Hello again!
Iata despre ce vorbim astazi:
- Un sos tzatziki altfel, leurda in preparate moderne si o glazura fantastica din ciocolata.
- Cand ai nevoie de otet cu busuioc, in ce poti transforma cojile de rosii si secretul inelelor de ceapa.
- Acusi mancam paine din faina de greier, mancarea frantuzeasca a ajuns deja in cosmos, iar zaharul are probleme de mediu.
Viata ta se schimba in fiecare clipa. Read all about it! Si nu sari peste ultima stire, te va pune pe ganduri.
Tzatziki cu castravete murat si otet de vin rosu
Reteta ta de tzatziki ar putea fi incompleta. Am aflat, de curand, de la Diane Kochilas, expert de renume mondial in bucataria greceasca si mediteraneeana, ca poti face un tzatziki mai savuros, folosind in compozitie otet de vin si castraveti murati.
Cu o traditie indelungata, care ajunge pana in vremurile imperiului Persan, Tzatziki este astazi un preparat foarte raspandit si cu variatii interesante pe care le poti incerca. In tarile balcanice se numeste Tarator si este o supa rece completata cu alune si ceapa taiata marunt, iar in Turcia poarta denumirea de Cacik si contine, in plus, apa, menta proaspata si sumac. Mai apropiata de sosul Tzatziki grecesc este varianta cipriota numita Talattouri, cu menta si/sau oregano.
Incepe insa prin a incerca reteta Dianei Kochilas, iti garantez ca aduce un gust interesant la masa ta. Ai nevoie de:
- 1 castravete mare, fara seminte (dat prin razatoarea mare)
- sare
- 2 cesti de iaurt grecesc (mai bogat in grasimi decat cel clasic)
- 4-6 catei de usturoi, taiati marunt sau zdrobiti
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 3 castraveti murati mici, taiati marunt
- 1 lingura de otet din vin rosu
- 1/4 ceasca de marar proaspat, taiat marunt
Pentru a obtine un sos cremos si afanat, pune castravetele ras intr-un tifon, adauga sare, si lasa-l o ora la scurs. Strange apoi bine tifonul, pentru a presa castravetele si a elimina cat mai mult din lichid.
Amesteca toate ingredientele intr-un bol incapator, dar nu servi imediat. Pune la rece 15 minute. Timpul va permite gusturilor sa se combine intr-un mod delicios, iar temperatura mai scazuta va evidentia perfect aromele.
Daca vrei sa il servesti in modul traditional grecesc, foloseste-l ca aperitiv, langa pita si vinete sau dovlecei la gratar sau trasi la tigaie. Pentru a citi reteta in varianta originala, mergi aici.
Retete de la altii
Pesto de leurda pentru paste rapide si delicioase
Leurda este o planta minune din flora autohtona, cu aroma delicata de usturoi, pe care o adaug frecvent in crema de branza, in loc de marar sau patrunjel. Incearc-o si tu sub forma de sos pesto, perfect pentru retetele rapide de paste si super simplu de pregatit.
Glazura oglinda de ciocolata
La ultimul tort aniversar am testat reteta lui chef Nicolaie Tomescu de glazura de ciocolata si, pentru ca a iesit minunat, iti las aici linkul. Se face foarte simplu, arata foarte bine si este usor de intins pe blat.
Iti lipsesc adesea plantele aromatice proaspete din retete? De ce sa nu le cultivi chiar acasa, in cateva ghivece micute? Arata incredibil de bine pe orice pervaz expus la soare, improspateaza aerul din incapere si te relaxeaza cand le ingrijesti. Vezi aici cat de usor le poti creste.
Otetul aromat cu busuioc este perfect pentru salatele cu rosii, iar cel cu ardei iute merge bine la preparatele cu vanat. Dar otetul cu hrean? Sau cel cu zmeura? Le-ai putea prepara acasa? Afla totul despre otetul pe care il pui in mancare, din acest articol fain si generos.
Arunci o multime de coji de rosii cand pregatesti sosuri sau bulion? Uite cat de usor se pot transforma in condiment pentru mancare. Si nu doar ele, ci si frunzele de ceapa verde pe care nu apucam sa le folosim proaspete.
Pune inele de ceapa in farfurie, daca prepari un burger de casa sau niste aripioare la gratar. O garnitura bestiala, absolut delicioasa si simpla cum n-ai putea crede. In esenta, doar ceapa pane, in practica, pentru inele de ceapa perfect crocante e bine sa stii aceste trucuri.
Pentru ca, uneori, ai nevoie de un respiro, iti recomand cinci ceaiuri de relaxare testate, care te ajuta sa iti limpezesti mintea si sa scapi de emotiile negative. Bonus, fac mici minuni prin corpul tau, care te ajuta sa te simti si sa arati mai bine.
Daca tocmai ai venit de la sala sau te gandesti sa mergi, de cinci ori “Bravo!”. Stiu ca ai putin timp pentru sport si, mai ales, pentru a te gandi ce ar trebui sa mananci cand te intorci acasa. Iata de ce iti recomand acest articol, cu sfaturi bazate pe experienta practica, care iti spun ce retete sa iei in considerare dupa efort fizic.
Pentru ca este luni, ai nevoie de un film bun cu care sa te relaxezi. Iti propun astazi “Big night”, un film turnat in 1996, cu Isabella Rossellini, Stanley Tucci si Marc Anthony, care iti va incarca cu siguranta bateriile. Urmareste-l alaturi de cei dragi sau imparte-l cu prietenii. Este un film pentru toti.
- Prima paine din Romania din faina de greier se fabrica la Iasi.
- Mancare frantuzeasca servita in spatiu.
- Primele cirese de mai, vandute cu precomanda.
- Zaharul: urmatorul ingredient care va fi luat in vizor, din cauza impactului sau asupra climei?
- Tot mai multi romani au inceput sa consume „carne” vegana: „Iti da senzatia ca mananci porc. Imitatie perfecta”