fbpx

Arta cafelei – 12 specialitati pe baza de cafea explicate

Last Updated: 02.10.22

 

De la espresso si doppio si pana la mocha si affogato este distanta mare, si totusi vorbim despre specialitati inrudite, care pornesc de la aceeasi baza si s-au diversificat pentru a raspunde gusturilor diverse ale consumatorilor. Afla din acest articol ce bauturi pe baza de cafea poti prepara chiar in casa, daca detii un espressor.

 

Daca te numeri printre cei pasionati de cafea, vei dori cu siguranta sa stii mai multe despre specialitatile cele mai populare pe care le poti gasi in baruri, cluburi sau cafenele, astfel incat sa poti alege ca un expert, exact bautura potrivita pentru acel moment al zilei. Espresso, caffe latte, cappucino, cu sau fara lapte, cu sau fara ciocolata ori adaosuri de arome – sunt doar cateva dintre optiunile pe care le ai la indemana.

 

Espresso si doppio

Descris cel mai bine de formula “cafea scurta, neagra”, espresso este baza de la care pleaca toate celelalte optiuni de pe aceasta lista. Face referire la shotul de espresso, care inseamna o cantitate mica de infuzie, de pana la 30ml, servita intr-o ceasca de tip demitasse, jumatate cat o ceasca standard de cafea.

Se obtine in general prin infuzarea a 18 – 20g de cafea, cu apa fierbinte, pentru 15 – 20 secunde, timp suficient pentru a extrage aroma, fara a crea o bautura acida. Nu contine lapte sau spuma de lapte, dar se poate adauga daca se doreste. Se serveste de regula impreuna cu un pahar cu apa.

Ai nevoie de ceva mai multa energie? Poti comanda un doppio care dubleaza cantitatea variantei standard de espresso. Se serveste tot in cescute mici, care au capacitatea de pana la 60 – 70ml si vor fi in acest caz aproape pline. Zaharul si laptele se adauga la servire, daca se doreste.

Short & Long Macchiato

Si pentru ca am vorbim despre lapte, trecem usor in zona in care prezenta sa tine de definitia preparatului. Short Macchiato este dedicat celor care apreciaza intensitatea unui espresso, in cescuta reprezentativa din portelan sau sticla, insa simt nevoia unui adaos de lapte pentru a atenua gustul pregnant.

Shot Macchiato contine un shot de espresso la baza cestii si un strat de aproximativ jumatate de centimetru de lapte aerat si spuma din lapte, adaugat la suprafata. Preparatul perfect are, din punct de vedere coloristic, trei straturi: espresso intunecat la baza, o portiune maro-caramel in care laptele si cafeaua se combina si albul pufos de la suprafata, format doar din lapte. Daca te intrebi cum poti obtine aceasta structura, iti vom spune ca un mic truc folosit de specialisti este rotitea usoara a cestii in sensul acelor de ceasornic.

Probabil ti-ai dat deja seama ca Long Macchiato este aceeasi reteta in care un singur shot de espresso este inlocuit de doua. Este o specialitate potrivita pentru cei care consuma frecvent cafea si au dezvoltat deja rezistenta la cantitatile mici.


Ristretto si Piccolo latte

Ristretto este cea mai mica varianta de espresso pe care o poti comanda, dar in acelasi timp si cea mai intensa. Se obtine prin infuzarea aceleiasi cantitati de cafea folosita pentru un shot de espresso, dar cu jumatate din cantitatea de apa. Inseamna deci mai putin de 30ml de cafea, la intensitate maxima.

Cei care stiu italiana intuiesc probabil deja ca vorbim si in cazul “Piccolo latte” despre un preparat cu cantitate mica de apa. Are la baza un ristretto sau un shot de espresso, turnat intr-o demitasse, peste care se adauga putin lapte aerat si un strat subtire de spuma. Gustul este intens si aromat, insa putin mai dulce si mai bland fata de versiunile simple pe care le are la baza, datorita adaosului de lapte.


Americano si Caffe latte

Un obisnuit al cafenelelor stie deja ca o cafea Americana sau Americano este varianta lunga a unui shot de espresso, insemnand ca pe langa acesta se adauga suficienta apa fierbinte pentru a umple o ceasca standard. Ceea ce putini stiu insa este ca pentru a obtine o Americano de calitate, mai intai se umple ceasca cu apa fierbinte si apoi, peste ea, se colecteaza infuzia unui shot de espresso.

Daca in cazul variantei Americano, shotul de espresso este completat cu apa, pentru Caffe latte se foloseste lapte si spuma de lapte. Este deci o bautura ceva mai putin intensa si considerabil mai dulce fata de espresso simplu, potrivita pentru cei care apreciaza gusturile mai delicate. Compozitia o recomanda de asemenea si pentru intalnirile care au loc la ora pranzului si dupa amiaza, cand cantitatea de cafeina necesara nu este la fel de mare.

 

Cappuccino si Flat white

Cu aceasta reteta trecem deja in zona specialitatilor de cafea care se duc usor spre desert. Un cappuccino de calitate porneste tot de la clasicul shot de espresso la care se adauga lapte. Insa, stratul de spuma va fi mai gros si completat intotdeauna cu ciocolata, pentru un gust mai dulce si mai bland. 

Se numara printre bauturile cu cafea preferate de tineri si potrivita pentru momentele in care nu ai nevoie neaparat de o doza de energie, ci de o scuza delicioasa pentru a petrece timp cu prietenii sau colegii.

Varianta flat white se obtine dupa aceeasi reteta ca si cappuccino cu diferenta ca in acest caz nu se mai adauga spuma.

Mocha

Mocha nu este altceva decat un cappuccino dus ceva mai departe pe taramul ciocolatei. Daca la cappuccino se foloseste de regula ciocolata rasa pentru gust si decor, Mocha se prepara cu ciocolata calda, pudra, care se amesteca cu shotul de espresso. Se adauga apoi lapte, un strat gros de spuma (2 – 3cm) si ciocolata rasa sau pudra presarata pe deasupra. Se serveste in cesti clasice sau cani.

 

Affogato

Este un preparat pe care trebuie sa il incerci vara si pe care il poti pregati chiar la tine acasa daca ai un espressor (o lista cu produse comparate gasesti aici). Pune o cupa de inghetata de vanilie intr-un pahar obisnuit de lapte si toarna peste ea un espresso sau un doppio, dupa preferinte, direct de la espressor.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii