fbpx

7 precautii la instalarea si utilizarea unui aragaz Beko

Last Updated: 14.04.24

 

Locul in care il amplasezi, modul de pozitionare a cablului de alimentare si furtunului pentru gaze, transportul in conditii bune si instalarea de catre un profesionist – sunt doar cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le cantaresti bine inainte de a incepe sa folosesti un aragaz.

 

Aragazele Beko se numara printre cele mai bune optiuni pe care le poti alege pentru locuinta ta. Sunt disponibile in variante cu alimentare pe gaz, electrica sau mixta si iti ofera tot ce ai nevoie de la un dispozitiv de gatit din aceasta categorie. L-ai ales, l-ai comandat, l-ai primit acasa si abia astepti sa prepari primele mancaruri la el? Nu uita insa ca un astfel de aparat electrocasnic trebuie instalat si utilizat cu atentie. Iata cateva recomandari de care este bine sa tii cont indiferent ce model ai ales.

 

Incadreaza cu atentie aragazul in spatiul bucatariei

Desi, in principiu, poti sa asezi aragazul in orice loc din bucatarie sau zona de gatit dintr-un apartament open-space, exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti pentru siguranta ta si a familiei si functionarea eficienta a dispozitivului.

In primul rand, podeaua trebuie sa poata sustine atat greutatea aragazului, cat si pe cea a oalelor si tigailor si a mancarii gatite. Pare o conditie respectata implicit, insa nu este intotdeauna cazul in casele construite de persoane cu mai putin experienta in domeniu.

 

 

Pentru ca baza aparatului sa se poata intotdeauna raci usor este important sa amplasezi aragazul pe o suprafata dura si neteda, care permite circulatia facila a aerului, deci evita sa il asezi pe covor sau mocheta. Podeaua trebuie de asemenea sa fie dreapta, fara denivelari.

In ceea ce priveste pozitionarea mobilierului fata de aragaz, regula spune ca poti aseza dulapuri in laterale, atat timp cat intre ele si dispozitiv raman cel putin 65mm, si deasupra, daca distanta pana la ele este de minim 750mm. Nu uita insa ca mobila pe care o pozitionezi langa aragaz trebuie sa fie rezistenta la caldura, astfel materialul se va deteriora destul de repede.

 

Asigura stabilitatea aparatului si o ventilatie buna

Cele mai multe modele sunt prevazute cu lanturi de ancorare in partea din spate, care se fixeaza de perete. Este o masura simpla si eficienta de asigurare a stabilitatii aragazului, pe care ar trebui sa o iei in considerare.

Pentru ca prin arderea gazelor se degaja substante toxice care trebuie eliminate eficient din incapere, este esential ca spatiul sa fie bine ventilat. Daca bucataria ta nu are fereastra, este important sa asiguri o modalitate de ventilare fixa care sa permita evacuarea gazelor reziduale catre exterior. Majoritatea manualelor tehnice ale modelelor Beko includ detalii clare cu privire la dimensiunea orificiului de aerisire pe care trebuie sa il creezi pentru ca totul sa fie bine.

 

Nu ridica un aragaz standard de unul singur

Pentru ca greutatea sa este destul de mare si un aragaz scapat jos se poate deteriora usor, iti recomandam sa transporti intotdeauna un astfel de produs cu ajutorul unei a doua persoane. Evita folosirea manerului de la usa sau chiar a usii ca element de sustinere in timpul mutarii, pentru ca balamalele pot ceda.

 

Foloseste serviciile unui profesionist pentru racordarea la gaz

Daca ai ales un aragaz Beko cu plita pe gaz, este bine sa te asiguri ca instalatia de gaze este finalizata si in bune conditii inainte ca dispozitivul sa ajunga si sa treci la etapa de instalare. Acest pas trebuie intotdeauna realizat de o persoana autorizata, altfel vei pierde garantia asigurata de producator. In plus, orice greseala in procesul de conectare se poate solda cu explozii sau intoxicatii.

Atunci cand asezi aragazul, ai grija ca robinetul care permit deschiderea si oprirea gazelor pe circuit sa fie usor de accesat. Este la fel de important ca furtunul care asigura alimentarea cu combustibil sa fie protejat si mentinut in cele mai bune conditii. Deci, asigura-te ca nu atinge zonele fierbinti ale aparatului, nu sta indoit sau presat ori strivit de elementele de mobilier din apropiere sau chiar baza aragazului.

In cazul in care vrei sa schimbi tipul de gaz utilizat si sa treci de exemplu pe butelie, este indicat sa apelezi la serviciile unui specialist pentru a face acest lucru corect.

 

 

Racordarea la curentul electric

Aragazul integral electric sau cu cuptor electric necesita intotdeauna o priza cu impamantare si o siguranta cu capacitate potrivita consumului. La fel ca racordarea la gaz, si conectarea la reteaua electrica se face tot de catre un profesionist, pentru protejarea drepturilor incluse in garantie.

Pentru ca un cablu de alimentare deteriorat poate duce la scurtcircuit, electrocutare sau incendiu, iti recomandam sa ai grija ca acesta sa fie mereu ferit de obiecte ascutite, presare sau strivire, indoire excesiva si contact cu suprafete fierbinti care pot topi stratul protector, deci nu il amplasa in apropierea plitei sau a cuptorului. De asemenea, stecherul cablului de alimentare trebuie sa fie usor accesibil.

 

Masuri suplimentare

Stim ca ambalajele de carton sunt incomode si pot ocupa mult loc in locuinta, chiar si atunci cand le pliezi. Este totusi recomandat sa incerci sa pastrezi cutia aragazului si elementele de protectie din interior. Daca vei dori sa te muti, iti vor oferi cea mai buna varianta de transport si depozitare.

In cazul in care este necesar sa il transporti si nu mai ai ambalajul in care l-ai adus, poti apela la folie cu bule, aplicata in mai multe straturi si lipita cu banda adeziva de calitate. Atunci cand muti un astfel de aparat exista riscul ca gratarul si tavile din interior sa cada inspre usa, zgariind sticla. 

Poti evita acest lucru fie scotand aceste accesorii si transportandu-le separat, fie acoperind interiorul sticlei cu un carton. In oricare dintre cazuri, este bine sa folosesti banda adeziva pentru a lipi usa de laterale. Aragazul se muta intotdeauna in pozitie verticala.

 

Economiseste energie

Poti folosi mai putin gaz sau curent electric preincalzind cuptorul si evitand sa deschizi usa prea des. La fel de eficient este si sa gatesti mai multe preparate in acelasi timp in cuptor sau unul dupa altul, astfel incat sa elimini consumul de combustibil implicat in etapa de preincalzire.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii