Pentru ca este mai usor sa te informezi si sa aplici decat sa experimentezi si sa improvizezi, iti punem la dispozitie cateva idei deja testate despre cum sa maschezi o hota. Am cuprins atat mijloace care necesita interventii mari la montaj, cat si trucuri usoare, accesibile pentru oricine.
Printre cele mai solicitante reamenajari ale bucatariei se numara cele in care trebuie sa ii schimbi infatisarea, fara sa apelezi la produse noi, ci dandu-le obiectelor o fata noua pentru un stil diferit. Nu trebuie sa fii foarte creativ, este destul sa fii bine informat. Citeste in randurile de mai jos ce si cum trebuie sa faci pentru a masca o hota de bucatarie.
Modifica un dulap
Cea mai la indemana optiune, in cazul in care dispui de mai multe corpuri suspendate de acelasi tip, este sa modifici un astfel de mobilier pentru a acoperi hota. In felul acesta poti sa pastrezi unitatea de stil a bucatariei si sa faci si economie. Practic, poti opera modificarile necesare chiar tu, nefiind foarte complexe, iar apoi poti sa te ocupi si de montaj.
Foloseste o masca la comanda
Fiindca multe hote au cu totul alte dimensiuni decat cele ale mobilierului, mai ales daca acesta este o achizitie standard, va trebui sa folosesti un corp asemanator cu cel pe care il ai, dar executat la comanda, pentru a se potrivi.
Executia unei astfel de comenzi nu va fi foarte scumpa, dar problema principala va fi sa gasesti aceeasi culoare de lemn sau furnirori acelasi tip de autocolant ca si in cazul celorlalte dulapioare. O nuanta mai inchisa sau mai deschisa ar putea sa creeze o impresie neplacuta. De aceea, multi opteaza pentru un stil complementar, diferit de cel al mobilei.
Fie ca vrei sa apelezi la o masca comandata sau sa modifici un dulap, trebuie sa te asiguri mai intai ca aceasta solutie tehnica se potriveste cu tipul de hota pe care il ai si cu modul in care este ea montata.
Adauga-i console
O alta idee pe care o poti aplica este aceea de a transforma sectiunea in care se afla montata hota intr-un element decorativ al incaperii. Prin adaugarea unor console ca elemente de decor, poti sa obtii un efect foarte eficient de integrare in ansamblul bucatariei. Mai intai ai nevoie de o masca de rigips care sa acopere hota, iar pe ea poti sa lipesti cu usurinta console decorative din spuma poliuretanica rezistenta si usor de curatat.
Aceasta solutie este adecvata pentru bucatariile care sunt mobilate si echipate intr-un stil clasic, incluzand mobilier din lemn strunjit sau similar acestuia, precum si elemente traditionale, cum ar fi nisele cu caneluri sau mobila profilata.
Poti sa adaptezi aceasta solutie pentru un apartament cu linii minimaliste, folosind pur si simplu o masca de rigips, dar in acest caz functionalitatea va fi evidenta si efectul de mascare nu mai are aceeasi forta.
Foloseste o masca tip semineu
Daca pozitia in care se afla plita este propice, ai putea incerca o solutie originala, incadrand plita cu un stalp fals si o masca decorativa pentru hota si creand astfel iluzia unui semineu deschis. Aceasta idee are un impact mai mare la nivel vizual, dar presupune sacrificarea unui spatiu util. Daca stilul conteaza mai mult decat spatiul, atunci poti sa aplici aceasta rezolvare cu rezultate foarte bune.
Pentru hotele mari de perete, cu evacuare prin tavan, exista deja aceasta varianta direct de la producatori. Designul este creat in asa fel incat sa poti monta hota fara sa mai intervii la nivel constructiv. Ea are deja aspectul unui semnineu, e pregatita pentru a se integra in ansamblul bucatariei.
Construieste o singura fatada
Aceasta este tot o idee pentru cei care dispun de suficient spatiu. O astfel de rezolvare poate avea un efect foarte placut estetic, dar elimina suprafata pe care o poti folosi in jurul plitei. Construind un zid fals de o singura culoare si de latimea hotei dintr-un capat in celalalt, vei crea impresia ca plita este de fapt incastrata intr-o nisa, iar hota va trece neobservata.
Un asfel de perte unifatetat iti va stirbi totusi din vizibilitate si necesita intretinere constanta si dificila in jurul plitei.
Utilizeaza autocolant
O varianta ieftina, gandita pentru a sterge din vederea generala piesele metalice si elementele tehnologice ale unei hote, este folosirea autocolantului. Este un truc dedicat mai ales redefinirii aspectului unei hote. Nu vei reusi sa o ascunzi, dar elementele ei se vor contopi cu cele ale incaperii. Poti sa aplici o folie autocolanta in cazul in care folosesti deja un tipar simplu pentru pereti, cum ar fi patratele, tiparul caramizilor sau nervurile de piatra. Pentru orice model vei avea probabil nevoie de autocolant facut la comanda.
Incorporeaza o hota telescopica
O alegere practica si eficienta este folosirea de hote telescopice. Acestea se preteaza foarte bine la solutiile simple ale dulapurilor adaptate. Este o idee care prezinta mai multe avantaje. Poti sa obtii in acelasi timp efectul de mascare pe care ti-l doresti si sa cresti eficienta cu care elimini mirosurile neplacute, fumul si aburii din bucatarie.
Pentru o astfel de hota se foloseste in normal un dulap fals cu usa verticala. Odata ce ai deschis usa, sistemul de pistoane cu gaz o blocheaza pana cand nu mai ai nevoie de extensia telescopica a hotei. Cand opresti hota si inchizi dulapul, aspectul exterior nu tradeaza prezenta echipamentului.
Hota inversa sau aplicata
Pentru cei care nu vor sa construiasca dulapuri suspendate, sa lipeasca elemente decorative sau sa construiasca pereti falsi exista posibilitatea de a achizitiona o hota care e conceputa pentru a nu iesi in evidenta. Hotele inverse sau cele aplicate, cu absorbtie in blat, sunt solutii ideale pentru bucatariile in care hotele aflate la vedere ocupa prea mult spatiu sau distrug un tipar de design creat cu grija.
Si in acest caz trebuie sa ai in vedere dezavantajele inerente ale unitatilor de absorbtie, ca si necesitatea de a aranja diferit spatiul in care se afla plita. Aceste hote ocupa spatiu atat in jurul plitei, cat si sub aceasta, pentru ca va trebui sa montezi motoarele si, eventual, evacuarea.