Cum alegi cea mai buna faina pentru paine si prajituri. Ce este faina integrala. Cate grame are o lingura de faina. Cele mai populare optiuni de faina disponibile online.
Faina pentru paine si prajituri – Opinii si Recenzii in 2024
Cand vrei sa iti diversifici dieta sau sa incerci noi lucruri si alimente, de ce sa nu iti indrepti atentia si spre variatele tipuri de faina din comert? Afla cate ceva despre ele, dar si care sunt cele mai populare la ora actuala.
Printre cele din urma se afla Natural Seeds Product NSP – 233, care este o pulbere fina de migdale, fara gluten, care se poate intrebuinta pentru blaturi, clatite, prajituri ori drept crema sau agent de ingrosare pentru supe. SO alternativa interesanta este Schar Farina 100605.
Tabel comparativ
Cea mai buna!
Plusuri
Cu acest tip de aliment bucatele au un gust mai exotic si sunt mai bogate in grasimi si proteina, fiind o aditie buna pentru dietele scazute in carbohidrati, pulberea de migdale putandu-se folosi si pentru blaturi, si pentru paine sau aluaturi savuroase sarate, in punga aflandu-se nu mai putin de un kilogram de produs, ce se poate amesteca si cu alte sortimente fara gluten.
Minusuri
Costul de achizitie ridicat, chiar si raportat la cantitatea respectiva, poate indeparta variate categorii de utilizatori aflati in cautarea unei alternative la grau.
Concluzie
Reprezinta o alegere inteleapta pentru cei care deja au gustat din aromele sale ori pentru cei ce doresc sa incerce ceva nou si pentru care pretul nu reprezinta un impediment.
A 2-A OPTIUNE!
Plusuri
Optiunea aceasta este destinata celor care urmeaza o dieta fara gluten, fiind sanatoasa si hipocalorica, putandu-se folosi atat drept agent de ingrosare pentru supe si sosuri, cat si pentru blaturi, paine, clatite sau briose, cantitatea de 1 kg fiind suficienta pentru multiple intrebuintari de variate feluri.
Minusuri
Poate sa nu fie tocmai cea mai buna solutie de sine statatoare, avand in vedere ca foloseste drept materie prima porumbul, ceea ce duce la o faramitare mai usoara a aluatului.
Concluzie
Se preteaza uzului de catre persoanele care au alergie la gluten sau care au inlaturat din dieta alimentele cu aceasta substanta, dintr-un motiv sau altul.
A 3-a Optiune!
Plusuri
E o buna alegere in cazul persoanelor care vor sa inlocuiasca faina clasica cu una care are un continut mic de gluten, fiind realizata din alac. E ambalata intr-o punga de hartie, pentru a se pastra cat mai bine, poate fi folosita pentru paine si alte preparate, iar cantitatea din ambalaj e de 1000 g.
Minusuri
Trebuie evitata de catre persoanele care au intoleranta grava la gluten, deoarece contine si o mica parte din aceasta substanta.
Concluzie
Recomandam aceasta faina celor care vor sa reduca din consumul de alimente cu gluten, deoarece este o faina din alac.
Pareri despre cea mai buna faina pentru paine si prajituri
Pentru realizarea celor mai bune aluaturi si prajituri, alegerea fainei potrivite retetei este un moment crucial al prepararii ulterioare, motiv pentru care poti beneficia de informatiile de mai jos, pentru inspiratie.
Faina de migdale pentru prajituri
Natural Seeds Product NSP – 233
Iata o faina de migdale de macinatura fina, care foloseste doar miezul nucilor respective, obtinand, in acest mod, o pulbere fina fara gluten. Este potrivita pentru regimurile speciale precum cel keto, avand in vedere ca o portie va avea in jur de 5 grame de carbohidrati.
Poate fi intrebuintata pentru aluaturi, cruste sau patiserie, in special cand se combina cu alte tipuri de faina fara gluten.
Se foloseste si pentru coacere, si pentru prajituri ori creme, oferind preparatelor o textura usor umeda, si o aroma de unt, ideala pentru prajituri, creme, briose, clatite sau negresa.
Are, totusi, un cost de achizitie usor ridicat, cantitatea fiind, insa, de 1 kg. Asa ca iti va ajunge pentru nenumarate portii, avand in vedere ca, cel mai probabil, o vei amesteca si cu alte ingrediente.
Poate fi considerata cea mai buna faina fara gluten din comert pentru dietele slabe in carbohidrati, cand se doreste o astfel de incercare, cultura de origine fiind naturala, provenita din SUA.
Faina fara gluten pentru paine si aluaturi
Schar Farina 100605
Pentru cei care nu pot consuma decat faina fara gluten o solutie este mixul de la Schar. Este un brand reputabil, recunoscut pentru ofertele sale care se adreseaza celor ce au diete restrictive dintr-un punct de vedere sau altul.
In acest caz, asa cum mentionam anterior, amestecul va fi potrivit celor cu restrictie la gluten, indiferent ca este o alegere personala sau o necesitate.
Amestecul include faina de porumb, amidon din porumb si agenti de ingrosare sub forma gumei guar si dextrozei.
Are o macinare fina, adecvata pentru patiserie, dar si pentru aluaturi de panificatie. Reprezinta un produs dietetic, care se foloseste in regimuri, putand face parte din aluaturi pentru paste, prajituri ori paine, printre altele.
Iar punga standard, de 1 kg, iti va fi suficienta pentru multiple preparate sau portii gustoase, ajutandu-te sa incerci si ceva nou, daca doresti sa explorezi lumea ingredientelor pentru copt, de exemplu. Pretul este unul accesibil, avand in vedere macinisul si cantitatea continutului.
Faina integrala pentru paine
Bio Monococcum Triticum
Cauti o faina pentru paine care sa fie ceva mai deosebita si sa contina foarte putin gluten? Ia in calcul aceasta achizitie. Faina aceasta este una din alac, un ingredient cu o usoara aroma de nuca. Ea poate inlocui cu succes clasica faina de grau in orice preparate, chiar si in paine.
Produsul e o faina integrala foarte sanatoasa, din ingrediente ce provin din culturi ecologice. Ea e bogata in enzime si vitamine, acestea fiind foarte bine pastrate datorita faptului ca macinarea se face la temperaturi foarte mici, intr-un mediu atent controlat. In 100 g de produs ai 335 kcal, 1.58 g grasimi, 70.82 g carbohidrati, 12.75 g proteine, 3 g fibre si 0.02 g sare.
Faina este ambalata intr-o punga de hartie, ce va permite pastrarea in conditii foarte bune. Ai grija sa o feresti de soare, umezeala si alti factori care ar putea sa o faca sa-si piarda din proprietati. Cantitatea este una generoasa, de 1 kg.
Faina de orez pentru paine si prajituri
Herbavit Faina de Orez 500 g
Pentru o dieta slaba in grasimi, iti poti indrepta atentia spre faina de orez, o alternativa apreciata a celei de grau, cu doar 1.42 grame de lipide pe 100 grame de produs.
Este obtinuta, evident, prin macinarea boabelor de orez la nivel fin, putandu-se folosi la fel de bine si la copturi, si in prepararea sosurilor sau in cofetarie.
Provine de la un brand apreciat pentru articolele alimentare oferite publicului, fiind ambalata in pungi de 500 de grame, suficient pentru cateva portii din preparatele dorite.
Poate fi intrebuintata ca atare, ori prin amestec cu alte fainuri, spre a produce aluaturi mai elastice sau pufoase, cand vine vorba despre cele pentru paine, clatite, briose, biscuiti ori deserturi.
Nu uitam sa mentionam nici ca pretul de achizitie este unul accesibil, in special avand in vedere ca ai la dispozitie, in acest mod, o faina fara gluten, de care se pot bucura cei care nu vor putea consuma produse care contin cereale clasice.
Faina de cocos pentru prajituri
Niavis Faina de Cocos Ecologica/Bio 250 g
Pentru un gust exotic al preparatelor, in special al celor dulci, o faina de cocos buna va face minuni. Acest produs gourmet de la Niavis este iti pune la dispozitie 250 grame de faina. Articolul estepromovat drept unul bio sau ecologic, pretul fiind si el putin mai ridicat.
Este vegan, fara gluten si se preteaza drept ingredient pentru preparate raw vegane.
Se poate folosi pentru ingrosarea supelor crema, a deserturilor, a sosurilor ori musli-ului, precum si in smoothie-uri sau creme.
Continutul ridicat de fibre, de 30 g pe 100g de produs, ajuta la digestie corecta, si continutul proteic merita si el mentionat, fiind de 19 g pe 100 grame de produs.
Ajuta la functionarea adecvata a metabolismului si la mentinerea nivelului adecvat de zahar din sange, fiind bogat in minerale si fibre, putandu-se coace usor.
Faina poate fi folosita pentru aluaturi de sine statatoare, dar e recomandata, mai degraba, amestecarea cu alte optiuni fara gluten, pentru un rezultat mai asemanator aluatului clasic.
Faina de porumb pentru paine si aluaturi
MVSG 500g
Daca ai intoleranta la gluten si vrei sa gatesti cat mai divers, cu o faina potrivita pentru tine, iti sugeram sa o incerci pe aceasta.
E vorba de o faina de porumb fabricata in Franta, care provine din culturi ecologice, pentru a fi cat mai sanatoasa. Are certificare AFDIAG, avand mai putin de 20 ppm de gluten.
La ce poti utiliza aceasta faina de malai? Poti face cu ajutorul ei clatite, biscutiti si tot felul de alte bunatati. O poti folosi chiar si pentru paine. Faptul ca e galbena va face ca preparatele sa arate mult mai apetisante.
Daca te intrebi ce valori energetice are acest produs, afla ca in 100 g ai 337 kcal, 75.4 g carbohidrati, 1.3 g grasimi, 6 g proteine, 1.8 g sare si 2 g fibre. Cantitatea din punga e de 500 g, iar daca vrei sa o mentii in conditii bune pentru cat mai mult timp e necesar sa o pastrezi ferita de lumina, intr-un loc uscat si racoros.
Faina pentru prajituri, din ovaz
Solaris Faina de Ovaz 500 Gr
De la Solaris vine acest pachet de faina de ovaz care insumeaza 500 de grame de produs la un pret foarte bun, alimentul nefiind presarat cu aditivi sau conservanti, asa ca, dupa deschidere, este recomandata pastrarea pungii in frigider sau intr-un alt loc uscat si racoros pe durata intrebuintarii.
Avand in vedere ca se poate folosi pentru ingrosarea sosurilor sau supelor si pentru ca se preteaza chiar si cremelor desert ori altor mancaruri, vom conchide ca macinatura este una fina, fiind realizata pe o moara cu pietre, in mod clasic, ce se aseamana, mai degraba, amidonului. E
ste o sursa de proteine, masurand 14.7 g la 100 grame de produs, dar e, totusi, un aliment bogat in carbohidrati (65.7g /100g) caruia nu ii lipsesc nici grasimile (9g pe 100g).
Te atentionam ca va contine gluten, asa ca nu se preteaza dietelor restrictive in acest sens, fiind doar un inlocuitor al fainii de grau, care schimba usor gustul mancarii.
Faina pentru paine de secara
Dennree Faina De Secara Tip 997 Ecologica/Bio
Iata o faina de secara care provine dintr-o cultura ecologica, asadar care promoveaza culturile sustenabile, care protejeaza mediul inconjurator, un aspect care te poate interesa.
Este o optiune care se foloseste in special pentru prepararea painii, atat a celei clasice, cu drojdie, cat si a celei cu maia, preparata mecanic sau manual.
Se va gasi, adesea, in camara unei gospodine care prefera sa consume paine facuta in casa, cu un aport nutritional foarte bun (dar ridicat in carbohidrati) si slab in grasimi, masurand 1 gram de lipide pe 100 de grame. In plus, nici continutul proteic nu poate fi uitat, acesta ridicandu-se la 7.4 grame pe suta de grame de faina.
Cu o astfel de faina, ieftina si buna, poti face cel putin patru paini, avand in vedere ca intr-o punga se gaseste 1kg de produs. Totusi, deoarece aceasta nu contine conservanti, este necesara depozitarea sa intr-un loc uscat si racoros dupa deschidere, si consumul se va face cat mai rapid.
Faina pentru paine de grau
SOLARIS 1kg
Cand faci deserturi mai fine sau pur si simplu vrei sa consumi o faina de grau cat mai sanatoasa, recomandarea aceasta poate fi o alegere interesanta. Ce e deosebit la acest produs e faptul ca macinarea se face lent, pe moara cu pietre, traditional, pentru a obtine tot ce se poate mai bun.
Faina aceasta e apreciata pentru faptul ca are un continut complex, fiind bogata in proteine, tarate, celuloza, minerale si vitamine. Fiind o faina integrala, e mult mai sanatoasa ca cea alba, fiind la mare cautare mai ales de catre gospodinele care iubesc sa faca acasa paine.
In punga vei avea o cantitate de 1 kg de faina de grau. Nu e foarte mult, daca gatesti in cantitati mari, insa suficient pentru 1-2 paini sau diverse deserturi. Contine gluten, asadar, mare atentie daca ai intoleranta. Punga in care e ambalata permite o pastrare in conditii bune. Ai grija sa nu o lasi in soare sau umezeala.
Faina pentru paine, de alac
Naturgold Faina Integrala Alac Bio
Cand doresti un ingredient diferit pentru paine sau prajituri poti incerca faina de alac produsa dintr-un grau gustos si bogat in nutrienti, care este digerat fara dificultati de catre aparatul gastro-digestiv. E un element bogat in proteine si minerale, precum si vitamine (B6), rezistand la conditii potrivnice si suportand modificarile de temperatura.
Ambalajul are 1kg, fiind suficient pentru patru paini mici sau pentru mai multe blaturi ori prajituri, dand un gust placut aluatului. Cultura este una certificata, ecologica, ceea ce inseamna ca nu a fost supusa experimentelor, modificarilor genetice ori pesticidelor de risc, ducand la un produs sigur pentru consum, de calitate superioara.
Nu este tocmai cea mai ieftina optiune, dar poate fi incercata, spre a te asigura ca dai un gust desavarsit preparatelor. Si poate fi amestecata si cu alte fainuri integrale, daca doresti o textura speciala pentru preparatul tau, neavand prea multe restrictii. Totusi, nu ii lipseste glutenul, daca acesta este un aspect important tie.
Ghid de cumparare
Faina este unul din cele mai indragite si utilizate alimente, pe care o vei gasi in orice camara. E un element esential in nenumarate retete savuroase sau dulci, existand atat in format clasic, cat si in cel fara gluten sau din alte articole in afara cerealelor obisnuite, spre a multumi orice gust sau dieta.
Daca nu esti deja un pasionat al gatitului, este posibil sa nu stii multe lucruri legate de acest tip de ingredient. Din fericire, ai la indemana informatiile din randurile urmatoare, pentru a putea alege mai usor cea mai buna faina pentru preparatele tale.
Tipuri: O prima diferentiere se face intre faina de grau sau cereale si cea fara gluten.
Dintre diferitele tipuri de faina cea de grau este cea mai cunoscuta, alaturi de cea de porumb, poate. Este cel mai des intalnita in magazine, la preturile cele mai accesibile, avand diferite grade de gluten.
Poate fi macinata mai grunjos sau mai fin, fiind special conceputa pentru panificatie, patiserie ori alte intrebuintari, existand sortimente dure (pentru aluat elastic), normale (de uz universal, unde se doreste un aluat mai faramicios), pentru prajituri, unde exista deja agenti de ingrosare si crestere (bicarbonat de sodiu, fosfat de calciu) sau chiar fara gluten, caz mai rar intalnit, avand in vedere alte optiuni mai usor de pus la dispozitie (precum faina de naut, migdale, cocos sau orez).
Faina integrala, de exemplu, foloseste intregul bob de grau sau secara, existand in variante dure, fine sau normale, pentru diferite tipuri de gatit, dar faina alba ramane cea mai populara.
Variantele fara gluten sunt produse din cereale care nu contin acest agent, in speta porumbul, ovazul, orezul, sau faina de mei, existand si alte optiuni ce merita incercate, precum cele din seminte precum castane, hrisca, naut sau chiar plante radacinoase (de ex. cartof, sago, faina de tapioca).
Aceste sortimente au caracteristici proprii care le diferentiaza de consistenta si gustul preparatelor obisnuite, avand si reactii diferite la amestecare, asa ca acest aspect merita luat in vedere. In acelasi timp, pot fi mai bogate in grasimi (faina de in are 18g grasimi pe 100g de produs, in timp ce cea de migdale are 51g lipide la aceeasi cantitate de produs total) fiind necesare investigatii inainte de adaugarea acestora in diete.
Cand cauti o faina fara carbohidrati, spre exemplu, iti poti indrepta atentia spre cele din seminte, unde cantitatea de grasimi si proteine va prima, acestea fiind adecvate dietelor keto, de pilda.
Calitate: Te mai poti uita si dupa calitatea boabelor din care se face faina la preturi bune, avand de ales, de regula, intre optiuni clasice si cele cu cuvinte precum “bio”, “ecologic” sau “organic” in titlu. Nu exista diferente mari intre acestea, ele determinand culturi crescute conform legii, unde nu se folosesc substante chimice si unde nu s-a intervenit genetic, acestea desfasurandu-se in echilibru cu mediul inconjurator si natura, existand certificari date de organisme autorizate.
Termenul “bio” se foloseste pentru produse vandute in spatiul franco-german, in timp ce “organic” este preferat in cel anglo-saxon. Pentru Romania, standardul unui produs neafectat genetic sau chimic este “ae”, care desemneaza o agricultura ecologica. Astfel de termeni se afla, mai degraba, pe ambalajul alimentelor neconventionale, precum faina de roscove, de naut, migdale, orez, s.a. Totusi, o diferenta in ce priveste produsele fara conservanti este faptul ca termenul de garantie va fi mai mic, de regula, de pana la 6 luni.
Gramaj: In general, este vorba despre ambalajul clasic, de 1kg, pe care il gasesti in majoritatea magazinelor la produsele standard, precum fainuri, ieftine si bune, din grau, porumb ori secara. Iti ofera suficient produs pentru multiple aluaturi si intrebuintari, la un pret accesibil, astfel incat sa nu fie necesar sa mergi frecvent la supermarket.
Pe langa acestea, totusi, vei da si peste ambalaje mai mici in ce priveste cantitatea, de 500g, 250 de grame sau chiar 100 de grame de produs, acest lucru fiind cu atat mai des intalnit in cazul sortimentelor alternative, fara gluten, precum la faina de soia, orez, migdale ori nuci caju. Acest lucru se intampla, pe de o parte, deoarece nu vei folosi la fel de mult produs pentru o reteta, caci se prefera amestecarea mai multor tipuri de faina fara gluten, sau pentru a scadea pretul si a-l face mai accesibil maselor.
Grad de macinare: Poate fi un criteriu dupa care sa te iei, daca doresti, avand in vedere ca exista fainuri macinate foarte fin, precum cea de tapioca ori faina manitoba, creata pentru patiserie ori focacia, care pot fi intrebuintate si pentru ingrosarea sosurilor, precum si variante de macinare medie, ce se uzeaza pentru aluaturi ori alte mancaruri, dar si versiuni mai grunjoase, pentru paine. Acest aspect poate sa nu fie mentionat pe ambalaj.
Branduri: Pot fi un criteriu care garanteaza achizitia, existand nume care au greutate in comert. Printre acestea se afla Solaris, Schar, Granoro, Doves Farm, Sano Vita, Nature4Life, Natural Seeds sau Herbavit, spre care graviteaza romanii. Bineinteles, exista si alti producatori care au grija sa puna pe piata cele mai potrivite si ingrijite macinaturi pentru aluaturi si alte produse de panificatie sau patiserie.
In concluzie, prin aplicarea informatiilor de mai sus, alaturi de cateva pareri despre cea mai buna faina pentru orice gust, vei gasi, cu siguranta, alimentul de care ai nevoie. In magazinele online ai la dispozitie tot felul de variante care de care mai interesante, la preturi accesibile, pe care le poti incerca din doar cateva click-uri.
Intrebari frecvente
Ce este faina integrala?
Faina integrala foloseste intregul bob de grau, insumand si tarate, germeni si endosperm, nepierzand nimic in procesul de macinare. Are un continut mai ridicat de fibre, de pana la sapte ori mai bogat decat faina alba, contribuind la digestie, si confera satietate. Continutul de vitamine si minerale (complexul B, fier, potasiu, fosfor, magneziu, seleniu, zinc, etc.) este mult mai ridicat comparativ cu faina alba.
Cat inseamna 200g faina?
In medie, reprezinta o cana de faina, la un pret bun, umpluta in acelasi mod in care ai turna lichid in ea, cu o “bata” de cel putin 1cm pana la varf. Exista si masuratori specifice bucatariei, cu canite sau cupe speciale, pentru a-ti fi usor sa masori, dar poti folosi si linguri (unde 200 g de faina sunt egale cu opt linguri cu varf).
Cate grame are o lingura de faina?
Daca te intrebi cat cantareste o lingura de faina, afla ca una rasa va insuma 15 grame de produs, iar una cu varf va avea, de regula, 25 de grame de produs.
Unde gasesc faina de alac pentru paine?
Un astfel de produs se gaseste usor in magazinele online de profil, dar il poti intalni si in magazine de specialitate sau chiar in unele alimentare sau buticuri “de la coltul blocului”.
Cum masor faina pentru retete de paine si prajituri?
Pentru o masurare corecta, te vei folosi de un cantar pentru bucatarie, acesta fiind util in special cand folosesti faina pentru patiserie, unde cantitatile precise sunt importante. Alternativ, reteta iti poate cere sa masori in linguri sau cani, si nu neaparat in gramaje.
Cat are o cana de faina?
O cana obisnuita de faina neagra sau alba cantareste, in medie, 250 de grame de continut.
Cate linguri inseamna 100 g faina?
O lingura rasa de faina de hrisca, grau sau cocos, spre exemplu, inseamna in jur de 15 grame, asadar 100 de grame vor fi egale cu aproape 7 linguri rase.
Daca preferi sa masori in linguri cu varf, faina cuprinsa intr-o ustensila este, de regula, 25 grame, asa ca patru linguri cu varf sunt suficiente pentru o reteta care cere 100 grame.
3 retete cu faina
Iti plac mancarurile care folosesc faina si doresti cateva retete simple? Daca iti place faina alba, cea integrala ori chiar optiunile gourmet, afla ca poti adapta orice lista de ingrediente la preferintele tale culinare. Iata trei retete gustoase pe care le poti incerca.
Galuste de faina
Ai nevoie de sase linguri de faina, trei oua, sare dupa gust si 60 de grame de unt pentru trei portii simple. Vei bate ouale folosind furculita sau blenderul, dupa care adaugi usor cate o lingura de faina, incorporand-o, mai apoi adaugand si sarea, pana obtii un aluat usor moale.
Se formeaza mici galuste cu o lingurita umezita cu apa calda si se fierb intr-o oala cu apa, dupa care se strecoara si se arunca inapoi in tigaie, dupa ce pui acolo untul si il topesti. Pot fi mancate alaturi de feluri cu carne si sos, tinand loc de paste.
Paine din faina integrala
Ai nevoie de 700 g faina integrala de grau si 150 g de faina alba de calitate superioara, 20 g de drojdie proaspata (un cubulet), 600 ml de apa calda si o lingurita de sare. Intr-un pahar vei turna putina apa si drojdia, precum si in jur de 3 linguri de faina alba, amestecand si lasand sa se activeze drojdia pana la 15 minute, dupa care torni sarea si restul de apa.
Mai apoi, adaugi treptat faina alba si cea integrala, amestecand cu telul si pe urma cu o lingura, pana se formeaza aluatul pe care il framanti si cu mainile, pana ramane nelipicios. Il lasi sa dospeasca pret de o ora, acoperindu-l cu o folie alimentara, dupa care il mai framanti putin pentru uniformizare, il portionezi si introduci in tava, lasand la copt pentru pana la o ora.
Clatite cu faina de cocos
Acest desert slab in carbohidrati si fara gluten necesita (pentru a obtine pana la 7 clatite) patru oua, 200 ml de smantana grasa, 40 g faina de cocos, o lingura de indulcitor, daca le doresti dulci, esenta de vanilie sau rom si ulei de cocos pentru ungerea tigaii. Pur si simplu amesteci toate ingredientele, mai putin untul de cocos, si lasi amestecul pentru 15 minute sa se aseze, dupa care incingi tigaia, o ungi cu ulei si portionezi aluatul.