Linte – Opinii si Recenzii in 2025
Lintea este un aliment care face parte din dieta obisnuita a numeroase persoane, care o indragesc; daca doresti sa o introduci si in meniul tau si nu stii ce sa alegi, poti incerca sa testezi Niavis Linte Ecologica/Bio, rosie, un ambalaj de 500 g din cea mai buna linte rosie, crescuta in conditii controlate, pe care o poti folosi in numeroase retete, de la supe crema la pateuri si piftelute. Cantitatea furnizata la un pret avantajos avand in vedere calitatea, iti este suficienta pentru macar doua feluri de mancare. Iar daca doresti sa incerci si un produs alternativ, poti arunca o privire la Rapunzel Linte Ecologica
Tabel comparativ
Cea mai buna!
Plusuri
Este un produs de calitate superioara, provenit in proportie de 100% din agricultura ecologica, o sursa importanta de nutrienti esentiali pentru organism, care poate fi achizitionat la un pret bun. Cele 500 g linte rosie sunt usor si rapid de preparat in diferite retete si le recomandam in special celor care iubesc mancarea gatita rapid.
Minusuri
Ca orice alt soi de linte rosie, produsul, desi fierbe repede, are tendinta de a se strivi, astfel ca boabele nu raman intregi dupa preparare.
Concluzie
Este una dintre cele mai bune variante in cazul cumparatorului care are nevoie de linte rosie, deoarece furnizeaza nutrienti de calitate superioara, la un pret accesibil si dintr-o sursa cunoscuta si sigura.
A 2-A OPTIUNE!
Plusuri
Este o varianta de linte verde disponibila intr-un ambalaj generos de jumatate de kilogram, perfecta pentru diverse retete de garnituri si salate, unde conteaza ca bobul sa ramana intreg. Provine din surse ecologice, ceea ce ii garanteaza absenta contaminantilor chimici potential periculosi.
Minusuri
Fiind ambalata pe o linie care prelucreaza si alte cereale, nu este o optiune potrivita pentru persoanele cu alergie la gluten.
Concluzie
Este una dintre cele mai bune propuneri in cazul in care intentionezi sa gatesti o garnitura care trebuie sa isi pastreze aspectul si dupa fierbere. Apreciem sursa controlata si incurajam cumparatorii sa foloseasca asemenea ingrediente cat mai frecvent.
A 3-a Optiune!
Plusuri
Este un produs provenit din surse controlate si din agricultura ecologica, ce se prepara relativ rapid si are un timp mediu de fierbere, o buna resursa de nutrienti de cea mai buna calitate si in special de proteine si fibre insolubile, care ajuta la imbunatatirea digestiei si a starii de sanatate, in general.
Minusuri
Este un produs ambalat pe o linie pe care se prelucreaza o gama destul de variata de seminte, deci nu e neaparat cea mai buna alegere pentru cei care au multe alergii.
Concluzie
O recomandam consumatorilor care isi doresc sa isi diversifice alimentatia cu un produs de buna calitate, o buna sursa de nutrienti sanatosi, fara contaminanti din gama pesticidelor sau a altor ingrediente chimice.
Pareri despre cea mai buna linte
Lintea a intrat in meniul obisnuit al multor familii romanesti, chiar daca pana acum cativa ani era mai putin populara. Gustul placut, adaptabilitatea si usurinta in preparare au facut-o sa devina mult mai cunoscuta.
Linte rosie
Niavis Linte Ecologica/Bio, rosie
In general, multe pareri despre cea mai buna linte mentioneaza variantele rosii de produs pentru ca se gatesc mai usor si mai repede, prin urmare am decis sa iti propunem unul dintre acele produse de calitate superioara pe care suntem siguri ca te vei bucura sa il folosesti.
Niavis iti pune la dispozitie 500 g de linte rosie certificata ca fiind ecologica; ea nu contine gluten si nu a fost amestecata cu organisme modificate genetic. De asemenea, in ambalajul in care este furnizata, ea nu este contaminata cu nici un fel de alergeni, ceea ce inseamna ca poate fi consumata in siguranta deplina.
Atunci cand optezi pentru linte rosie, alegi practic o foarte buna sursa de proteine, cu proprietati nutritive foarte valoroase, care ar trebui sa faca parte din dieta regulata a fiecaruia dintre noi. Prepararea se face obisnuit, prin fierbere in apa timp de mai putin de jumatate de ora, in proportie de 1:2 linte si apa.
Linte verde
Rapunzel Linte Ecologica
O varianta de linte, la preturi bune, este si aceasta oferta de la Rapunzel, un produs nemtesc de calitate superioara, oferit intr-un ambalaj de 500 g, care contine aceasta leguminoasa provenita din Canada.
Este un produs care provine, in intregime, din agricultura ecologica, fiind atestat ca atare si certificat conform standardelor europene si canadiene. Pentru ca discutam despre linte verde, procesul de preparare este ceva mai de durata, in sensul ca se recomanda o hidratare in apa rece cu 1 – 2 ore inainte de gatit, care va dura in sine aproximativ 30 minute.
Produsul poate fi folosit intr-o gama variata de retete de supe si salate, sau ca garnitura, singura limita fiind imaginatia si preferintele familiei. Dupa fierbere textura ramane mai dura in cazul in care alegi linte verde, decat daca ai fierbe linte rosie. Recomandam totusi prudenta in cazul persoanelor cu alergie la gluten, caci produsul poate contine urme, avand in vedere linia de ambalare.
Linte galbena
Davert Linte galbena ecologica
Atunci cand vine vorba despre linte galbena, valoarea sa nutritiva este dublata de usurinta in preparare si de aroma placuta, unii dintre consumatori considerand ca aceasta alternativa are o savoare aparte.
Propunerea noastra de aceasta data este o linte galbena bio, provenita exclusiv din agricultura ecologica, ce detine certificarile necesare pentru a-i atesta calitatea. Produsul este ambalat in Germania si nu are sare adaugata, in schimb, este o buna sursa de energie, carbohidrati si proteine si e foarte adaptabil din punct de vedere al retetelor in care poate fi inclus.
In cazul in care in familie exista persoane cu diferite alergii, e important sa stii ca aceasta varianta de produs este ambalata intr-o linie care prelucreaza si alte ingrediente, prin urmare este posibil sa contina urme de nuci, susan, caju, soia, orz sau grau. Ambalajul are 500g, ceea ce satisface nevoile unei familii destul de numeroase, lintea putand fi folosita ca ingredient pentru una sau chiar doua mese.
Linte paste
Rapunzel Spirale
Daca doresti sa echilibrezi alimentatia familiei tale, exista varianta de linte paste la care apeleaza multi dintre consumatori. Varianta este una in mod special avantajoasa pentru persoanele care doresc sa elimine complet glutenul din alimentatie si care opteaza pentru diete cu continut redus de carbohidrati.
Este, probabil, cea mai buna linte care poate fi introdusa in alimentatia copiilor indragostiti de pastele clasice, ingredientul principal fiind faina de linte rosie, macinata, din care sunt fabricate spiralele. Continutul mare de acid folic, fier si zinc fac ca acest aliment sa fie o sursa importanta de nutrienti pentru toata lumea.
Toate ingredientele provin exclusiv din agricultura ecologica, astfel ca aceasta faina de linte poate fi folosita in siguranta de orice consumator. Pastele sunt ambalate in Germania si certificate DE-OKO-006 ca fiind vegane si fara gluten. Viteza de preparare este mare: se fierb doar 8 minute, 100 g la litrul de apa, asemeni pastelor conventionale, fabricate din grau.
Faina de linte
Rapunzel Faina linte rosie
Faina de linte este un ingredient valoros in diferite retete; ea ofera o consistenta aparte si o aroma placuta, o nota dulce delicioasa, impreuna cu o nuanta placuta de portocaliu, care va colora atractiv mancarea. Este o varianta de linte ieftina si buna, foarte usor de gatit.
Ingredientele acestei mancaruri sunt reprezentate de linte rosie si de un supliment de ulei de floarea soarelui, o sursa importanta de nutrienti. Hrana este bogata in fibre si proteine, fiind un adaos binevenit la orice dieta echilibrata. In plus, continutul mare de fier (6 mg/ 100 g, echivalentul a 44% din doza zilnica recomandata) contribuie la reglarea metabolismului organismului.
Faina de linte este, de asemenea, o sursa buna de acid folic, important pentru orice organism. Avand in vedere linia in care este prelucrata, ea poate contine urme de alte cereale, de pilda lupin, sau soia. Tinand cont de posibila contaminare cu gluten, nu reprezinta cea mai buna alegere pentru persoanele cu intoleranta la acest compus.
Pate din linte
Dennree Pate Bio Vegetal
Esti atras de ideea unui pateu din linte? Vei fi, probabil, incantat de acest produs gustos, potrivit in perioadele de post, dar si pentru cei care opteaza pentru o alimentatie vegetariana sau vegana.
Lista de ingrediente a pateului include linte, lapte de cocos, apa, piure de mango, piure din suc de mere, ceapa, faina de orez, suc de lamaie, ulei de floarea soarelui, zahar brut, curry, sare de mare, condimente, faina de mustar si guma de guar ca agent de ingrosare. Ele provin din agricultura ecologica, astfel ca pot fi consumate in siguranta de oricine.
Borcanul din sticla sigilat contine 180 g de pateu; chiar daca nu face parte din categoria produselor din linte, ieftine si bune, ci doar bune, el poate fi considerat un adaos avantajos in alimentatia celor mai multe persoane. Textura este cremoasa si fina, usor de intins, iar aroma delicata este apreciata de cei mai multi dintre consumatori.
Mancare de linte
Eden Mancare Bio Linte
Pentru situatiile in care nu ai timp sau loc sa gatesti, si totusi iti doresti sa beneficiezi de o mancare sanatoasa si plina de nutrienti, iti propunem aceasta varianta de mancare de linte gustoasa, cu ingrediente de calitate si pe care o poti transporta oriunde.
Cele mai multe dintre ingrediente provin din agricultura ecologica, ceea ce face ca aceasta mancare la conserva sa fie etichetata ca organica. Este vorba despre un amestec de apa, linte, ceapa, cartofi, morcovi, praz, pasta de rosii, telina, amidon de porumb, supa de legume, smantana, otet din vin rosu, sare de mare, ulei de floarea soarelui, zahar din trestie, praf de usturoi – o veritabila mancare de linte la un pret bun.
Ambalajul contine nu mai putin de 560 g de mancare produsa in Germania, pe o linie de ambalare certificata pentru produsele din agricultura ecologica. Poate fi considerat o sursa de calitate de proteine, lipide, minerale si fibre, iar gustul este apreciat de majoritatea consumatorilor.
Ghid de cumparare
Conform datelor istorice, se pare ca lintea este prima leguma cultivata, cel putin in unele zone ale globului. Nu e, asadar, de mirare, ca ea se consuma pe intreaga planeta. Asemanator fasolei, lintea aduce un aport important de fibre si proteine, insa se prepara mult mai rapid si nu are nevoie de hidratare indelungata. E ieftina, foarte usor de inclus intr-o mare varietate de retete, astfel ca e considerata o forma de proteine de calitate superioara foarte accesibila. Iata cum sa o alegi:
Varietati de linte: Daca te intrebi care este cea mai buna linte iti vom spune ca ea nu exista; toate varietatile disponibile pe piata sunt la fel de sanatoase si de hranitoare, chiar daca exista diferente intre ele. Important este sa stii ce tip de linte sa folosesti pentru fiecare tip de reteta care te intereseaza.
Lintea maro este una dintre cele mai comune varietati; culoarea variaza, de fapt, de la maro verzui la un maro foarte inchis, iar aroma este una blanda, caracteristica. Pentru ca aceasta varianta isi pastreaza bine forma la gatit, ea este preferata pentru salata de linte calda sau rece, supe, fripturi. In general se gateste in apa, in proportie de 1:3, timp de 35 – 45 minute.
Lintea verde este foarte asemanatoare cu lintea maro, insa aroma este ceva mai puternica si usor condimentata. Boabele au dimensiuni ceva mai variate, culoarea lor variind de la un verde pal la unul intens, cu urme de albastru si negru. Este varianta preferata de cei care iubesc varietatea frantuzeasca Puy, mult mai scumpa.
Pentru ca isi pastreaza bine forma si are o aroma atat de placuta, aceasta varietate este ideala pentru diferite retete de mancare de linte folosita ca garnitura. Timpii de preparare sunt similari lintei maro, desi parca necesita ceva mai putina apa la fiert.
Lintea galbena sau rosie este inclusa in aceeasi categorie deoarece nuanta variaza de la galben deschis, aproape alb, pana la portocaliu si chiar rosu. Este singura varietate care se comercializeaza si in varianta semiprelucrata, in sensul ca boabele sunt crapate sau chiar sparte. Este varietatea cea mai frecvent folosita in bucataria orientala datorita aromei dulci si care aminteste cumva de aroma nucilor.
Avand in vedere caracteristicile sale, aceasta varietate de linte se faramiteaza la fierbere, ceea ce o face o alegere ideala pentru supa crema de linte, piftelute sau pateuri. Fierberea este mai rapida, 15 – 30 minute fiind suficiente, si necesita cel mult o cantitate dubla de apa.
Lintea neagra Beluga seamana, atunci cand este gatita, cu bobitele de caviar, de unde si denumirea. Textura moale, aroma bogata si aspectul superb fac ca aceasta linte sa fie o baza excelenta pentru multe tipuri de salate.
Lintea Puy creste doar in regiulea Le Puy din Franta, pe un teren vulcanic particular, care ii confera o aroma deosebita. Nuanta inchisa, verde – albastruie, si gustul specific, la pachet cu pretul de achizitie, o recomanda ca fiind vedeta unei mese cu carne sau peste.
Beneficii: Aportul nutritiv nu depinde decat in foarte mica masura de varietatea de linte pe care preferi sa o folosesti. Avand in vedere pretul redus de achizitie, aroma placuta foarte usor acceptata de multa lume, si recomandarile cum ca ar fi o mancare sanatoasa, probabil ca esti curios in legatura cu beneficiile pe care ti le poate aduce.
Ei bine, o ceasca de linte gatita contine aproximativ 230 calorii, 18 g proteine, 1 g grasime, 16 g fibre.
Fibrele din linte fac parte din ambele categorii: solubile si insolubile. Alimentele bogate in fibre solubile contribuie la stabilizarea glicemiei si reduc colesterolul, ceea ce rezulta intr-o scadere a riscului de infarct si accident vascular cerebral. Pe de alta parte, alimentele bogate in fibre insolubile sunt bune pentru digestie si previn constipatia.
Proteinele ne mentin plini de energie pentru a functiona pe parcursul zilei. Circa 26% dintre caloriile continute de linte au la baza proteinele. Dar lintea este si o sursa grozava de carbohidrati complecsi, cu timp lung de procesare, ceea ce ii sporeste valoarea ca sursa de energie.
O ceasca de linte ofera 90% din cantitatea zilnica recomandata de acid folic, o vitamina B esentiala pentru formarea noilor celule, sarcina esentiala in special in cazul gravidelor si pentru a preveni unele tipuri de cancer.
Lintea contine si o serie de vitamine si minerale, fiind de pilda foarte bogata in magneziu si fier, ambele importante pentru transportul oxigenului din sange.
Ambalaj: Cele mai comune forme de ambalaj atunci cand vine vorba despre linte sunt pungutele care contin 500 g sau chiar 1 kg de boabe. Uneori, poti gasi si variante mai mici, de 250 g, ideale pentru cei care gatesc pentru o singura persoana, sau pentru o singura masa.
Pungutele transparente iti permit sa vizualizezi continutul si sa ii apreciezi nuanta si calitatea.
Uneori, in unele supermarketuri, lintea se comercializeaza si in varianta vrac, astfel incat poti sa iti cantaresti singur exact cat anume ai nevoie pentru retetele care iti trec prin minte.
Intrebari frecvente
Cate calorii are mancarea de linte?
Caloriile pe care le contine mancarea de linte depind mai degraba de restul ingredientelor asociate, decat de lintea propriu-zisa. O cana de linte fiarta contine aproximativ 230 calorii, cu mentiunea ca atat continutul ridicat de fibre, cat si cel de proteine, fac ca aceste calorii cu eliberare lenta sa fie o sursa ideala de energie.
Cat de complicat e sa prepari ciorba de linte?
Lintea se gateste foarte usor: in functie de varietatea pe care ai ales-o, o poti hidrata intre 30 minute si 1- 2 ore, dupa care se fierbe in apa, intre 15 minute pentru lintea rosie si 45 minute pentru lintea verde sau maro. Prin urmare, prepararea ciorbei de linte te va solicita mai mult din punct de vedere al curatarii si tocarii legumelor, decat al adaosului de linte.
Ce nutrienti esentiali contine lintea?
Lintea este o sursa foarte bogata de proteine, ceea ce o face sa fie inclusa obligatoriu in meniul vegetarienilor si al veganilor. Dar aceasta nu este singura sa calitate.
Carbohidratii oferiti de linte sunt unii cu eliberare lenta, ceea ce previne ingrasarea si variatiile glicemiei, prevenind astfel suprasolicitarea pancreasului.
Lintea este, de asemenea, bogata in numeroase minerale, dintre care cele mai importante si demne de mentionat sunt magneziul si fierul, ambele implicate in sanatatea sistemului cardio-vascular si in reglarea hemoglobinei. Ea este, totodata, o buna sursa de vitamine B, mai ales de acid folic, dar nu numai.
In cantitati mai mici, vei regasi in farfuria ta plina cu linte si alte vitamine, minerale si oligoelemente, toate avand roluri importante in metabolism.
Exista persoane care nu ar trebui sa manance linte?
Lintea este o sursa excelenta de nutrienti insa, ca intotdeauna, un pic de echilibru si de moderatie nu strica. Consumul excesiv de linte poate provoca flatulenta, caci fibrele insolubile nu sunt digerate in intestinul subtire si pot conduce la acumularea de gaze. Persoanele care sufera de ulcer peptic sau de diferite disbacterioze ar trebui sa evite consumul de linte, deoarece nu o vor digera corespunzator.
In cazul in care exista probleme de functionare a rinichilor sau a vezicii biliare, lintea se pare ca este de asemenea contraindicata, deoarece contine multe purine, care favorizeaza formarea calculilor.
Consumul excesiv de linte poate favoriza aparitia hiperkalemiei, care se manifesta prin oboseala, ritm cardiac neregulat, varsaturi, amortei sau furnicaturi. Totusi, e nevoie sa mananci foarte multa linte intr-un interval de timp foarte scurt, ca sa ajungi sa te confrunti cu aceste probleme, prin urmare, nici cand gasesti cele mai rare soiuri de linte la pret bun nu e cazul sa exagerezi.
Retete cu linte
Exista numeroase retete care includ linte, acest aliment fiind unul foarte versatil, utilizabil in foarte multe forme. Exista, insa, cateva reguli pe care trebuie sa le respecti, indiferent daca te pregatesti sa prepari o supa de linte sau o garnitura cu un aspect impecabil.
Lintea se spala si, daca e posibil, se hidrateaza inainte de gatire. Lintea alba si cea rosie au nevoie de timpi redusi de hidratare, in timp ce lintea verde si cea maro se vor prepara mai usor, daca sunt tinute in prealabil in apa cateva ore.
Nu se amesteca lintea din mai multe pungi sau apartinand mai multor soiuri, pentru ca fiecare dintre ele are timpul sau specific de preparare. Timpul de fierbere variaza in functie de sortiment, de la 15 minute pentru o mancare de linte rosie, la 45 minute pentru cea verde.
Supa de linte
Exista mai multe variante de supa de linte; una dintre cele mai agreate de catre consumatori este supa crema de linte rosie preparata cu ceapa, morcovi, albitura; ceapa se curata si se taie marunt, morcovul si albitura se curata si se taie in bucati de marimi egale, ca sa fiarba odata.
Se undesc cu putin ulei, dupa care se adauga apa si se pun la fiert. Cand radacinile incep sa se inmoaie, se adauga lintea; cantitatea recomandata este de aproximativ 300 g la 1 litru de apa, ceea ce ar trebui sa fie suficient pentru 4 portii. Odata ce ingredientele au fiert, ele se paseaza pentru obtinerea supei crema si se condimenteaza dupa gust; condimentele considerate compatibile sunt cimbrul, piperul, oregano, ienibahar sau coriandru.
Supa de linte verde este considerata mai aromata de unii dintre consumatori, insa in aceasta situatie iti atragem atentia ca timpii de fierbere sunt diferiti, prin urmare probabil ca e mai bine sa adaugi lintea inca de la inceput, dupa o hidratare prealabila adecvata.
Ciorba de linte
Daca alegi sa prepari o ciorba de linte, ai nevoie de:
- 300 g linte
- Ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 2 catei usturoi tocati marunt
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 1 radacina mica de telina
- 2 rosii proaspete
- Foi de dafin
- Cimbru
- Patrunjel
- Sare
- Piper
Lintea se spala bine si se fierbe in putina apa; odata ce a dat in clocot, se strecoara si se clateste.
Se incalzeste intr-o cratita uleiul, ceapa, morcovul, ardeiul si telina, care se calesc pana se inmoaie. La final, se adauga usturoiul, lintea, foile de dafin, apa calda aproximativ 1.5 litri, si se lasa la fiert la foc mic 40 minute.
Se adauga rosiile tocate si cimbrul si se mai fierbe 20 minute, pana cand lintea s-a inmuiat. Se adauga sare, piper, patrunjel si se stinge focul.
Pate de linte
Daca decizi sa prepari un pate de linte vei obtine una dintre cele mai gustoase mancaruri de post, mai ales ca se si prepara foarte rapid. Ai nevoie de:
- 200 g linte verde sau maro
- 2 cepe albe
- 1 ardei sau 1 gogosar
- Ulei de floarea soarelui
- Sare
- Coondimente (busuioc, patrunjel sau orice altceva va place)
Se fierbe lintea in apa, o cana de linte la 3 cani de apa. Cand apa incepe sa fiarba, se pune in ea o ceapa intreaga, se da la foc mic si se lasa sa clocoteasca pana cand lintea s-a inmuiat.
Se caleste ceapa taiata marunt in jumatate de pahar de apa si 3 linguri de ulei; se inabusa pana cand ceapa se inmoaie bine. In acest amestec se caleste si ardeiul, dupa care se adauga mirodeniile, se amesteca bine si se stinge focul.
Lintea fiarta se scurge foarte bine de apa, dupa care se adauga amestecul de legume. Se mixeaza pana la obtinerea unei paste uniforme, in care se adauga putina sare si piper.
Chiftele de linte
Daca decizi sa prepari chiftele de linte ai nevoie de:
- 1 pahar linte verde sau maro
- 1 ceapa alba
- 3 linguri pesmet
- 2 catei usturoi
- Sare
- Ulei de masline
Lintea se hidrateaza intr-un bol cu apa timp de 8 – 10 ore, pana cand isi tripleaza volumul. Se scurge apa bine si apoi se trece lintea prin masina de tocat carne. Se adauga pesmet, usturoi si sare si se amesteca bine, dupa care se formeaza piftelutele care se prajesc intr-o tigaie bine incinsa, cu putin ulei.
Linte batuta
O reteta buna de linte batuta te va scoate din multe impasuri, cacii ea poate fi mancata ca atare, sau ca garnitura. Ai nevoie de:
- 1 cana linte rosie
- 1 frunza dafin
- 2 – 4 catei usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- Sare si piper
- 2 cepe taiate solzisori
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura bulion
Lintea se spala si se fierbe in proportie de o cana de linte la 3 cani de apa, impreuna cu frunza de dafin. Se scurge apoi bine, insa apa se pastreaza. Se blenduieste pana se obtine o pasta fina.
Intr-o tigaie, se pune la loc lintea, se adauga ulei si usturoi si, la foc mic, se freaca cu o lingura de lemn, adaugandu-se, daca e nevoie, din apa de fierbere, pana se ajunge la consistenta dorita. Se adauga sare si piper, dupa gust.
Daca doresti, poti decora, pe deasupra, cu un amestec obtinut din ulei de masline, ceapa taiata solzisori si calita la foc potrivit si bulion.