Cea mai buna oala din fonta si ceramica te ajuta sa gatesti sanatos, gustos si cu mai putin efort. Vezi mai jos cateva dintre modelele populare ale acestui an si cum alegi oala cea mai potrivita pentru tine.
Modele recomandate in 2024
Vitesse VS1582
Nu putini sunt aceia care, atunci cand cauta cea mai buna oala din fonta si ceramica pentru bucataria lor, s-au oprit asupra acestui model. Este o cratita cu capac, a carei grosime este de 4mm, optima pentru gatirea mancarurilor, precum varza calita, ghiveciul de legume sau sarmale si a carei diametru nu depaseste 24 de cm.
Totodata, capacitatea de 4l iti va permite sa gatesti, fara probleme, pentru toata familia, facand fata chiar si in zilele festive, cand se presupune ca astepti la masa mai multi invitati. Este prevazuta cu capac marca Vitesse din fonta, care va impedica iesirea aburilor, astfel incat peretii spatiului de gatit nu vor avea de suferit, iar mancarea va fi gata intr-un timp mai scurt, pastrandu-si savoarea intacta.
Ambele suprafete, atat cea interioara, cat si cea exterioara, sunt smaltuite, garantand o curatare facila si neafectand calitatea mancarii, intrucat nu permite interactionarea chimica a alimentelor cu materialul din care oala este confectionata. Poate fi folosita pe orice tip de plita, inclusiv pe cea cu inductie si vine insotita de o manusa antitermica, permitand o manevrabilitate mai usoara. Culoarea este una vie (portocaliu), oferindu-i un aspect placut, iar pretul este unul accesibil.
Lava LVYTC10K1WH
Daca locuiesti singur si te-ai decis sa cumperi o oala de fonta si ceramica ieftina si buna, te poti opri cu incredere asupra modelului oferit de Lava. Este un vas fabricat din fonta, potrivit, deci, pentru majoritatea tehnicilor de gatit (prajire, prepararea la foc mic sau in cuptor), avand un diametru de 10 cm si o capacitate de 0,35l, lucru care iti va permite sa gatesti ciorbe, tocanite sau alte mancaruri, atat pentru tine, cat si pentru jumatatea ta.
Peretii vasului au o grosime de 4mm, ideala pentru gatirea alimentelor prin fierbere, iar interiorul este acoperit cu un strat de email negru, care joaca un rol important in crearea unei suprafete anti-adezive, atunci cand folosesti grasimi pentru a gati. Altfel spus, nu va trebui sa iti mai faci griji ca exista riscul ca alimentele tale sa se lipeasca de fundul oalei. Ba mai mult, este cunoscut faptul ca emailul este un bun conductor termic, fiind, totodata, usor de curatat si ca nu afecteaza calitatea si compozitia mancarii.
In ceea ce priveste finisarea exterioara a vasului din fonta Lava, materialul folosit este emailul vitros, obtinut prin pulverizarea la temperaturi de 750-850°C a prafului de sticla, care adera la suprafata acestuia, creand un strat protector ce ajuta la distribuirea optima a caldurii. Pe scurt, mancarea ta nu se va arde pe jumatate, iar pe jumatate va ramane cruda. Oala este prevazuta cu un capac plat, care prezinta pe partea interna mici proeminente, pastrand umiditatea in interior. Se va crea, deci, un efect de “ploaie”, care va intensifica aromele si va grabi procesul de gatit. Este un produs care poate fi utilizat pe orice tip de plita, inclusiv pe cea cu inductie, datorita grosimii de 5mm a bazei vasului, insa evita sa-l folosesti in cuptorul cu microunde. Culoarea este alba, insa e disponibil si pe portocaliu, mov, rosu, negru, galben, verde si albastru, in functie de preferintele fiecaruia. Pretul este unul redus, pentu toate tipurile de buzunar.
Cum aleg cele mai bune oale din fonta si ceramica
Ghidul cumparatorului
Fonta (sau tuciul) este un material foarte cautat, atunci cand vine vorba de vasele de bucatarie. In primul rand, pentru ca este foarte rezistent, astfel incat oalele confectionate din fonta prezinta o durabilitate mai mare in timp, iar tu nu vei fi nevoit sa le inlocuiesti prea curand. In al doilea rand, pentru ca are o buna izolare termica si face fata cu brio temperaturilor inalte, distribuind caldura in mod uniform, ceea ce inseamna ca mancarea ta nu va fi niciodata pe jumatate cruda. Ba mai mult, odata cu timpul, vasele confectionate din acest material dezvolta, prin utilizare, o suprafata non-aderenta, care este mai durabila decat cea din teflon. Singurele dezavantaje ar consta in greutatea ridicata, care le va face mai greu de manuit si-n faptul ca necesita un timp mai mare de incalzire, nefiind rentabile pentru cei care gatesc tot timpul pe fuga. Mai nou, insa, pe piata se gasesc oale din fonta emailate, avand un aspect mai placut, fiind disponibile in mai multe culori si mai usor de curatat.
Daca te-ai hotarat sa faci o investitie pe termen lung, achizitionand un asemenea produs, cu siguranta esti curios sa stii unde gasesc oale de fonta si ceramica la un pret bun ceilalti interesati. Dar, mai inainte de toate, pentru a face o alegere inteleapta, va trebui sa urmezi cativa pasi importanti.
Forma vasului: in functie de aceasta, oalele de fonta se impart in doua categorii: cele tip cratita si cele tip ceaun. Primele modele sunt alcatuite dintr-o baza plata si pereti drepti, de varii dimensiuni, in functie de uzul pentru care sunt recomandate. Spre exemplu, daca urmaresti sa obtii preparate de calitate prin fierbere indelungata, vei opta pentru o cratita rotunda si inalta, a carei grosime sa fie optima pentru un rezultat reusit. Totodata, poti folosi o oala rotunda cu margini joase, daca vrei ca retetele traditionale (ciulama, pilaf etc) sa fie gata in cel mai scurt timp. Mai poti alege vase cu o baza foarte mica si pereti evazati (ideale pentru preparate care necesita amestecare periodica, precum tocanitele); oale de gatit cu margini drepte, utilizate frecvent pentru sosuri, sau cratite cu partea inferioara rotunjita si pereti inalti, recomandate pentru orice tip de reteta. Sunt prevazute cu manere laterale de dimensiuni medii, pentru o mai buna manevrabilitate.
Ceaunele au o baza aplatizata si, de asemenea, pereti drepti, iar diametrul bazei difera de cel al gurii. Dispun de doua manere de dimensiuni reduse si de unul transversal, sub forma de arc de cerc, intrucat sunt produse ce suporta o capacitate mai mare de alimente, deci sunt mai greu de manuit.
Invelisul: Oalele emailate au avantajul de a nu interactiona chimic cu alimentele pe care le prepari, astfel incat materialul nu va altera calitatea mancarii si nici aceasta nu va deteriora vasul. De asemenea, emailul permite o curatare facila, fiind un bun conductor termic, insa este sensibil la socuri. Exista modele smaltuite atat pe interior, cat si pe exterior, dar si modele care sunt emailate doar pe dinauntru. Astfel ca, daca doresti ca vasul de bucatarie sa nu ridice nici un fel de probleme, atunci cand vine vorba de igenizarea sa, poti opta pentru unul in totalitate smaltuit. Insa, daca doresti unul care sa fie facil de curatat, dar care sa reziste in timp, alege unul emailat doar pe interior, pentru a avea certitudinea ca nu vei fi nevoit sa-l inlocuiesti in urma celui mai mic incident. Astfel, vei avea parte de bucate sanatoase si de o oala cu o durata de viata mai lunga.
Dimensiunile: se refera la capacitatea de stocare si la greutatea produsului. Astfel ca, daca faci parte dintr-o familie numeroasa si trebuie sa gatesti in mod constant si in cantitati mari, este de preferat sa optezi pentru un vas de cel putin 5l. Cu alte cuvinte, asa vei avea certitudinea ca hrana iti va ajunge pentru mai multe zile, iar cei mici nu se vor plange ca nu este nimic de mancare in frigider. Daca, insa, te numeri printre cei care au un program de lucru foarte aglomerat sau printre cei care locuiesc singuri, o oala de 3l va fi mai mult decat suficienta pentru portiile mici sau medii. Trebuie sa tii cont, totusi, de faptul ca un vas cu o capacitate crescuta va avea o greutate mai mare decat unul cu volum redus, deci va fi mai dificil de manevrat.
Pentru a beneficia de reduceri si promotii, precum si de posibilitatea de a compara produsele intre ele, noi iti recomandam sa cumperi vasul de bucatarie direct de pe Internet. Nu doar ca vei putea alege dintr-o varietate mai mare de modele, dar in mediul online sunt expuse si pareri despre cele mai bune oale din fonta si ceramica, lucru care-ti va facilita, cu siguranta, cautarile.