Blat de tort pandispan reteta simpla

Last Updated: 17.02.25

 

Timp de preparare:10 minutes
Timp de gatire:30 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente:

  • 300 g faina alba fina 000
  • 250 g zahar
  • 8 oua
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri ulei/unt topit
  • Un plic de zahar vanilat
  • Esenta de vanilie sau jumatate de pastaie
 

Alte ingrediente

  • Esenta de rom
  • Un praf de sare

 

Daca esti in cautarea unei retete de blat de tort si nu ai gasit o varianta ideala, dar si simplu de realizat, avand in vedere numarul si varietatea ingredientelor necesare, da o sansa acestui produs. Poate deveni chiar o optiune ce nu va lipsi prajiturilor tale cu pandispan sau torturilor aniversare. Este o reteta de baza, de blat de tort din 8 oua, pe care o poti modifica dupa dorinta, daca doresti sa o inchizi la culoare cu cateva linguri de cacao, de exemplu. 

In functie de preferinte, poate deveni cel mai bun blat de tort cu ciocolata, caci gustul sau usor aromat se muleaza foarte bine si scoate in evidenta o crema onctuoasa din unt si cacao sau ciocolata topita si frisca, de exemplu. Si mai poti face ce combinatii doresti in ce priveste umplutura si toppingurile sau glazura, caci e unul din cele mai simple si maleabile blaturi de tort, ori il poti folosi pentru prajituri simple, cu umplutura, unde va da un gust la fel de bun si sustinerea necesara cremelor. 

Chiar daca acesta nu este un blat de tort de post, gasesti online alte retete care iti pot satisface preferintele culinare, in acest caz fiind oarecum greu sa inlocuiesti unele ingrediente pentru a obtine aceeasi textura sau un gust similar. 

Vei incepe cu aprinderea cuptorului la foc mediu spre mare, pentru a se incinge si a coace acest blat de prajitura. 

Intre timp, spargi ouale si separi galbenusurile de albusuri (pot fi la temperatura camerei sau reci din frigider). 

Albusurile se bat folosind mixerul sau telul cu sarea si, cand devin spuma, se adauga zaharul si cel vanilat, continuand mixarea pana se topeste bine si se omogenizeaza compozitia de blat pandispan. 

Se adauga galbenusurile pe rand, incorporandu-le frumos pe parcurs, continuand sa amesteci cu mixerul sau telul. 

Se adauga uleiul si esentele de rom si vanilie, care vor da gustul inedit acestui blat de prajitura si vor ascunde aroma oualor ce ar iesi in mod normal, si mai mixezi cateva minute. 

Cerni faina cu praful de copt si o adaugi treptat in compozitia de blat de pandispan, amestecand-o folosind o paleta in miscari de sus in jos, pentru a mentine pandispanul aerat. 

Dupa ce termini cu incorporatul, vei turna aluatul intr-o tava cu margine detasabila, de preferinta, de dimensiuni medii, pe care o tapetezi cu hartie de copt. Este popular un blat de tort dreptunghiular pentru prajiturile diplomat, dar il poti face in ce forma doresti, fara probleme, rezultatul va fi acelasi.

Introduci in cuptor la temperatura de 180 grade si lasi 30 minute sa se coaca, putand verifica dupa 20 de minute cu scobitoarea, spre a te asigura ca nu este ars la exterior si crud la interior. 

Cand este gata si nu se lipeste de scobitoare, vei opri cuptorul si il mai lasi cateva minute acolo cu usa intr-deschisa pentru a nu se raci subit, dupa care poti scoate scoate acel blat de tort pufos, patrat sau rotund. 

Dupa ce se raceste complet, il poti scoate din forma si taia pe orizontala in doua sau trei parti pe care le poti folosi ca blat de tort cu ciocolata. 

Il poti umple cu o crema de vanilie cu oua intregi, una de ciocolata, mascarpone, frisca sau fructe, printre altele, cu gem, dulceata ori creme de nuci. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii