Instalarea unui aragaz poate fi foarte simpla, daca stii ce pasi trebuie sa urmezi, cu cine este indicat sa lucrezi si care sunt cele mai importante elemente ale acestui proces. Afla din acest articol cum pastrezi garantia produsului si ce conditii trebuie sa respecti cand alegi locul de amplasare.
Iti doresti de mult timp sa schimbi aragazul si in sfarsit ai reusit sa gasesti un model care ti se potriveste ca format, performante si buget? Dupa momentul emotionant al livrarii pachetului urmeaza cateva etape importante care asigura functionarea impecabila si sigura, printre care se numara si montajul corect al dispozitivului. Iti detaliem mai jos cateva aspecte esentiale de care este bine sa stii cont, atunci cand incadrezi un aragaz in locuinta, indiferent de brandul ales.
Verifica intotdeauna produsul la sosire
Indiferent daca aragazul este adus de un curier sau transportat de tine, cu o masina personala care permite incarcarea unui produs de aceste dimensiuni, este important sa il inspectezi cu grija cand ajunge la tine acasa, inainte de a chema un specialist sa il monteze.
Compara descrierea din manualul tehnic si fisa de garantie cu modelul tau si evalueaza toate componentele pe care prezentarea dispozitivului spune ca ar trebui sa le gasesti in pachet. Urmareste de asemenea si aspectul aragazului, care nu trebuie sa includa zgarieturi sau indoituri.
Apeleaza la un instalator autorizat ANRE
Multe articole si tutoriale realizate pe acest subiect iti recomanda sa folosesti un profesionist pentru instalarea aragazului, pentru a fi sigur ca totul se face asa cum trebuie. Ceea ce este insa important sa stii este ca nu orice mester care se pricepe, chiar si foarte bine, la montarea si testarea unui astfel de dispozitiv, poate asigura valabilitatea garantiei.
Pentru ca in caz de deficiente in functionare sa te poti adresa producatorului, pentru reparatii sau inlocuirea produsului, trebuie sa folosesti neaparat un instalator acreditat ANRE. Lista actualizata cu instalatorii autorizati poate fi consultata pe site-ul institutiei.
Pe langa respectarea conditiilor garantiei si rezolvarea facila a oricaror probleme aparute in perioada pe care o acopera, un instalator cu experienta iti mai asigura si functionarea in parametri optimi, pentru o perioada lunga de timp. Un aragaz montat corect inseamna mai putine riscuri de degajare accidentala a gazelor, explozie sau incendiu. In plus, multe dintre firmele autorizate iti ofera si garantie pentru serviciul de instalare.
Alege cu atentie accesoriile de conectare
In fiecare manual de instalare vei gasi atat lista accesoriilor de care ai nevoie, cat si specificatii clare cu privire la caracteristicile lor tehnice si uneori, recomandari suplimentare privind materialele din care sunt confectionate. Vorbim desigur despre racordarea la reteaua de gaze, instalarea unui aragaz integral electric fiind ceva mai simpla.
Pentru a realiza conectarea la reteaua de gaze sunt necesari doi robineti de gaz, plus un racord, confectionat din inox, cu structura flexibila. Daca ai cumparat un model de aragaz care include functie de detectare a flacarii, cu siguranta care opreste gazul cand aceasta se stinge accidental, vei avea nevoie de asemenea si de un regulator de gaze. Rolul acestui dispozitiv este de a mentine presiunea gazelor in intervalul optim de functionare, corectand variatiile care pot sa apara in retea.
Lista de accesorii mai include de asemenea: niplu pentru conectarea racordului la conducta de gaze, garnituri, banda de teflon si bineinteles, doua chei pentru tevi.
Locul de amplasare
Un instalator cu experienta te va ghida sigur si usor si in aceasta privinta, amplasarea aragazului presupunand cateva reguli de siguranta pe care este indicat sa le respecti. De exemplu, ai nevoie de o distanta de minim 25mm fata de perete si 65mm fata de elementele de mobilier, asezate de o parte si de alta a dispozitivului.
Daca vrei sa folosesti dulapuri suspendate si ai in plan sa asezi unul si deasupra plitei, este bine sa iei in considerare o inaltime de minim 750mm fata de suprafata acesteia, pentru a evita incalzirea excesiva. Hota necesita de asemenea o distanta de siguranta de aproximativ 700mm fata de arzatoare, care o protejeza de caldura, oferind in acelasi timp posibilitatea de captare optima a aburului si mirosurilor.
La fel de important este si ca incapere respectiva sa fie bine ventilata, bucataria ideala fiind cea cu cel putin un perete la exterior, prevazuta cu fereastra ce poate fi deschisa usor. Daca spatiul in care instalezi aragazul nu are propriul sau geam, si deci o cale directa de aerisire, trebuie sa stabilesti impreuna cu instalatorul ce modificari este nevoie sa faci in apartament, pentru a asigura functia de aerisire.
Instalarea pas cu pas
Desi montajul in sine nu dureaza mult timp si pare foarte simplu, este important ca fiecare pas sa fie executat cu atentie. Instalarea incepe doar dupa ce robinetul de gaze a fost inchis. Prima etapa implica intercalarea niplului intre racordul flexibil din inox si conducta de gaze si se continua cu infiletarea regulatorului de gaze la nivelul alimentarii aragazului.
Etanseitatea imbinarilor este asigurata intotdeauna cu garnituri si banda de teflon, la fiecare conexiune, pentru a preveni degajarea accidentala.
Verificarea montajului
Instalatia nu se declara niciodata finalizata pana cand nu a fost verificata corect si complet. Pentru testare se poate folosi fie o pasta din apa si sapun, care se aplica in strat consistent pe fiecare dintre imbinari, fie prin intermediul unui detector de gaze. In primul caz, atunci cand robinetul conductei este deschis, daca apar bule de aer, inseamna ca exista scurgeri si ca imbinarea respectiva trebuie stransa mai bine sau inlocuita garnitura.
In cea de-a doua varianta dde verificare, detectorul semnaleaza auditiv si vizual prezenta scurgerilor de gaze. Modificarile se fac doar dupa ce s-a inchis din nou robinetul de gaz.
Testarea aragazului
Acum ca dispozitivul este instalat, este momentul sa testezi functiile produsului, mai ales daca ai ales un aragaz de la Beko, Whirlpool sau Electrolux, cu destul de multe programe, incat sa iti ia cateva ore pentru a le parcurge pe toate. Cel mai important ajutor iti va fi in acest sens manualul tehnic al produsului. Iti recomandam sa incerci sa treci prin toate functiile puse la dispozitie, in primul rand, pentru a te asigura ca toate sunt disponibile la parametrii indicati in fisa aragazului si in al doilea rand, pentru a sti toate optiunile de gatire pe carele poti folosi.