fbpx

7 sfaturi pentru utilizarea vasului Tajine

Last Updated: 12.10.24

 

Vasele tajine iti ofera posibilitatea de a gati sanatos, in stil traditional marocan, obtinand retete sanatoase, cu arome bogate si intense. Sunt confectionate din lut, cu design care permite gatirea preponderent in aburi, ideale pentru slow cooking si cu rezistenta buna in timp, daca sunt pregatite si utilizate corect.

 

Cum folosesti vasele tajine

 

Termenul tajine denumeste atat vasele confectionate din lut, cu forma conica, folosite in mod traditional in Africa, cat si retetele marocane care sa gatesc in ele. Nomazii din partea de Nord a Africii foloseau tajine ca pe un cuptor portabil, care le permitea sa gateasca mancare oriunde mergeau. In prezent sunt acestea utilizate pretutindeni in lume, de catre pasionatii de slow cooking si cei care apreciaza gustul deosebit, obtinut prin coacerea sau fierberea in vase de lut.

 

Ce este vasul tajine

Vasele tajine sau tagine sunt usor de recunoscut datorita formei conice caracteristice. Sunt formate din doua parti: o baza rotunda, larga si joasa, si un capac conic si inalt, prevazut cu o deschizatura in varf si margine care sigileaza interiorul. Impreuna, cele doua elemente creeaza un fel de cuptor din lut, care se amplasa initial peste focul deschis.

 

Cum se pregateste pentru gatit

La fel ca tigaile din fonta, si vasele ceramice, precum cele tajine, au nevoie sa fie asezonate sau pregatite, inainte de a le folosi pentru gatit. Fiind confectionate dintr-un material poros, necesita acoperire cu grasime vegetala sau animala, si mentinerea la temperatura inalta, pentru a asigura acoperirea porilor si a preveni astfel lipirea alimentelor. Acest tratament asigura in acelasi timp eliminarea gustului de lut, specific variantelor neportelanate.

Primul pas in asezonare este pastrarea intregului vas scufundat in apa rece, timp de minim doua ore. Ideal este sa il lasi peste noapte. Poti folosi in acest sens chiuveta, o oala mare, un lighean sau chiar cada, in functie de dimensiunile produsului. Dupa ce timpul necesar a trecut, scoate vasul din apa, scurge-l si usuca-l.

Exista doua variante de vase tajine: glazurate si neglazurate. Cele din urma necesita in aceasta etapa acoperirea cu un strat de ulei care se poate adauga cu o pensula sau o carpa, avand grija sa stergi surplusul pentru a nu se arde in cuptor.

Amplaseaza apoi recipientul in interiorul cuptorului, cat timp acesta este insa rece, si apoi seteaza termostatul la 150oC. Lasa vasul sa se coaca timp de doua ore, dupa care opreste cuptorul si asteapta pana cand temperatura din interior a scazut destul de mult pentru a putea scoate tajine-ul cu mana libera, fara a deschide prea des usa. Aceasta ultima etapa de racire lenta  este o parte importanta din procesul de asezonare, deci nu te grabi sa scoti vasul cald.

6 vase tajine pe o plita la foc

Folosirea vaselor tajine

Daca vrei sa incerci o noua reteta sau pur si simplu iti place mancarea marocana, vei dori cu siguranta sa stii cum se foloseste corect acest tip de vas. Il poti utiliza atat in cuptor, cat si pe plita, cu conditia de a nu aseza fundul vasului direct pe sursa de caldura. Aceasta cerinta se traduce prin necesitatea achizitionarii unui difuzor de caldura, daca folosesti un aragaz electric cu plita vitroceramica, versiunile pe gaz fiind deja prevazute cu gratar si difuzor termic pe care sa pui recipientul.

Atunci cand folosesti tajine in cuptor este important sa pui vasul cat timp acesta este inca rece si sa fixezi apoi termostatul la 160 – 180oC. Vasele tagine nu au nevoie de mai multa caldura, intrucat o retin foarte bine.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate este important sa tii seama de micile detalii. De exemplu, este recomandat sa eviti sa ridici capacul tajine-ului cat timp mancarea se gateste. Daca vasul este intretinut corect, nu trebuie sa-ti faci griji ca mancarea se va lipi, cat despre condimentele care nu au fost incluse inca de la inceput, poti sa le pui si cand mancarea este gata.

 

Ingrediente esentiale

Doua sunt ingredientele la care trebuie sa fii foarte atent atunci cand folosesti un vas tagine. Primul este uleiul, de care ai nevoie pentru a preveni arderea legumelor sau/si a carnii (chiar si cand gatesti la foc mic) si cel de-al doilea este apa. Daca esti nou in zona retetelor marocane este posibil sa simti nevoia sa reduci cantitatea de grasimi (fie ele chiar si vegetale) inclusa in lista de ingrediente.

Nu te lasa convins de aceasta tentatie si respecta intocmai gramajul. Orientativ iti putem spune ca o reteta pentru patru persoane poate contine pana la 150 ml de ulei, cu sau fara adaos de unt, pe care trebuie sa il pui negresit.

Apa se afla la cealalta extrema, pentru ca forma tajinelor nu lasa aburii sa iasa, ci ii recircula, folosindu-i pentru a prepara termic ingredientele. Ai grija deci sa nu adaugi prea multa apa, pentru ca vei obtine un sos apos, cu o textura mai putin placuta, in special cand se coace totul la foc mediu si sosul nu are la dispozitie suficiente minute pentru a se lega .

mancare cu migdale in vas tajine negru

Pe langa sare piper negru macinat si ulei de masline, retetele traditionale marocane mai pot include: usturoi, busuioc ghimbir, sofran, paprika afumata, piper cayenne, piper alb, ceapa, turmeric (uneori chiar curry), chimion, scortisoara si patrunjel.

Carnea de pui se numara printre cele mai populare alimente de preparat la tajine, la foc mic. Pentru pui la tajine se folosesc chiar si masline intregi, verzi sau Kalamata sau chiar ambele sortimente de masline deodata, in aceeasi reteta.

Supa de pui concentrata sau zeama de lamaie sunt ingrediente care suplimenteaza continutul de lichid al unei retete. Pe de alta parte, pentru a obtine acel iz oriental, multi chefi priceputi folosesc in retete la tajine curmale, smochine si stafide. O mare parte dintre retete pot include radacinoase sau tuberculi: cartofi, morcovi, pastarnac.

Spre deosebire de carnea de pui, cea de miel se prepara dupa o reteta ce va include si ulei de argan alimentar, alaturi de suc de rosii. Miere, coriandru, migdale, caise uscate si supa din carne de miel sau de vita se vor adauga pentru a ameliora gustul specific, laolalta cu celelalte condimente enumerate mai sus.

Pentru cus cus vei adauga sare piper si o cantitate destul de mare de unt (unele retete propun un 1/4 de pachet ).

 

Intretinere si curatare

Daca te numeri printre cei care obisnuiesc sa adauge rapid apa rece de la chiuveta pentru tigaia incinsa, la cateva minute dupa luarea de pe foc, pentru a inmuia reziduurile de mancare lipite, iti recomandam sa nu faci niciodata asta cu un tajine. In primul rand, probabil nu vei avea nevoie, pentru ca folosit corect, materialul ceramic este antiaderent, deci nu pastreaza resturi de mancare dupa utilizare.

In al doilea rand, expunerea la variatii bruste de temperatura poate determina craparea materialului, facand vasul de neutilizat. Evita deci sa pui apa rece intr-un tajine fierbinte sau apa fierbinte intr-un vas rece si nu aseza vasul incins pe o suprafata rece sau invers, un tajine rece direct pe un arzator incalzit sau intr-un cuptor deja fierbinte. Asteapta intre 30 de minute si 1 ora, pana ce vasul s-a racit suficient.

Detergentul de vase este absorbit de lutul neglazurat, deci nu il folosi pe un astfel de vas. Cel mai bine este sa cureti tajine-ul, indiferent de finisaje, folosind un amestec de apa calda cu sare sau bicarbonat de sodiu, pentru a indeparta reziduurile. Lasa vasul la uscat si unge-l, dupa fiecare folosire; asadar, vei adauga ulei de masline, pentru a-i pastra caracteristicile antiaderente.

tajine cu ornamente geometrice si capacul dat la o parte

Reziduuri dificile

Desi foarte rar, se poata intampla ca pe interiorul vasului sa se lipeasca resturi care nu pot fi indepartate prin simpla spalare cu apa calda, mai ales daca lasi mancarea prea mult la facut. Poti rezolva aceasta problema usor: adauga apa, lasand alimentele arse si lipite sa fiarba timp de 15 – 30 de minute. Adauga apa in vas, pana la o treime din capacitatea bazei si apoi completezi cu putin bicarbonat de sodiu.

Exista posibilitatea ca nici aceasta varianta sa nu dea rezultate optime. In acest caz, iti recomandam sa lasi vasul plin cu apa peste noapte, la inmuiat.

 

Depozitarea vaselor tajine

Formatul tajine-ului il predispune la formarea de mucegai, daca nu este depozitat corect. Este asadar important sa il lasi sa se usuce bine, inainte de a-l pune in dulap, si sa asezi componentele, baza si capac, separat, pentru a permite circularea aerului in interior.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

7 Comentarii
mada

June 21, 2020 at 12:49 pm

Cel din poza este smaltuit si este Emile Henrye. Se gaseste la Kitchen Shop

Raspunde
4
Viorica

June 13, 2020 at 9:22 am

anainte de folosire trebuie dat cu grasime si dat la cuptor,dar nu e specificat daca si exsterior sau numai interiorul vasului trebuie dat? Multumesc anticipat.

Raspunde
4
Ioana

June 14, 2020 at 12:43 pm

Buna, Viorica,

Daca e glazurat la exterior, doar partile interne trebuie date cu grasime sau ulei(interiorul vasului, dar si al capacului).

Daca nu e glazurat, multi spun ca se va da si la exterior. Aceste modele nu se folosesc pe flacara.

Uneori chiar producatorul iti va spune daca dai vasul si la exterior cu ulei.

Mult succes!

Ioana

Raspunde
4
Cristina

April 9, 2020 at 12:15 pm

Buna ziua. Am achizitionat de curand un vas tajine, din fonta cu capac ceramic, kitchen artist si as dori sa stiu daca il pot utiliza direct pe flacara?
Multumesc anticipat! Cristina

Raspunde
4
Ioana

April 10, 2020 at 6:04 am

Buna, Cristina,

In genere, pentru aceste vase se recomanda incalzirea treptata – multe produse care au recipientul facut din fonta se pot utiliza direct pe plita cu gaz, asa ca nu ar trebui sa ai probleme.

Totusi, asezoneaza-l mai intai in cuptor si incearca sa nu il incalzesti direct pe flacara niciodata complet gol.
Cand il utilizezi, il poti preincalzi la 100 grade Celsius intai in cuptor, apoi sa il transferi pe flacara.

Daca l-ai cumparat online, pe pagina de comercializare ar trebui sa fie confirmat faptul ca se poate utiliza pe flacara (de obicei asa e).

Spor la gatit retete delicioase!

Raspunde
4
Popescu Augustin

March 8, 2020 at 4:25 pm

Buna ziua, as vrea sa mi spuneti daca stiti de unde pot cumpara un vas ca cel din poza care sa fie din lut nesmaltuit si care sa reziste direct pe flacara aragazului ( cu toate ca spuneti ca : ,, Il poti utiliza atat in cuptor, cat si pe plita, cu conditia de a nu aseza fundul vasului direct pe sursa de caldura.” )

Raspunde
4
Ioana

March 9, 2020 at 7:34 am

Buna, Augustin,

Aceasta versiune ar trebui sa poata fi utilizata direct pe flacara:

https://www.emag.ro/vas-tagine-27-cm-2-l-emile-henry-din-ceramica-562632kitchen/pd/DL76K2BBM/

Din pacate, are un strat de email deasupra.

Toate cele bune!

Raspunde
4