Bine te-am regasit!
Dupa un scurt concediu in care tu n-ai stiut ca am plecat si eu nu prea stiu cand am fost, pentru ca a trecut foarte repede, revin cu: 3 retete care mi-au fost de folos la drum lung, cateva recomandari de concediu din experienta proaspata si personala si informatii calde si de la fata locului despre babele oparite la Iasi.
Biscuiti digestivi pentru rontait pe drum, Rulada de cascaval pentru o cina improvizata, Bautura de ghimbir pentru energie dupa nesomn
- Usor de facut si de depozitat in bagaj, biscuitii digestivi mi-au tinut companie inca de la plecare si au dres perfect cafeaua din gara. Ii poti testa si tu dupa reteta de aici.
- Pentru o masa mai consistenta am decis sa iau cu mine rulada de cascaval, plus cateva felii de gogosar pe langa. A fost o cina perfecta in tren.
- Cand esti prea obosit cafeaua nu te poate ajuta prea mult, asa ca pentru dimineata sosirii la aeroport am ales o bautura cu ghimbir si lamaie care m-a scos rapid din somnolenta.
Good food, Better life
Din Malmo, pentru tine
Anul acesta, de concediu, m-am refugiat in Malmo, la prieteni dragi, pentru a-mi incarca bateriile si mintea cu o atitudine mai sanatoasa de viata.
Daca ar fi in Romania, Malmo ar fi un musuroi agitat, ocupat si nervos. Orasul este al treilea ca marime din Suedia si gazduieste locuitori din peste 180 de tari. Dar, desi si acolo munca este luata foarte in serios, totul se intampla in alt ritm. Oamenii se plimba relaxati, zambesc atat de mult ca pe mine uneori ma fac sa ma simt inconfortabil si, per total, traiesc cu placere. Pentru ca cei din Malmo, si suedezii in general, stiu cand si cum sa ia o pauza. Au si un nume pentru asta: fika.
Nu este deci de mirare ca au cafea buna, produse delicioase de patiserie si cafenele foarte placute si primitoare din care cam uiti sa mai pleci. Pentru mine infuzia de zen suedez a purtat numele de Lilla Kafferosterit, o cafenea micuta si eleganta, ascunsa intr-o gradina pitoreasca din centrul orasului. Acolo m-am indragostit din nou de Kardemummbullar si printre mesele mici din lemn mi-am adus aminte cat de buna poate fi viata cand nu te grabesti. Ti-o recomand cu caldura, si cafeneaua, si viata putin mai linistita 🙂
Desi sunt toti slim, brozanti si bine facuti, suedezii au dulciuri minunate si nu doar pentru cafea. Foarte populare sunt cele pe baza de lemn dulce, iar duminica toata familia merge prin magazine pentru a alege propria combinatie preferata, din ofertele draft, cu zeci de optiuni. Eu am preferat inghetata si iti pot spune ca cea de lemn dulce (sarata de fapt) este delicioasa si un must-try, daca tolerezi bine combinatia dulce-sarat.
Tot in Suedia am avut si marea revelatie culinara a anului: muschiuletul de vita medium e prea undone pentru mine. Bun, gustos, zemos, teoretic perfect, dar practic, ceva din mintea mea mi-l traduce ca nefacut. S-a intamplat sa imi descopar preferintele la Jensen Bofhus, un restaurant pe care ti-l recomand de altfel, in special pentru friptura si burgeri, pentru ca mancarea e foarte buna, cu conditia sa stii ce vrei si ce-ti place :).
Despre obiectivele turistice nu-mi ajunge spatiul sa vorbesc asa ca iti voi spune doar ca:
- De Copenhaga te desparte un pod, lung ce-i drept, dar e doar o calatorie cu trenul pana in Danemarca si vizitezi 2 tari la pret de una.
- Ai nevoie de incaltari comode.
- Ajuta sa stii sa mergi pe bicicleta sau trotineta, dar te descurci si cu transportul in comun.
- Revolut e un mare plus pentru mobilitatea financiara.
- Daca nu ai ghid, activeaza roamingul de date, ai nevoie de Google Maps.
- Imbraca-te sa te simti bine, moda de acolo e un casual de buna calitate.
Noutati din lumea culinara
Babe oparite la Iasi
Daca tot m-am intors pe meleaguri romanesti, duminica am avut ocazia sa mananc babe oparite, supa pisata, scoarta de migdale si alte cateva preparate boieresti, asa cum erau ele gatite pe vremea lui Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi. Nu e o poanta, sunt mancaruri din ceea ce pare a fi prima carte de bucate, romaneasca, cu peste 200 de retete “cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti”, adunate chiar de cei doi, in 1841.
Cu gandul la cum se infruptau boierii cu aproape 200 de ani in urma am ajuns in curtea muzeului Poni-Cernatescu din Copou, cu stomacul ocupat de un foarte mic mic-dejun, asa, cat sa nu pic din picioare, pana ce chef-ul Bogdan Puicu de la Soft&Grace avea sa descopere de sub folie preparatele din ospat.
Vrei ceva, inainte, pe sub mana?, te intreaba Bogdan, daca te vede ca adulmeci de la distanta sigura. Dar tu refuzi politicos, nu se cade, chiar daca deja iti imaginezi cum ti se topeste in gura o bucata din curcanul umplut si imbaiat in sosul dulce intepator de salce de hrean cu migdale. Asa ca mai astepti putin, sub nuci, te imbii cu compot de mere si pere de la Panere si mai tragi cu urechea la first date-ul celor doi de langa tine, in timp ce ei dezbat filosofia lui Nietzsche si cinismul lui Diogene.
In gradina muzeului, nu sunt suficiente mese, doar cativa paleti acoperiti cu toluri si asezati pe iarba, doua mese nu mai lungi de 8 persoane si alte cateva mai inalte, cat sa iti rezemi coatele. E dinadins, ne spun organizatorii, intentionat nu sunt locuri pentru toata lumea. Pana la urma, esenta Moldova Brunch e despre a te aduna in jurul povestii si a mancarii, de a sta din nou la masa, impreuna, dupa aproape doi ani de distantare sociala. Si de-a descoperi, intr-o duminica dupa-amiaza, ca babele oparite merg bine cu sos modern de lamaie.
Una peste alta, ma bucur mult sa iti scriu din nou si sper sa aud vesti si de la tine. Pe unde ai fost in concediu? Ce ai mancat bun? Stii tu – reply la email.
Nu uita sa iesi la soare, acusi il cautam cu lumanarea si luam suplimente de vitamina D 🙂
Zile linistite. See you soon!
Cu drag,
Ioana