fbpx

6 pasi ca sa folosesti tigaia ca un profesionist

Last Updated: 20.01.25

 

Vrei sa te bucuri de gustul delicios si de textura aparte specifice preparatelor la gratar fara a avea posibilitatea de a gati in aceasta maniera? Folosirea unei tigai grill pe aragaz iti poate oferi aceasta placere, daca respecti cateva reguli de baza cu privire la utilizarea, curatarea si depozitarea vasului si cateva trucuri culinare pe care le-am detaliat pentru tine.

 

Cumpararea sau descoperirea in camara bunicii a unei tigai grill nu te transforma automat intr-un bucatar demn de competitiile profesioniste sau de emisiunile culinare cu milioane de fani. Pentru inceput, trebuie sa inveti cum sa folosesti gratarul pentru a obtine rezultate savuroase si sa exersezi prepararea a cat mai multe retete, pastrand in acelasi timp tigaia in parametri optimi de functionare.   

 

Adauga ingrediente afumate

Pentru ca friptura pregatita in bucatarie, in tigaie, sa se apropie cat mai mult de gustul specific de gratar, usor amarui si afumat, poti apela la un truc cat se poate de simplu. 

Lasarea carnii pe foc pentru a prinde o pojghita de arsura nu reprezinta nici pe departe o optiune viabila, dat fiind faptul ca acel strat este toxic si rau la gust. Acelasi rezultat il poate avea fumul lichid.

Insa anumite condimente precum sarea afumata sau ardeiul afumat pot suplini cu succes lipsa aromei de jar si a tonului sarat-amarui. 

Daca vrei sa potentezi aceasta nota, se recomanda utilizarea unor ingrediente specifice bucatariei din Asia de sud-est (Filipine, Corea, Singapore, Vietnam): sosuri de peste, pe care le poti procura de la magazinele de profil sau din supermarket sub numele de nuoc-mam sau nam-pla; sos de soia sau huisin (pe baza de suc de portocala si soia). Nu este indicat insa consumul acestor condimente daca esti alergic la gluten.

 

 

Preincalzeste recipientul

Oricat de pripit sau de nerabdator ai fi, gandeste-te ca “graba strica treaba”. Indeletniceste-te cu altceva pret de cateva minute, pana cand tigaia va fi pe deplin pregatita sa te serveasca la potentialul ei maxim.

Vei sacrifica acest timp, dar care in final va fi considerat castigat prin calitatea si savoarea preparatului din farfurie. Daca insisti sa o folosesti inainte de a se fi incalzit suficient uniform, vei primi pe bucata de friptura harta punctelor supraincalzite si a celor nesatisfacator infierbantate.

Poti folosi un test simplu, la indemana oricui, pentru a stabili daca instrumentul tau este pregatit pe deplin: cel al picaturii de apa. In momentul in care torni lichid in tigaia incinsa, viteza cu care acesta se evapora iti indica gradul de incalzire a grillului.

Cu cat acesta este mai bine incins, cu atat vei obtine fripturi mai apetisante, cu margini usor crocante, similare celor datorate expunerii la jar.

 

Pregateste ingredientele si unge tigaia

Chiar daca tigaia grill este vestita pentru calitatea exceptionala a fripturilor preparate, nu poate face totusi minuni, indiferent de ce spun firmele producatoare. Maiestria bucatarului nu poate fi inlocuita pe de-a-ntregul.

Cat timp astepti sa se incinga tigaia, te poti ocupa cu sectionarea carnii in felii suficient de subtiri cat sa se patrunda cu succes fara a se arde la suprafata, dar in acelasi timp suficient de groase cat sa nu se intareasca si sa-si piarda textura suculenta imediat ce le-ai pus la foc.

 

 

Cum este necesara o cantitate mica de ulei pentru gatire, poti opta intre ungerea tigaii deja incalzite cu ajutorul unei bucati de servetel de hartie, sau gresarea directa a bucatilor de carne cu o pensula speciala. A doua varianta garanteaza ca uleiul din tigaie nu se va arde si nu va fumega inutil pe aragaz.

Evita uleiul de masline, deoarece are o temperatura de ardere mai joasa decat cel de floarea-soarelui, acest fapt favorizand eliberarea de toxine.

 

Acopera tigaia

Asa cum gratarul de exterior poate fi prevazut cu un capac, care are avantaje incontestabile, se recomanda acelasi accesoriu si in cazul tigailor grill.

Capacul este esential pentru mentinerea unei temperaturi ideale in jurul produsului, pentru pastrarea aburului si sucului lasat de carne in interior, favorizand gatirea unei fripturi fragede si suculente, precum si intretinerea contactului carnii cu fumul pentru mai mult timp. In plus, diminueaza considerabil cantitatea de fum emanata in bucataria ta.

Daca inca nu ti-ai procurat o tigaie grill, tine cont ca nu toate sunt prevazute cu un capac. Cel mai bine ar fi sa optezi pentru un set, pentru a fi sigur ca beneficiezi de compatibilitate perfecta intre cele doua produse, atat ca forma, cat si ca dimensiuni.

Tigaia de tip doubletta poate fi o solutie potrivita. Astfel, vei gati in siguranta, fara fum sau picaturi de ulei incins, capacul fiind inchis ermetic. Invartirea alimentelor cu o ustensila de bucatarie nu mai este necesara, fiind realizata prin simpla intoarcere a tigaii.

Daca ai deja o tigaie grill care nu este prevazuta cu un capac, si nici o alta ustensila din aceasta categorie nu se potriveste scopului urmarit, poti improviza prin plasarea deasupra alimentelor sfaraind o farfurie sau o tava usor adancita, intoarsa cu fata in jos.

 

 

Curata tigaia dupa fiecare utilizare

Pentru a-i asigura o viata cat mai indelungata, asigura-te ca imediat dupa ce ai terminat de gatit si s-a racit indepartezi de pe suprafata grillului orice urma de murdarie ori arsura.

De obicei, sunt suficiente cateva picaturi de detergent de vase si un burete neabraziv. Uneori insa arsura intarita are nevoie de un burete de sarma. In cazul in care nu dispui de un astfel de instrument sau eziti sa-l folosesti, poti improviza unul dintr-o folie de aluminiu sifonata si facuta ghem.

Utilizeaza si sare grunjoasa pentru a dizolva arsura. Dupa clatire, sterge tigaia cu un prosop de hartie, usuc-o complet, apoi unge-o cu o pelicula fina de ulei si asezoneaz-o din nou.

Nu se recomanda inmuierea peste noapte a vasului, pentru a evita rugina. Curatarea in masina de spalat vase nu reprezinta o optiune pentru acest produs.

 

Depoziteaza grill-ul in conditii prielnice

Pastreaza intotdeauna intre utilizari tigaile grill (aici o lista cu modele comparate) intr-un loc uscat si racoros. Daca le agati pe un suport, lasa spatiu intre ele, pentru a nu se ciocni.

In cazul in care vrei sa le asezi intr-un sertar, se recomanda ca intre ele sa pliezi un prosop.  

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii