Desi cuptoarele cu microunde se gasesc in cele mai multe gospodarii, putine persoane stiu ce sunt microundele, cum functioneaza si cum ajunge mancarea sa se incalzeasca atat de repede. De ce sunt eficiente la gatit si cat de sigure sunt? Afla din randurile de mai jos.
3 caracteristici importante care fac posibile cuptoarele cu microunde
Microundele sunt o forma de radiatie electromagnetica non-ionizanta, folosita intr-o varietate de aplicatii (detectoare de viteza, telefonie, telecomunicatii, industrie, panificatie). Motivul pentru care pot fi utilizate pentru gatit, in cadrul cuptoarelor cu microunde, este prezenta a 3 caracteristici de baza:
- sunt reflectate de metal – microundele circula in interiorul cuptorului, trecand prin alimente, dar nu si prin peretii metalici.
- trec prin hartie, sticla, plastic si ceramica – din acest motiv poti o folosi diverse recipiente pentru a incalzi mancare in cuptorul cu microunde.
- sunt absorbite de mancare – caracteristica principala care permite incalzirea alimentelor introduse in cuptor.
Cum functioneaza cuptorul cu microunde?
Microundele sunt generate in interiorul cuptorului de un tub electronic numit magnetron si circula fiind reflectate de peretii metalici. La trecerea prin alimente, microundele fac particulele de apa sa vibreze, generand caldura. Este un proces simplu prin care energia undelor electromagnetice se transforma in caldura si motivul pentru care alimentele mai bogate in apa (fructe, legume) se vor incalzi mai repede decat cele mai uscate.
Este adevarat ca mancarea se incalzeste de la interior?
Desi microundele afecteaza particulele de apa din alimente, incalzirea incepe si in acest caz de la exterior la interior.straturile interioare se incalzesc prin convectie, prin transmiterea strat cu strat a caldurii de la exterior catre interior. Asa se explica de ce in unele cazuri recipientul in care se afla mancarea este mai cald decat alimentele din mijloc. Caldura se formeaza mai intai in straturile exterioare si circula mai departe in ambele sensuri: catre interior, in mancare, si catre exterior, in peretii bolului sau caserolei.
Mancarea incalzita la microunde este mai saraca in nutrienti?
Studiile arata ca incalzirea la microunde nu afecteaza nutrientii din alimente mai mult decat incalzirea clasica. De fapt, in unele cazuri, cuptorul cu microunde permite protejarea nutrientilor pentru ca alimentele pot fi gatite cu mai putina apa sau chiar fara.
Ce recipiente folosesti in cuptorul cu microunde?
Recipientele recomandate pentru gatit sau incalzit la cuptorul cu microunde sunt cele din sticla, ceramica, plastic sau hartie. Atentie insa, desi microundele trec prin aceste materiale si deci nu le incalzesc direct, recipientele preiau treptat din caldura alimentelor. Evita deci sa folosesti recipiente din plastic care se topeste usor la caldura, pentru ca daca alimentele sunt fierbinti, inevitabil si peretii de plastic se vor incinge.
Castroanele si caserolele din metal nu se utilizeaza in aceste modele de cuptor pentru ca reflecta microundele. Alimentele se vor incalzi inegal iar cuptorul se poate defecta.
Microundele si lichidele
Apa incalzita pana aproape de temperatura de fierbere la microunde nu se agita la fel ca cea incalzita la aragaz sau pe plita electrica. Daca este insa prea fierbinte si misti recipientul in care se afla sau adaugi, cafea ori ness, risti sa rabufneasca si sa te oparesti. Acorda deci o atentie sporita timpilor de incalzire recomandati de catre producatorul cuptorului cu microunde, in manualul de utilizare, in cazul lichidelor.