Supele crema sunt usor de preparat, arata foarte bine in farfurie si incalzesc placut pranzul sau cina in zilele reci de iarna. Iata cateva dintre cele mai bune retete pe care le poti aborda in sezonul rece, cu ingrediente usor de gasit si efecte benefice pentru organism.
Daca in timpul verii ne orientam de regula catre preparate usoare, cu continut caloric redus, mai putin picante si care pot fi consumate si reci, iarna preferintele gastronomice se schimba putin. Iti propunem asadar cateva retete simple de supe crema pe care le poti include cu incredere in meniul familiei in anotimpul rece.
Supa crema de morcovi si ghimbir
Iti vei da seama usor din lista de ingrediente ca este o reteta care se va concretiza intr-un gust dulce-picant, cu accente proaspete si o textura fina si placuta. Nu e nevoie sa faci multe cumparaturi, pentru ca poti obtine acest preparat din 2 morcovi, 2 cartofi (pentru consistenta), o ceapa medie si un segment de 2 – 3cm dintr-o radacina de ghimbir.
La capitolul condimente iti trebuie: sare, piper, scortisoara, turmeric. Pentru calit ceapa si ghimbirul pregateste putin ulei de masline, iar pentru echilibrarea dulcelui din morcovi, putin suc de lamaie. Pentru a da putin contrast la servire, iti recomandam sa folosesti patrunjel, busuioc sau coriandru, dupa preferinte. Mai poti adauga iaurt sau smantana.
Intr-o oala suficient de incapatoare pune putin ulei, apoi adauga ceapa taiata mic si ghimbirul dat prin razatoare si caleste 5 – 7minute. Taie in bucati mici morcovii si cartofii si adauga-i in vas, impreuna cu suficienta apa cat sa acopere ingredientele. Pune capacul si lasa la fiert aproximativ 15 minute sau pana cand legumele sunt suficient de moi pentru a fi pasate usor. Foloseste mixerul pentru a obtine textura fina de supa crema, apoi adauga condimentele si sucul de lamaie dupa gust, plus inca putin ulei de masline daca este nevoie.
Supa crema de usturoi
Usturoiul se numara printre legumele de care ai nevoie in timpul iernii pentru a-ti mentine sistemul imunitar la cotele cele mai inalte. Il poti consuma crud, in mujdei ori salate, sau gatit, in sosuri ori supe. Foloseste aceasta reteta simpla pentru a obtine un preparat neasteptat de gustos si util.
Ai nevoie de: usturoi (3 – 4 capatani), ceapa (una mare sau doua mai mici), telina radacina (o bucata, pentru gust), cartof (unul, alb, pentru consistenta), apa (750ml) si sare. Pentru servit iti recomandam sa adaugi smantana dulce, care ii da o savoare deosebita, si crutoane sau paine prajita, care sa completeze textura fina a supei. Pentru a da legumelor un gust mai bun, trece pe lista de cumparaturi si 100g de unt, pentru calit.
Incepe prin a taia ceapa marunt si a o cali in unt, intr-o oala incapatoare. Adauga apoi telina si cartoful, tot taiate in bucati mici, si soteaza-le alaturi de ceapa, la foc mic, pentru a da timp gusturilor sa se combine. Pune apa cat sa le acopere si lasa-le la fiert dand intre timp usturoiul prin razatoare sau zdrobindu-l cu ajutorul aparatului conceput special pentru el. Zdrobirea este cea care potenteaza efectul antibiotic al usturoiului, pe care il vei proteja adaugand acest ingredient in supa, doar in ultimele 5 minute, pentru a evita fierberea excesiva.
Paseaza totul cu un mixer vertical sau un robot de bucatarie, adauga smantana, sare dupa gust si, daca chiar vrei sa iti iasa perfect, trece produsul final printr-o sita.
Supa crema de radacinoase coapte
Radacinoasele se numara printre cele mai accesibile ingrediente in sezonul rece, pentru ca sunt usor de pastrat si mai rezistente decat verdeturile. Mergi la supermarket sau in piata si cumpara morcov (4 bucati de marime medie), praz (1 fir), pastarnac radacina (2 bucati), telina radacina (una medie), ceapa alba sau galbena. Pentru a da aroma iti trebuie boia dulce sau picanta, sare si piper, nucsoara si patrunjel.
Taie radacinoasele in cubulete mici si pune-le intr-o tava la cuptor, pana cand se inmoaie suficient pentru a fi pasate la blender. Intr-o tigaie, pune putin ulei si adauga ceapa si prazul taiate marunt. Caleste-le pana cand se inmoaie, apoi adauga radacinoasele gata pasate, apa cat sa acopere tot si condimentele, dupa gust. Mai da totul o data in clocot adaptand cantitatea de apa astfel incat sa obtii consistenta dorita. La urma, dupa ce ai stins focul, adauga si patrunjelul verde taiat marunt.
Supa verde anti-raceala
Este o reteta care combina dintr-un foc usturoi, ceapa si praz, care te ajuta sa lupti cu virozele atat de comune in lunile de iarna. Mai include de asemenea mazare, salata verde, ardei capia si spanac, bogate in vitamine si minerale, patrunjel – una dintre cele mai bune surse de vitamina C, plus sare, piper si ulei.
Supa este la fel de simplu de preparat, pe cat de scurta este lista de ingrediente. Frunzele de salata verde si spanac se spala si se pun intr-o sita la scurs. Ceapa, prazul si usturoiul se spala, se taie marunt si se pun la fiert. Cand sunt aprope gata se adauga spanacul si salata, apoi intra toate la pasat in blender sau mixer. Completeaza cu sare si piper pentru gust, putin ulei pentru o textura mai cremoasa si patrunjel taiat marunt (patrunjelul procesat termic pierde din vitamine).
Supa crema de dovleac si cartofi dulci
Printre aromele care te anunta ca se apropie Craciunul se numara si cea inconfundabila a dovleacului de placinte. Gustos, usor de abordat si oferind retetelor un portocaliu apetisant, acest ingredient se afla la baza multor retete de supe crema, iar combinatia cu cartofi dulci este una dintre cele mai delicioase. Pentru acest preparat ai nevoie de 250g de dovleac, 250 cartofi dulci, o ceapa si boia de ardei, iute.
Taie cartofii si dovleacul in cubulete mici si ceapa in patru si pune-le pe toate la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Cand au devenit suficient de moi, scoate-le din apa intr-o sita si apoi pune-le intr-un vas care iti permite sa le pasezi cu mixerul. Adauga treptat din apa in care au fiert, pana cand obtii consistenta perfecta. Serveste cu putina boia iute presarata pe deasupra, seminte de dovleac si smantana dupa gust.