Cartofi copti la cuptor - reteta clasica
- 1.5 kg cartofi noi
- Sare grunjoasa dupa gust
- Piper dupa gust
- Jumatate de lingurita de boia dulce sau iute
- Ulei de floarea soarelui
- Verdeata tocata (patrunjel, marar etc.)
- Mujdei
- Salata mixta de sezon
- Sos de iaurt cu usturoi
Cand vrei sa faci niste cartofi noi la cuptor, mai sanatosi decat cei prajiti in tigaie cu mult ulei, afla ca poti urma o reteta simpla, dar cu rezultate spectaculoase, atat din punctul de vedere estetic, cat si al gustului.
Cand vine vorba de cartofi noi, retete gasesti online, iar majoritatea sunt usor de urmarit deoarece folosesc un minimum de adaosuri si condimente care sa scoata in evidenta gustul deosebit. Unele sunt de fierbere, altele de prajire in ulei, insa textura frageda se pastreaza foarte bine in cazul unor cartofi la cuptor, aurii si gustosi. Si, pentru ca sunt atat de buni, acesti cartofi copti pot fi mancati fara alte garnituri sau surse de proteine alaturi, ramanand o optiune vegetariana. Pentru a intensifica si mai mult gustul sau a aduce un aport de prospetime, poti face langa acesti cartofi noi un sos de iaurt cu coriandru sau unul tzatziki.
Modul de preparare pentru cartofi la cuptor cu usturoi este simplu. Pornesti cuptorul la temperatura ridicata (220 grade) si inmoi cartofii 10 minute in apa, dupa care ii speli bine prin frecare, pentru a indeparta pamantul si impuritatile, deoarece ii lasi in coaja pentru reteta de cartofi la cuptor. Daca vrei neaparat, poti sa si decojesti acesti cartofi taranesti la cuptor.
Ii lasi sa se scurga de apa dupa care ii poti sterge cu servetele de bucatarie, pentru a nu avea umiditate ridicata in tava. Ii tai in jumatati sau sferturi pentru retete cu cartofi noi cu usturoi verde. Condimentele sunt esentiale, asa ca sarezi bine si torni uleiul deasupra, amestecand cu mana pentru ca acesta sa ii acopere si sa obtii cartofi aurii la cuptor. Acum poti adauga si boiaua, care va da o culoare si putin zvac la gust.
Mai poti face cartofi la cuptor cu rozmarin, unde adaugi si un fir de rozmarin pe langa celelalte condimente. Mai poti pune putin chimen sau cimbru, daca iti place gustul lor. Vei intinde acesti cartofi cu usturoi pe tava de aragaz, putand pune o folie de copt, pentru siguranta, fara a adauga apa sau ulei in plus. Introduci tava cu cartofi taranesti la cuptor, de post, in cuptorul preincalzit si lasi temperatura la 220 de grade (flacara mare la aragazul pe gaz) pentru 25 minute.
Apoi, intorci frumosii cartofi cu rozmarin si usturoi si ii mai lasi cel putin 20 de minute, pentru a se rumeni si pe partea cealalta. Cand sunt gata, reteta de cartofi aurii la cuptor e numai buna de savurat. Ii scoti pe o farfurie sau intr-un castron si ii presari cu putina cepsoara tocata si sare grunjoasa de mare.
Mai poti face, pe langa cartofi cu rozmarin la cuptor, si cartofi la cuptor cu unt, ciuperci, ceapa si cimbru sau cartofi la cuptor de post cu rosii si usturoi.
Reteta de cartofi noi la cuptor poate fi imbogatita si cu alte legume, daca preferi o tocanita de cartofi taranesti la cuptor cu usturoi, ceapa si dovlecei, ciuperci sau sos de rosii ori retete cu cartofi noi si friptura in acelasi vas, unde legumele pot absorbi din grasimea lasata de carne.
Nu ne ramane decat sa iti uram pofta buna la cartofi noi cu usturoi sau cartofi cu rozmarin, alaturi de un sos bun, o friptura suculenta, o salata ori cartofi la cuptor simpli!