fbpx

Cartofi prajiti la friteuza cu aer cald – Reteta simpla

Last Updated: 02.10.22

Ai incercat vreodata sa faci cartofi prajiti la friteuza cu aer cald? Daca nu, ia in calcul achizitionarea unui astfel de aparat si incepe sa consumi o hrana mai sanatoasa.

Este binecunoscut faptul ca prajelile nu ne fac bine, motiv pentru care aparatele care gatesc cu aer cald sunt tot mai cautate. 

Daca si tu vrei sa cumperi o friteuza sau daca ai deja una, te afli unde trebuie. In cele ce urmeaza iti vom vorbi de cum poti sa faci la ea cei mai buni cartofi prajiti. 

 

Cartofi prajiti, crocanti si gustosi, gatiti la friteuza cu aer cald

Cum prepari cartofi prajiti, pai sau wedges, la friteuza cu aer cald - Reteta pas cu pas
PRINTEAZA
Ingrediente:
  • cartofi
  • sare
  • usturoi
 
Optional:
  • ulei
  • boia de ardei (dulce sau iute)
  • cimbru
  • piper
  • turmeric
  • curry
  • salvie
  • parmezan

 

Cartofi prajiti la friteuza cu aer cald

 

 

Ingrediente pentru cartofi cu usturoi prajiti la friteuza cu aer cald

Cel mai simplu poti sa faci cartofi prajiti cu usturoi folosind cartofi, sare si usturoi. Insa, daca vrei o reteta ceva mai deosebita, mai poti adauga si ingrediente precum: ulei (foarte putin, cam o lingura), boia dulce, parmezan, turmeric sau alte condimente care iti plac. 

Referitor la usturoi, acesta poate fi utilizat granulat, presarat peste cartofi, dar si proaspat, in sos.

Poti face un sos delicios, cu iaurt, usturoi pisat, sare, patrunjel si ulei de masline, pe care sa-l servesti cu cartofii.

 

Cum alegi soiul potrivit de cartofi pentru prajire

Chiar daca unora ni se pare ca toti cartofii sunt la fel, sau cel mult albi si rosii, de fapt, totul e mult mai variat. Sunt multe soiuri de cartofi si poti sa obtii un preparat final delicios daca ai grija la o astfel de alegere.

In ceea ce priveste cartofii prajiti, pe cei mai buni si crocanti ii poti face din urmatoarele tipuri:

  • – Ostara – acesti cartofi sunt albi si foarte rezistenti. Ei nu isi schimba culoarea la fiert sau la prajit. Au coaja galbena, iar la interior sunt intr-o nuanta de galben deschis. Provin din Olanda si se adapteaza usor in toate zonele climatice.
  • – BioGold – cartofii din acest soi sunt renumiti pentru faptul ca sunt timpurii. Ei au provenienta olandeza, sunt galbeni si au forma ovala. Sunt potriviti nu doar pentru prajit, ci si pentru supe.
  • – Dimineata devreme – soiul acesta provine din Rusia si e rezistent la schimbari climatice. Are forma ovala si suprafata mai putin neteda. La exterior cartofii sunt rosii, iar la interior galbeni. Pot fi folositi la tot ce ai nevoie, nu doar prajire.

 

Cum se pregatesc cartofii pentru prajire sau coacere la air fryer?

Indiferent daca faci cartofi prajiti sau copti, in primul rand e necesar sa ii pregatesti. Daca vrei sa ii faci curatati, atunci ia un piler sau un cutit si ocupa-te de coaja. Dupa, spala-i bine, apoi taie-i.

Poti sa faci asta manual, cu un cutit sau te poti folosi de un aparat special pentru feliat, care ii taie pai. Astfel, timpul de pregatire va fi unul mult mai scurt. 

Daca ai pregatit cartofii, ceea ce iti recomandam sa faci in continuare e sa ii lasi pentru 60 de minute in apa rece. Astfel, vei mai elimina din amidonul pe care il au.

cartoi rosii taiati pai si un cartof rosu intreg

Dupa, scoate-i din apa si tamponeaza-i cu hartie de bucatarie, pentru a elimina excesul de apa. Apoi, condimenteaza-i si baga-i in friteuza pentru a se gati.

In cazul in care vrei sa faci cartofi cu tot cu coaja, ai grija sa ii speli foarte bine, pentru a fi cat mai curati. Apoi, taie-i si lasa-i si pe ei putin in apa, dupa care, procedeaza la fel ca la cei fara coaja.

Daca vrei sa folosesti cartofii intregi, atunci ii speli bine, ii condimentezi si ii bagi in airfryer.

Poti urma aceeasi pasi si daca vrei sa ii prajesti in tigaie sau intr-o friteuza cu ulei.

 

Cum se condimenteaza cartofii prajiti?

Cartofii prajiti pot fi condimentati in mai multe moduri. Depinde mult de ce gust iti doresti la final. Iti vom da insa cateva idei care noua ni s-au parut a fi tare interesante:

 

Cartofi prajiti in stil indian sau masala french fries

E binecunoscut faptul ca bucataria indiana are tot felul de condimente interesante. Daca ai ocazia sa le achizitionezi si sa incerci o explozie de gusturi, merita sa faci asta.

Mai exact, condimenteaza cartofii cu un amestec facut din: 4 linguri de amidon, 1 lingura pulbere coriandru, 1 lingura faina de orez, 1 lingurita turmeric, 1 lingurita sare, 2 lingurite masala picanta, 2 lingurite paprika dulce si 2 lingurite praf de usturoi. Vei obtine cartofi prajiti aromati si deliciosi, cu multa personalitate! 

 

Cartofi prajiti picanti

Daca iti place sa mananci iute, atunci poti sa faci astfel si cartofii. Ingredientul secret aici este ardeiul iute macinat.

Pe langa el, in amestecul cu care dai cartofii e bine sa mai fie si: curry, sare, piper, boia dulce si usturoi praf. Curry-ul si boiaua dulce echilibreaza fain iuteala de la ardei.

Ai mare grija cat ardei iute adaugi si ce tip folosesti. Daca este o marca noua, pune treptat, cate putin. Iar daca ai oaspeti limiteaza ardeiul iute pus direct peste cartoii prajiti si ofera in schimb alaturi un sos mai picant. Astfel, fiecare poate adauga dupa preferinte.

 

Cartofi prajiti cu usturoi

Multe persoane iubesc aceasta combinatie. Daca si tu esti fan rozmarin si usturoi, trebuie sa incerci sa-ti condimentezi astfel cartofii.

Mai exact, trebuie ca la prajire sa adaugi spre final rozmarin, usturoi si sare. Poti folosi atat rozmarin proaspat, cat si uscat, atat usturoi propaspat, cat si pudra, dupa cum preferi. 

 

Cum se prajesc cartofii cu usturoi la friteuza cu aer cald sau airfryer 

Sa o luam pas cu pas.

Mai intai, e necesar sa pregatesti cartofii. Acestia trebuie curatati, apoi taiati si spalati. Daca vrei sa-i faci pai, ii tai in forma specifica. Pentru asta poti folosi un cutit sau un aparat special.

Daca nu vrei musai forma de pai, ii poti taia in 4, 6 sau cat consideri necesar. Dupa ce i-ai condimentat dupa bunul plac, urmeaza prajirea in aparat. 

Fiecare friteuza are propriile setari, asadar, trebuie sa citesti inainte manualul, pentru a vedea exact ce ai de facut. De regula ai fie programe prestabilite, fie poti sa ajustezi chiar tu timpul si temperatura.

Daca programul e prestabilit, doar apesi pe butonul destinat. Simplu si rapid. 

In cazul in care trebuie sau vrei sa setezi tu timpul si temperatura, cartofii prajiti se coc in friteuza cu aer cald la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute.

Atentie! De regula, la jumatatea timpului trebuie scosi si scuturati putin, pentru a se face uniform pe intrega suprafata. Acum, depinde mult si de tipul de airfryer si de cantitatea de cartofi folosita.

E bine ca inainte de a introduce cartofii in cosul special, friteuza sa fie preincazita la 160 grade Celsius.

 

Cum se face sosul aioli pentru cartofi prajiti la friteuza?

Multe persoane folosesc termenul de “sos aioli” in cazul sosurilor cu iaurt sau a celor facute cu maioneza. Ei bine, se pare ca reteta clasica a acestuia este mult mai simpla de atat. Ai nevoie de numai trei ingrediente – usturoi, ulei de masline si sare. 

