fbpx

Cafea la ibric – reteta perfecta pentru tine

Last Updated: 13.10.24

 

Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume. Lunga sau ristretto, macchiato sau asezonata cu miere si ghimbir ca in Etiopia, de unde isi are originea arborele de cafea, poate fi preparata si degustata in multe feluri. Multe persoane insa prefera, dintre toate metodele de preparare a cafelei, ibricul. Iti prezentam cateva retete prin care poti obtine o licoare delicioasa astfel.

 

Dimineata devreme, la miaza sau chiar si dupa cina, savoarea cafelei, mai ales a celei proaspat macinate, poate fi de-a dreptul irezistibila. Fie ea strecurata, filtrata, oparita, fiarta, turceasca ori greceasca, iti va umple inima de delectare. Descopera alaturi de noi secretele cafelei la ibric si invata sa prepari sortimente memorabile.

 

Cafea strecurata

Ai nevoie de cafea, apa, ibric, cani, o strecuratoare mica si o lingura sau o masura pentru cafea. Adu apa la fierbere la foc mediu sau mare folosind un ibric. Foloseste o unitate de masura pentru cafea macinata. Adauga suficiente doze pentru a obține numarul de cani dorite (practic ar trebui sa utilizezi cam una-doua linguri de cafea la o cana mare (250 ml) de apa).

Toarna apa fierbinte direct pe cafeaua macinata din recipientul tau (nu este necesar un filtru pentru aceasta metoda). Lasa amestecul la infuzat timp de trei minute, apoi amesteca bine si lasa-l inca trei minute.

Strecoara zatul cand torni cafeaua in ceasca. Pune o strecuratoare mica deasupra recipientului, toarna lichidul prin aceasta si repeta procedura daca trebuie sa umpli mai multe cani.

Cafea fiarta

Ca ingrediente, pregateste cafea, apa, un ibric si o lingura. Combina cafea macinata si apa intr-un ibric mic. Amesteca putin pentru a obtine omogenizarea in apa a granulelor. Utilizeaza aproximativ una pana la doua linguri de cafea macinata pentru 250 ml de apa, de preferat filtrata, adaugata.

Pune ibricul pe aragaz si amesteca din cand in cand pana incepe sa se incalzeasca. Se fierbe doua minute fara sa acoperi ibricul, inainte de a-l lua de pe foc. Toarna cafeaua in ceasca. Daca faci aceasta operatiune incet si cu atentie, zatul ar trebui sa ramana pe fundul ibricului.

 

Cafea filtrata

Acopera un recipient cu un filtru din hartie. Pune 1 sau 2 linguri de cafea macinata in filtru. Pune la fiert apa intr-un ibric. Toarna incet apa clocotita peste cafeaua macinata din filtrul care este instalat pe recipient (acest lucru va permite o mai buna impregnare a apei. Vei obtine o cafea la fel de buna ca cea facuta cu un aparat de cafea electric sau italian).

In functe de gust, adauga o nota de lapte pentru o cafe latte, toarna cateva cuburi de gheata pentru ice coffee sau bea cafeaua asa cum este.

 

Cafea turceasca

Pune apa la temperatura camerei in ibrik sau cezve, vasul traditional pentru prepararea licorii.

Toarna cafeaua rasnita fin in apa, la fel si zaharul, daca vrei cafea indulcita (nu adauga niciodata zaharul dupa ce preparatul a fost terminat, deoarece cafeaua turceasca are spuma  deasupra si zat pe fund, asa ca nu vei putea sa o amesteci) precum si condimentele preferate, daca ai asa ceva (scortisoara, cardamom, cuisoare etc.). Nu este nevoie sa amesteci ingredientele, apa la temperatura camerei le dizolva.

Aprinde focul si asaza ibricul pe ochi. Se recomanda un foc cu flacara, mai degraba decat plite electrice sau cu inductie, deoarece caldura acestora este mai greu de controlat. Lasa preparatul sa se incalzeasca. Cafeaua ar trebui sa se lase la fund in aproximativ un minut, apoi poti reduce flacara. Controlul focului este important.

Se amestecă cu o lingura, de preferinta din lemn, pentru a obtine o bautura omogena. Dupa aceasta prima amestecare, lasa lingura deoparte. Cu apa rece si la foc mic, procedeul va fi mai lung, dar vei putea extrage mai multa aroma. Cel mai mare secret al cafelei turcesti este rabdarea.

Cafeaua ar trebui sa inceapa sa genereze spuma pe margini. Este momentul sa reduci flacara la minimum, fara sa lasi apa sa atinga punctul de fierbere. Licoarea va crea mai multa spuma, o iei de pe foc inainte de a fierbe si o lasi 15 secunde. Strange spuma cu lingurita si pune-o in ceasca (daca sunt mai multe cani, toti oaspetii trebuie sa primeasca o cantitate egala de caimac).

Pune din nou ibricul din cupru pentru cafea turceasca la foc. Lasa-l sa se incalzeasca din nou pana la a doua crestere de spuma, tot fara a fierbe lichidul. In acest moment, poti indeparta cafeaua de pe foc si o poti turna in ceasca in timp ce incerci sa pastrezi cat mai mult caimac deasupra. Apoi, asteapta aproximativ 30 de secunde pentru ca “potiunea magica” sa se aseze si zatul sa se depuna.

 

Cafea greceasca

Daca te intrebi cum se prepara cafeaua la ibric pentru a obtine o delicioasa cafea greceasca, ingredientele principale de care ai nevoie sunt cafea macinata si zahar, pentru cine doreste. Aceasta bautura aromata este preparata in briki, care este un fel de cratita sub forma de ulcior (ibric, pe scurt). 

Pentru inceput, trebuie sa torni apa in vas, in functie de numarul de cesti pe care doresti sa le obtii. Apoi adauga o lingurita de cafea macinata si una de zahar pentru fiecare cana. Dupa aceea, combinatia este adusa la fierbere pana cand spuma este gata sa se reverse (sa dea in foc). Apoi, ibricul este indepartat de pe foc si acelasi proces se repeta a doua oară. Poti servi apoi, avand grija sa nu bei zatul care se depune pe fundul cestii.

Cafea instantant sau oparita

Aceasta bautura este una dintre cele mai faimoase retete din lume. Ar trebui sa ai o cafea cat mai proaspat macinata grosier, apa, zahar (dupa gust) si, nu in ultimul rand, recipientul potrivit: un ibric clasic sau un ibric electric.

Toarna apa in ibric si da-o in fiert. Odata ce bulele incep sa se ridice, adica dupa ce a ajuns la punctul de fierbere, cafeaua macinata trebuie turnata in apa si amestecata. Las-o sa stea cateva minute, in functie de intensitatea pe care doresti sa o oferi cafelei, intre 5 si 10 minute.

Cand va fi servita, vei simti un miros puternic de cafea prajita. Cu cat lasi cafeaua sa stea mai mult timp in apa clocotita, cu atat aroma ei va fi mai concentrata. Experienta este foarte diferita fata de a bea cafea facuta la filtru sau in espressor. In plus, cafeaua proaspat macinata pastreaza mai bine aroma boabei.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii