Platingul sau aranjarea in farfurie au devenit, incetul cu incetul, parti esentiale ale modului in care este prezentata mancarea, in special in restaurantele de top. Ofera clientilor o experienta unica, ajutandu-i sa “manance” si cu ochii, nu doar cu gura. Iata cateva secrete ale acestui tip de a pregati mancarea.
Poate nu reprezinta cel mai important aspect al mancarii zi de zi, in special cand nu ai timp sau cheful necesar de a pregati o opera de arta in farfurie, dar si tu poti invata cate ceva despre asa-numitul plating, putandu-ti uimi oaspetii la ocazii speciale. In special in restaurantele “de fite” si in business-urile moderne vei gasi atentia data modului in care arata mancarea in farfurie, deoarece primul lucru pe care il face clientul este sa vada ce a comandat.
Asezarea in farfurie este trecuta cu vederea de unii bucatari care pun mai mult pret pe gust, la fel de important in vederea multumirii clientului, insa si atentia data modului in care arata bucatele poate atrage atentia oaspetelui. Si tu poti invata cateva mici trucuri ce te vor ajuta sa iti etalezi bucatele alese intr-un mod “profi”.
Prin intelegerea tehnicilor de plating si integrarea lor in propriile obiceiuri, vei imbunatati stilul prezentarii si vei imbogati experienta culinara a celor care iti vin in vizita. Inainte de a incepe sa pregatesti un anumit fel de mancare e necesar sa iei in considerare toate elementele componente, de la garnitura si pana la sosuri. Abia cand le ai pe toate la indemana poti sa te apuci de plating.
Alegerea farfuriei
Poate transforma orice fel de mancare, oricat de simplu, intr-un adevarat tablou. Selectia unui obiect rotund, patrat sau dreptunghiular, de exemplu, ori intr-o alta forma, iti va oferi “panza” pe care sa dezvalui povestea culinara dorita.
Gasirea dimensiunii potrivite are rolul de a da echilibru. Asigura-te ca farfuria e suficient de mare incat ingredientele sa fie asezate aerat, dar nici prea mica, incat preparatul sa para prea inghesuit sau portia insuficienta.
Si culoarea unei farfurii este importanta, optiunile in nuante clasice fiind preferate, de exemplu alb, deoarece contrasteaza bine cu o cromatica vie a legumelor si sosului, si ofera un fundal neutru. Marginea (sau cantul) va ramane nefolosit, fiind considerat “rama”, impartind spatiul ramas in treimi. Regula aceasta indica faptul ca punctul focal ar trebui sa se afle pe stanga sau dreapta farfuriei, si nu in centru.
Cum pozitionezi ingredientele
O tehnica simpla este luarea in considerare a sensului acelor de ceasornic. Cand incepi sa plasezi preparatul, proteina se va afla intre orele 3 si 9, in apropierea celui care va consuma, sursele de carbohidrati fiind puse in stanga sus, intre 9 si 12 pe ceas, iar legumele se vor afla intre orele 12 si 3 (inspre dreapta sus).
In prima faza, vei pune ingredientele lichide sau fluide, pe care le vei utiliza drept baza, pentru ca acestea sa fie tinute in frau de celelalte produse si a nu isi misca foarte mult pozitia pe drumul din bucatarie pana la masa.
Cand pui in farfurie tipuri mici de ingrediente, precum legume, felii de carne ori paste umplute, aseaza-le in numar inegal de bucati, deoarece vor parea mai atractive si vor lasa impresia unei cantitati mai mari de produs.
Produ mici zone in care toate ingredientele pot fi incercate dintr-o inghititura, dezvaluind, astfel, gustul ideal, asa cum l-ai gandit tu.
Nu umple farfuria in mod ineficient. Pastreaza un echilibru axandu-te pe sursa de proteine si mai putin pe cantitati industriale. In acest mod, vei avea un punct focal pe langa care se vor afla elementele de ajutor.
Atentia la detalii
Unul din cele mai bine pastrate detalii ale platingului este atentia la detalii, gasind un concept care pastreaza proteina in centru, dar care nu uita nici de garnituri si sosuri, mentinand un echilibru esential in farfurie, atat din punct de vedere vizual, cat si gustativ. Contrastul de culoare va ajuta in acest sens, prin adaugarea legumelor colorate drept mici puncte de accent cromatic. Incearca sa asociezi ingrediente in culori complementare, care vor imbogati si mai mult aspectul.
Un alt mod de a atrage atentia este sa produci dimensiune, punand elemente mai inalte, pe care vei balansa sau impotriva carora vei propti ingrediente caracterizate prin lungime. De exemplu, poti pune carnea pe mamaliga sau un “cerc” din orez ori piure, iar “rezemate” de acestea se vor afla tijele de sparanghel sau baby morcov.
Si textura are importanta, facand o impresie buna cand adaugi unui piure fin niste legume mai crocante sau unei fripturi niste branza cu mucegai sfaramata.
Utilizarea inventiva a sosurilor
Dupa ce ai pozitionat elementele principale ale preparatului, este timpul sa te gandesti la sosurile delicioase. Ca sa le asezi precum profesionistii, te poti folosi de o lingura, o pensula din silicon pentru gatit ori o sticla cu picurator, de ajutor in special cand ai de montat mai multe portii, precum atunci cand folosesti seturi de farfurii pentru 12 persoane, de exemplu. Poti plasa picaturi pe o parte a preparatului sau intinde sosul prin mici picaturi peste toate elementele constituente pentru ca fiecare imbucatura sa aiba gust.
Garnitura
Poate completa cu succes un fel de mancare, oferindu-i o adevarata savoare, sau poate transforma un gust bun intr-unul fad. Se recomanda alegerea unor garnituri comestibile, care sa complimenteze gustul celorlalte ingrediente si sa nu distraga de la ele.
Ultimele detalii se vor adauga peste tot, in asa fel incat sa adauge culoare si textura, alegandu-se mici bucatele, de preferinta gatite.
Ce ustensile folosesti
Pentru a-ti fi mai usor sa asezi cele mai mici detalii sau pentru a da anumite forme preparatelor iti sunt necesare anumite ustesile. Printre acestea se afla urmatoarele:
Pensulele decorative se afla in kitul oricarui bucatar profesionist, putand avea dimensiuni mai mari sau mai mici, in functie de forma ce se vrea data unui sos, de exemplu. Se pot intrebuinta si pentru linii fine, dar si pentru lucrari mari.
Formele ajuta la montarea sau taierea ingredientelor in anumite forme si dimensiuni, pentru a conferi un aspect placut si a da proportie preparatului.
Nelipsitele pensete mai mari sau mai mici, mai ascutite sau mai plate vor da valoare prin usurinta cu care se amplaseaza micile firicele de germeni sau alte garnituri finale.
Razatoarea nu va lipsi cand vine vorba de adaugarea branzeturilor, a ciocolatei si chiar legumelor.
Sticlele cu picurator, care se strang pentru a scoate la iveala sosurile, vor fi nelipsite daca se doreste un plating cu adevarat deosebit.