Adesea ne intrebam cat rezista alimentele in frigider. Unele pot fi tinute mai mult, altele mai putin. E bine sa stii cat mai multe informatii cu privire la acest subiect, motiv pentru care, textul care urmeaza iti va fi de ajutor.
Vei afla cat poti pastra la temperatura camerei anumite alimente, dar si cat rezista diverse mancaruri in frigider si congelator.
Totodata, vei primi si sfaturi legate de ce poti face ca sa prelungesti durata de rezistenta a diverselor preparate. In final iti vom spune si cum iti poti da seama daca e posibil sa ai o toxiinfectie alimentara.
Cat rezista alimentele in frigider
Cat trezista alimentele la temperatura camerei
Pastrarea alimentelor perisabile la temperatura camerei e un subiect la care trebuie sa fim foarte atenti. Chiar daca ni se pare ca putem tine ore in sir diverse mancaruri in camera, se pare ca in practica nu e asa simplu.
Conform studiilor, alimentele cu sensibilitate ridicata pot fi pline de bacterii dupa numai doua ore. Temperatura la care bacteriile se inmultesc repede e cuprinsa intre 4.5 si 60 grade Celsius.
Sunt si alimente ce pot fi pastrate mai mult la temperatura camerei, chiar daca nu sunt gatite. De exemplu, cartofii pot fi tinuti in bucatarie sau camara pana la trei saptamani, ceapa si usturoiul rezista chiar si doua luni.
Alt exemplu ar putea fi uleiul de masline, care rezista si sase luni daca nu e pus la frigider.
Cat rezista alimentele in frigider
Nu trebuie sa ai impresia ca daca tii anumite produse la frigider, le poti pastra astfel zile la rand. Da, poti sa le tii mai mult decat la temperatura camerei, dar nu exagera.
Iata cat timp e bine sa depozitezi in frigider cele mai comune alimente:
- Paine – 4 zile
- Lapte – 1 saptamana (dupa ce a fost desfacut)
- Iaurt – 7 zile (dupa ce a fost desfacut)
- Carne de pui – 2 zile (cruda)
- Carne de vita – 3 zile (cruda)
- Carne de porc – 3 zile (cruda)
- Bacon – 2 saptamani
- Oua crude – 5 saptamani
- Oua fierte – 1 saptamana
- Peste – 3 zile
- Maioneza de casa – 3 zile
- Pizza – 4 zile
- Mezeluri – 4 zile (dupa ce au fost deschise)
Cat timp poti pastra alimentele la congelator
Daca nu consumi anumite alimente si vrei sa le congelezi sau daca pur si simplu vrei sa ai in congelator diverse produse, iata cat le poti pastra astfel:
- Carne de pui – 12 luni
- Carne de vita – 12 luni
- Carne de porc – 6 luni
- Peste – 6 luni
- Paine – 12 luni
- Fructe proaspete – 12 luni
- Oleaginoase – 3 luni
- Branzeturi tari – 6 luni
- Unt – 9 luni
- Lapte – 6 luni
- Sucuri de fructe – 6 luni
- Inghetata – 4 luni
Care sunt cele mai perisabile alimente
Unele alimente sunt mai perisabile decat altele, motiv pentru care va trebui sa le acorzi o atentie deosebita. Mai exact, ai grija sa nu le tii mult la temperatura camerei si sa nu exagerezi nici cu pastratul in frigider.
Cand vorbim de cele mai perisabile alimente ne referim in mod deosebit la: carne cruda, lactate, branzeturi si oua crude.
Cum stim daca mancarea din frigider este inca buna de consum?
Cu totii avem tendinta de a consuma diverse alimente si dupa ce, in teorie, au trecut zilele in care pot fi tinute in siguranta in frigider. Daca mai sunt sau nu bune de consum, iti poti da seama din diverse aspecte.
Mai intai de toate, mirosul este un indicator foarte bun. Daca mancarea nu mai are mirosul placut pe care il stiai, daca miroase a acru sau si-a pierdut definitiv aroma, ar trebui sa iti pui un semn de intrebare.
In acelasi timp, conteaza foarte mult si aspectul. Daca hrana nu mai are culoarea pe care o stiai, daca arata ciudat, a prins mucegai etc., in mod categoric trebuie sa o arunci.
E foarte neplacut, dar, iti vei da seama de faptul ca anumite alimente s-au alterat si gustandu-le. Unele vor fi acre, altele amare, unele racezi, altele prea moi si asa mai departe.
Cel mai bine e sa cumperi hrana cu masura si sa gatesti in cantitati potrivite, pentru a consuma totul la timp.
Cat timp rezista carnea în frigider
Una e sa pastrezi in frigider carne cruda si alta e ca aceasta sa fie gatita. Aceasta din urma poate fi tinuta pentru ceva mai mult timp.
Referitor la carnurile crude populare, iata care sunt timpii siguri pentru a le pastra la frigider:
- Carnea de pui – 2 zile
- Carnea de vita – 3 zile
- Carnea de porc – 3 zile
Daca alegi sa gatesti carnea si apoi sa o pastrezi la frigider, iata care sunt timpii:
- Carnea gatita de pui – 4 zile
- Carnea gatita de vita – 4 zile
- Carnea gatita de porc – 4 zile
Cat timp rezista legumele proaspete
Sunt multe tipuri de legume si nu toate rezista la fel cand sunt tinute in frigider. Cel mai repede trebuie consumate salatele si ciupercile, alaturi de dovlecei, castraveti, broccoli sau alte legume care se inmoaie repede. Vor rezista de cele mai multe ori pana la 5 zile.
Mai rezistente sunt radacinoasele, care pot fi tinute in frigider chiar si cateva saptamani.
Cat timp pastram fructele in frigider
In privinta fructelor si aici lucrurile sunt diferite. Foarte repede trebuie consumate fructele de padure, deoarece ele se altereaza foarte rapid. Daca nu vrei sa le arunci, cel mai bine le mananci in cel mult 2 zile.
Caisele, prunele, bananele, portocalele, pot sa reziste chiar si o saptamana. Cel mai mult poti sa pastrezi la frigider merele, care raman fresh chiar si dupa cateva saptamani.
Cat timp pastram lactatele in frigider
Pentru lactate trebuie in primul rand sa te uiti pe etichete. Ai grija sa consumi produse care sunt inca in termen. Dupa ce ai desigilat alimentul pe care vrei sa il servesti, acesta se mai poate pastra in frigider pentru 5 zile.
Cat timp pastram ouale in frigider
Ouale proaspete, crude, pot fi tinute in frigider chiar si 4-5 saptamani. Daca le fierbi sau gatesti intr-un alt mod, pot fi pastrate pana la 7 zile.
Cat timp pastrezi sosurile la frigider
Daca ai obiceiul de a consuma sosuri din comert, fii atent/a la eticheta. Ele rezista foarte mult in frigider, chiar daca sunt desfacute, atata timp cat le inchizi de fiecare data capacul foarte bine.
Daca vorbim de sosurile facute in casa, ele trebuie consumate in 2-3 zile, mai ales daca au in componenta iaurt, smantana, maioneza sau alte astfel de ingrediente perisabile.
Cat rezista alimentele in frigider – Sfaturi si trucuri
Daca vrei ca alimentele tale sa reziste pentru cat mai mult timp in conditii optime pentru a fi consumate, iata cateva sfaturi:
- Regleaza in mod corect temperatura din frigider. Ideal ar fi ca aceasta sa fie intre 0 si 5 grade Celsius. In acest interval nu se dezvolta bacterii periculoase. Daca frigiderul tau nu are termometru, cumpara un astfel de accesoriu pentru a fi mai usor sa controlezi acest aspect.
- Nu deschide des usa frigiderului. Acest detaliu e foarte important mai ales vara, cand e foarte cald. Aerul cald va patrunde in frigider si, pana cand aparatul raceste din nou, e probabil ca bacteriile sa se inmulteasca. Mare atentie si cand nu ai energie electrica. Recomandat ar fi sa nu deschizi deloc usa frigiderului pana cand acesta nu porneste din nou.
- Ouale tine-le pe usa, deoarece acolo e temperatura optima pentru ele. Acest detaliu e important mai ales la aparatele cu racire statica, unde aerul rece nu e distribuit uniform.
- Fructele si legumele nu se spala inainte de a fi pastrate in frigider. Ele se introduc in sertarele speciale, in recipiente uscate, si se spala chiar inainte de consum.
- Lactatele, branzeturile, carnea cruda si alte alimente foarte perisabile, trebuie bagate la frigider imediat dupa ce au fost cumparate. Astfel, nu le vei da voie bacteriilor sa se inmulteasca rapid.
- Daca vrei sa congelezi alimente, nu face asta cand aproape au expirat. Congeleaza-le proaspete si se vor pastra bine si fresh.
Primele semne ale toxiinfectiei alimentare
Daca alimentele nu sunt pastrate in mod corespunzator, unele persoane se pot confrunta cu toxiinfectie alimentara. Iata ce simptome ar trebui sa iti dea de gandit:
- Greata
- Varsaturi
- Crampe abdominale
- Diaree
- Febra
- Frisoane
- Durere in zona superioara a abdomenului
- Respiratie greoaie
- Sange in scaun.
Daca unele din aceste simptome persista sau se agraveaza dupa 2-3 zile, mergi de urgenta la medic.
Pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea, consuma alimente proaspete, gateste-le in cel mai corect mod si pastreaza-le la frigider/congelator pentru cat mai putin timp.
Unele alimente sunt mai rezistente, altele mai perisabile, iar pentru a fi consumate la timp, ai toate informatiile in textul de mai sus.
Fii mereu atent/a la etichete, verifica in permanenta starea alimentelor din frigider si consuma mai intai ce rezista mai putin. Procedand astfel, tii la distanta riscul de a face toxiinfectie alimentara. Speram ca acum esti mult mai informat/a cu privire la cat rezista alimentele in frigider.