fbpx

9 motive sa folosesti o piatra de ascutire pentru cutite

Last Updated: 25.04.24

 

Ascutirea lamei cutitului cu o piatra de ascutire (sau pietra de apa, este acelasi lucru) este o metoda clasica, care da intotdeauna cel mai clar rezultat. Cel putin, atunci cand o faci corect, pentru ca este si metoda care necesita cea mai mare practica. Iti oferim o serie de motive pentru a alege aceasta metoda.

 

Cand cumperi un cutit de bucatarie, un cutit de buzunar sau o unealta multifunctionala, nu te gandesti imediat sa le ascuti. Cu toate acestea, in mod inevitabil, devine rapid necesar. Apoi se pune intrebarea: cu ce sa-ti ascuti cutitele? Iti recomandam piatra de ascutit si iti vom dezvalui si de ce:

 

Poate fi folosita pentru orice tip de cutit

Conceptul de baza al ascutirii este simplu – utilizeaza o margine abraziva pentru a indeparta metalul – dar cutitul pe care il cumperi poate necesita, in functie in primul rand de material, de o metoda anume pe care ar trebui sa o utilizezi. 

O regula generala este aceea ca o piatra de apa poate fi folosita atat pentru lamele in stil japonez, cat ai pentru cele occidentale, desi ar trebui sa manifesti multa prudenta in ascutirea cutitelor japoneze (sau a oricarui cutit cu lama foarte fragila).

 

Este un instrument pe care expertii il indica drept cel mai bun

O piatra de apa este, in esenta, un bloc dreptunghiular de piatra folosit pentru a ascuti si a slefui muchia unui cutit – sau a oricarui alt instrument ascutit din otel, intr-adevar. Majoritatea expertilor in utilizarea si intretinerea cutitelor au fost de acord ca folosirea unei pietre este cea mai buna metoda de a-ti mentine cutitul in conditii optime, desi este nevoie sa practici putin.

Uita de sedintele de gatit cu taisuri tocite. Daca ai echipamentul la indemana, ce ar putea fi mai usor decat intretinerea cutitului in mod regulat? Ascutirea lamei unui cutit necesita putin timp si iti permite sa ai intotdeauna un instrument care sectioneaza perfect. Asa vei obtine cel mai mult in materie de performanta de la cutitele tale.

Utilizarea unei pietre este esentiala pentru ascutirea perfecta a celor mai pretentioase lame, ale cutitelor japoneze. In plus, este de la sine inteles acest lucru, nimeni nu mai trebuie sa specifice in mod special acest amanunt.

 

Ascutirea cutitelor este mai rapida

Pietrele ude ascut mai repede decat alte tipuri de instrumente. Aceasta din mai multe motive. In primul rand, sunt disponibile intr-o gama larga de dimensiuni, ceea ce inseamna ca nu este necesar sa folosesti prea mult timp o granulatie care este prea fina, deoarece vei incepe cu o piatra mai grosiera. Apoi, pietrele de apa se disting prin caracterul lor de auto-curatare. Nu se dizolva si isi pastreaza proprietatile abrazive. Astfel, este posibila utilizarea intregii suprafete a pietrei, ceea ce promoveaza viteza si precizia.

 

Garanteaza ca vei avea intotdeauna un cutit ascutit

Deoarece exista o multitudine de marimi si niveluri de abrazivitate, nu este necesar sa astepti ca un cutit sa se fi tocit de tot inainte de a-l ascuti. Acesta poate fi intretinut in mod regulat cu o piatra cu granulatie fina, incepand cu aproximativ 1000.

Astfel, eviti sa trebuiasca sa indepartezi prea mult material in timpul unei prelucrari complete a cutitului. In plus, nu trebuie sa folosesti un cutit mai putin ascutit intre timp. Nu va fi numai mult mai eficient, dar si mai sigur. O lama tocita este periculoasa.

Pietrele umede vin cu un numar mare de granule, ceea ce indica nivelul de grosime. Aproximativ 1.000 (granulatie determinata in functie de numarul de granule pe unitate) este ideala pentru ascutirea unei muchii de lama. Poti folosi apoi o piatra mai fina – sa zicem 6.000 de granule, pentru a obtine un finisaj frumos lustruit, desi acest lucru nu este strict necesar.

Este o metoda mai economica decat altele

Daca te vei echipa cu o piatra de ascutit de baza care sa coste in jur de 100 de lei, raspunsul la intrebarea „unde imi voi ascuti cutitele?” va fi, inevitabil: Acasa! Stiind ca pretul unei ascutiri profesionale depaseste 10 lei pentru o singura lama, investitia se amortizeaza in curand.

Din fericire, nu trebuie sa cumperii doua pietre separate. In general, pietrele au doua fete de granulatii diferite, precum 1000/6000, combinatie care ar trebui sa-ti acopere cu brio cam orice necesitate de intretinere ar avea lamele cutitelor tale. Si vor trece ani pana cand blocul se va epuiza.

 

Ascutirea regulata prelungeste viata cutitelor

Chiar si numai prin ascutirea cutitelor in mod regular cu o piatra, le prelungesti considerabil durata de viata. Cu o intretinere sustinuta, nu este posibil sa se strice prea usor. Retine ca ascutirea repetata le face mai subtiri in timp, ceea ce din pacate este inevitabil.

 

Te ajuta sa-ti cunosti cel mai bine cutitele

Fii stapan in bucataria ta. Pe langa pregatirea si servirea mancarurilor delicioase, marii bucatari isi ascut ei singuri cutitele. Pentru a deveni un bucatar desavarsit, nu poti evita aceasta operatiune.

In plus fata de argumentele mentionate mai sus, faptul ca iti ascuti singur cutitele, activitate solicitanta si responsabila totodata, este un motiv suplimentar semnificativ. Descoperim pas cu pas evolutia lamei in timpul intretinerii. Este o modalitate de a-ti cunoaste perfect cutitul si il vei aprecia cu atat mai mult. 

 

Poate fi folosita si in aer liber

Amatorii de bushcraft si de exercitii de supravietuire, care isi folosesc frecvent cutitele in conditii extreme, isi vad cutitele tocindu-se relativ repede. In astfel de situatii, este convenabil sa-ti poti ascuti cutitul oriunde: in garaj, in barca, in padure sau pe camp, deoarece utilizarea unui cutit tocit este foarte periculoasa si deloc practica. Un cutit ascutit este de preferat in exterior.

Cutitele si bricegele de buzunar pot fi ascutite si ingrijite pe teren in diferite moduri. Exista pietre mici de ascutire (o lista comparativa aici) de buzunar, extensibile sau pliabile si, prin urmare, usor de transportat.

Ce poti ascuti cu o piatra de apa?

Pietrele de ascutit nu sunt folosite doar pentru a lamele cutitelor. De asemenea, ascut foarfeci, dalte de lemn, topoare si patine de gheata. Principiul este in general acelasi ca si pentru ascutirea cutitelor: utilizarea mai multor granulatii si prelucrarea consecutiva a celor doua parti ale muchiei.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii