-le bine. Foloseste un alt recipient pentru a combina untul si zaharul si mixeaza pana cand obtii o compozitie uniforma si moale. Untul va fi mai usor de lucrat daca il scoti cu 10 – 15 minute inainte de a incepe sa gatesti. Adauga ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare dintre ele, apoi pune esenta de vanilie si mixeaza din nou. Toarna compozitia obtinuta peste amestecul de faina si praf de copt si inglobeaza folosind miscari circulare, pana cand obtii un aluat potrivit la grosime.
Pentru aceasta reteta ai nevoie de un sandwich maker prevazut cu placa cu compartimente, in care aluatul sa se poata aseza, fara sa curga. Pregateste dispozitivul pentru gatit ungand suprafata de prajire cu putin ulei. Inchide-l si preincalzeste aparatul (de obicei, un led rosu te anunta ca este gata de folosire).
Adauga aluatul cu o lingura in compartimentele triunghiulare, pana cand acestea sunt pline, avand insa grija ca compozitia sa nu dea pe dinafara. Inchide bine capacul si gateste pentru 3 – 4 minute sau pana cand prajiturile incep sa se rumeneasca la exterior. Daca nu esti sigur ca sunt gata le poti verifica cu o scobitoare, la fel cum se face in cazul pandispanului si al cozonacului. Daca scobitoare introdusa in aluat iese curata, le poti scoate pe farfurie, daca are aluat pe ea, prajiturile mai trebuie lasate. Serveste-le simple sau impreuna cu sos de ciocolata, gem visine sau inghetata.
Omleta la sandwich maker
Cu un continut bogat in proteine si minerale, oul se numara printre alimentele care iti pot oferi tot ce ai nevoie pentru a incepe ziua in forta. Daca iti place omleta, iti propunem o varianta mai simpla de a o obtine, folosind un sandwich maker.
Ai nevoie de 2 – 3 oua sau mai multe (in functie de numarul persoanelor pentru care gatesti), sare, piper si alte ingrediente pe care vrei sa le introduci in compozitie (mazare, porumb, fasole, ceapa, ardei, patrunjel, sunca, branza etc.). Amesteca totul intr-un castron, apoi pune sandwich makerul la incalzit si asteapta pana cand este gata sa primeasca compozitia. Poti alege sa ungi suprafata placilor cu putin ulei, daca vrei sa fii sigur ca omleta nu se lipeste deloc.
Foloseste un polonic sau o lingura mai mare pentru a turna amestecul in compartimentele dispozitivului (ai nevoie de un model cu placa pentru sandwich-uri triunghiulare). Gateste pentru 3 – 4 minute, apoi scoate pe farfurie si serveste. Pofta buna!