Un aparat de vidat alimente bun te ajuta sa economisesti spatiu in frigider si congelator. In plus, creste durata de viata a produselor si protejeaza gustul si textura. Cum alegi unul bun, ce modele sunt populare anul acesta si cat osta? Vezi in ghidul de mai jos.
Aparate de vidat alimente – Opinii si Recenzii in 2024
Ai aflat de pe net sau de la prieteni despre eficienta aparatelor de vidat si vrei sa incerci si tu unul? Nu sunt dispozitive foarte complicate, insa, pentru a investi intr-un model potrivit pentru stilul tau de viata, este bine sa iei in considerare cateva criterii de baza, detaliate in acest articol. Daca te-ai saturat de citit si vrei sa treci direct la actiune, incearca unul dintre produsele care au reusit sa intre in topul nostru. Foodsaver FFS005X-01 este o versiune pentru uz casnic, cu vidare externa, uscata si umeda, cu suport integrat pentru rola, cutter si 3 viteze. Pentru cei care prefera sa lucreze mai repede, economisind 50% din timp prin lipirea automata a pungii urmatoare, la trecerea cutterului, poate fi mai potrivita versiunea FoodSaver FFS006X-01.
Tabel comparativ
Cel mai bun!
Plusuri
Model pentru uz casnic, usor de folosit, care permite vidarea atat a alimentelor uscate, cat si a celor umede, cu trei viteze de extragere a oxigenului, usor de gestionat. Lucreaza cu rola si pune la dispozitie cutter si functie de sigilare fara vidare, permitand astfel dimensionarea personalizata a pungilor, o mai buna organizare in frigider si economie la achizitia de consumabile.
Minusuri
Rolele pentru aparat costa destul de mult, daca folosesti dispozitivul frecvent si nu gestionezi materialul cu grija.
Concluzie
Optiune potrivita pentru depozitarea mai eficienta a produselor uscate si umede, cu vidare externa, pentru uz casnic.
A 2-A OPTIUNE!
Plusuri
Varianta prevazuta cu sistem de vidare uscata si umeda, cu trecere automata intre cele doua variante de lucru si modul Pulse, pentru produse fragile. Lipeste capatul urmatoarei pungi la trecerea cutterului, reducand astfel timpul de lucru la jumatate, include fereastra care te ajuta sa sectionezi mai precis materialul si este prevazut cu port pentru sticle, caserole si pungi reutilizabile.
Minusuri
Pretul este ceva mai mare decat al altor variante similare, pentru uz casnic, din cauza functiilor suplimentare adaugate.
Concluzie
Model pentru utilizare in gospodarie, cu suport pentru role, cutter si posibilitatea de folosire cu accesorii suplimentare.
A 3-a Optiune!
Plusuri
Aparat din categoria optiunilor profesionale, care permite vidarea si pentru alimentele cu cantitate mai mare de apa. Pune la dispozitie doua viteze de extragere a aerului si functie Pulse, pentru produse fragile, si il poti utilizat atat cu rola, cat si cu caserole sau sticle cu capac adaptat, fiind prevazut cu port suplimentar pentru aceste recipiente.
Minusuri
Caracteristicile tehnice performante ale produsului inseamna un pret ceva mai mare decat al unor modele alternative de pe piata.
Concluzie
Solutie profesionala, potrivita pentru cei care doresc sa poata depozita cat mai eficient o varietate de alimente.
Pareri despre cele mai bune aparate de vidat alimente
Te-ai incurcat intre numeroasele variante de aparate concepute pentru vidarea alimentelor si nu stii exact ce sa alegi? Consulta cele cateva modele de mai jos, selectate pe baza aprecierilor persoanelor care le folosesc deja.
Foodsaver FFS005X-01
Daca ai decis ca ceea ce ai nevoie este un model portabil, pentru uz casnic, cu clema, conceput pentru a lucra in special cu preparate solide, iti propunem ca solutie acest aparat de vidat care poate fi folosit cu pungi de pana la 28cm latime. Videaza atat produse uscate, cat si umede, folosind o putere de 140W, pe care o poti gestiona pe 3 viteze, in functie de natura mancarurilor.
Este confectionat din inox si include spatiu pentru depozitarea rolei, plus cutter pentru taiere facila dupa lipire. Pentru a gestiona cat mai precis ritmul de extragere a oxigenului, la produsele fragile poti utiliza functia Pulse, inclusa in meniul aparatului, usor de controlat de la panoul mecanic.
Pentru ca lucreaza cu rola si include functie de sigilare separata, ai posibilitatea de a dimensiona fiecare punga in functie de continut, facand astfel economie la consumabile, care implica un cost substantial, daca folosesti aparatul des.
CASO GourmetVAC 180
Pentru cei care folosesc aparatul de vidare mai mult pentru carne, branzeturi si in general, alimente mai putin fragile, recomandam ca optiune CASO GourmetVAC 180 cu o singura viteza de lucru, de 9litri/minut, si gestionare automata a procesului.
Este o versiune cu clema, pentru uz rezidential, care poate fi folosit atat pentru a depozita preparate uscate, cat si pentru mancaruri umede, punand la dispozitie o bara de lipire cu lungimea de 30cm, medie in aceasta categorie de produse. Include camera de vid detasabila, pe care o poti curata usor, si lucreaza cu sudura dubla, pentru mentinerea mai buna a vidului creat.
In plus, este livrat impreuna cu un set de 10 pungi, cu dimensiunile de 20 x 30cm, care iti permit sa testezi produsul chiar la livrare, fara a fi nevoie sa mai faci si alte achizitii. Monitorizeaza electronic temperatura de lipire si este prevazut cu cutter pentru taiere.
Aparat Foodsaver de vidat alimente:
FoodSaver FFS006X-01
Te descurci mai bine cu dispozitivele automate, care fac aproape totul singure? Atunci iti recomandam acest aparat Foodsaver, de vidat alimente, care gestioneaza direct viteza de extragere a oxigenului, tinand cont de gradul de umiditate din interiorul pungii si schimband automat intre modulul uscat si umed. Include functie de marinare, care te ajuta sa oferi gust preparatelor in doar cateva minute, stimuland absorbtia aromelor in textura carnii, si previne scurgerile prin detectarea automata a lichidelor.
Functioneaza cu role sau pungi individuale, iar sistemul de taiere a plasticului iti reduce timpul de lucru la jumatate, pentru ca sigileaza in acelasi timp urmatoarea punga definita din rola. In plus, include fereastra care iti permite sa vizualizezi linia de taiere, pentru a sectiona cat mai precis si a economisi material.
Daca obisnuiesti sa impachetezi produse de patiserie sau alte preparate mai fragile, iti recomandam sa apelezi la functia Pulse, care permite gestionarea manuala a ritmului de vidare, pentru a nu strivi alimentele. Este prevazut cu port special pentru folosirea cu caserole, sticle sau pungi cu supapa.
FoodSaver FFS017X-01
Persoanele care folosesc frecvent caserole pentru depozitare vor cauta cu siguranta un model cu adaptabilitate ridicata, cu port care permite vidarea acestora, precum si a sticlelor sau a pungilor reutilizabile. O astfel de versiune este FoodSaver FFS017X-01 care include banda de lipire de 28cm, potrivita cu o varietate de pungi si role, spatiu pentru depozitarea rolei, tava de picurare si cutter pentru sectionare rapida.
Este prevazut cu functie de marinare, care foloseste extragerea oxigenului pentru a deschide porii bucatilor de carne, favorizand patrunderea aromelor. La capitolul control, iti putem spune ca este o varianta cu sistem automat de adaptare la alimentele cu care este utilizat. Permite vidarea si uscata si umeda, iar pentru prajituri, fursecuri, mure etc. poti folosi optiunea Pulse, astfel incat sa ai control asupra vitezei si procedura sa nu striveasca alimentele.
Il vei primi impreuna cu o rola, trei pungi cu fermoar, doua pungi de 3.78litri si trei de 0.94litri. Pentru a nu achizitiona accesorii incompatibile, iti recomandam sa verifici lista acestora pe site-ul producatorului.
FoodSaver FFS016X-01
Pentru cei care doresc sa achizitioneze un produs marca FoodSaver, dar la un pret ceva mai accesibil, am inclus in lista de recomandari si modelul FFS016X-01, cu o singura viteza de vidare, pe care o poti considera lenta, daca te raportezi la alte aparate, dar care evita deformarea alimentelor in punga.
Are banda de lipire de 28cm, cutter integrat, indicator luminos pentru urmarirea procesului de sudare si port pentru sticle, caserole si pungi reutilizabile. Il poti folosi atat pentru vidare uscata, cat si umeda. Daca in cel de-al doilea caz intampini difcultati, este bine sa stii ca poti rezolva situatia lasand pungile mai lungi decat in cazul alimentelor uscate.
Lucreaza automat si simplu, fara a avea nevoie de prea multe setari, singura cerinta fiind sa inchizi foarte bine capacul pana cand auzi cele doua click-uri de blocare, pentru ca vidarea sa se realizeze in conditii optime. Foloseste rola gofrata, din care poti taia dupa necesitati, sau pungi individuale, predefinite.
FoodSaver FFS002X-01
Tot din categoria versiunile destinate bugetelor limitate si bucatariilor organizate eficient, iti recomandam ca varianta si modelul FoodSaver FFS002X-01, compact si usor de depozitat, cu bara de lipire de 28cm. Functioneaza cu rola gofrata, din care poti taia pungile exact la dimensiunile dorite, cu ajutorul cutterului integrat.
Pentru a lipi corect, ai grija sa intinzi punga foarte bine, pentru a nu forma cute. Ca si la alte modele, inchiderea capacului este putin mai dificila, pentru ca trebuie sa prinda foarte bine materialul. Apasa deci cu incredere pana cand ambele butoane laterale ies in afara si se aprinde led-ul verde.
Este conceput in special pentru vidare uscata, dar il poti folosi pentru umeda, in unele cazuri. Il primesti impreuna cu 10 pungi pentru vidare, o rola, si furtun care iti permite sa videzi sticle sau caserole cu sistem compatibil.
Aparat vidat alimente profesional:
Laica Profesional VT3120
Vrei sa poti vida o varietate mai mare de alimente, fara ca apa sa fie o problema? Poti incerca acest model de aparat de vidat alimente, profesional, de la Laica, cu trei moduri de lucru, care permit diferentierea intre produse uscate, umede si ude. In plus, iti pune la dispozitie doua viteze de vidare, normal si delicat, pentru a putea proteja usor preparatele mai fragile.
Il poti utiliza si pentru marinat, poti folosi functia de sigilare separat de cea de vidare si optiunea Pulse, atunci cand vrei sa controlezi integral modalitatea in care oxigenul este extras din punga sau caserola. Include, desigur, si port pentru recipiente (caserole, sticle) si pungi reutilizabile sau cu fermoar, si ofera o capacitate de aspiratie peste medie, de 20litri/minut.
Include camera de colectare a lichidelor si banda dubla de sigilare, pentru mai multa siguranta, pe termen lung. Este un model cu clema, cu amplasare pe blat, suficient de mic pentru a nu ocupa prea mult spatiu in bucatarie, usor de folosit si eficient.
Aparat de vidat alimente Gorenje
Gorenje VS120E
Acest aparat de vidat, Gorenje, e un model care va functiona rapid si eficient, gratie faptului ca e pus in miscare de un motor de 1200 W. Este potrivit pentru a pastra in bune conditii diverse alimente solide, pentru consumul propriu, si functioneaza cu ajutorul pungilor speciale.
Aparatul este realizat din metal si plastic, pentru a fi cat mai rezistent, dar si pentru a avea un aspect placut. Este gri, cu detalii negre si are la baza picioruse care ii asigura o buna stabilitate. Referitor la dimensiunile pe care le are, vorbim de 37.5 x 20.5 x 10 cm, asadar, nu ocupa mult spatiu.
Pentru o depozitare cat mai simpla exista la acest model si un spatiu de pastrare pentru cablu. Ca si greutate, produsul cantareste 1.5 kg. Cablul de alimentare nu e foarte lung, el avand doar 1 metru. Panoul de comanda e plasat in partea de sus, iar butoanele sunt intuitive.
Aparat de vidat alimente Heinner
Heinner HAV-130WHSS
Daca ai nevoie de un aparat de vidat carne, legume si alte tipuri de alimente solide, iti recomandam acest produs. El e simplu de utilizat, avand butoane intuitive si usor de actionat. Pe site-urile de achizitie se specifica faptul ca se poate vida si umed, insa, in practica, acest lucru nu are loc la un nivel de calitate ridicat, daca e vorba de prea mult lichid.
La acest aparat de vidat, Heinner, controlul vidarii se face in mod automat, alimentele sunt sigilate rapid, debitul fiind de 12 litri/min si puterea de 130 W. In colet vei primi o rola cu pungi. Aceasta are o lungime de 3 metri. Cand o termini, o poti inlocui sau poti sa folosesti si alte speciale. Latimea maxima a pungilor de vidare trebuie sa fie de 30cm pentru ca aparatul sa functioneze corect.
Carcasa aparatului este realizata din plastic si este alba cu argintiu. Pachetul include si un cutter ce ajuta la taierea cu usurinta a pungilor, dar si un furtun pentru a putea vida caserole.
Aparat de vidat alimente Laica
Laica VT3205
Daca vrei sa ai in locuinta ta un aparat de vidat alimente care sa iti fie de ajutor pentru pastrarea in cele mai bune conditii a carnii, legumelor etc., o buna alegere ar putea fi acest produs. El are un motor de 90 W si e recomandat pentru a vida si sigila mai ales hrana uscata. Referitor la alimentele umede, va face fata cu brio in situatiile in care nu este vorba de mult lichid.
Acest aparat de vidat, Laica, va ocupa foarte putin loc in bucataria ta, deoarece masoara 60 x 373 x 125 mm. Poti folosi la el pungi cu latime de pana in 30 cm. Debitul de aer cu care lucreaza dispozitivul e de 9 litri/min. Totul e foarte usor de realizat, deoarece doar dai aparatului comanda si el va vida si sigila automat.
In pachetul de achizitie vei primi o rola de pungi, care are dimensiuni de 25 x 600 cm, un cutter pentru a taia din rola acolo unde este cazul si o pereche de manusi. Depozitarea poate fi facuta si pe frigider, daca nu vrei sa ocupi spatiu intr-un dulap, deoarece la baza aparatul e dotat cu magneti.
Pungi pentru aparat de vidat alimente:
Metro Professional
Daca ai cumparat un aparat de vidat profesional, cu clema, sau o versiune pentru uz casnic, ai nevoie cu siguranta de pungi pentru a-l putea folosit. Iti recomandam asadar acest set de 100 de bucati, cu grosime de 9 microni, potrivite pentru o varietate de dispozitive de acest tip.
Au structura gofrata, pentru prindere sigura in sistemul de lipire al aparatului, si dimensiunile de 20 x 30cm, cea mai populara varianta pentru utilizare in gospodarie. Aceste pungi pentru aparat de vidat alimente sunt recomandate pentru depozitare pe termen lung si reziste bine la temperaturi ridicate (pana la 4 ore de expunere la 100oC). De asemenea, structura este conceputa pentru a-si mentine proprietatile si in congelator, la temperaturi de pana la -40oC.
Sunt transparente, pentru a putea verifica usor continutul si fac parte din categoria modelelor de pungi pentru aparat de vidat alimente de tip individual, pre-formate si cu un capat deja inchis.
Caserola de vidat alimente:
Tefal VacuPack XA258010
Cei care ofera pareri despre cele mai bune aparate de vidat alimente vorbesc adesea de Tefal VacuPack Plus, care e un dispozitiv ce poate fi utilizat si pentru a vida caserole. Ei bine, despre acestea din urma vom vorbi in cele ce urmeaza, deoarece produsul acesta e un set de doua caserole, foarte utile pentru a depozita in cele mai bune conditii alimente lichide sau solide.
Aceste recipiente sunt realizate dintr-un plastic dur, care nu devine toxic la contactul cu alimentele. Ele sunt de marimi diferite. Una are o capacitate de 600 ml, iar a doua este putin mai mare, fiind de 800 ml. Poti la fel de bine sa le folosesti ca pe orice alte caserole pe care le ai in locuinta, pentru a pastra la frigider diverse alimente.
Curatarea caserolelor se poate face chiar si la masina de vase automata, pentru a fi totul cat mai simplu. Unii cumparatori sunt de parere ca pretul e destul de ridicat, insa, calitatea e intr-adevar una buna, la fel ca si cea a unui aparat de vidat Tefal.
Laica VT3302
Daca vrei sa eviti risipa de alimente si sa faci ca anumite preparate sa reziste pentru cat mai mult timp la tine in frigider, acest produs iti poate fi de un real folos. El include doua caserole pentru vidat, Laica, si pompa pentru a scoate cat mai usor aerul din interior. Astfel, vei putea creste de 3-4 ori timpul de stocare in cazul diverselor mancaruri.
Ambele caserole sunt realizate din tritan transparent, pentru a vedea cat mai bine continutul din interior si au capace albe, fabricate din ABS. Sunt rezistente la socuri termice, motiv pentru care le poti folosi la microunde, in congelator sau la frigider. Pentru a le curata cat mai bine, sunt compatibile si cu masina automata de vase.
Aceste caserole sunt de marimi diferite, mai exact de 500 ml, respectiv 2000 ml. Ele au pe capac un indicator pentru data, ceea ce te va ajuta sa stii exact cand a fost vidat continutul din interior.
Magiv Vac Elite 300
Aparatul de vidat Elite 300 de la Magiv Vac este un model dedicat pentru bucatarii, pentru a vida alimentele ce trebuie pastrate la frigider pentru mai mult timp.
Il poti folosi pentru vidarea si lipirea automata a anumitor produse. De asemenea, ai la dispozitie si un furtun pentru a putea vida in caserole, in cuve sau in borcane. Daca ai alimente fragile si nu vrei sa le strici forma sau ornamentele, poti sa utilizezi functia ManualSeal. Panoul de comanda este in partea superioara, usor de accesat si intuitiv.
Este usor de intretinut, partea inferioara se poate detasa si este compatibila cu masina de spalat vase pentru o buna igienizare. Aparatul se alimenteaza la retea si are o putere de 170W. Bara de lipire are o lungime de 30 cm. Kitul de achizitie cuprinde, pe langa aparatul propriu zis, furtunul pentru vidare, 5 pungi pre-taiate cu dimensiunea de 20 x 30 cm, un ghid de conservare a alimentelor si manualul de instructiuni.
Aparat de vidat Tefal
Tefal VacuPack Classic VT254070
Iti prezentam un aparat de vidat, Tefal, care te va ajuta sa pastrezi mult timp din prospetimea alimentelor. El permite o vidare simpla si rapida, avand o putere de 110W si doua trepte de viteza. Este recomandat pentru a actiona asupra alimentelor solide, asadar, nu si pentru cele lichide.
Dispozitivul acesta e unul pe care il poti lua cu usurinta dupa tine acolo unde e nevoie, si poate fi utilizat cu conditia de a avea disponibila o retea electrica la care sa il conectezi. Are o serie de functii si caracteristici cheie precum: oprire automata, sigilare, stocare cablu si posibilitatea de a folosi pungi de marimi diferite.
In pachetul de achizitie vei primi si 18 pungi speciale. Acestea sunt in doua marimi, mai exact, 10 dintre ele au 22 x 30 cm si 8 masoara 28 x 35 cm. Aparatul are o carcasa neagra, lucioasa si panou de comanda cu butoane plate, intuitive. Poate fi depozitat si pe vertical, pentru a ocupa cat mai putin spatiu.
Ghid de cumparare
Potrivit studiilor realizate, pregatirea alimentelor pentru depozitare cu un aparat de vidat poate creste perioade de pastrare cu de 3 pana la 5 ori, oferind in plus si economie de spatiu in frigider, congelator sau camara. Nu toate aceste dispozitive ofera insa aceeasi adaptabilitate si acelasi nivel de performanta.
Iata de ce iti spunem in acest ghid care sunt criteriile de baza care te pot ajuta sa alegi usor cel mai bun aparat de vidat alimente pentru familia ta.
Accesoriile cu care lucreaza: Cele mai bune aparate de vidat alimente iti vor oferi atat posibilitatea de a sigila pungi, cat si de a vida caserole si chiar sticle.
Pungile sunt realizate din plastic termorezistent, disponibile in mai multe variante de dimensiuni. Versiunile de unica folosinta costa aproximativ 1leu/punga, si le poti achizitiona sub forma de rola sau deja taiate, iar cele reutilizabile, cu supapa, costa intre 5 – 7lei pe bucata. Rola iti ofera avantajul de a dimensiona individual fiecare punga, dupa forma si marimea alimentelor depozitate, economisind astfel pana la 50% din costuri, insa este de unica folosinta.
Caserolele sunt mai potrivite decat pungile pentru alimentele fragile, a caror structura si forma poate fi afectata de plasticul care se strange la vidare. Sunt reutilizabile, insa costa intre 30 si 150lei bucata, in functie de marime si marca, deci inseamna o investitie initiala mai mare. In plus, doar unele aparate de vidat alimente, la preturi bune, includ port si furtun pentru caserole si sticle, deci asigura-te ca le poti utiliza cu le poti folosi cu modelul tau inainte de a le cumpara. Iti recomandam caserolele daca obisnuiesti sa depozitezi cantitati mari de mancare si frecvent alimente umede sau ude.
Mai poti folosi un model cu port pentru vidat si pentru a scoate oxigenul din sticlele de vin, otet etc., prevenind astfel oxidarea prematura. Pentru asta ai nevoie de dopuri speciale, care costa in general intre 20 si 30lei bucata.
Vidare umeda si uscata: Daca intentionezi sa folosesti frecvent dispozitivul pentru produse umede, ude sau lichide, iti recomandam sa cauti o camera de vidat. Sunt singurele dispozitive care ofera eficienta foarte buna cand lucreaza cu lichidele, insa sunt mai scumpe si destinate de regula uzului comercial si cantitatilor mari de mancare.
Modelele pentru casa sunt cele cu vidare externa, la care punga ramane in afara aparatului in timpul procesarii. Unele variante includ si vidare umeda, care permite folosirea cu alimente suculente, fara a extrage si apa din ele o data cu aerul, iar majoritatea optiunilor ofera vidare uscata. Daca iti place sa marinezi carnea si stii ca aceste dispozitive te pot ajuta sa obtii rezultate mai bune, iti recomandam sa cauti un aparat de vidat alimente, la un pret bun, cu functie de marinare.
Viteza si functie Pulse: Viteza cu care este extras aerul din punga poate afecta produsele mai fragile (cele de patiserie, unele fructe etc.), motiv pentru care este mai bine sa cauti un dispozitiv care permite gestionarea manuala a timpului/vitezei de lucru. La fel de utila este si functia Pulse, care iti permite sa controlezi direct modul in care aerul este scos din punga sau caserola.
Functii suplimentare: Foarte util este spatiul destinat depozitarii rolelor de pungi, de ale carui dimensiuni trebuie sa tii cont atunci cand cumperi aceste accesorii. Printre caracteristicile pe care este bine sa nu le neglijezi cand alegi un aparat de vidat alimente, la pret bun, se numara si cutterul integrat, care te ajuta sa sectionezi usor si rapid materialul rolei exact acolo unde trebuie. Unele modele includ o fereastra care iti permite sa vezi exact unde tai, pentru a putea economisi rola, daca vrei sa reduci costurile.
Cauta o versiune cu furtun si port de vidare, daca vrei sa poti folosi dispozitivul si cu caserole sau sticle, iar tava de picurare detasabila te ajuta sa il intretii mai usor. Daca ai o bucatarie micuta, cu putin spatiu de depozitare, asigura-te ca te orientezi catre un model de aparat de vidat alimente, ieftin si bun, cu sistem de blocare si posibilitatea de amplasare pe verticala cand nu-l folosesti.
Functia de lipire sau sudare, fara vidare, este obligatorie pentru a putea folosi role. Unele modele creeaza inceputul pungii urmatoarea atunci cand folosesti cutterul. Poti economisi astfel pana la 50% din timpul de lucru, iar altele creeaza banda dubla de sudare, pentru o rezistenta mai buna in timp.
Frecventa si intensitate de folosire: Pentru restaurante, hoteluri si cei care depoziteaza cantitati mari in combine sau lazi frigorifice, pe termen lung este mai buna o camera de vidare. Aceste modele sunt mai incapatoare, mai adaptabile la caracteristicile alimentelor si includ tije de sudare mai lungi. Le poti deci folosi pentru a vida mai multe pungi in acelasi timp sau pungi mai late. In plus, folosesc pungi netede, care sunt mai ieftine ca pret pe bucata, deci iti vei recupera investitia in timp.
Pentru uz ocazional sunt recomandate versiunile cu vidare externa, la care punga ramane in exterior in timpul eliminarii oxigenului. Aceste optiuni au latimea benzii de sudare de pana la maxim 40cm si folosesc pungi texturate – suprafata care permite prinderea stabila in dispozitiv – care sunt ceva mai scumpe. Aparatul in sine costa insa semnificativ mai putin decat o camera de vidat.
Tot pentru hale, restaurante si alte situatii in care este mai simplu sa duci aparatul de vidat la alimente, decat invers, exista versiuni cu format de pistol care folosesc pungi refolosibile, cu supapa. Sunt insa mai putin utilizate in gospodarie.
Intrebari frecvente
Cum se videaza alimentele solide?
Poti vida alimente solide in orice aparat cu vidare externa, prin procesul standard care implica extragerea oxigenului din punga, la o viteza adaptata rezistentei si texturii produselor din interior.
Cum se videaza alimentele lichide?
Pentru vidarea alimentelor lichide ai nevoie de un dispozitiv care include un filtru special, foarte dens, menit sa previna extragerea particulelor de apa din punga, caserola sau sticla, o data cu oxigenul.
Pot folosi orice pungi cu aparatul de vidat alimente?
Nu chiar. Daca te gandesti la procesul prin care materialul este sigilat iti vei da seama ca ai nevoie de role de pungi pentru aparatul de vidat alimente sau pungi individuale, speciale, confectionate dintr-un plastic termorezistent. Acesta se topeste doar partial, atat cat sa permita etansarea, mentinandu-si insa integritatea. Pentru camerele de vidat ai nevoie de pungi cu suprafata neteda, in timp ce modelele cu vidare externa folosesc doar pungi texturate.
De ce sa folosesti un aparat de vidat alimente
Te tot uiti de ceva timp la aparate de vidat alimente, ieftine si bune, si nu te poti hotari daca chiar ai nevoie de unul in casa, sau nu? Iti spunem mai jos cateva dintre motivele care au determinat alte persoane sa adauge un astfel de dispozitiv printre electrocasnicele deja folosite si care te pot ajuta sa iti dai seama daca se aplica sau nu si in cazul tau.
Economie de spatiu
Frigiderul si congelatorul sunt mereu pline si te chinui sa aranjezi alimentele astfel incat sa obtii ceva spatiu in plus? Un aparat de vidat te poate ajuta sa castigi suprafata utila, eliminand aerul din interiorul pungilor de depozitare. Nu te va ajuta insa prea mult la acest capitol daca esti hotarat sa folosesti doar caserole si sticle, care au volum fix.
Alimentele tin mai mult
Oxigenul care ramane in interiorul recipientelor de depozitare si a pungilor contribuie la deteriorarea mai rapida a mancarii. De la simpla oxidare si schimbare a gustului si culorii si pana la dezvoltarea de mucegaiuri si bacterii, pe toate le poti preveni prin vidare, crescand cu 3 pana la 5 ori durata de depozitare a alimentelor.
Pastreaza umiditatea
Carne, branza, fructe, legume – toate se usuca putin cate putin, cat timp sunt stocate in frigider. O data cu eliminarea oxigenului din spatiul din imediata apropiere, vaporii de apa raman in textura, pastrand alimentele exact ca la inceput.
Un aparat de vidat alimente bun poate face minuni cu frigiderul si congelatorul. Nu numai ca reduce spatiul ocupat de mancare, dar preparatele au si o forma mai usor de stivuit. In plus, creste durata de valabilitate, ingredientele sunt mai proaspete si mai gustoase, iar mucegaiul si bacteriile nu supravietuiesc in vid.