fbpx

Cea mai buna faina fara gluten

Last Updated: 10.12.24

 

Faina fara gluten – Opinii si Recenzii in 2024

 

Ai nevoie de faina fara gluten, dar nu stii ce sortimente sa alegi din magazinele fizice? Iti spunem noi care sunt cele mai folosite si atractive produse, dupa cum declara romanii, pornind de la oferta Herbavit Faina De Migdale 250g, pe care o poti amesteca si cu alte articole din aceeasi categorie, sau pe care o poti folosi drept inlocuitor al celei de grau in produse de patiserie, si nu numai, cantitatea fiind suficienta pentru una sau mai multe intrebuintari, in functie de cum alegi sa o dozezi. Un alt exemplu apreciat este Niavis Faina De Cocos Ecologica Bio 250g.

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Herbavit Faina De Migdale 250g

Cei care doresc sa inlocuiasca graul cu o alternativa lipsita de gluten gasesc adesea un aliat de nadejde in aceasta formula bogata in nutrienti si scazuta in carbohidrati, care reactioneaza foarte bine in retete dietetice pentru paine, prajituri si alte tipuri de deserturi, cantitatea fiind suficienta pentru variate retete gasite online. 

Cand ratia de inlocuire a fainei de grau cu aceasta este de 1 la 1, rezultatul va fi un aluat mai dens si mai gros, fiind necesara adaugarea unui ou pentru a aera textura aluatului. 

Reprezinta inlocuitorul de baza al ingredientelor cu gluten, motiv pentru care se si afla pe un loc fruntas in topurile de vanzari din tara noastra, fiind ajutat si de un pret relativ accesibil. 
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Cei care doresc sa inlocuiasca graul cu o alternativa lipsita de gluten gasesc adesea un aliat de nadejde in aceasta formula bogata in nutrienti si scazuta in carbohidrati, care reactioneaza foarte bine in retete dietetice pentru paine, prajituri si alte tipuri de deserturi, cantitatea fiind suficienta pentru variate retete gasite online. 

Minusuri

Cand ratia de inlocuire a fainei de grau cu aceasta este de 1 la 1, rezultatul va fi un aluat mai dens si mai gros, fiind necesara adaugarea unui ou pentru a aera textura aluatului. 

Concluzie

Reprezinta inlocuitorul de baza al ingredientelor cu gluten, motiv pentru care se si afla pe un loc fruntas in topurile de vanzari din tara noastra, fiind ajutat si de un pret relativ accesibil. 

A 2-A OPTIUNE!

Niavis Faina De Cocos Ecologica Bio 250g

Articolul acesta se poate intrebuinta si in coacerea unor deserturi delicioase, dar si in gatit, putandu-se folosi si in smoothie-uri, muesli sau produse de patiserie raw vegana, 250 g de produs fiind o cantitate suficienta pentru cateva retete, fiind o alternativa utila diabeticilor, celor cu intoleranta sau alergie la gluten si celor care doresc sa isi diversifice dieta. 

Are o textura mai densa, care absoarbe lichidele, aluatul rezultat impartasind aceste caracteristici, de aceea se foloseste in combinatie cu alte fainuri, in cantitati exacte.

Acest ingredient bio are multiple intrebuintari care atrag variate tipuri de cumparatori, de aceea se va gasi printre preferintele romanilor in cautarea unui produs alternativ pentru dieta. 
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Articolul acesta se poate intrebuinta si in coacerea unor deserturi delicioase, dar si in gatit, putandu-se folosi si in smoothie-uri, muesli sau produse de patiserie raw vegana, 250 g de produs fiind o cantitate suficienta pentru cateva retete, fiind o alternativa utila diabeticilor, celor cu intoleranta sau alergie la gluten si celor care doresc sa isi diversifice dieta. 

Minusuri

Are o textura mai densa, care absoarbe lichidele, aluatul rezultat impartasind aceste caracteristici, de aceea se foloseste in combinatie cu alte fainuri, in cantitati exacte.

Concluzie

Acest ingredient bio are multiple intrebuintari care atrag variate tipuri de cumparatori, de aceea se va gasi printre preferintele romanilor in cautarea unui produs alternativ pentru dieta. 

A 3-a Optiune!

Solaris Faina De Hrisca 500g

Sortimentul acesta, care provine de la un brand specializat pe ingrediente alimentare alternative, ofera un inlocuitor al graului pentru dulciuri, prajituri, patiserie sau paine, avand un continut echilibrat de proteine (12.6 g la 100 de grame de produs) si un grad redus de grasimi, fiind o solutie dietetica foarte buna, metoda de macinare ajutand la mentinerea elementelor nutritionale in conditii optime. 

Are un continut ridicat in carbohidrati, care nu va fi pe placul celor ce urmeaza diete restrictive din acest punct de vedere, unde vor fi de preferat alte sortimente. 

Este o solutie pentru persoanele care doresc o faina saraca in grasimi, dar energetica, la un pret accesibil, intr-o cantitate similara optiunilor clasice, pe baza de grau. 
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Sortimentul acesta, care provine de la un brand specializat pe ingrediente alimentare alternative, ofera un inlocuitor al graului pentru dulciuri, prajituri, patiserie sau paine, avand un continut echilibrat de proteine (12.6 g la 100 de grame de produs) si un grad redus de grasimi, fiind o solutie dietetica foarte buna, metoda de macinare ajutand la mentinerea elementelor nutritionale in conditii optime. 

Minusuri

Are un continut ridicat in carbohidrati, care nu va fi pe placul celor ce urmeaza diete restrictive din acest punct de vedere, unde vor fi de preferat alte sortimente. 

Concluzie

Este o solutie pentru persoanele care doresc o faina saraca in grasimi, dar energetica, la un pret accesibil, intr-o cantitate similara optiunilor clasice, pe baza de grau. 

 

 

Pareri despre cea mai buna faina fara gluten

Faina este un ingredient indispensabil dietei, existand in numeroase forme in felurile de mancare preferate, iar cand ai nevoie de variante fara gluten, inspectarea pietei de profil iti va fi de folos. 

 

 

Faina de migdale:

 

Herbavit Faina De Migdale 250g 

 

Doresti sa incerci o faina de migdale buna si bogata in nutrienti precum fier, magneziu, calciu si potasiu? E apreciata pentru valoarea sa nutritionala saraca in carbohidrati (20 g glucide pe 100 g produs) si crescuta in proteine (22 g), fibre (10.7 g) si ridicata in grasimi (50 g), asa ca ai in vedere acest fapt daca ai si alte restrictii alimentare. 

Optiunea aceasta de baza pentru regimul celiac are un gust usor de seminte, devenind ingredientul ideal pentru produse de patiserie, paine si copturi, reprezentand una din cele mai populare optiuni fara gluten de pe piata. 

Face parte dintr-o cultura clasica spaniola, asadar nu exista informatii privitoare la modul in care au fost tratate plantele si nucile inainte de recoltare sau la macinare, brandul acesta fiind cunoscut in tara noastra pentru ofertele sale bogate pentru nisa de piata formata din persoane care au grija la ce introduc in dieta proprie. 

 

 

Faina de cocos:

 

Niavis Faina De Cocos Ecologica Bio 250g 

 

Preferi faina de cocos pentru cerealele de la micul dejun sau pentru smoothie-uri? Pachetul acesta e suficient pentru reteta unor clatite americane, fursecuri, torturi sau a unor briose, spre exemplu, dar poti folosi pulberea alba si fina si in doze mai mici, care augmenteaza gustul si textura unor preparate precum supe, deserturi sau alte copturi. 

E un produs natural vegan, care provine dintr-o cultura biologica certificata, tara de provenienta fiind Sri Lanka, fiind din ce in ce mai intrebuintat datorita texturii aerate si a aromelor fine si patrunzatoare. La nivel nutritional e dens, absorbind multa apa, de aceea se recomanda mai ales in mixuri cu cele mai bune fainuri fara gluten. 

Este o sursa naturala de fibre si proteine, fiind saraca in carbohidrati, ajutand la tinerea sub control a diabetului si la buna functionare a metabolismului. E important, totusi, sa cauti retete exacte, ale caror instructiuni sa le urmezi in totalitate, spre a obtine un rezultat aromat. 

 

 

Faina de hrisca:

 

Solaris Faina De Hrisca 500g 

 

Cauti faina fara gluten, la un pret bun? Acest sortiment de hrisca se poate intrebuinta pentru aluatul de clatite, gofre, fursecuri si prajituri, putandu-se adauga si intr-un mix pentru paine. Are un gust specific, de seminte, fiind bogat din punctul de vedere nutritional, avand un continut ridicat de carbohidrati (70.6 g pe 100 g produs) si e o sursa buna de proteine (12.6 g pe suta de grame), reprezentand o optiune foarte scazuta in grasimi. 

Poate fi adaugat in sosuri si ciorbe pentru a le ingrosa, in chiftele spre a deveni un liant, in crema desert sau alte mancaruri, avand succes in bucataria orientala. Cantitatea medie, de 500 g, este de apreciat, mai ales avand in vedere pretul accesibil, faina de hrisca dovedindu-se un inlocuitor accesibil al sortimentelor de grau. 

E un produs 100% natural, macinat lent la moara traditionala cu pietre, despre care producatorul spune ca ajuta la pastrarea nutrientilor si a continutului oligomineral al semintelor. 

 

 

Faina de orez:

 

Demeter Spielberger Faina De Orez Integral Bio Fara Gluten 500g 

 

Aceasta faina de orez integral bio foloseste materie prima dintr-o cultura ecologica, a carei productie nu a afectat in mod excesiv mediul inconjurator. Contribuie la remineralizarea organismului si contine seleniu, care scade riscul aparitiei bolilor cardiace, continutul ridicat de fibre fiind de ajutor in mentinerea satietatii pentru o perioada indelungata comparativ cu sortimentele clasice, de grau. 

Avand in vedere consistenta sa usor grunjoasa, e o faina cu densitate medie, folosita in toate aspectele gatitului, inlocuind cu succes formele de faina cu gluten, producand un aluat frumos pentru patiserie, dulciuri si paine ori actionand drept coagulant in sosuri si supe. Are un continut ridicat de grasimi pe suta de grame (36.2 g) si zaharuri (79.6 g) asa ca daca tii o dieta, ai in vedere aceste informatii. 

Desi nu e cel mai ieftin sortiment fara gluten, devine relativ accesibil, mai ales pentru persoanele ce sufera de boala celiaca, pachetul de 500 de grame fiind mai mult decat suficient pentru cateva feluri de mancare, in special cand se combina cu alte fainuri asemanatoare. 

 

 

Faina de ovaz:

 

Bauck Hof Faina De Ovaz Ecologica/ Bio 350g 

 

Sortimentul acesta de faina, pe care il gasesti in cantitatea de 350 de grame, iti va schimba modul in care gatesti, reprezentand o optiune mai densa nutritional, pe care nu ar trebui sa o folosesti drept inlocuitor complet al sortimentelor clasice, ci mai degraba care face parte din  mixuri fara gluten, fiind recomandat sa intrunchipeze maximum 20% din amestec. 

Faina de ovaz are un gust aromat, de nuca, si e bogata in fibre (9.7 g pe suta de grame de produs), fiind totusi bogata in carbohidrati (59.5 g), dintre care doar aproximativ 1 gram este format din zaharuri. E o alegere des intalnita in bucataria specifica bolii celiace, folosindu-se pentru aluatul prajiturilor, clatitelor, brioselor, produselor de patiserie si chiar painii. 

Materia prima face parte dintr-o cultura bio de origine germana, asadar mai putin modificata genetic, procesul de culegere si macinare fiind atent urmarit pentru ca valoarea nutritionala a produsului finit sa nu se piarda. 