Pentru a face aioli, ia trei – patru catei de usturoi si marunteste-i cat mai bine. Poti sa ii toci foarte fin, sa-i dai printr-o ustensila speciala pentru pisat sau sa il maruntesti la un aparat. Apoi, acesta se freca foarte bine cu sare, pentru circa 5 minute.

Poti adauga acum suplimentar si zeama de lamaie proaspata.

Mai departe, adauga treptat 100 – 120 ml ulei, timp in care amesteci foarte bine. La final, trebuie sa obtii un sos care arata ca o maioneza. In eventualitatea in care ti se pare ca e prea gros, mai adauga apa.

sos aioli in castron transparent cu ceapa, ou si usturoi langa

Cum spuneam ceva mai sus, poti sa faci acest sos si cu maioneza la care sa folosesti oua crude sau fierte. Modul de gatire e simplu, deoarece doar adaugi totul in blender, exceptand uleiul.

In momentul in care totul e bine omogenizat, adaugi si uleiul, treptat. La 100 – 120 ml de ulei e suficient daca folosesti un ou crud si unul fiert.

Daca vrei un preparat vegetarian, foloseste maioneza de post.

 

Sfaturi de servire cartofi la airfryer 

Cand vine vorba de cum servesti cartofii la airfryer, cei mai multi aleg sa aiba langa acestia un sos.

Acesta e de multe ori unul alb, fie aioli, fie ceva simplu, cu iaurt si usturoi. Dar, poate fi si un sos de rosii picant ori ketchup facut in casa.

Sosul cremos cu usturoi il poti face foarte usor. Pentru un gust fresh si placut, foloseste usturoi proaspat.

Acesta se da pe razatoare sau se piseaza, se amesteca bine cu sare si putin ulei, apoi se adauga iaurt grecesc sau smantana.

Cu cat aceste ultime doua ingrediente sunt mai grase, cu atat si sosul va iesi mai cremos.

Cantitatile depinde de preferintele personale si de cat de iute este usturoiul. Daca nu iti place iuteala lui, il poti gati cateva minute la cuptorul de microunde. Va pastra aroma delicioasa, insa va fi mai putin iute si acid.

 

Trucuri pentru cartofi prajiti crocanti

Daca iti place sa consumi cartofii prajiti cat mai crocanti, sunt cateva trucuri care te pot ajuta sa obtii astfel de rezultate. Pe cele mai populare ti le vom recomanda chiar acum:

  • Alege un soi de cartofi potrivit pentru prajit. Nu toti sunt recomandati pentru asta, asadar, daca ii alegi in mod corect, ai un avantaj in plus.
  • Lasa cartofii in apa pentru vreo 60 de minute, dupa ce i-ai curatat si taiat. Astfel, o parte din amidon se va elimina. Apoi, inainte de a-i praji usuca-i cu servetele de bucatarie.
  • Adauga cartofii in tigaie in momentul in care uleiul este incins bine, daca ii faci prin metoda clasica. Daca uleiul nu e suficient de incins, cartofii absorb mult din el si nu vor fi crocanti.
  • Foloseste o tigaie antiaderenta si intoarce cartofii atunci cand se prajesc pe o parte. La fel trebuie sa faci si cand prajesti la airfryer. Cartofii trebuie intorsi la jumatatea timpului.
  • Nu adauga sare la gatit, ci foloseste-o la final, dupa ce ai terminat de prajit. Sarea ii va inmuia si nu vei mai obtine crusta dorita.

 

Pe langa faptul ca sunt foarte sanatosi, dupa cum ti-ai putut da seama, cartofi prajiti la airfryer sunt si usor de facut. In principiu, trebuie sa procedezi la fel ca la cartofii clasici.

Condimentarea e bine sa o faci dupa gustul tau, pentru a te bucura din plin de astfel de preparate.

Ai insa grija la ce servesti langa cartofi, daca vrei sa mananci sanatos pana la capat. Tine cont de faptul ca sosurile grase sunt foarte calorice. Pentru o masa low calories poti pune langa ei muraturi sau o salata proaspata.

Speram ca articolul acesta ti-a fost de ajutor si ca ai descoperit trucuri interesante legate de cum poti face cartofi prajiti la friteuza cu aer cald.

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii