fbpx

Cea mai buna oala sub presiune

Last Updated: 02.10.22

Oala sub presiune te ajuta sa gatesti mai repede, mai economic, mai gustos. Fragezeste rapid carnurile si legumele dure si este usor de folosit daca urmezi indicatiile. La oala sub presiune poti pregati aproape orice, iar gustul iese mai intens si nutrientii se pastreaza mai bine. Poti alege modele electrice sau clasice, iar preturile sunt accesibile. Vezi mai jos ce optiuni de oale sub presiune ai in 2022.

 

Oale sub presiune – Opinii si recenzii in 2022

 

In epoca vitezei, din ce in ce mai multe familii apeleaza la ajutorul de nadejde oferit de o oala sub presiune, de calitate superioara. Iar daca este vorba despre produse bune, Tefal Secure 5 NEO este o alegere cat se poate de inspirata, care iti pune la dispozitie 2 programe de gatit, la doua temperaturi diferite, pentru carne si pentru legume. In plus, oala este compatibila inclusiv cu plita cu inductie, poate fi spalata in masina de vase si e echipata cu un sistem complex de siguranta, care previne orice fel de accidente. Iar daca doresti sa ai la dispozitie mai multe alternative, urmatoarea optiune pe lista noastra este First Austria FA-5130.

 

Tabel comparativ 

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Tefal Secure 5 NEO

Este un produs de cea mai buna calitate, oferit de un producator consacrat si respectat, care iti pune la dispozitie un spatiu generos pentru gatit, doua programe diferite pentru carne si pentru legume, cos pentru gatit la aburi si un sistem complex de siguranta. In plus, o poti folosi indiferent ce tip de masina de gatit detii.

Conform recenziilor unor cumparatori, se pare ca garnitura de la capac trebuie schimbata periodic, in cazul utilizarii frecvente.

Reprezinta una dintre alegerile preferate ale utilizatorilor, numarul de recenzii pozitive fiind absolut impresionant, si cu siguranta mai convingator decat orice descriere detaliata a unui produs de calitate. 
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Este un produs de cea mai buna calitate, oferit de un producator consacrat si respectat, care iti pune la dispozitie un spatiu generos pentru gatit, doua programe diferite pentru carne si pentru legume, cos pentru gatit la aburi si un sistem complex de siguranta. In plus, o poti folosi indiferent ce tip de masina de gatit detii.

Minusuri

Conform recenziilor unor cumparatori, se pare ca garnitura de la capac trebuie schimbata periodic, in cazul utilizarii frecvente.

Concluzie

Reprezinta una dintre alegerile preferate ale utilizatorilor, numarul de recenzii pozitive fiind absolut impresionant, si cu siguranta mai convingator decat orice descriere detaliata a unui produs de calitate. 

A 2-A OPTIUNE!

First Austria FA-5130

Este un produs multifunctional cu un sistem de control automat, computerizat, care permite prepararea unei game foarte variate de alimente de cea mai buna calitate, cu pastrarea optima a nutrientilor care in mod normal se distrug la temperaturi ridicate. Aceasta eficienta ridicata este asociata cu o economie de pana la 60% de energie si cu pana la 40% de timp. 

Desi pretul de achizitie este unul nu chiar mic, avand in vedere multiplele functii si cat de mult iti usureaza treaba, consideram ca este justificat.

Produsul este recomandat familiilor moderne, cu un stil de viata activ, care nu doresc sa petreaca mult timp in bucatarie, si totusi vor sa se bucure de alimente de buna calitate, gustoase si sanatoase. 
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Este un produs multifunctional cu un sistem de control automat, computerizat, care permite prepararea unei game foarte variate de alimente de cea mai buna calitate, cu pastrarea optima a nutrientilor care in mod normal se distrug la temperaturi ridicate. Aceasta eficienta ridicata este asociata cu o economie de pana la 60% de energie si cu pana la 40% de timp. 

Minusuri

Desi pretul de achizitie este unul nu chiar mic, avand in vedere multiplele functii si cat de mult iti usureaza treaba, consideram ca este justificat.

Concluzie

Produsul este recomandat familiilor moderne, cu un stil de viata activ, care nu doresc sa petreaca mult timp in bucatarie, si totusi vor sa se bucure de alimente de buna calitate, gustoase si sanatoase. 

A 3-a Optiune!

Berlin 9l

Este un model foarte accesibil din punct de vedere financiar, care iti ofera, insa, exclusiv functia de baza a unui asemenea produs: fierberea sub presiune. Este echipata cu un capac usor de manevrat si cu manere de bachelita care nu se incing si ofera o capacitate de lucru mare, de 9 litri.

