fbpx

8 sfaturi de retinut din orice manual de utilizare pentru aragazul electric

Last Updated: 10.12.24

 

Gestionarea sigura a zonelor fierbinti, folosirea corecta a functiilor de autocuratare, intretinerea eficienta a suprafetelor – sunt doar cateva dintre aspectele care influenteaza durata de viata a unui aragaz electric. Afla cum poti mentine un astfel de dispozitiv ca nou, pentru multi ani, pentru a beneficia de avantajele oferite.

 

Cuptoarele electrice sunt una dintre inventiile care te pot ajuta sa gatesti mai repede si mai bine, si sunt preferate de multe persoane alternativelor pe gaz. Sunt mai sigure ca acestea, pentru ca lipsesc o mare parte dintre riscurile asociate folosirii gazului, insa, pentru a putea fi folosite eficient si in siguranta, si in acest caz trebuie respectate cateva conditii.

 

Instalarea

Pentru ca lucreaza cu o putere destul de mare, pentru a asigura un flux optim de curent electric de la priza catre aragaz si a preveni accidentele, iti recomandam sa eviti folosirea prelungitorului.

Cea mai buna varianta de instalare va fi astfel intotdeauna amplasarea aragazului intr-o zona care sa permita conectarea la retea direct cu cablul din dotare. Iti atragem de asemenea atentia ca ai nevoie de o priza cu inpamantare, deci daca locuiesti intr-o cladire veche, care nu este prevazuta cu acest tip de puncte de consum, va fi nevoie sa faci modificarile necesare.

Daca totusi nu poti evita apelarea la un prelungitor, cauta un model de calitate, cu cablu cat mai scurt si evita sa mai pui si alte electrocasnice in el. 

 

 

Zone fierbinti

Aragazul inseamna intotdeauna formarea de zone fierbinti, care te pot arde daca nu esti atent, indiferent ca vorbim despre arzatoarele plitei sau interiorul cuptorului. Pentru a evita accidentele, evita sa atingi ochiurile dupa folosire si deschide cu atentie usa cuptorului. 

Chiar daca manerul este rece, te poti frige de la aburii fierbinti care ies din interior. In timpul utilizarii, acesti aburi se evacueaza printr-o zona de aerisire prezenta la orice model, pe care trebuie sa te asiguri ca o lasi mereu libera.

Foloseste mereu manusi atunci cand umbli cu tavile din cuptor sau cu vasele de pe plita si supravegheaza cu atentie preparatele care implica utilizarea de grasime si uleiuri sau alcool. Atentie! Alcoolul se evapora la caldura si daca este adaugat la un preparat introdus la cuptor, se poate aprinde la contactul cu rezistentele electrice.

Pentru ca exista pericol de incendiu, este bine sa nu folosesti niciodata plita ca suprafata de depozitare a vaselor de gatit sau pentru a amplasa furculite, cutite, linguri si alte obiecte metalice care se vor incinge. La fel de important este sa folosesti doar grilajele incluse in pachetul produsului de catre furnizor si sa supraveghezi procesul de prajire, fierbere, coacere etc.

Ai grija sa opresti intotdeauna arzatoarele dupa folosire, chiar si in cazul variantelor cu inductie, la care poti fi tentat sa te bazezi pe functia de detectie a vaselor. In cazul in care plita are capac, nu il cobori decat atunci cand suprafata s-a racit.

 

Protejarea copiilor

Cei mici nu trebuie lasati nesupravegheati in apropierea unui aragaz, indiferent daca are plita cu inductie sau cu gaz, pentru ca multe dintre partile accesibile se pot infierbanta si se pot transforma intr-un pericol pentru ei. 

Daca modelul include functie de blocare, care impiedica accesul copiilor la panoul de control, este bine sa o folosesti intotdeauna, dar incearca sa nu o consideri ca o solutie garantata 100%, care previne orice tip de accident.

 

Pregatirea pentru folosire

Chiar si la cele mai bune aragazuri electrice, cuptorul va genera un miros neplacut la primele utilizari, din cauza eliminarii reziduurilor chimice ramase din fabrica, pe suprafata interioara. Este asadar recomandat ca, inainte sa te apuci efectiv de gatit, sa il lasi sa functioneze la 200 de grade timp de o ora. Daca mirosul persista, repeta operatiunea.

 

Eficientizarea consumului de curent

Cel mai mult curent consuma de regula cuptorul, aspect care poate fi insa gestionat usor prin cateva masuri simple si de efect. In primul rand, este recomandat sa nu folosest functia de preincalzire, decat daca asa se precizeaza in reteta. Este de asemenea de ajutor sa il stingi cu 10 – 15 minute inainte ca preparatele sa fie complet facute, pentru ca se vor coace in continuare datorita caldurii reziduale.

 

Curatare si intretinere

Parcurge cu atentie indicatiile din manualul produsului, pentru ca modul de curatare depinde de caracteristicile suprafetelor. Daca cuptorul include, de exemplu, functie de curatare catalitica, nu va fi nevoie si nu trebuie sa folosesti altceva decat o carpa umeda. Pe de alta parte, in cazul variantelor care se curata manual, cu sau fara abur cald, vor fi necesare substante eficiente, care sa te ajute sa indepartezi murdaria. 

 

 

In toate cazurile este bine sa eviti solutiile abrazive, agresive, bureti de sarma etc. care zgarie emailul, si sa cauti formule speciale pentru inox, daca acest material este folosit in constructia dispozitivului.

Pentru a evita petele greu de indepartat, este bine sa cureti cuptorul dupa fiecare utilizare, cu o solutie calduta de apa si detergent, cat timp mai este si el putin cald. Atentie! Cald, nu fierbinte.

Acelasi proces este valabil si pentru plita. Petele de apa de pe modelele vitroceramice sau cu inductie se indeparteaza foarte usor cu o carpa moale, umezita in solutie de apa cu otet. Pentru a evita arderea reziduurilor si impregnarea suprafetei, este important sa te asiguri, inainte de fiecare folosire, ca arzatoarele sunt curate. 

Nu uita ca este vorba despre un produs care functioneaza cu energie electrica si ca este bine sa opresti alimentarea cu curent inainte de orice operatie de intretinere care implica folosirea de apa. Scoate deci stecherul din priza si abia apoi incepe curatarea. Exista insa si exceptii, si anume, bucatile de plastic topit de la ambalaje si zaharul sau alimentele cu zahar, care trebuie indepartate cat mai repede pentru ca pot deteriora plita.

 

Curatarea pirolitica

Acest tip de autocuratare presupune functionarea la temperaturi foarte inalte si necesita grija deosebita. Inainte de initiere este important sa scoti totul din cuptor, de la oale si tigai, pana la gratarul inclus in dotarea aragazului. De asemenea, este bine sa stergi reziduurile grosiere de alimente si grasime.

Nu lasa copiii sa se apropie de aragaz, pentru ca aerul fierbinte este degajat prin orificiile de ventilatie creand o zona calda care poate arde pielea. In cadrul acestui proces se degaja gaze nocive, motiv pentru care este important sa asiguri o ventilatie eficienta in bucatarie si sa nu lasi animalele de casa, in special pasarile, prin apropiere.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii