Lazi frigorifice – Opinii si Recenzii in 2024
Lada frigorifica iti ofera o modalitate eficienta de conservare a alimentalor, pe termen scurt, mediu sau lung, si o posibilitate de a economisi bani. Daca ai ajuns la concluzia ca ai nevoie de un astfel de aparat electrocasnic, afla din acest ghid ce criterii te vor ajuta sa alegi cea mai buna varianta. Pentru cei prea ocupati sa citeasca pe indelete, am pregatit inca de la inceput doua solutii bune pentru locuinta. Zanussi ZFC41400WA reprezinta categoria lazilor de capacitate mare, cu volum de 400litri si consum anual de 323kWh, care o incadreaza in clasa A+. Pentru cei care cauta un model pentru masina, propunem ca alternativa ECG AC 3020 HC Dual.
Tabel comparativ
Cea mai buna!
Plusuri
Model cu capacitate mare de depozitare, potrivit atat pentru uz casnic, cat si pentru domeniul comercial, din clasa de eficienta energetica A+, deci cu consum suficient de scazut pentru a recupera in timp util investitia initiala. Se deschide si se inchide usor, include trei sertare pentru organizare, roti pentru transport, lumina la interior pentru vizibilitate si functionare silentioasa.
Minusuri
Din cauza balamalelor si a manerului de la capac, ocupa cativa centimetri in plus pe latime fata de cei trecut in specificatii.
Concluzie
Varianta recomandata pentru cei care obisnuiesc sa conserve prin congelare cantitati mari de mancare.
A 2-A OPTIUNE!
Plusuri
Lada de dimensiuni reduse, ce poate fi folosita in masina, la hotel sau acasa, cu capacitate de 30litri, si functie dubla, de incalzire si racire. Este o versiune A++, deci cu consum redus, include strat izolator de calitate, iar capacul se blocheaza pentru a impiedica circulatia aerului.
Minusuri
Desi are maner, pentru ca este destul de sensibil la greutate mai mare, daca lada e plina nu te vei putea folosi doar de el pentru a o duce dintr-un loc in altul.
Concluzie
Optiune potrivita pentru cei care calatoresc mult sau au nevoie ocazional de un supliment de mici dimensiuni pentru spatiul de congelare din frigider.
A 3-a Optiune!
Plusuri
Este o varianta de tip auto, cu posibilitatea de alimentare atat la 12V, cat si la 230V, insa cu capacitate de 45litri, mai mare decat media acestei categorii, potrivita pentru familiile cu 3 – 4 membri care calatoresc des cu masina. Poate fi folosita pentru racire si incalzire, este bine izolata, iar capacul se blocheaza pentru a mentine cat mai etans interiorul.
Minusuri
Din cauza capacitatii mai mari, ocupa si loc mai mult, fiind mai putin recomandata pentru masinile mici.
Concluzie
Lada pentru racire si incalzire, pentru autoturism si locuinta, usor de folosit si disponibila la un pret accesibil.
Pareri despre cele mai bune lazi frigorifice
Indiferent daca ceea ce cauti este o lada frigorifica portabila, mica si eficienta, sau un model pentru locuinta, mare si incapator, procesul va dura suficient de mult incat sa iti puna rabdarea la incercare. Pentru a simplifica lucrurile, am selectat cateva modele apreciate si populare in mediul online, printre care poti gasi si o varianta potrivita pentru proiectele tale.
Lada frigorifica A+:
Zanussi ZFC41400WA
Dintre modelele de clasa energetica A+ iti propunem lada Zanussi ZFC41400WA, cu capacitate de 400 de litri, destinata celor care au nevoie de un dispozitiv incapator de congelare a alimentelor. Consuma 323kWh si iti ofera o autonomie medie, de 31h, care asigura mentinerea rece a produselor din interior in cazul intreruperii curentului.
Daca iti faci griji ca va fi mai greu de deschis de catre copii sau persoanele in varsta, mai ales tinand cont ca este un dispozitiv mare, cu capac destul de greu, nu este cazul. Produsul include supapa de anulare a vidului, care elimina forta ce face dificila deschiderea la alte modele, iar capacul este prevazut cu sistem care permit mentinerea stabila pe pozitie, la un unghi cuprins intre 45 si 85 de grade.
Este o lada frigorifica cu sertare sau cosuri pentru organizare, 3 la numar, in care poti sa asezi eficient alimentele in interior si include roti, care te vor ajuta sa o muti relativ usor prin locuinta. Masoara insa cu atentie latimea usilor prin care va trebui sa o treci si pentru siguranta, mai adauga cativa centimetri la cei 133.6cm trecuti in specificatiile lazii.
Star-Light CFM-249AP
Te gandesti mai degraba la un model de dimensiuni medii, usor de integrat in spatiul casei? Incearca modelul Star-Light CFM-249AP cu capacitate de 249litri, latime de 98.5cm, inaltime de 85cm si adancime de 60cm. Se numara printre optiunile de lazi frigorifice, la preturi bune, pe care este indicat sa le ai in vedere daca nu vrei sa investesti mai mult decat trebuie.
Are un consum anual de 246kWh, deci nu vei scoate prea mult din buzunar pentru mentinerea in functiune. Include lumina interioara, esentiala mai ales daca o vei aseza intr-o zona mai slab luminata, si termostat ajustabil, de la care poti seta temperatura la nivelul dorit.
Daca cumva se intrerupe curentul, acest model poate mentine alimentele reci pentru pana la 46h, deci aproape 2 zile. Este bine sa stii ca rotile prezentate in descrierea produsului sunt de fapt destul de mici si prezente pe o singura latura, deci nu te vei putea baza foarte mult pe ele cand muti lada prin casa.
Lada frigorifica auto:
ECG AC 3020 HC Dual
Pentru cei tentati de ideea unui model de lada frigorifica A+++, dar care ezita sa acopere costurile unei astfel de versiuni, propunem ca solutie de compromis varianta imediat urmatoare ca si eficienta energetica. ECG AC 3020 HC Dual este o lada frigorifica auto de tip A++, cu alimentare atat la 12V, cat si la 220V. O poti deci folosi si pentru a tine bauturile reci cand pleci in calatorie, dar si in camera de hotel.
Este suficient de silentioasa pentru a nu depasi zgomotul obisnuit creat de masina in timpul deplasarii. Daca o utilizezi in casa, poti opta pentru modul de functionare Eco, care este mai silentios si, in plus, economiseste energie. Are o capacitate de 30litri, medie in aceasta categorie, dar si cea mai populara, iar pretul este unul accesibil.
Capacul se blocheaza, pentru a preveni circulatia aerului, dar se poate si detasa complet, daca vrei sa ai acces facil la continut. Este un produs performant, care iti ofera de asemenea si functie de incalzire. O poti deci utiliza fie pentru a mentine continutul cu pana la 20oC mai rece decat temperatura de afara, fie pentru a le incalzi, pana la maxim 65oC.
Lada frigorifica portabila:
Camry ADL-CR8061
Tot din categoria modelelor de lada frigorifica mica iti propunem aceasta versiune de la Camry, cu capacitate de 45litri, potrivita deci pentru familiile cu mai multi membri care calatoresc mult si vor sa aiba un mic frigider in masina. Poate fi alimentata la 12V, dar si la 230V, deci o poti utiliza si in locuinta, pentru a suplimenta spatiul disponibil in combina frigorifica.
In plus, este o varianta de lada frigorifica, electrica, portabila care ofera si functie de incalzire, un aspect foarte util pentru zilele in care mergeti in camping sau va cazati la hotel tarziu, si restaurantul este deja inchis. Consuma putin (intre 40 si 60W), deci nu trebuie sa iti faci griji ca iti va incarca foarte mult factura.
Capacul se blocheaza, pentru siguranta, si include maner pliabil, care te ajuta sa o transporti mai usor. Ai grija insa cat de mult o incarci, daca vrei sa o tii doar de acesta pentru a avea o mana libera, pentru ca doar lada frigorifica portabila goala cantareste peste 8kg.
Lada frigorifica Arctic:
Arctic O23++
Pentru cei care cauta un echilibru cat mai bun intre consum si capacitate si considera ca un model de 230litri este suficient de incapator, am inclus in lista de propuneri lada frigorifica Arctic O23++ 230l, de clasa A++, cu consum anual estimat la 186kWh.
Este una dintre variantele pe care este bine sa le iei in considerare daca ai probleme cu alimentarea cu energie electrica. Ofera o autonomie de pana la 67 de ore, la care contribuie si peretii semnificativ mai grosi comparativ cu alte optiuni. De asemenea, aceasta lada frigorifica Arctic face fata bine la variatii de tensiune intre 187 si 246V, deci risti mai putin sa o strici, decat in cazul unei versiuni concepute pentru tensiune stabila.
Include lumina interioara si LED la exterior, care iti spune cand in interior s-a atins temperatura optima. Nu include insa termometru, deci nu vei putea urmari efectiv gradele. Este putin mai galagioasa decat alte produse, generand pana la 44dB, dar este putin probabil sa te deranjeze cu ceva, pentru ca nivelul este totusi destul de jos.
Lada frigorifica mica:
Star-Light CFM-99AP
Daca spatiul din locuinta impune mai curand o lada frigorifica verticala, inalta si cu baza cat mai compacta, iti propunem, ca solutie cu potential, acest model de la Star-Light, care ocupa mult mai putin spatiu util (56.5 x 52.3cm) decat o lada frigorifica orizontala cu capacitate similara.
Iti pune la dispozitie o capacitate de depozitare de 99litri, in care poti introduce aproximativ 50kg de carne, si autonomie fata de alimentarea cu energie electrica, de 30h. Nu este asadar o versiune pentru cei care isi fac rezerve mari de alimente, dar completeaza foarte bine un frigider sau o combina frigorifica, intr-o familie mai numeroasa.
Este o lada frigorifica electrica din clasa A+, cu consum anual de 168kWh si zilnic, de aproximativ, 0.46kWh, care functioneaza optim in medii cu temperatura cuprinsa intre 18 si 43oC, deci nu trebuie sa iti faci griji pentru zilele caniculare. Congeleaza repede si include termostat reglabil, care iti permite sa urgentezi procesul atunci cand este nevoie.
Lada frigorifica Frost Out:
Whirlpool WHM3911
Cauti un model de capacitate mare, pe care sa il poti trece printr-o usa standard de apartament? Incearca aceasta lada frigorifica Whirlpool, de 390litri, cu latime de 69.8cm, tinand insa cont de faptul ca va trebui sa o scoti totusi din ambalaj.
Este asadar una dintre versiunile destinate celor care iau foarte in serios ideea de aprovizionare din timp, oferind o capacitate de inghet de 20kg/24h, cu un consum anual de 319kWh, care o incadreaza, alaturi de alti parametri, in clasa A+.
Interiorul este luminat, pentru a putea cauta usor produsele dorite, include termostat ajustabil, care iti permite sa optezi pentru congelare mai lenta sau mai rapida, si este suficient de incapatoare ca sa introduci zeci de kilograme de carne si legume in ea. Nu uita sa le organizezi eficient, pentru a gasi usor ce cauti in spatiul destul de mare. Spre deosebire de o lada frigorifica verticala, ocupa destul de mult spatiu pe sol, avand lungimea de 140.5cm, deci alege cu grija amplasarea.
Lada frigorifica orizontala:
Beko HS22953
De fiecare data cand evaluezi un produs de clasa A++ este bine sa retii ca acesta ofera in general o economie de pana la 25% fata de nivelul imediat urmator, A+, chiar daca pretul e mai mare. Un astfel de model este lada frigorifica Beko HS22953, care consuma anual aproximativ 208kWh, la o capacitate de depozitare de 284litri. Este suficient de incapatoare chiar si pentru cei care pregatesc cantitati mari de alimente pentru iarna, si, in plus, este livrata impreuna cu 3 cosuri, pentru organizarea eficienta a interiorului.
Nu trebuie sa iti faci griji ca toata acea mancare s-ar putea strica daca se intrerupe curentul, pentru ca ofera una dintre cele mai extinse perioade de autonomie, de pana la 67 de ore.
Face fata usor variatiilor de tensiune, fiind una dintre modelele recomandate pentru zonele in care reteaua nu este foarte stabila, si poate raci in conditii optime si in zilele cele mai calde ale anului.
Lada frigorifica Heinner:
Heinner HCF-N205A+
Pentru ca numeroase pareri despre cele mai bune lazi frigorifice includ acest brand in lista optiunilor de calitate, care ofera produse la preturi accesibile, iata si in articolul nostru un reprezentant care poate dota cu succes o locuinta orientata catre eficienta. Este un model cu capacitate medie, de 194litri, si format orizontal, deci evalueaza cu atentie locul in care vrei sa il asezi.
Genereaza doar 40dB, aflandu-se printre cele mai silentioase optiuni la care poti apela, si consuma anual aproximativ 219kWh, fiind o versiune de clasa energetica A+. Include termostat ajustabil, de tip mecanic, de la care poti seta usor nivelul de racire de care ai nevoie, si ofera o autonomie de 32 de ore, in caz de intrerupere a curentului.
Iti atragem atentia ca acest model de lada frigorifica Heinner este prevazut cu cablu de alimentare de 1.5m, care se poate dovedi scurt, deci ia in considerare asezarea aproape de o priza sau un prelungitor pe masura.
Lada frigorifica de camping:
Atlantic F1
Ai nevoie de o mini lada frigorifica, insa vrei o optiune mai simpla si mai accesibila la pret decat cele pentru masina si pe care sa o poti lua cu tine chiar oriunde? Iti propunem modelul Atlantic F1, cu capacitate de 10litri, ideal pentru orele petrecute la plaja sau deplasarile la iarba verde.
Este o lada frigorifica portabila, cu pastile, insa poti asigura mentinerea unei temperaturi reduse in interior si cu ajutorul unei pungi sau unei sticle cu gheata, tinuta anterior in congelator. Izoleaza destul de bine pentru a mentine alimentele si bauturile reci pentru cateva ore bune.
Formatul este unul compact, structura este din plastic rezistent, cu strat izolator, si include maner. Este bine insa sa stii ca manerul are o structura mai fragila, deci este bine sa te bazezi doar pe el pentru transport numai cand lada este goala sau are continut redus ca greutate.
Whirlpool WH2010A+E 6th Sense
Potentialii utilizatori care cauta un pret convenabil la un model frigorific de lada Whirlpool vor aprecia acest produs, comercializat cu un raport cost/calitate foarte bun. Dispozitivul face parte din categoria celor orizontale si combina tehnologie 6th Sense cu o performanta energetica de clasa A+, consumul anual ajungand la valoarea de numai 222.65 kWh/an.
Volumul net total este de 204l, ceea ce indica o compatibilitate buna cu familii extinse, oferind suficient spatiu si o capacitate de congelare de 15Kg pe zi. Include un termostat reglabil electronic, o functie Eco si optiune se super-congelare, toate constituind facilitati de ultima generatie in acest domeniu.
Un sistem de siguranta cu semnal de avertizare in caz de temperaturi ridicate va proteja corespunzator alimentele in interior. Beneficiati de un singur compartiment intern incapator, in care puteti distribui in orice mod produsele congelate. Lada frigorifica Whirlpool masoara 86.5 x 80.6 x 64.8cm si are o greutate de 36Kg. O garantie de 24 de luni se ofera pentru acest produs.
Arctic O23+
Daca va intrebati care este cea mai buna lada frigorifica Arctic la un pret avantajos, ar fi bine sa analizati caracteristicile tehnice ale modelului O23+. Piesa face parte din categoria modelelor orizontale si poate fi considerata foarte economica din punct de vedere energetic, fiind plasata in categoria A+, cu un consum energetic anual de 237 kWh.
Capacitatea moderata o face potrivita pentru a fi utilizata in gospodarii, pentru familii, deoarece are un volum net congelator de 230l. Alimentele sunt pastrate in deplina siguranta si pe baza unei garnituri antibacteriene cu care este dotat capacul.
Capacitatea de congelare este mentionala la 12Kg pe zi, iar termostatul reglabil va permite sa stabiliti personal temperatura interna. Compartimentul principal poate fi repartizat si organizat si cu ajutorul a doua cosuri pentru alimente. Functiile mai includ si o autonomie fara curent electric de 67 de ore, iar dezghetarea se face manual. Produsul masoara 86 x 110.1 x 72.5cm si este insotit de o garantie valabila 36 de luni.
Heinner HCF-306A+
Iata o lada incapatoare, cu un volum de 306l, suficient pentru nevoile de depozitare a alimentelor, ale unei familii. Dimensiunile totale sunt de 112.5 x 83 x 67cm, astfel ca poti stabili de la inceput, daca ai spatiu suficient pentru stocarea ei.
Este foarte silentioasa, emitand un nivel de zgomot de 45dB, insa chiar daca acesta e unul dintre aspectele cele mai apreciate de cumparatori, el nu e singurul avantaj notabil. In primul rand, lada este economica, intrand in clasa A+ de eficienta energetica. Apoi, are termostat reglabil, precum si functie de super-congelare, astfel ca va ingheta in scurt timp de la introducerea alimentului, pentru ca acesta sa pastreze mai mult din nutrienti.
In cazul in care temperatura creste, vei fi anuntat printr-un semnal de avertizare. De mentionat ca temperatura va fi controlata mecanic, de la butonul dispus la baza. Are maner orizontal si deschidere standard, pe partea verticala. In interior, gasesti si un cos din sarma, pentru depozitarea pachetelor mici.
Ghid de cumparare
Lazile frigorifice ofera spatiu suplimentar pentru congelare, fie sub forma versiunilor medii si mari, care completeaza frigiderul sau combina frigorifica, fie a modelelor mici, pentru masina sau/si camping. Dimensiuni, volum interior, clasa de eficienta energetica si consum mediu anual, autonomie, clasa climatica, sistem de dezghetare – sunt doar cateva caracteristici tehnice pe care trebuie sa le analizezi cand cumperi un astfel de dispozitiv. Cu alte cuvinte, e complicat.
Iata de ce iti propunem acest scurt ghid, care acopera criteriile de baza pe care este bine sa le pui in balanta cu pretul de achizitie, pentru a fi sigur ca ai ales cea mai buna lada frigorifica pentru tine.
Contextul de folosire: Daca ai nevoie sa suplimentezi ocazional spatiul de congelare oferit de frigider, cel mai potrivit model va fi probabil o lada frigorifica, ieftina si buna, de capacitate medie, cu format compact si posibilitatea de a ingheta rapid alimentele pe care le pui in interior.
Pentru cei care incearca sa faca economii, profitand de legumele si fructele de sezon, sau care cresc gaini, rate, iepuri ori alte animale de carne, va fi mult mai profitabil sa se orienteze catre o versiune mai incapatoare, cu optiuni suplimentare de organizare interioara, pentru acces rapid. Un criteriu important este in acest caz si consumul redus, pentru ca dispozitivul va sta aproape continuu in functiune in anumite luni, precum si sistemul antibacterian, care fereste hrana de contaminare.
Cauti o lada frigorifica, la un pret bun, pentru masina sau camping? Atuurile sunt dimensiunile reduse, maner pentru transport facil, strat izolator eficient, care sa faca fata caldurii de afara, si posibilitatea de alimentare la 12V.
Consumul: Calitatea termoizolatiei si clasa de eficienta energetica se regasesc in valoarea estimata a consumului mediu anual, exprimat in cifre si usor de evaluat. In general, acest consum este de aproximativ 0.8 – 1.2kWh pe litru de capacitate, pentru clasa A+, si de 0.7 – 0.9kWh pe litru de capacitate, pentru clasa A++.
Un model mai eficient energetic va fi intotdeauna mai scump. Retine insa ca investitia se merita si se recupereaza daca folosesti dispozitivul frecvent. In cazul lazilor frigorifice utilizate ocazional, acest criteriu ramane important, dar mai coboara una sau doua trepte fata de alte caracteristici care pot fi mai stringente pentru acest tipar de folosinta (de exemplu, dezghetarea automata).
Capacitatea de stocare: Optiunile de lazi frigorifice ieftine si bune din categoria auto sau pentru calatorie, deci de capacitate redusa, au intre 10 si 45litri, in timp ce variantele clasice, de uz casnic, ofera cel mai adesea intre 100 si 300litri. Pentru utilizare comerciala (magazine, restaurante, cafenele etc.) se opteaza in general pentru versiunile de 300 – 400litri.
Selectarea capacitatii potrivite nu depinde neaparat de numarul de membri ai familiei si de stilul de gatit, ci de modul de a face aprovizionarea. Daca sunteti doar doi, dar cumparati en-gros, pentru ca va place sa planificati preparatele cu saptamani inainte, sau locuiti ori aveti parinti la tara si aveti nevoie de mult spatiu pentru legume, verdeturi, branzeturi sau/si carne, un model de 200 – 300litri este foarte potrivit.
In acelasi timp, familii cu 3 – 4 persoane care mananca frecvent in oras, comanda mancare acasa sau ies in fiecare zi la supermarket, s-ar putea sa tina aproape gol un astfel de dispozitiv si sa se descurce mai bine cu o lada de 100 – 150litri. Incearca deci sa estimezi cat mai exact cantitatea de alimente pe care consideri ca ai nevoie sa o depozitezi.
Alimentare si autonomie: Cele mai bune lazi frigorifice mici sunt cele care permit alimentare si la 220 – 230V si la 12V, pentru ca le poti folosi si in masina, dar si in casa, fara a fi nevoie sa cumperi adaptor suplimentar.
Optiunile de uz casnic au autonomie diferita de functionare la intreruperea curentului. Daca stii ca reparatiile la retea se realizeaza rapid, te vei descurca fara probleme cu o versiune cu autonomie medie, de 30 – 40 ore, care inseamna deci maxim 2 zile fara alimentare. Pentru zonele in care accesul echipelor de interventie este dificil, recomandam insa cautarea unui model cu autonomie extinsa, care poate ajunge si pana la 67h.
De asemenea, avertizarea sonora care iti spune ca temperatura din interior nu este cea optima, ajuta mult, pentru ca iti da sansa sa actionezi rapid si sa previi stricarea alimentelor.
Locul de amplasare: In functie de locul de amplasare vei evalua dimensiunile dispozitivului. Poti opta pentru o lada frigorifica, la pret bun, mai inalta si mai ingusta, sau dimpotriva, mai joasa si cu amprenta mai mare pe sol. Daca o pastrezi in casa, te va interesa cu siguranta si zgomotul facut in timpul functionarii. Majoritatea se incadreaza insa intre 40 si 45dB, deci nu ar trebui sa ai probleme la acest capitol.
Nu ai loc in locuinta si preferi sa o asezi in garaj sau o anexa neincalzita sau/si neizolata? Cauta neaparat un model care functioneaza bine la temperaturi reduse sau foarte ridicate.
Alte criterii: Capacitatea de inghetare iti arata cat de puternic este dispozitivul si variaza intre 10 si 30kg/24h, fiind de regula asociata si cu functia de congelare rapida.
Pentru acces facil cand esti pe drum, cauta o lada frigorifica auto cu capac detasabil, iar la versiunile casnice este foarte util sistemul de deschidere care permite blocarea capacului la 45 pana la 85 de grade, astfel incat sa nu intre prea mult aer cald.
La modelele medii si mari ai nevoie cu siguranta de lumina interioara, pentru vizibilitate si toate cazurile este util termostatul, pentru reglarea temperaturii. Cauta o versiune cu roti, daca stii ca vei avea nevoie sa muti lada frigorifica frecvent, iar structura cu materiale neinflamabile ajuta daca o instalezi in bucatarie sau oricare alta zona cu risc de expunere la flacara si caldura intensa.
Intrebari frecvente
Cat consuma o lada frigorifica?
Consumul este un element presant in special in cazul lazilor de volume mari, pentru locuinte si spatii comerciale. Nu este cazul sa iti faci prea multe grija insa, pentru ca exista pe piata modele de clasa A+ si A++ cu consum anual redus, de aproximativ 100kWh, sau chiar mai putin, pentru fiecare 100litri care definesc capacitatea de stocare a produsului.
Cum functioneaza lada frigorifica auto?
Daca alegi o lada frigorifica auto cu compresor, este bine sa stii ca aceasta functioneaza similar frigiderului, folosind freon pentru racirea activa a continutului. Versiunile termoelectrice includ ventilator ,care are mai mult rolul de a mentine temperatura redusa a alimentelor si bauturilor introduse deja reci sau chiar inghetate, iar cele pasive, folosesc gheata sau pastile pentru racit.
La ce temperatura functioneaza lada frigorifica?
Cele mai multe modele de lada frigorifica, No Frost sau standard, functioneaza la -18oC, care este de asemenea si nivelul default stabilit pentru versiunile electrice care nu au termostat reglabil. Daca poti regla temperatura, poti folosi lada, in unele cazuri, pana la un nivel de +6 sau chiar +8, caracteristic frigiderului.
Cat costa o lada frigorifica portabila?
O lada frigorifica pentru camping, din categoria modelelor pasive, poate fi achizitionata in general la preturi cuprinse intre 35 si 150lei, in timp ce o versiune cu alimentare electrica, pentru masina costa intre 350 si 700lei, in functie de marca si capacitate.
De ce se aprinde becul rosu la lada frigorifica?
Mai rar prezent cand e vorba despre o versiune auto de lada frigorifica, la 12V, LED-ul rosu semnifica cel mai adesea cresterea temperaturii peste nivelul admis pentru mentinerea in conditii bune a alimentelor. Se mai aprinde la unele modele si cat timp functioneaza optiunea de congelare rapida.
Cum dezgheti lada frigorifica
Pentru a functiona eficient pentru cat mai mult timp, orice lada frigorifica (Coleman, Whirlpool, Beko etc.) trebuie curatata periodic si dezghetata. Nu este un proces complicat, insa exista cateva aspecte pe care este bine sa le cunosti inainte de a incepe.
Cand dezgheti lada frigorifica
Specialistii recomanda dezghetarea atunci cand stratul de gheata a ajuns la grosimea de 10 – 15mm, de preferat cand lada contine foarte putine produse, sau chiar deloc, pentru ca vor fi greu de scos.
Pregatire si siguranta
Inainte de a incepe dezghetarea, deconecteaza lada frigorifica de la priza. Scoate apoi alimentele, infasoara-le in mai multe straturi de hartie sau ziar, si pune-le intr-un loc racoros sau in frigider, daca ai loc suficient.
Dezghetare
Deschide capacul si fixeaza-l in aceasta pozitie, pentru ca aerul cald sa patrunda in interior. Identifica orificiul de scurgere a apei, pune o tavita la capatul exterior si scoate dopul pentru a permite apei sa curga. Poti folosi o spatula din plastic sau lemn, dar nu din metal, pentru a razui gheata.
Uscare
Dupa ce toata gheata s-a topit si cea mai mare parte a apei s-a scurs, curata cu o solutie de apa si detergent mai putin agresiv, apoi clateste cu apa si sterge bine interiorul, pana cand este uscat. Pune dopul de scurgere la loc si alimentele. Inchide capacul, pune lada in priza si porneste-o.