Bucataria Ioanei
  • Cuptor electric
    • 10 retete de chec aperitiv rapide, la cuptorul electric
    • Crema de zahar ars si alte 11 retete de facut in cuptorul electric
    • Top 3 retete pe care sa le prepari in cuptorul electric
    • Norme de siguranta in utilizarea cuptorului electric
    • Top 10 retete de prajituri cu fructe, de copt la cuptorul electric
    • Top 9 retete traditionale la borcan, de sterilizat in cuptor
    • Blat de tort pandispan reteta simpla
    • Cartofi frantuzesti gratinati reteta originala
    • Cornulete fragede cu untura reteta traditionala
    • Briose reteta simpla
    • Lasagna reteta originala italiana
    • Macaroane cu branza reteta traditionala
    • Mucenici moldovenesti pufosi reteta simpla
    • Musaca de cartofi reteta simpla
    • Reteta de sarmale traditionale romanesti
    • Saratele de casa cu branza reteta traditionala
  • Recenzii la cuptoare electrice
    • Pareri despre Beko BIM25300XM
    • Pareri despre Bosch HBG633NB1
    • Pareri despre cuptorul electric Star-Light CEC-4218
  • Cele mai gustoase dulciuri – RETETE
    • Cozonac – Reteta traditionala
    • Prajitura Alba ca Zapada – Reteta originala
    • Salam de biscuiti – Reteta traditionala
    • Tiramisu – Reteta simpla

Bucataria Ioanei

Bucataria Ioanei

  • Cuptor electric
    • 10 retete de chec aperitiv rapide, la cuptorul electric
    • Crema de zahar ars si alte 11 retete de facut in cuptorul electric
    • Top 3 retete pe care sa le prepari in cuptorul electric
    • Norme de siguranta in utilizarea cuptorului electric
    • Top 10 retete de prajituri cu fructe, de copt la cuptorul electric
    • Top 9 retete traditionale la borcan, de sterilizat in cuptor
    • Blat de tort pandispan reteta simpla
    • Cartofi frantuzesti gratinati reteta originala
    • Cornulete fragede cu untura reteta traditionala
    • Briose reteta simpla
    • Lasagna reteta originala italiana
    • Macaroane cu branza reteta traditionala
    • Mucenici moldovenesti pufosi reteta simpla
    • Musaca de cartofi reteta simpla
    • Reteta de sarmale traditionale romanesti
    • Saratele de casa cu branza reteta traditionala
  • Recenzii la cuptoare electrice
    • Pareri despre Beko BIM25300XM
    • Pareri despre Bosch HBG633NB1
    • Pareri despre cuptorul electric Star-Light CEC-4218
  • Cele mai gustoase dulciuri – RETETE
    • Cozonac – Reteta traditionala
    • Prajitura Alba ca Zapada – Reteta originala
    • Salam de biscuiti – Reteta traditionala
    • Tiramisu – Reteta simpla

Cartofi frantuzesti gratinati reteta originala

by CPoster Am modificat articolul ultima data pe: 02.03.21
Am modificat articolul ultima data pe: 02.03.21

 

Cartofi frantuzesti gratinati reteta originala

Cartofi la cuptor cu cascaval si smantana
Timp de preparare40 mins
Timp de gatire30 mins

Ingrediente:

  • 200 grame cascaval
  • 800 grame cartofi in coaja
  • 400 grame smantana minimum 20% grasime 
  • Unt pentru uns tava
  • Piper
  • Sare 
 

Ingrediente optionale:

  • 1 ou
  • Boia de ardei dulce
  • Doi catei de usturoi, zdrobiti
  • Smantana pentru servit
  • Patrunjel tocat

 

Ti-e pofta de niste cartofi gratinati decadenti, cu cascaval topit delicios? Fie ca e vorba despre pranz sau cina, pot deveni un fel principal satios, care te unge pe suflet, alaturi de o sursa de proteine, dupa o ciorba sau supa ori de sine statator. 

Poti face cartofi frantuzesti simpli la cuptor, cu diferite legume, nu doar cu cascaval sau smantana, existand si retete de cartofi gratinati cu broccoli, sunca sau cartofi gratinati cu branza. Daca preferi un fel de mancare mai aromat, poti adauga si usturoi, boia de ardei dulce sau iute ori alte condimente. 

Modul rapid de preparare pentru cartofi frantuzesti la cuptor porneste de la fierberea cartofilor cu tot cu coaja in apa cu sare, pentru a trage gust. Ii vei testa cu furculita pentru a te asigura ca sunt patrunsi. Ii scoti si ii lasi sa se raceasca, dupa care ii decojesti si ii tai in felii sau cubulete de 1 cm grosime. 

Dai cascavalul pe razatoare sau il tai cubulete, pentru a-l adauga intre straturi de cartofi cu smantana. 

Smantana o amesteci cu oul – specific retetelor de cartofi gratinati frantuzesti, sau o lasi simpla si o aduci la masa de lucru. 

Reglezi cuptorul electric la 180 de grade, cu ventilatie, la cele clasice apeland la treapta medie spre mare. 

Iei o tava termorezistenta si o ungi cu unt, peste care poti tapeta cu putin pesmet, daca doresti, pasul acesta fiind optional. 

Pui un strat de cartofi si ii condimentezi cu piper, putand adauga si usturoi pisat (care sa iti aminteasca putin de cartofi la cuptor cu usturoi), boia sau ce condimente mai doresti, daca nu iti surad niste cartofi la cuptor simpli. 

In cazul in care te abati de la reteta si faci cartofi la cuptor cu branza, adaugi un strat de branza sarata faramitata, altfel presari feliute sau cubulete de cascaval (o treime din cantitate). Daca folosesti amestecul de smantana cu ou, poti turna o jumatate. 

Deasupra, pui un nou strat de cartofi si condimentezi din nou dupa preferinte, adaugand in cartofi cu cascaval un nou strat de lactate si smantana cu ou. Stratul superior se va rumeni frumos, in special avand in vedere prezenta cascavalului si a oului, daca il amesteci in smantana. 

Introduci tava cu cartofi cu branza la cuptor, unde o lasi pentru urmatoarele 40 – 45 de minute, cand exteriorul ar trebui sa fie rumenit. 

Cand preparatul cu cartofi la cuptor este gata, se opreste flacara si se scoate, lasandu-se la racit pret de minimum 10 minute. Se serveste cald, cu putina smantana proaspata deasupra, pentru ca gusturile sa isi mentina intensitatea. Daca astepti sa se raceasca, desi forma de taiere poate fi mai organizata si mai frumoasa, garnitura de cartofi se poate slei, avand in vedere continutul relativ crescut in grasimi. 

Pentru amatorii de carne poate fi incercata o reteta de cartofi cu bacon la cuptor, de unde nu va lipsi cascavalul, bineinteles. In acest mod, gustul va fi mai bogat si usor mai sarat, insa cartofii gratinati ca la restaurant, cu sunca si cascaval vor avea mai multe grasimi.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
Recipe Rating




guest
Recipe Rating




2 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Simina
Simina
February 16, 2021 7:32 pm

O cina perfecta! Multumesc!

0
Raspuns
Ioana
Admin
Ioana
February 17, 2021 8:51 am
Reply to  Simina

Salut, Simina,

Ma bucur ca au iesit bine, multumesc si eu! (se numara si printre preferatii mei 🙂 )

Numai bine!

Ioana

0
Raspuns


Sitemap
Termeni si Conditii

Proiectele Noastre

Bucatariaioanei.ro foloseste cookies pentru a va putea oferi o experienta optima atunci cand navigati pe site-ul nostru. Continuarea navigarii constituie acceptul d-voastra .Accept Reject Mai mult detalii
Politica de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz