Iti place sa gatesti, dar se poate intampla ca, in timp, daca nu este curatata suficient, sau daca a fost focul prea tare, de exemplu, tigaia ta sa aiba de suferit si sa nu stii cum o poti aduce la statutul de alta data? Citeste randurile urmatoare pentru a afla cate ceva despre cum sa cureti si cele mai urate arsuri.
Daca ai trecut deja prin frecarea asidua a suprafetei arse si nu ai avut suficient succes, sau daca ai petrecut minute in sir distrugandu-ti unghiile cu buretele metalic, e util sa stii ca poti recurge si la alte tratamente, mai putin nocive cu pielea ta, spre exemplu. Cand iti plac prea mult fripturile si alte bunatati gatite incet, dar care pot lasa reziduuri dificil de curatat si in cea mai buna tigaie, iata cum poti scapa de resturile arse.
Ai in vedere, inainte de a incepe sa cureti ustensila de bucatarie, ca materialul din care e facuta aceasta poate fi afectat de anumite produse de curatare, precum buretele metalic sau detergentul prea abraziv. Asadar, incepe cu articole igienizante mai delicate, ce nu trec imediat la distrugerea stratului protector antiaderent.
Foloseste apa fierbinte
Pentru tigaile cu un strat emailat sau din otel inoxidabil, poti apela la apa. Pui aparatul pe plita, la foc mediu si, dupa ce se incinge astfel incat o picatura de apa sfaraie cand e pusa inauntru, adauga o cana intreaga si las-o sa fiarba pentru cateva minute, adaugand si un strop de detergent de vase, daca doresti, dupa care te folosesti de o spatula din lemn sau de una din silicon pentru a razui arsurile.
Apa va face dezlipirea lor de suprafata mai usoara. In cazul tigailor cu strat antilipicios, se va trece peste pasul incalzirii tigaii “pe uscat”.
Otetul
In cazul in care te confrunti cu pete ce nu doresc sa dispara, te poti folosi si de otet in locul apei.
Incingi tigaia (daca este una cu suprafata antiaderenta, sari acest pas), si apoi torni o cana de otet si lasi sa fiarba putin, dupa care folosesti o spatula pentru a indeparta arsurile.
Frecarea cu bicarbonat de sodiu
In cazul tigailor din otel inoxidabil si al celor smaltuite se poate folosi si bicarbonatul de sodiu pentru o curatare rapida. Este, totusi, important ca cele din aluminiu sa nu fie supuse unui astfel de proces, deoarece substanta poate afecta materialul.
Amesteci o parte de apa calduta cu o parte de bicarbonat de sodiu, dupa care freci cu ea bine suprafata arsa, pentru a indeparta reziduurile. Clatesti bine cu apa calduta si repeti procesul pe alte zone care necesita curatare. Este de preferat sa lucrezi cu suprafete mici pentru a vedea daca optiunea aceasta da rezultate.
Solutia de intensitate ridicata, facuta acasa
Cand cele de mai sus nu dau rezultatele dorite, si tigaia ta este inca murdara, sau daca aceasta este “suferinda” de la inceput, caci a fost lasata prea mult pe foc si a ars, poti recurge si la o solutie mai intensiva cu murdaria.
Vei avea nevoie de o cana de otet alb, doua linguri de bicarbonat de sodiu, o cana de apa si un burete degresant.
Pui tigaia pe foc si adaugi o cantitate mica de apa, adaugand otetul, dupa care lasi sa ajunga la temperatura de fierbere. Indepartezi tigaia de pe foc si adaugi bicarbonatul, moment in care ar trebui sa observi o reactie chimica (se formeaza spuma).
Lasi pentru cateva clipe sa isi faca efectul, dupa care golesti tigaia si o stergi bine cu buretele, daca inca este nevoie de frecare putand folosi putin bicarbonat de sodiu uscat sau formezi o pasta cu putin bicarbonat si apa, lasand-o pe pete pentru cateva minute bune, dupa care te intorci sa stergi.
Cu cola
Desi nu este tocmai o metoda stiintifica, si folosirea bauturii carbogazoase drept agent de degresare poate avea rezultate, deoarece zaharul poate inmuia arsura si aciditatea contribuie la ridicarea sa de pe suprafata tigaii.
Procesul de aplicare este simplu, incalzind tigaia si punand un strat de pana la 3 cm inaltime de suc de tip cola, lasandu-l sa fiarba bine, dupa care folosesti o spatula pentru a indeparta reziduurile si clatesti bine cu apa si cu un burete de vase.
Buretele moale si detergentul de vase
Pentru arsuri puternice te poti intrebuinta de una din metodele de mai sus iar, daca mai raman resturi, te vei folosi de un burete moale si de un detergent obisnuit de vase cu care vei sterge viguros, fara a freca, insa, suprafata antiaderenta a oricarei tigai de la Tefal, de exemplu.
Pentru tigaile din cupru sau arama
O solutie rapida, atunci cand nu ai la dispozitie pasta speciala, este sa folosesti un amestec din detergent de vase si sare fina, cu care freci foarte bine suprafata arsa, dupa care vei stinge cu otet, la final clatind foarte bine cu apa si indepartand orice reziduuri au ramas cu buretele moale. In eventualitatea in care exista inca pete, se poate repeta procesul.
Pentru tigaile din ceramica
Atunci cand ai de-a face cu o tigaie cu invelis din ceramica sau teflon poate fi mai dificil sa cureti fara a afecta stratul interior. In acest caz, cel mai simplu, pentru a nu strica aspectul si functionalitatea acestuia, este sa folosesti apa calda, fie turnata direct in vas, cand acesta este inca incalzit, lasand-o sa inmoaie resturile pentru cateva minute bune, sau o pui la fiert, dupa care arunci apa din interior si stergi bine cu un burete. Ar trebui ca resturile sa fie indepartate usor, in acest fel.
Pentru a indeparta eventuale zgarieturi, poti incalzi in ea putin lapte si lasa pentru 2 minute, dupa care o clatesti bine.
Curatarea tigailor din fonta, arse
Pentru ingrijirea suprafetei unei tigai din fonta sau “tuci”, se pot folosi si detergentul de vase obisnuit, si buretele moale, iar in cazul in care murdaria nu se detaseaza iar suprafata nu este una antiaderenta poti recurge si la un burete mai abraziv.
La ultima clatire poate fi folosit si otetul, pentru a indeparta microbii si resturile de detergent. Se va pune, apoi, la foc, cu apa cu sare, aducandu-se la punctul de fierbere, dupa care se goleste si se sterge cu un servet uscat si ulei.