Ce ai mancat astazi si ce inseamna asta pentru corpul tau in calorii sau nutrienti? Ti-e dificil sa scapi de kilogramele in plus, desi mergi la sala? Incearca sa iti cantaresti alimentele. De la simpla constientizare a compozitiei produselor pe care le consumi si pana la un control eficient al portiilor de mancare, acest obicei iti poate schimba complet viata.
Exista persoane care au un metabolism atat de eficient, incat pot manca cantitati surprinzatoare, indiferent de aportul caloric, si totusi sa nu se ingrase. Mai sunt si cei care reusesc cumva sa se alimenteze, intuitiv, exact atat cat au nevoie, fara a exagera nici in plus, nici in minus, cu portiile de mancare. Pentru noi restul, cantarirea alimentelor este o necesitate. Iata pe scurt ce avantaje concrete iti ofera acest obicei sanatos.
Esti constienta de alimentele consumate
Daca vrei sa arati mai bine, indiferent ca vrei sa slabesti sau sa te ingrasi, vei afla, de indata ce iei contact cu cateva articole de specialitate sau un trainer personal de fitness, ca doar sportul nu te ajuta. Toti specialistii pun accent pe importanta unei alimentatii sanatoase, care inseamna sa ai grija ce mananci, dar si in ce cantitati. Nu este suficient sa inlocuiesti cartofii prajiti si carnea la cuptor cu legume si fructe, daca consumi in fiecare seara cate un kilogram de portocale – aportul de carbohidrati va fi binisor peste cel necesar.
Primul pas in dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase este sa incepi sa controlezi cantitatea de mancare consumata. In acest fel eviti sa treci dintr-o extrema in alta, reducand prea mult portiile. Incepi de asemenea sa devii atenta la micile gustari pe care le iei in timpul zilei si pe care iti va fi greu de obicei sa le tot cantaresti.
Eviti erorile de perceptie
Cei mai multi dintre noi au auzit de aproximarile ochiometrice ale ingredientelor, care folosesc dimensiunea mainii. Astfel, una dintre abordari spune ca: marimea palmei tale este echivalenta cu cea a portiei de carne pe care ar trebui sa o incluzi la o masa, vegetalele ar trebui sa ocupe la fel de mult spatiu ca pumnul tau strans, carbohidratii ar trebui sa incapa in mana ta facuta caus, iar alimentele bogate in grasimi ar trebui sa ocupe la fel de mult loc cat degetul mare de la mana.
Fata de situatia in care nu masori deloc portiile de mancare, aceasta varianta are avantaje incontestabile, pentru ca te ajuta sa limitezi portiile de mancare la o cantitate destul de apropiata de cea optima. In acelasi timp, pentru ca ghicim cantitatea evaluand volumul si ne folosim ochii, rezultatele nu sunt foarte exacte si pot fi influentate de starea noastra mentala. Aceeasi cantitate de mancare poate sa para prea putina, daca iti este foarte foame, sau prea multa, daca esti satula.
Un alt punct slab al acestei metode este dificultatea adaptarii cantitatii de mancare in functie de evolutia observata. Pentru ca nu stii exact cate grame consumi, nu poti calcula caloriile. Nu stii daca te incadrezi in necesarul tau zilnic, daca l-ai depasit, sau dimpotriva, mai poti inca lua o mica gustare.
In cazul in care folosesti acest sistem, dar reducerea sau cresterea in greutate are loc foarte greu, sau nu observi modificari semnificative, este dificil sa decizi cat mai poti reduce sau mai adauga. Mai tai inca 1cm din bucata de carne? Renunti la un buchetel din portia de broccoli?
Controlezi cantitatea de calorii si nutrienti
Trecand de la sistemul orientativ al palmei, la cel exact al cantarului de bucatarie, cantarirea alimentelor inseamna de aceasta data un control simplu si eficient al aportului de nutrienti si calorii.
Pentru inceput, cantarirea efectiva inseamna ca stii exact cate grame ai consumat din fiecare fel de mancare si poti ajusta usor portia, privind cifrele dispozitivului de masurare. Pentru ca interesul pentru o alimentatie sanatoasa este la cote foarte ridicate in prezent, vei gasi destul de usor pe Internet, sau printre aplicatiile telefonului tau, informatii cu privire la continutul de calorii al preparatelor din regimul tau alimentar. Exista de asemenea cantare de bucatarie (aici o lista realizata de noi) care includ aceste informatii in memorie, cu accent pe cele mai populare ingrediente.
Nu este deloc greu sa iti calculezi necesarul caloric zilnic, tinand cont de greutatea pe care o ai, cea la care doresti sa ajungi si stilul de viata (sedentar, activ etc.), astfel incat sa stii exact cate calorii trebuie sa consumi in total pe zi.
La fel de usor de evaluat este si aportul de nutrienti (proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine), important pentru orice persoana, indiferent de starea de sanatate, si esential pentru cei cu carente. Prin cantarirea alimentelor poti suplini sau reduce nutrientii care iti lipsesc sau pe care alimentatia ta ii include intr-o proportie prea mare, determinand dezechilibre.
O alimentatie mai simpla si mai naturala
Unul dintre efectele cantaririi alimentelor si incercarii de a gestiona aportul de calorii si nutrienti este orientarea catre preparate mai simple sau/si facute in casa. Motivul este evident. Este mai usor sa calculezi aportul adus de o salata in care stii exact ce cantitate de rosii, castraveti si telemea ai pus, decat sa faci acelasi lucru pentru o felie de pizza cumparata in drum spre casa.
Vei deveni in acelasi timp mai atenta la compozitia mancarurilor semi-preparate. Acest pas este pentru multi o revelatie negativa, pentru ca descopera rapid de unde vine surplusul de sare si zahar din dieta si cat de multi conservanti sunt folositi in aceste produse. Ca rezultat, vei incepe sa te orientezi mai mult catre alternative cat mai naturale si de buna calitate.
Consumul alimentelor nu mai este un reflex
Multi dintre noi trecem prin fiecare zi fara sa stim exact ce am consumat, ce ne-a oferit acea mancare si despre ce cantitate a fost vorba. Nu este deci de mirare ca dietele sunt atat de dificile, pentru ca tintesc tocmai catre constientizarea acestei actiuni simple si naturale, de a manca. Cantarirea alimentelor este cel mai simplu si mai eficient exercitiu pentru a te conecta direct la obiceiurile tale alimentare.