fbpx

6 electrocasnice si unde le plasam in bucatarie

Last Updated: 18.07.24

 

Intr-o bucatarie echipata, aparatele de uz casnic se refera in principal la cuptor, frigider, congelator, cuptor cu microunde, masina de spalat vase, hota si plita. Daca, de regula, nu duci lipsa de idei cand vine vorba de alegerea culorilor sau a stilului noii tale bucatarii, alegerea planului si instalarea diferitelor elemente in bucatarie este deja mai dificila.

 

Pentru o bucatarie confortabil de utilizat, este intr-adevar o idee buna sa iti pui inainte de a o utila intrebarile corecte si sa planifici locul in care vei instala diferitele electrocasnice. Frigider, cuptor, plita, hota, masina de spalat vase, iti dezvaluim regulile de aur si sfaturile profesionistilor pentru a proiecta oricand o bucatarie practica si functionala.

 

Plita

Aragazul sau plita, chiuveta si frigiderul sunt cei 3 piloni ai amenajarii bucatariei tale. Asaza-le cat mai aproape unul de celalalt pentru a-ti facilita si limita miscarile: acesta se numeste triunghi de activitate. Pastrand o buna distributie intre zona de preparare si gatire, zona de spalare si zona rece, vei evita miscari inutile, adica oboseala.

Intr-o bucatarie bine gandita, in mod ideal ar trebui sa existe o suprafata mai mare de blat intre chiuveta si plita (cel putin 60 cm), astfel incat sa poti pregati alimentele care au fost curatate in chiuveta pe o farfurie sau pe tocator (taiat, curatat, tocat etc.) inainte de a le gati, fara a varsa apa pe podea, de exemplu.

In orice caz, lasa 30 cm de spatiu de fiecare parte a plitei, astfel incat sa nu incomodeze cozile vaselor si sa iti poti pastra ustensilele si ingredientele la indemana. Plita independenta este instalata direct pe blatul de lucru, intr-un decupaj. Trebuie sa fie bine centrata intre verticalele orificiului care o integreaza. Deoarece plitele sunt adesea destul de subtiri si bine izolate, nu exista nici o contraindicatie pentru prezenta unui sertar dedesubt.

In cazul unei plite pe gaz, aceasta va trebui amplasata, in mod obligatoriu, langa teava de alimentare. Pentru un dispozitiv electric, conexiunea se face direct la o priza de perete, conform schemelor disponibile in schema de conectare de pe eticheta cu date tehnice. Uneori, instalatorii decid inlocuirea prizei de perete existente cu o cutie de jonctiune acoperita cu un capac specific.

 

Hota

Se recomanda instalarea in orice bucatarie in care functioneaza o plita si a unei hote de gama. Acest echipament esential pentru a indeparta vaporii de apa si mirosurile de mancare ajuta, de asemenea, la reducerea murdaririi peretilor si a tavanelor. Din nou, trebuie asigurata o sursa de alimentare pentru aparat si pentru iluminatul integrat.

Cele mai multe hote sunt de “filtrare” sau “aspiratie”. Sistemul de reciclare prin filtru de carbon (modul de filtrare) are avantajul de a elimina o buna parte din grasimea din aer, dar nu egaleaza evacuarea clasica prin conducta care elimina aburul si mirosurile in afara. Eficienta unei hote depinde de debitul sau in metri cubi pe ora. Aceasta masura trebuie sa fie proportionala cu volumul bucatariei. De exemplu, pentru o camera de 30 metri cubi, instaleaza o hota cu un debit de 240 pana la 300 m3/h.

Pe partea de instalare, distanta care separa hota de plita variaza in general de la 65 cm (pentru o plita electrica) la 70 cm (pentru arzatoare cu gaz). Aceasta masuratoare se efectueaza de la nivelul plitei sau aragazului pana la filtrul hotei. 

De evitat pentru bucatarii amatori este gatirea prin “aruncare” sau flambare a unor preparate (clatite sau banane flambate, de exemplu), strict interzise in apropierea hotei. Nu exista nimic care sa impiedice efectuarea lor in afara acestei zone sensibile.

Cuptorul

Instalarea cuptorului la inaltime iti permite sa castigi la capitolul ergonomie, deoarece il vei folosi fara sa te apleci si vei monitoriza mai usor progresul gatitului, avand-l la nivelul ochilor.

De asemenea, este de preferat, atunci cand ai copii, sa montezi cuptorul la inaltime, pentru a evita accesul degetelelor lor aventuroase. Daca nu il poti instala intr-un corp inalt, atunci alege cel putin un cuptor cu sistem “usa rece” si o functie de “siguranta pentru copii”, care blocheaza usa si butoanele de control pentru a evita orice accident.

Cuptorul cu microunde, care trebuie amplasat pe blatul de lucru sau pe un raft de perete, este acum in concurenta cu modelele incorporate, la fel ca si noile cuptoare cu aburi. De asemenea, nu este neobisnuit sa vezi trei dispozitive asezate unul deasupra celuilalt (cuptor traditional, cuptor cu microunde si cuptor cu abur).

Daca instalezi un cuptor cu abur, verifica tipurile de conexiuni care trebuie realizate. Unele modele de inspiratie profesionala necesita alimentare cu apa, uneori chiar si o descarcare de apa uzata, pe langa conexiunea electrica esentiala.

 

Combina frigorifica

Cand este independent, aparatul frigorific (frigiderul sau combina frigorifica) este adesea instalat intr-un capat al bucatariei, pentru a nu intrerupe armonia fronturilor mobilierului si a facilita deschiderea usilor, care uneori poate necesita garda. Cu toate acestea, daca frigiderul este incorporat, esti liber sa il plasati oriunde doresti, deoarece este imbracat in aceeasi fatada cu mobilierul. Dar frigiderele incorporate sunt adesea mai mici decat cele independente, pentru a se putea incadra in corpul de mobilier care le gazduieste.

Pentru ca sa functioneze corect si sa evite consumul inutil de energie, instaleaza combina No Frost frigorifica departe de sursele de caldura. Asadar, nu o aseza la soare, in spatele unei ferestre sau langa calorifer, si asigura un spatiu minim distanta fata de de cuptor si plita pentru a impiedica functionarea si consumul optime din cauza temperaturilor inadecvate.

O particularitate care poate fi intalnita la noile frigidere, care produc gheata si apa rece, este necesitatea conectarii la reteaua de apa. Dar cel mai adesea este suficienta o simpla alimentare cu apa (pe langa conexiunea electrica).

 

Masina de spalat vase

Pentru a facilita eliminarea murdariei si curatarea eficienta si confortabila a vaselor, incearca sa plasezi in aceeasi zona gunoiul, chiuveta si masina de spalat vase.

Si in mod ideal, poti aseza tot acolo dulapul pentru depozitarea veselei, paharelor si tacamurilor, langa masina de spalat vase, pentru a le depozita usor odata spalate, fara sa trebuiasca sa te deplasezi prea mult cu ele.

 

Electrocasnicele mici

Colturile sunt intotdeauna o sursa de provocare intr-un plan de bucatarie. Cum sa le optimizezi pentru a nu pierde spatiul? Vei evita sa pui acolo poate chiuveta, dar, pe de alta parte, este un loc perfect pentru un aparat mic: robot de bucatarie, aparat de facut paine, blender sau storcator de fructe. 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii