fbpx

9 reguli pentru a servi cafeaua

Last Updated: 20.01.25

 

Salveaza contracte, ne face sa ne simtim confortabil in orice situatie si ne ofera detalii amuzante despre viata lui Ludovic al XIV-lea, de exemplu. Este vorba despre eticheta, mai necesara poate ca niciodata, pentru ca riscam sa devenim nepoliticosi si antisociali, dar din ce in ce mai putin practicata. Iata cateva reguli pentru servirea cafelei.

 

Dupa o cina protocolara, este recomandat sa oferim o cafea, o infuzie si apoi bauturi racoritoare: apa minerala, suc de portocale, suc de fructe sau chiar bauturi alcoolice. Unde se desfasoara acest ceremonial? Afla cum poti servi sau bea o bautura rece, cafea sau infuzie urmand eticheta.

 

Cine, cand si unde

Cand ai musafiri, daca stapanul casei are sarcina de a servi vin la masa, Doamna are datoria de a servi cafeaua. In cazul in care compartimentarea locuintei permite acest lucru, cafeaua este oferita in sufragerie, niciodata in aceeasi incapere unde s-a servit masa.

Exceptie face rugamintea expres a oaspetilor de a o servi la masa, pentru nu a intrerupe conversatia. In acest caz, mai intai debaraseaza farfuriile si tacamurile. De asemenea, acorda-ti un timp scurt pentru a strange firimiturile. La ora cafelei poti lasa paharele de apa pe masa, dar ia paharele de vin.

Prezentare

In mod normal, la sfarsitul unei mese, gazda ii invita pe oaspeti in camera de zi pentru a oferi o cafea buna. Adu licoarea pe o tava, insotita de cesti goale, asezate pe farfurioara lor. Fiecare recipient este acompaniat de cate o lingurita, intotdeauna asezata pe farfurie, niciodata in ceasca. Tava poate fi pregatita in avans, pentru a nu precipita pregatirea.

Zaharul va fi prezentat intr-un bol special. Daca este vorba de cuburi, acestea pot fi luate cu un cleste de zahar, daca nu chiar cu degetele, sau chiar cu o lingura daca este vorba despre cristale. Poti oferi atat zahar alb, cat si brun, dar si indulcitor. Astfel, oaspetii vor alege dupa preferinte.

Daca un invitat a adus bomboane de ciocolata sau dulciuri, este timpul sa fie desfacute. De asemenea, poti aduce sticle de bauturi alcoolice pe care le-ai deschis inainte de sosirea oaspetilor, cum ar fi lichior, Armagnac sau Cognac.

 

Servire

Cafeaua este pregatita in bucatarie si turnata intr-o cafetiera. Gazda toarna lichidul in fata persoanei care urmeaza sa fie servita, apoi ii ofera ceasca. Unele societati recomanda servirea in ordinea varstei, cel mai in varsta oaspete fiind primul care primeste cafeaua. Licoarea este servita in dreapta oaspetelui, cu lingurita asezata pe farfurie in dreapta cestii. 

De asemenea, poti servi ceai decofeinizat oaspetilor tai, precum si alte infuzii de plante in ceainic. Ofera intotdeauna o a doua ceasca de cafea sau de ceai din plante: musetel, menta, lemongrass, cimbru sau fructe.

 

Cafeaua turceasca

Unul dintre cele mai importante detalii in prepararea si servirea cafelei turcesti de succes este prezentarea. Aici intra cana si farfuria. In mod traditional, cafeaua este servita in cani minuscule facute special pentru acest scop. De multe ori, au modele si decoratiuni delicate cu aur sau argint.

Cestile de cafea turceasca sunt chiar mai mici decat cele cu espresso. Poti folosi cesti si farfurioare moderne din ceramica si portelan sau poti opta pentru vesela mai traditionala sau chiar seturi de cafea din metal si portelan turcesti. In Turcia, poti cumpara cani de cafea aproape de peste tot, chiar si de pe pietele locale si magazinele alimentare. In afara Turciei, incearca in magazinele alimentare cu specific oriental, grecesc sau turcesc sau in magazinele online.

Cum se tine ceasca

Pentru a bea cafeaua elegant, tine farfuria si ceasca cu mana stanga si du ceasca la gura cu mana dreapa, in timp ce continui sa tii farfuria cu cealalta mana. Procesul este invers in mod evident in cazul in care esti stangaci. Nu circula prin camera doar cu ceasca in mana, ci intotdeauna plasata pe farfurie.

 

Cum se soarbe

Nu este important doar sa stii sa tii ceasca bine. O alta sarcina fundamentala este sa inveti sa sorbi lichidul. Trebuie sa o faci cu inghitituri mici si silentioase. Este strict interzis sa sorbi sau sa faci orice fel de zgomot. Daca simti ca esti foarte insetat sau trebuie sa bei foarte repede, este permis sa iei o inghititura mai mare, dar intotdeauna fara sa scoti sunete puternice.

 

Zaharul

Daca ai nevoie doar de jumatate de pliculet sau de lingurita de zahar, nu pune jumatatea ramasa in bolul de zahar, ci pe farfurie. Un alt lucru pe care trebuie sa-l eviti este sa versi lichidul. Amestecand prea tare cu lingurita, poti risca sa transformi ceasca in jacuzzi. Aceasta este o gresala. Ceea ce trebuie sa faci este sa misti lingura inainte si inapoi, de la ora 12 la 6, niciodata de la dreapta la stanga.

 

Ce sa faci cu lingurita

Odata ce bautura este amestecata cu lingurita, trebuie sa o scoti din ceasca. Niciodata, in nici un caz, nu trebuie sa o lasi in interior. Cu atat mai mult nu trebuie sa bei din ceasca daca lingurita este inauntru, dar nici nu o folosesti pentru a sorbi cafeaua din ea. Lingurita se lasa pe farfuria care insoteste ceasca, nu se lasa niciodata pe masa. Daca nu exista nici o farfurie, se pune in chiuveta sau pe un servetel. Si, foarte important, nu trebuie folosita pentru a servi zahar sau orice alt indulcitor.

Alte reguli

O alta greseala foarte frecventa este sa se sufle in bautura. Chiar daca abia a fost preparata in ibrice electrice, pe aragaz, la filtru sau in espressor, nu ai nici o scuza. Ceea ce trebuie sa faci este sa astepti sa se raceasca natural. Lasa un timp rezonabil si bea cand temperatura este confortabila. 

Nu vorbi cu ceasca in mana. Cand ai cana in mana, bea. Si cand o asezi din nou pe masa, vorbeste. Ambele actiuni nu sunt compatibile. Pentru a-ti face o idee, este ca si cum ai vorbi cu furculita si cutitul in ambele maini. Gestul arata foarte rau si, prin urmare, nu are nimic protocolar.

Nu in ultimul rand, daca faci parte dintre persoanele care ridica degetul mic pentru a arata mai sofisticat, nu mai face acest lucru. Nu este elegant, nici elitist, nici de bun gust.

Nu uita sa tii ceasca cu tot cu farfurie daca bei ceai. Doar pentru cafea, farfuria poate ramane pe masa. Daca stai in picioare, este cu atat mai important sa tii farfuria.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii