Pe gaz, vitroceramica, cu halogen sau cu inductie, incorporabila sau independenta – sunt doar cateva dintre tipurile de plita intre care este bine sa stii cum sa alegi corect. Afla din acest articol ce ti se potriveste cel mai bine, de ce si care sunt avantajele pe care ti le ofera.
Pentru cei care doresc sa isi doteze bucataria cu un aparat electrocasnic de gatit, performant si eficient, oferta de plite de pe piata este mai mult decat generoasa. De la sistemul tehnic care asigura incalzirea si tipul de combustibil si pana la numar de arzatoare, dimensiuni si ochiuri, factorii pe care trebuie sa ii ai in vedere pentru a gasi varianta potrivita sunt multi. Iata cateva tipuri de plita intre care poti alege atunci cand te afli in fata raftului.
Modele pe gaz
Cele mai cunoscute sunt plitele pe gaz, desi putine din cele disponibile astazi mai arata ca modelele vechi, designul fiind din ce in ce mai modern, mai simplu si mai eficient. Principalul argument in favoarea achizitiei unei astfel de optiuni este costul mai redus de exploatare, determinat in cea mai mare parte de pretul redus al gazului.
In plus, sunt ideale pentru cei care prefera sa vada flacara si sa poata gestiona usor si direct intensitatea de incalzire. Pe de alta parte, sunt putin mai riscante pentru persoanele care au copii mici, pentru ca arzatoarele raman fierbinti destul de mult timp dupa finalizarea mancarii.
Varianta electrica clasica
Variantele electrice se impart in mai multe categorii. Pentru cei care au nevoie pur si simplu de un dispozitiv pe care sa gateasca, cu pret redus, mai exista inca modelele clasice cu rezistenta electrica si suprafata metalica. Nu sunt insa foarte eficiente si consuma cam mult, motiv pentru care au scazut in mod evident in popularitate.
Suprafata vitroceramica
Exemplarele vitroceramice te impresioneaza prin aspect, avand suprafata de gatit confectionata de obicei din sticla neagra, termorezistenta. Caldura este generata tot de rezistente electrice, ascunse de data aceasta sub sticla. Eficienta este una medie, pot fi usor de curatat daca abordezi rapid substantele cazute si stropii, astfel incat sa nu aiba timp sa se usuce si sa se arda. In plus, pun la dispozitie panouri de control usor de utilizat si diverse functii suplimentare foarte utile.
Cu halogen si cu inductie
Mai poti opta pentru plite cu halogen, care lucreaza cu radiatii cu infrarosu, oferind un randament ceva mai bun decat cele vitroceramice. Cele mai performante sunt insa, la ora actuala, plitele cu inductie. Acestea includ bobine de cupru care, in loc sa se incalzeasca, creeaza un camp electromagnetic, care incalzeste la randul sau, direct vasul de gatit, stimuland miscarea particulelor din care confectionat acesta.
Se face astfel economie prin reducerea pierderilor de caldura. In plus, suprafata plitei ramane calda, nu fierbinte, fiind mai sigura pentru cei mici. Tine insa cont de faptul ca aceste dispozitive electrocasnice nu functioneaza cu orice tip de oala sau tigaie si ca iti trebuie vase speciale. Sunt de asemenea si mai scumpe decat optiunile vitroceramice si pe halogen, dar in general iti vei recupera investitita destul de repede. Printre avantajele oferite se mai numara si o varietate de programe care le fac foarte usor de folosit.
Daca vrei, poti de asemenea combina avantajele a doua tipuri de plite, alegand un model mixt, cu arzatoare pe gaz si respectiv, zone de incalzire cu alimentare de la reteaua electrica.
De la unu la sase arzatoare
Din acest punct de vedere, poti imparti plitele in versiuni single sau de calatorie, cu un singur arzator, domino – cu doua, pentru familie – cu 3 sau 4 zone de gatit si extra large – cu 5 sau 6. Alegerea este destul de simpla daca banuiesti ca vei folosi foarte rar plita, fie pentru ca nu gatesti aproape deloc, fie pentru ca ai un aparat electrocasnic principal pentru facut mancare si plita este o rezerva – un model cu un singur ochi.
La fel de bune sunt si pentru calatorii, pentru ca sunt cele mai mici si mai compacte. Dimensiunile reduse fac aceste variante foarte usor de depozitat in perioada in care nu sunt utilizate si simplu de amplasat pe un blat mic, atunci cand e nevoie de ele.
Obisnuiesti sa iti pregatesti micul dejun si stii ca vei fi pus in situatia de a pregati in acelasi timp cafeaua si o omleta gustoasa cu de toate? Nu te risca cu un singur arzator si mergi mai sus, catre versiunile domino. Desi nu sunt cu mult mai mari sau mai scumpe, iti vor oferi spatiul de care ai nevoie pentru a economisi timp atunci cand gatesti.
Optiunile cu 3 arzatoare sunt mai rare si includ de regula un ochi de mari dimensiuni, iar cele cu 4 sunt cele mai populare, raspunzand usor necesitatilor din locuintele in care stau doua, trei sau mai multe persoane. Variantele cu 5 sau 6 arzatoare sunt dedicate in general bucatariilor incapatoare din case mari, in care locuiesc familii numeroase. Se potrivesc mai greu in mobilierul standard conceput pentru camera de gatit si se regasesc de obicei in amenajarile care combina suprafetele utile (blat, chiuveta, plita) intr-o insula asezata in centrul incaperii.
Indiferent de formatul ales, este important sa nu neglijezi marimea efectiva a zonei de gatit, pentru ca va influenta dimensiunea oalelelor pe care le poti aseza. Verifica mereu, in afara de puterea fiecarui arzator si diametrul acceptat pentru vasele care pot fi utilizate eficient pe aceasta.
Plita independenta
Modelele independente sunt preferate de cei care stau de regula in chirie si nu sunt dispusi sa investeasca intr-o versiune incorporabila, care poate inseamna si achizitia unui mobilier pe masura. Au de obicei unul sau doua ochiuri, pot fi simple sau combinate cu un cuptor electric, sunt facil de folosit si pot fi depozitate atunci cand stau degeaba.
Optiuni incorporabile
Variantele incorporabile se integreaza cel mai bine in imaginea bucatariei si sunt preferate in special de cei care tind catre un design modern sau minimalist, dorind sa creeze un spatiu curat si luminos. Desi montajul se face simplu si rapid, alegerea este putin mai dificila, pentru ca in acest caz dimensiunile trebuie sa se potriveasca perfect cu mobila, aceasta din urma fiind necesar sa respecte anumite conditii legate de structura si capacitatea de sustinere a greutatii.