fbpx

4 tipuri de cuptoare electrice si cand sunt utile

Last Updated: 26.11.22

 

Cuptor independent cu plita, model mic pentru blat, compact si usor de folosit, sau o versiune moderna, integrabila in mobilierul bucatariei? Afla din acest articol care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie atunci cand vrei sa cumperi un astfel de dispozitiv pentru bucataria ta.

 

Te-ai hotarat sa dotezi bucataria cu un cuptor electric, insa deocamdata nu prea stii exact ce sa alegi dintre versiunile multiple disponibile atat online, cat si in magazinele traditionale? Te putem ajuta cu o scurta clasificare, dupa cele mai importante caracteristici care le diferentiaza.

 

Modele incorporabile simple

Avantajul optiunilor cu incorporare in mobilier sta in principal in aspectul mult mai armonios si compact al bucatariei. La fel ca optiunile care se asaza pe blat, si aceste variante iti economisesc spatiu vizual, fiind incluse intr-un corp de mobila care era deja acolo.

Sunt, in plus, mai usor de curatat, cea mai mare parte a exteriorului fiind inchisa in structura dulapului si deci mai putin expusa la praf si reziduuri alimentare. Din acest punct de vedere, variantele independente de podea, cu plita, sunt cele mai dezavantajate, laturile fiind frecvent patate cu ulei si resturi alimentare ce sar de pe plita si necesitand curatare periodica.

 

 

Un aragaz incorporabil este optiunea ideala pentru o bucatarie cu design modern sau minimalist, ori un concept cu insula de gatit pe mijlocul incaperii. Spre deosebire de modelele independente, aceste versiuni nu sunt niciodata insotite de plita. Va trebui asadar sa o cumperi separat.

Unele persoane prefera sa monteze sistemele incorporabile aproape de podea, la o inaltime similar celor independente, altele opteaza pentru amplasarea la nivelul ochilor, acolo unde interiorul este mai usor de urmarit, fara a fi nevoie sa te apleci.

 

Cuptoare incorporabile duble

In cele mai multe gospodarii vei gasi un singur cuptor de dimensiuni medii sau mari si, in cele mai multe cazuri este suficient. Daca locuiesti insa intr-o casa cu familie mare, in care nu numai ca se gateste frecvent, dar si in cantitati substantiale, poti lua desigur, in considerare, si optiunea unei versiuni duble.

Din acest punct de vedere este bine sa stii ca majoritatea cuptoarelor electrice incorporabile duble includ un cuptor mare, standard, si unul mai mic, care este de regula folosit cu functia de grill.

Este important sa retii ca un cuptor dublu inseamna un volum ocupat mai mare, fie pe verticala, daca cele doua compartimente sunt pozitionate unul sub altul, fie pe orizontala, daca alegi o versiune cu compartimentele unul langa altul. Cantareste deci bine decizia, mai ales daca ai o bucatarie mica sau chiar standard, pentru ca aceste spatii sunt de regula gandite pentru a incadra variantele obisnuite de aparate electrocasnice.

La fel ca si in cazul optiunilor simple, mai trebuie de asemenea sa decizi nivelul la care va fi instalat. Poti opta pentru mentinerea amplasarii clasice, sub blatul de lucru, in care poti sau nu sa incadrezi o plita de care doresti, sau sa ridici intreg pachetul la nivelul ochilor, o pozitie mai confortabila, dar care impune de obicei despartirea zonei de copt de cea a plitei.

 

 

Vei mai gasi de asemenea pe piata si modele duble care combina un cuptor electric standard cu o varianta care functioneaza cu microunde, acoperind asadar doua variante de gatire. Acestea sunt ooptiune utila si potrivita pentru cei care obisnuiesc sa incalzeasca mancarea la microunde sau ar dori sa poata face acest lucru. Combinarea celor doua elemente in unul singur economiseste bani si spatiu.

 

Cuptorul independent cu asezare pe blat

Ne referim aici la cuptoarele electrice de dimensiuni mai mici, concepute pentru a fi amplasate nu pe podea, ci pe blat. Au de obicei o capacitate mai redusa, fiind gandite pentru gospodariile cu una pana la trei persoane si bucatariile de mici dimensiuni, in care nu ai suficient spatiu pentru un model care ar ocupa din suprafata solului.

Sunt la fel de eficiente ca alternativele independente mari, unele includ si plita, de regula cu doua ochiuri, si majoritatea sunt prevazute cu grill si tavi compatibile. In ciuda dimensiunilor limitate pot fi folosite cu usurinta pentru a coace aproape orice preparat, de la friptura si legume pana la pizza sau cozonac, doar ca in cantitati ceva mai mici.

Se numara printre optiunile ideale pentru cei care nu agreaza reincalzirea mancarii la tigaie si sunt foarte usor de instalat si transportat.

 

Cuptorul independent cu amplasare pe podea

Este cea mai populara si mai cunoscuta varianta. Cuptorul independent sau de sine statator este acel model prevazut cu picioare sau o baza care permite asezarea pe podeaua bucatariei, fara a fi nevoie de integrare in mobilier. Aceste versiuni sunt prevazute cel mai adesea si cu plita, care poate fi alimentata cu gaz, cu electricitate sau poate fi o optiune cu structura mixta, care include arzatoare de ambele feluri. Cele mai bune aragazuri cu cuptor electric sunt, conform specialistilor, cele care se adapteaza usor la sursele de alimentare ale locuintei, motiv pentru care versiunile cu plita pe gaz sunt in continuare destul de populare.

 

 

Avantajele unui cuptor independent vin din costurile totale mai reduse, pentru ca platesti doar dispozitivul electrocasnic, instalarea insemnand cela mai adesea ca il vei conecta pur si simplu la priza. In cazul unui model incorporabil trebuie sa asiguri atat mobilierul in care acesta va fi incadrat, cat si serviciile de montare.

In al doilea rand, o astfel de versiune iti ofera posibilitatea de a mai muta lucrurile prin bucatarie, daca realizezi la un moment dat ca nu este organizata optim sau vrei schimbi mobilierul. Mai ales daca este un model independent alimentat integral cu energie electrica, care nu are nevoie de conectare la gaz, il poti amplasa cam oriunde (mai putin langa frigider) si muta cand consideri de cuviinta.

 

Alege cu grija designul, mai ales daca optezi pentru un model incorporabil dublu, care va avea un impact destul de mare asupra aspectului intregii incaperi. Orienteaza-te catre versiuni cu detalii ornamentale, doar daca spatiul bucatariei permite, si alege culori deschise pentru incaperile mici.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii