fbpx

Cat consuma o combina frigorifica

Last Updated: 18.07.24

 

E bine sa te intrebi si sa afli cat consuma o combina frigorifica, inainte de a face o noua achizitie. Pretul la energie a crescut foarte mult in ultima vreme, motiv pentru care acesta e un subiect de mare interes.

Trebuie sa ai in vedere ca o combina, cu cat are capacitate mai mare, cu atat va consuma mai mult. Asadar, asigura-te ca alegi ceva potrivit pentru nevoile tale de depozitare.

Mai multe detalii cu privire la consumul de energie al combinei, cum il poti reduce si alte aspecte importante, poti afla din articolul de mai jos.

 

Cat consuma o combina frigorifica

Care sunt factorii care influenteaza consumul de energie?

Cand vrei sa iti cumperi o combina frigorifica, ai in vedere ca sunt o serie de factori ce pot influenta consumul. Primul despre care iti vorbim e clasa energetica. Cu cat aceasta e mai apropiata de prima litera a alfabetului, cu atat mai bine.

Avand in vedere faptul ca s-au schimbat clasele energetice, orienteaza-te spre ceva ce face parte din clasa A, B sau C, daca vrei un consum cat mai mic.

Apoi, un alt factor important este incarcatura aparatului. Una e sa ai cateva produse pe un raft si alta e sa ai combina plina de mancare. Cu cat e mai incarcata, cu atat trebuie sa se forteze mai mult sa mentina temperatura setata. Astfel, consumul va fi mai mare.

Temperatura ambientala influenteaza si ea consumul de energie. Cu cat e mai cald in incaperea in care e tinut aparatul frigorific, cu atat si consumul de energie electrica va creste.

 

Cum calculezi consumul de energie in locuinta

Daca vrei sa iti faci o idee cu privire la cat consuma aparatele tale electrocasnice in fiecare luna, totul e mai simplu decat crezi. Acum, exista site-uri cu calculatoare de consum electric integrate pe care le poti folosi.

Intri pe pagina, selectezi aparatele folosite, apoi orele din zi in care acestea functioneaza si se va calcula automat consumul. Valoarea respectiva, exprimata in kWh/luna trebuie inmultita cu pretul unui kWh (il gasesti in factura de curent electric).

Ai un pret si pe site, dar este cunoscut faptul ca fiecare consumator are propriul abonament la energie electrica. Totodata si in functie de zona sau companie fiecare poate plati diferit.

 

Cat consuma o combina frigorifica in functie de clasa energetica?

Probabil ai observat ca de ceva timp clasele energetice nu mai sunt cu A+, A++ sau A+++, ci incep de la A si merg pana la G (fara E). A inseamna un aparat foarte eficient energetic, G unul mai putin eficient.

Clasa energetica A vine de regula cu un consum anual de pana in 175 kWh, clasa B are in jur de 285 kWh, C aproximativ 320 kWh. D vine cu circa 375 kWh, la F vorbim de aproximativ 510 kWh, iar G in jur de 650 kWh.

Cat consuma o combina frigorifica pe zi

Combina frigorifica nu e un aparat care consuma foarte mult. Da, depinde de cat e de incarcata, de volum sau alti factori. Dar chiar si asa, nu vorbim de o valoare exagerata. In medie, un astfel de aparat consuma in jur de 1 kW pe zi.

sot si sotie citind facturile de energie electrica

Cat consuma o combina frigorifica in functie de dimensiune

Cu cat o combina e mai voluminoasa, cu atat si consumul de energie va fi mai mare. De exemplu, un aparat din clasa B, are un consum anual cuprins intre 170 si 230 kWh daca are pana in 250 litri si intre 220 si 260 kWh daca are 250-300 litri.

In cazul in care volumul e de 300-400 litri, consumul anual e de 250-295 kWh, iar daca acesta e de 400-500 litri va consuma 280-310 kWh. La modelele care au peste 500 litri vorbim de un consum de 280-325 kWh/an.

 

Cum iti dai seama daca combina foloseste prea multa electricitate

Cel mai clar indicator al faptului ca ai o combina frigorifica ce consuma prea mult e dat de sunetul emis. Daca motorul se aude functionand mai mult decat de obicei, in mod clar ceva nu e in regula si electricitatea e consumata in exces.

Totodata, un alt indicator al faptului ca ai un consum mai mare decat ar fi normal e temperatura motorului. Daca in zona in care e acesta se simte mai cald ca de obicei, verifica pentru a vedea ce se intampla.

 

Cum reduci consumul de energie electrica al frigiderului

Daca incerci sa scazi consumul lunar de energie, iata ce poti face in privinta combinei frigorifice:
– Ai grija ca usa frigiderului sa nu ramana deschisa. Cand se intampla asta aparatul forteaza sistemul de racire si  functioneaza inutil pentru mult timp.
– Cand introduci alimente in frigider, ai grija ca acestea sa fie deja reci, pentru a nu incalzi aerul din interior.
– Nu incarca in mod excesiv aparatul. Cu cat ai mai putine alimente, cu atat aerul va circula mai bine si consumul va fi mai mic.
– Nu pozitiona combina frigorifica langa surse puternice de caldura sau intr-o zona in care bate direct soarele.

 

Cum setezi temperatura corect pentru a economisi energie

Daca vrei sa economisesti energie, trebuie sa setezi corect si temperatura din interiorul combinei. La frigider, ideala ar fi o valoarea de 2-7 grade Celsius, iar la congelator -15 – -23 grade Celsius.

Daca nu ai un sistem cu afisaj digital pentru a vedea exact valoarea, te poti folosi de un termometru special.

Se poate intampla si ca temperatura sa fie setata corect, dar termostatul frigiderului sa nu functioneze bine. In acest caz trebuie schimbat.

Pentru ca avem cu totii frigidere sau combine frigorifice in casa, e important sa stim detalii legate de consumul lor.
Tine cont de faptul ca s-au schimbat clasele energetice si ai in vedere faptul ca o combina nepotricivita ca volum iti poate incarca inutil factura.

Daca e prea mare, va consuma chiar daca nu ai multe alimente, daca e prea mica, nu vei avea parte de eficienta dorita pentru un consum redus. Partea buna e ca din acest text ai aflat cat consuma o combina frigorifica in functie de anumiti factori, pentru a sti exact ce ai de facut.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii