fbpx

8 sfaturi ca sa montezi usor hota

Last Updated: 22.06.24

 

Montajul unei hote nu este pe atat de simplu pe cat poate sa para. Desi nu include pasi foarte complicati, este important sa tii cont de anumite detalii esentiale, cum ar fi distanta fata de plita, lungimea traseului de evacuare, tipul de diblu pe care il poti folosi si alte elemente utile, pentru a o putea folosi eficient.

Tocmai ti-ai cumparat o hota noua si iei in considerare optiunea de o monta fara ajutorul unui specialist? Inainte de a te indruma printre principalele etape implicate de un astfel de proces, este bine sa stii ca instalarea corecta influenteaza semnificativ performantele dispozitivului. Deci daca nu esti sigur ca te poti descurca, evalueaza atent ofertele firmelor care te pot ajuta. 

 

Pregateste toate uneltele si materialele de care ai nevoie

Pentru ca totul sa mearga bine si sa reusesti un montaj corect inca de la inceput, fara a fi nevoie de corecturi, iti sunt necesare cateva instrumente importante, la care se adauga accesoriile produsului. Pe langa hota trebuie sa mai ai la dispozitie, fie din pachetul de livrare, fie cumparate separat: tub extensibil din aluminiu, doua coliere metalice pentru strangere si clapeta anti-refulare. 

Lista uneltelor necesare cuprinde: ruleta, creion si poloboc pentru identificarea corecta a punctelor de fixare si masurarea atenta a spatiului, bormasina, ciocan, surubelnita si o scara care te poate duce in siguranta la inaltimea la care va fi nevoie sa lucrezi. Evita improvizatiile de tipul urcarii pe scaun sau masa, care prezinta riscul de accident.

 

 

Alege locul potrivit pentru montaj

Foloseste rigla pentru a identifica mijlocul plitei electrice sau pe gaz si ridica din acel punct o linie perfect verticala, apeland la nivela pentru a fi sigur ca ai mers in sus, exact in unghi de 90 de grade. Pe aceasta verticala traseaza un semn cu creionul la inaltimea de 65 sau 70cm, in functie de tipul de plita (65cm pentru modelele electrice, 70cm pentru cele alimentate cu gaz). Este distanta de siguranta necesara pentru a proteja suprafata hotei de caldura, dar si nivelul la care dispozitivul iti ofera cea mai buna eficienta de functionare, absorbind usor vaporii degajati in timpul pregatirii mancarurilor.

In cazul in care vrei sa montezi o hota cu tubulatura de evacuare va fi nevoie sa instalezi conducta pe verticala, in axul hotei. Este important sa nu folosesti in acest scop tevi care sunt deja alocate pentru un alt scop (sistem de ventilatie, evacuarea gazelor pentru un dispozitiv de incalzire etc.).

De asemenea, stim ca s-ar putea sa fii tentat sa pozitionezi aragazul sau plita mai departe de peretele exterior, cu gandul ca poti instala o teava mai lunga care sa faca legatura cu orificiul de evacuare. Sfatul nostru este sa ramai la cel mai scurt traseu, care sa nu depaseasca 5m, o lungime prea mare a conductelor afectand eficienta cu care este circulat aerul catre mediul extern.

 

Stabileste cu atentie punctele de sustinere

Pentru ca, desi similar, fiecare model de hota are detalii diferite de montaj, primul pas al acestei etape este intotdeauna consultarea schemei tehnice incluse in pachetul de livrare. Vei gasi acolo exact distantele pe care trebuie sa le masori intre diferitele elemente care asigura sustinerea hotei pe perete. 

Foloseste rigla, creionul si nivela pentru a te asigura ca ai identificat pe perete, cu acuratete, fiecare punct in care trebuie sa instalezi un holsurub. Aceste detalii sunt foarte importante pentru a asigura montajul drept al dispozitivului de aspiratie, deci nu te grabi, masoara de doua ori si pune semn o data, cat mai vizibil. Creionul se sterge usor de pe perete.

 

Monteaza mai intai bridele

Este momentul sa apelezi la bormasina pentru a da gauri acolo unde trebuie sa montezi dibluri. Pe acestea din urma este bine sa le alegi cu grija, in functie de tipul de perete cu care lucrezi. Daca vorbim despre materiale pline, precum beton, caramida mica (Clinker), piatra naturala sau boltar plin, poti folosi un diblu expandabil. 

Pentru caramizi si boltari cu goluri, placa de gips carton simpla sau cu izolant, placa de gips alveolara etc. este recomandat diblul cu surub prin bataie. Desi nu prea vei intalni aceste cazuri, este bine sa stii ca daca vrei sa instalezi hota pe un material friabil tip beton celular, dale din beton poros, piatra reconstituita sau chirpici, este mai bine sa apelezi la diblurile de batut, care nu necesita gaurire in prealabil.

In functie de model vei avea de instalat una sau mai multe bride, ori chiar nici una, daca hota se fixeaza direct prin intermediul suruburilor.

 

Fixeaza hota pe perete

Amplaseaza hota pe locul sau si, daca este destul de grea incat sa nu o poti tine singur, apeleaza la un prieten care sa te ajute sa o mentii drepta. Pentru a completa fixarea va fi nevoie sa scoti grilajul si filtrele pentru a avea acces la suruburile din partea de jos a bridelor. 

 

 

Foloseste o priza camuflata

Daca vrei ca in bucatarie sa ai cat mai putine elemente la vedere, care sa afecteze designul, iti recomandam sa te ocupi din timp de instalarea unei prize care sa fie camuflata de corpul hotei. Vei avea desigur nevoie de serviciile unui instalator pentru aceasta parte a proiectului si este important sa fixezi cu atentie locul de amplasare, pentru a nu se suprapune cu zona in care montezi hota.

 

Asigura-te ca ai clapeta anti-refulare

Pentru ca evacuarea sa se realizeze intodeauna eficient, trebuie sa incepi montajul tubulaturii cu instalarea clapetei de anti-refulare, ce va fi fixata cu ajutorul unui colier prins in suruburi. Desfa apoi tubul flexibil de aluminiu si racordeaza-l la hota si la conducta de evacuare a aerului. Daca ai optat pentru o hota fara evacuare (aici lista noastra comparativa), aceasta etapa este una care va fi taiata de pe lista.

 

Testeaza cu atentie dispozitivul

Este momentul in care atasezi accesoriile specifice fiecarei versiuni. Poti avea de montat o carcasa telescopica care ascunde tubulatura, margini metalice sau din sticla si alte elemente decorative. Pune la loc apoi filtrele si grilajele, pune dispozitivul in priza si testeaza vitezele de functionare. Foloseste manualul tehnic pentru a te asigura ca esti familiarizat cu modul de utilizare in cele mai mici detalii, astfel incat sa poti beneficia la maxim de performantele hotei.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii