Ti-e pofta de niste cartofi gratinati decadenti, cu cascaval topit delicios? Fie ca e vorba despre pranz sau cina, pot deveni un fel principal satios, care te unge pe suflet, alaturi de o sursa de proteine, dupa o ciorba sau supa ori de sine statator.
Poti face cartofi frantuzesti simpli la cuptor, cu diferite legume, nu doar cu cascaval sau smantana, existand si retete de cartofi gratinati cu broccoli, sunca sau cartofi gratinati cu branza. Daca preferi un fel de mancare mai aromat, poti adauga si usturoi, boia de ardei dulce sau iute ori alte condimente.
Cartofi frantuzesti gratinati reteta originala
Ingrediente:
- 200 grame cascaval
- 800 grame cartofi in coaja
- 400 grame smantana minimum 20% grasime
- Unt pentru uns tava
- Piper
- Sare
Ingrediente optionale:
- 1 ou
- Boia de ardei dulce
- Doi catei de usturoi, zdrobiti
- Smantana pentru servit
- Patrunjel tocat
Cartofi gratinati
Fierbe cartofii in coaja
Modul rapid de preparare pentru cartofi frantuzesti la cuptor porneste de la fierberea cartofilor cu tot cu coaja in apa cu sare, pentru a trage gust. Ii vei testa cu furculita pentru a te asigura ca sunt patrunsi. Ii scoti si ii lasi sa se raceasca, dupa care ii decojesti si ii tai in felii sau cubulete de 1 cm grosime.
Dai cascavalul pe razatoare sau il tai cubulete, pentru a-l adauga intre straturi de cartofi cu smantana.
Smantana o amesteci cu oul – specific retetelor de cartofi gratinati frantuzesti, sau o lasi simpla si o aduci la masa de lucru.
Reglezi cuptorul electric la 180 de grade, cu ventilatie, la cele clasice apeland la treapta medie spre mare.
Iei o tava termorezistenta si o ungi cu unt, peste care poti tapeta cu putin pesmet, daca doresti, pasul acesta fiind optional.
Alterneaza straturile de ingrediente
Pui un strat de cartofi si ii condimentezi cu piper, putand adauga si usturoi pisat (care sa iti aminteasca putin de cartofi la cuptor cu usturoi), boia sau ce condimente mai doresti, daca nu iti surad niste cartofi la cuptor simpli.
In cazul in care te abati de la reteta si faci cartofi la cuptor cu branza, adaugi un strat de branza sarata faramitata, altfel presari feliute sau cubulete de cascaval (o treime din cantitate). Daca folosesti amestecul de smantana cu ou, poti turna o jumatate.
Deasupra, pui un nou strat de cartofi si condimentezi din nou dupa preferinte, adaugand in cartofi cu cascaval un nou strat de lactate si smantana cu ou. Stratul superior se va rumeni frumos, in special avand in vedere prezenta cascavalului si a oului, daca il amesteci in smantana.
Pune cartofii la cuptor
Introduci tava cu cartofi cu branza la cuptor, unde o lasi pentru urmatoarele 40 – 45 de minute, cand exteriorul ar trebui sa fie rumenit.
Serveste cartofii gratinati calzi
Cand preparatul cu cartofi la cuptor este gata, se opreste flacara si se scoate, lasandu-se la racit pret de minimum 10 minute. Se serveste cald, cu putina smantana proaspata deasupra, pentru ca gusturile sa isi mentina intensitatea. Daca astepti sa se raceasca, desi forma de taiere poate fi mai organizata si mai frumoasa, garnitura de cartofi se poate slei, avand in vedere continutul relativ crescut in grasimi.
Varianta cu bacon
Pentru amatorii de carne poate fi incercata o reteta de cartofi cu bacon la cuptor, de unde nu va lipsi cascavalul, bineinteles. In acest mod, gustul va fi mai bogat si usor mai sarat, insa cartofii gratinati ca la restaurant, cu sunca si cascaval vor avea mai multe grasimi.
February 16, 2021 at 7:32 pm
O cina perfecta! Multumesc!
Raspunde
February 17, 2021 at 8:51 am
Salut, Simina,
Ma bucur ca au iesit bine, multumesc si eu! (se numara si printre preferatii mei 🙂 )
Numai bine!
Ioana
Raspunde