 

 

Faina de tapioca:

 

Sarchio Faina de Tapioca Bio 250g

 

Faina de tapioca, fara gluten, in punga de 250g

Daca esti intolerant/a la gluten sau daca pur si simplu vrei sa inlocuiesti faina de grau cu ceva mai sanatos, o alternativa interesanta o reprezinta faina de tapioca. Cea despre care vorbim acum provine din culturi ecologice, asadar, este cat se poate de calitativa.

In ceea ce priveste valoarea energetica a acestui produs, in 100g de faina vei gasi: 177kcal, 43g glucide, 0.9g proteine si -0.01g sare. Poti sa folosesti aceasta faina atat la deserturi, cat si la preparatele sarate, iar tara din care provine este Italia. 

Produsul acesta vine in varianta de 250grame. Este ambalat intr-o punga ce permite pastrarea in cele mai bune conditii, iar pentru a nu-si schimba din proprietati trebuie tinuta intr-un loc uscat si racoros. Pretul este unul accesibil si corect, dat fiind faptul ca vorbim de o faina fara gluten. La aceasta faina fara gluten, ieftina si buna, transportul poate costa mai mult decat produsul in sine, deci grupeaza cu mai multe produse intr-o singura comanda sau, daca folosesti constant acest tip de faina, achizitioneaza o cantitate mai mare.

 

 

Faina cassava:

 

Pronat Faina De Cassava 1kg 

 

Esti fan faina cassava si doresti sa iti umpli camara cu acest sortiment? Optiunea aceasta de la Pronat pune la dispozitia cumparatorului pachete standard, de 1 kg, la un pret relativ accesibil, avand in vedere ca e vorba despre un sortiment fara gluten, in general mai scump. Macinarea fina din cultura bio denota un produs calitativ, in manufactura caruia s-a pus accentul pe atentie si tehnici de lucru ecologice. 

Este, totusi, un amidon, asadar slab in elemente nutritionale, avand in vedere continutul ridicat de carbohidrati (80 g pe suta de grame) si scazut in alti macronutrienti, asadar va fi utilizat pentru ingrosarea unor feluri de mancare, cu precadere sosuri, supe, tocanite si ajuta la coagularea mixurilor de aluat fara gluten. 

Se foloseste, cel mai des, in prepararea dulciurilor, a produselor de patiserie si budincilor, putand face parte si din retelete pentru paine dietetica, unde se va amesteca cu alte sortimente asemanatoare.  

 

 

Faina fara gluten pentru paine:

 

Schar Faina Fara Gluten Pentru Gatit 1kg 

 

Pentru a nu te complica folosind numeroase tipuri de faina fara gluten pentru paine, unii producatori reputati precum Schar iti ofera mixuri pregatite, care se pot folosi pentru diferite produse de panificatie, patiserie, producand blaturi de tort, briose sau checuri gustoase. 

Sortimentul acesta are la baza faina si amidonul de porumb, fiind foarte bun pentru realizarea unui chec, a clatitelor americane, a pastelor de casa sau chiar pentru a ingrosa usor sosuri. Este un produs dietetic, fara conservanti si coloranti, dar care foloseste agenti de ingrosare (dextroza, guma guar) asa ca, in cazul in care cauti un mix eco, acesta nu va fi tocmai cea mai buna alegere. 

Persoanele ocupate, dar care tin o dieta si au grija la ce mananca, pot incerca faina fara gluten Schar pregatita pentru orice tip de gatit, netrebuind sa mai cantareasca variate sortimente spre a forma un amestec. Se poate folosi ca atare sau alaturi de alte produse din aceeasi gama, pentru un gust deosebit. 

 

Nutrifree mix pentru paine fara gluten

 

Mix de faina pentru paine fara gluten

Produsul pe care ti-l prezentam acum este un mix ideal pentru persoanele care vor sa faca o paine delicioasa, fara a folosi gluten. Are ca si ingrediente: amidon de porumb, faina de orez, amidon de tapioca, faina de guar, zahar, fibre de psyllium si sare. Vei obtine din el o paine sanatoasa, care nu iti va afecta organismul daca ai intoleranta la gluten.

Cantitatea din punga este de 1 kg, ceea ce inseamna ca iti va fi de folos pentru o paine mai mare sau doua mai mici. Poti sa o folosesti si pentru chifle sau alte produse de acest gen. Ca si tara de provenienta, faina provine din Italia. 

Daca te intereseaza valoarea energetica a acestui amestec, iti putem spune ca in 100g se regasesc destul de multe calorii (362 kcal), 86g carbohidrati, 0.9g grasimi, 1.8g proteine, 3.6g zahar, 1.9g fibre si 1.9g sare.

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Lumea bunatatilor fara gluten este frumoasa, dar si dificila, avand in vedere ca ingredientele, cu precadere fainurile necesare, sunt dificil de gasit in magazinele obisnuite. Din fericire, acest lucru incepe sa se schimbe, din ce in ce mai multe branduri venind pe piata cu optiuni convenabile, numai bune de incercat. Cum, pentru cele mai bune rezultate, e necesar sa amesteci mai multe tipuri de faina, te-ar putea ajuta sa cunosti care sunt optiunile de care dispui in comert cand suferi de o boala celiaca sau ai o alergie la aceasta proteina gasita in majoritatea cerealelor. 

Pentru a te convinge ca faci o alegere corecta, cauta cateva pareri despre cele mai bune fainuri fara gluten, si citeste randurile urmatoare, in care ti se spune cate ceva despre caracteristicile acestor produse alimentare. 

 

 

Tipuri: Exista numeroase feluri de faina care nu contin gluten, cele mai importante fiind urmatoarele:

Faina de orez e bogata in proteine si se poate imbina cu altele asemanatoare deoarece de una singura devine lipicioasa si da un gust puternic de orez. Se poate folosi pentru sosuri, fursecuri, budinci, prajituri, galuste sau drept agent de ingrosare. 

Cea de migdale se afla printre cele mai populare fainuri fara gluten, la preturi bune, care se introduce in retete de aluaturi pentru dulciuri, prajituri, cruste, clatite si toppinguri. Nu are multi carbohidrati, fiind utila in dieta persoanelor cu glicemia crescuta. Nu creste repede, asa ca nu se preteaza painii. 

Cea de mei are o textura dulce si usor grasa, digerandu-se usor. Necesita adaugarea altor tipuri spre a forma un aluat omogen, fiind bogata in proteine, minerale si fibre, fiind adecvata clatitelor si deserturilor, in general. 

Faina de amarant e densa si are nevoie de un timp de coacere mare, fiind adecvata crustelor, painii si foilor de tortilla. 

Cea de hrisca e fina si mai inchisa la culoare, folosindu-se in cantitati mici alaturi de amidon de porumb sau faina de tapioca, spre a da o consistenta buna aluatului de prajituri, biscuiti sau briose, avand un gust de nuca. 

De naut este faina care inlocuieste orice alt tip de aliment de acest fel, fiind bogata in nutrienti si gata sa scoata paine, dulciuri sau sa ingroase sosuri si supe. 

Cea de quinoa e bogata in proteine si contine oligoelementele gasite in carne, avand un gust usor de nuca, atractiv pentru briose, clatite si alte deserturi calde. 

Faina de sorg are textura cea mai apropiata de grau, substituind-o foarte bine si fiind bogata in antioxidanti. Se foloseste in paine, clatite, checuri si alte prajituri. 

Cea de in are un continut ridicat de Omega 3, proteine si fibre si e redusa in carbohidrati si grasimi, folosindu-se pentru paine si blaturi de tort, avand in vedere gustul specific. 

Faina din nuca de cocos are un gust dulce, creste repede, motiv pentru care se va gasi in retete cu aluat ce necesita dospire, in smoothie-uri sau prajituri. 

Faina de seminte de dovleac e atractiva pentru producerea alimentelor de patiserie si panificatie, avand in vedere gustul specific si culoarea intunecata. Este mai sfaramicioasa cand inlocuieste faina de grau in cantitati 1 la 1. 

Cea de soia poate inlocui fainuri albe, reducand continutul de zaharuri, netrebuind sa fie folosita singura, avand in vedere aroma sa unica. 

 

 

Faina de porumb este cunoscuta in tara noastra pentru mamaliga, dar sub forma de amidon de porumb se poate folosi si in patiserie, pentru tortilla, paine sau ingrosarea anumitor sosuri ori cruste de pizza. 

Cea de tapioca ingroasa sosuri si supe, si se poate amesteca in vederea formarii painii. Nu are gust si miros propriu. 

Amidonul de cartofi are un gust specific, de aceea nu inlocuieste faina, ci devine parte dintr-un amestec, gasindu-se in paine, sosuri si prajituri. 

 

Continut nutritional: Poate fi scazut, mediu sau ridicat. 

Cel mai putin dens si cu un continut nutritional scazut este amidonul (porumb, cartofi, tapioca) necesar oricarui amestec de fainuri fara gluten, ieftine si bune, deoarece schimba textura si structura, ajutand-o sa semene cu cea a unui produs clasic. 

Categoria medie este mai bogata in nutrienti si se poate descurca in retete de sine statatoare, incluzand fainuri de ovaz, quinoa, sorg, orez sau fasole. 

Cele mai dense si bogate in minerale sunt faina de migdale, amaranth, nuca de cocos, porumb si hrisca, care se folosesc mai rar singure, facand mai degraba parte din amestecuri. 

 

Greutate: Gasesti in comert saculeti de dimensiuni diferite, in functie de cata cantitate ai nevoie sau cat de dificil de procurat este produsul si cat esti dispus sa dai pe el. Cu cat ambalajul e mai incapator, cu atat mai mult va creste pretul. Cele mai comune sunt ambalajele de 250 g, suficiente pentru o reteta, de cele mai multe ori, urmatoarea treapta de gramaj fiind de 500 g, standardul clasic fiind de 1 kg, asa cum se gasesc pungile de faina de porumb sau hrisca. 

 

Calitatea fainii: Este clasica sau eco/bio/organica. In primul caz, masa prima trece prin procesul obisnuit de macinare industriala, facand parte din culturi intensive sau traditionale.

Variantele bio, eco si organice reprezinta, in esenta, acelasi lucru, fiind percepute drept mai nutritive, naturale si benefice pentru organism, obtinute din culturi nemodificate genetic, prin proceduri sustenabile, putin daunatoare mediului. 

 

 

Branduri: Un ultim criteriu de avut in vedere este producatorul, deoarece pentru multi posibili cumparatori achizitionarea produselor comercializate de anumite nume din industrie are greutate. Printre optiunile disponibile in comertul autohton se afla Solaris, Dr. Schar, Doves Farm, Bauck Hof si Herbavit, care includ variante de acest fel in gama lor de produse. 

Cu ajutorul acestor informatii iti va fi mai usor sa descoperi cea mai buna faina fara gluten pentru dieta ta. Si online cumperi ce doresti cu un simplu click, scapandu-te de timpul petrecut prin magazine. 

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Faina fara gluten ingrasa?

Nu exista dovezi clare care sa ateste ca excluderea glutenului din dieta duce la slabire, acesta fiind o proteina care se gaseste in mod natural in cereale. 

 

 

Chiar produsele din faina de migdale, cocos sau in pot duce la ingrasare, daca sunt consumate iresponsabil, deoarece, in general, alimentele procesate de acest fel pot avea un numar mai mare de grasimi si calorii decat cele obisnuite. 

E necesar sa portionezi mesele, chiar si atunci cand folosesti fainuri fara gluten, pentru ca acestea nu fac minuni in lupta cu cantarul, atunci cand doresti sa scazi in greutate.  

 

Unde gasesc faina fara gluten, in magazinele fizice?

Din fericire, in supermarketuri te asteapta o selectie de produse fara gluten, printre care si faina de malai, naut sau ovaz, brandul Solaris si altele asemanatoare facandu-si aparitia in ani recenti si pe rafturile din magazinele de cartier sau in cele naturiste. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa dai o raita in astfel de stabilimente pentru a afla daca exista asemenea sortimente puse spre vanzare. 

 

 

Ce faina fara gluten e saraca in carbohidrati?

Printre optiunile ideale de consum, cu un continut redus de carbohidrati, se afla faina de in, care are 46.2 g de glucide pe 100 g de produs. 

Una din cele mai bune alegeri este cea de migdale, avand doar 20 de grame de carbohidrati pe 100 g de produs, avand, in schimb, un continut ridicat de grasimi (55 g) si proteine (22 g). 

Faina de cocos este foarte echilibrata din punctul de vedere nutritional, avand un continut de 41 grame de carbohidrati, din care 23 g zaharuri, 20 g de grasimi si 18 g de proteine. 

 

 

 

Top 3 retete cu faina fara gluten

 

Daca te intrebi ce minunatii poti face in bucatarie folosindu-te de faina fara gluten, iata cateva idei delicioase. 

 

Clatite cu faina fara gluten

Pentru aceasta reteta ai nevoie de:

250 g faina de grau fara gluten sau mix de patiserie fara gluten

O lingurita de praf de copt

O jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu

2 banane coapte

3 linguri de indulcitor Stevia sau zahar

O lingurita extract de rom

O lingurita extract de vanilie

O lingura de ulei de cocos moale

Apa sau lapte (vegan sau normal). 

 

 

Se paseaza bananele in blender sau cu furculita, pana cand devin lichide. Intr-un bol se pune faina si peste aceasta se adauga restul ingredientelor, in afara de ulei, mai intai cele uscate si apoi cele lichide, amestecand bine pana cand se formeaza o pasta fluida, asemanatoare aluatului de clatite obisnuite. 

Intr-o tigaie incinsa se pune putin ulei si cand acesta e incins se adauga o jumatate de polonic de compozitie, lasand-o sa se rumeneasca pret de un minut, dupa care se intoarce pe partea cealalta cu o spatula. Se repeta procesul pana se termina aluatul, apoi se orneaza clatitele cu topping-urile dorite. 

 

Paine din faina de hrisca fara gluten

Ingrediente necesare:

250 g faina de hrisca 

Un varf de sare

8 g drojdie uscata

360 g apa la 40 de grade Celsius

Seminte de chia pentru textura. 

Amesteci ingredientele uscate, apoi torni apa si framanti bine, pana se formeaza un aluat pe care il lasi sa creasca la caldura pret de o ora. Cu cateva minute inainte, preincalzesti cuptorul si pui aluatul in tava dorita, pe hartie de copt, dandu-i forma preferata, daca este posibil. Timpul de coacere este de 50 – 55 minute, pe grila din mijloc (la foc mediu). Verifica gradul de coacere folosind o scobitoare. 

 

 

Muffins cu mix faina fara gluten

Pentru o reteta de baza ai nevoie de:

250 g mix faina fara gluten 

O lingurita praf de copt

100 g indulcitor natural uscat (xylitol, etc.)

Un praf de sare

Doua lingurite scortisoara

O lingurita de extract de vanilie

2 oua

150 ml kefir

100 ml ulei de masline. 

Se amesteca ingredientele uscate foarte bine (faina, scortisoara, praf de copt, sarea). In alt bol se bat ouale cu indulcitorul, dupa care se adauga chefirul, vanilia si uleiul si se omogenizeaza. Se incorporeaza mixtura umeda peste cea uscata si se amesteca folosind o spatula. 

Compozitia se pune in forme de briosa din silicon sau hartie, introducand tava in cuptorul preincalzit la temperatura de 170 grade Celsius, verificand dupa 20 de minute textura folosind scobitoarea. Timpul ideal de coacere urmand instructiunile este de 30 de minute.  

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii