Bucataria ta este momentan o hartie alba pe care abia ai inceput sa schitezi? Foloseste informatiile din acest articol pentru a alege cu grija electrocasnicele de care ai cu adevarat nevoie, pentru a gati sanatos si eficient, si bucura-te de fiecare clipa a proiectului.
Putine activitati se compara, pentru pasionatii de gatit, cu ocazia de a-si amenaja propria bucatarie de la zero. Un astfel de demers inseamna desigur cheltuieli si timp investit pentru identificarea celor mai bune optiuni de mobilier si electrocasnice, dar o data ce totul va fi gata, si satisfactia va fi pe masura. Daca te afli in primele etape ale unei astfel de amenajari, iti venim in ajutor cu o lista de dotari pe care este bine sa le bifezi inca de la inceput.
Un frigider pe masura
Atunci cand alegi frigiderul, pentru ca ai neaparat nevoie de unul, este important sa cauti un model care iti ofera o capacitate de stocare proportionala cu necesarul tau de depozitare. Pentru o garsoniera cu unul sau doi locatari sunt suficiente versiunile de pana la 100litri, iar pentru 3 – 4 persoane functioneaza foarte bine un spatiu interior de stocare de 150 – 250litri. Daca nu vrei sa consumi curent inutil, iti recomandam sa nu te lasi sedus de optiunile gigant, de 300 – 400litri sau mai mult, decat daca esti sigur ca ai nevoie de atat de mult spatiu.
Cauta o optiune din clasa de eficienta energetica A++ sau A+++. Sunt ceva mai scumpe, dar iti vei recupera investitia pe parcurs. Nu uita sa evaluezi cu atentie modul de organizare a spatiului interior si sa alegi o structura care se potriveste cel mai bine profilului tau alimentar. Unele persoane au nevoie de exemplu, neaparat, de mai mult spatiu pentru sticle, in timp ce pentru altele este mai important sa aiba doua cutii pentru legume, in loc de una.
Plita electrica sau pe gaz
Desi poti pregati ceai cu un fierbator de apa, cafea cu o cafetiera si mancare la o oala sub presiune, de plita tot ai nevoie. Este cel mai simplu dispozitiv de gatit si cel mai adaptabil, care iti rezolva usor o multime de necesitati culinare. Cu tigaile si oalele potrivite, te poti rezuma doar la ea, daca nu ai buget si pentru alte aparate care permit procesarea termica a mancarii.
Gatesti frecvent si ai nevoie de un model care sa nu iti scoata prea multi bani lunar din buzunar? Opteaza pentru o versiune alimentata cu gaz. Stim ca nu mai sunt chiar ultimul racnet, dar si aceste variante au fost modernizate, arata foarte bine, sunt disponibile in formate care se incadreaza usor, cam in orice tip de decor, sunt de incredere si facil de folosit.
Ai copii mici si vrei neaparat o plita sigura? Alege una electrica care functioneaza prin convectie. Aceste produse sunt intr-adevar, mai scumpe, dar functioneaza mai eficient decat cele vitroceramice, sunt mai usor de intretinut, includ o varietate de functii utile si suprafata lor nu se incinge.
Cuptor electric
Ajungand la cuptor, vorbim deja despre al doilea nivel de preparare termica, coacerea, la care nu toata lumea apeleaza. In functie de modul in care ai deci sa organizezi bucataria, poti opta pentru un cuptor incorporabil sau pentru un aragaz cu cuptor electric (lista propusa de noi aici) care include si plita si poate fi amplasat de podea.
Mai ai de asemenea si posibilitatea orientarii catre un model de cuptor electric independent, de marime redusa, care poate fi asezat pe blat, similar celor cu microunde, ideal pentru locuintele in care sa coace in cantitati mici.
Robot de bucatarie
Robotul de bucatarie este un dispozitiv multifunctional care inlocuieste blenderul, mixerul, rasnita, tocatorul si inca alte cateva dispozitive pe care altfel ar trebui sa le cumperi separat. Pentru ca implica de obicei o investitie mai mare decat in cazul in care cumperi un blender sau un tocator, este bine sa achizitionezi acest produs atunci cand iti permiti sa te orientezi catre unul cu adevarat de calitate.
Versiunile mai ieftine au fie motoare prea slabe pentru a putea acoperi usor toate functiile pe care ar trebui sa le indeplineasca, fie structura sau accesoriile sunt realizate din materiale mai putin rezistente. Daca nu esti pregatit in acest moment sa directionezi o parte din buget catre un astfel de aparat, iti recomandam sa acoperi operatiunile de baza cu dispozitive individuale.
Blender
Un blender de mana este de exemplu accesibil ca pret, disponibil in variante suficient de performante pentru a pasa atat legume si fructe fragede, cat si texturi mai dense si mai dure. Ai nevoie cu siguranta de unul in bucataria ta daca iti place sa pregatesti diferite paste de intins pe paine (hummus, pate etc.), piureuri (mazare, telina, linte etc.), supe crema sau smoothie-uri.
Mixer
La fel de util este si un mixer, utilizat pentru tot ce inseamna omogenizare. Ai nevoie de el daca prepari frecvent maioneza, frisca, creme pentru prajituri, aluat pentru chec, amestec pentru inghetata etc.
Unele modele, cu motor mai puternic, sunt de asemenea prevazute si cu carlige concepute special pentru a framanta aluatul, deci poti utiliza cu succes un astfel de mixer si pentru a prepara gogosi, cozonac, paine, chifle etc.
Rasnita electrica
Inlocuita doar de mojarul cu pistil si mult efort fizic, cu rezultate nu la fel de bune, rasnita electrica iti asigura un factor foarte important in bucatarie: prospetimea aromelor. Indiferent ca o folosesti pentru a obtine cafea abia macinata sau pentru a marunti condimentele, rasnita iti influenteaza suficient de mult calitatea preparatelor obtinute, incat sa merite sa fie inclusa in lista produselor pe care trebuie sa le ai in dotare.
Oala electrica sub presiune
Adevarul este ca te poti descurca si fara acest dispozitiv, dar, daca il ai la indemana, poti gati mult mai usor preparatele dificile, care necesita mult timp de fierbere (fasole, carne de rata, gasca sau iepure etc.). Reduce semnificativ si timpul de preparare al orezului, legumelor fierte si al oricarui tip de carne.