Nu exista mentiuni despre compatibilitatea acestui produs cu plitele cu inductie, oala fiind recomandata, se pare, pentru aragaz.

Este unul dintre produsele simple, cu functii de baza, pe care si le permite orice cumparator, care isi va face treaba de a scurta timpul de preparare al alimentelor cunoscute pentru ca fierb destul de greu. 
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Este un model foarte accesibil din punct de vedere financiar, care iti ofera, insa, exclusiv functia de baza a unui asemenea produs: fierberea sub presiune. Este echipata cu un capac usor de manevrat si cu manere de bachelita care nu se incing si ofera o capacitate de lucru mare, de 9 litri.

Minusuri

Nu exista mentiuni despre compatibilitatea acestui produs cu plitele cu inductie, oala fiind recomandata, se pare, pentru aragaz.

Concluzie

Este unul dintre produsele simple, cu functii de baza, pe care si le permite orice cumparator, care isi va face treaba de a scurta timpul de preparare al alimentelor cunoscute pentru ca fierb destul de greu. 

 

 

Pareri despre cele mai bune oale sub presiune 

Folosirea unei oale sub presiune este foarte eficienta, deoarece iti permite sa prepari retete care ar necesita timpi indelungati de fierbere, mult mai repede. O gaina de tara sau carnea de vita vor fi la fel de fragede ca si carnea de pui, iar fasolea va fi gata in jumatate din timpul necesar in mod normal pentru fierbere. Iata care sunt cateva dintre cele mai apreciate variante de pe piata.

 

 

Oala sub presiune Tefal

 

Tefal Secure 5 NEO 8 l

 

Oala sub presiune Tefal Secure 5 Neo 8 l este una dintre cele mai apreciate oale de pe piata, majoritatea cumparatorilor oprindu-se la ea pentru calitate, brand si pentru dimensiunea foarte la indemana pentru o gama variata de mancaruri, de la ciorbe la tot felul de tocanite. 

Multe pareri despre cele mai bune oale sub presiune considera ca acest model de oale de la Tefal exceleaza in primul rand la capitolul siguranta, caci include un sistem unic de securitate care reduce riscul de accidente. Inchiderea de siguranta, la pachet cu valva de siguranta nu permit cresterea presiunii dincolo de o anumita valoare; in plus, sistemul de deschidere este blocat daca inauntru exista presiune.

Insa aceasta nu este singura sa calitate de apreciat: considerata a fi una dintre cele mai bune oale sub presiune, Neo 5 are doua programe de gatit, doua setari de temperatura, o baza groasa in 3 straturi si un cos pentru gatit la aburi. Mai mult decat atat, ea este compatibila cu toate sursele de caldura, inclusiv cu plitele cu inductie, si cu masina de spalat vasele, cu mentiunea ca ar trebui sa protejezi capacul si garniturile si sa il speli manual, separat. 

 

Tefal Clipso Minut Easy

 

In cazul in care doresti sa profiti de o oferta de oala sub presiune la un pret bun, te invitam sa arunci o privire la acest model Tefal, care se lauda in prezentarea facuta de producator ca este capabila sa gateasca de pana la 2 ori mai repede, pastrand totodata cu pana la 80% mai multa vitamina C in produsele preparate conform instructiunilor. 

Insa acestea nu sunt singurele atribute ale acestui produs. Discutam, posibil, despre cea mai buna oala sub presiune din gama Tefal, utila pentru a prepara carne, peste, legume si deserturi intr-un timp record, fiind totusi cu 30% mai usoara decat alte modele similare. 

Pentru o manevrare ireprosabila, produsul este echipat cu nu mai putin de 5 sisteme de siguranta, dintre care garnitura pentru oala sub presiune care nu permite deschiderea in cazul in care interiorul este presurizat. Capacitatea de 6 litri este absolut suficienta pentru orice familie, iar manevrabilitatea e sporita de sistemul de deschidere cu o singura mana. 

 

Tefal Secure Neo 4litri

 

Cand vine vorba despre cea mai buna oala subt presiune, un factor esential este siguranta in folosire iar modelul Tefal Secure Neo este unul de top din acest punct de vedere. Este dotat cu o valva pentru controlul presiunii, dar si cu una pentru siguranta, iar in cazul in care inchiderea capacului nu s-a facut in mod corespunzator, la interior nu se formeaza presiune.

Totodata, si deschiderea e sigura, deoarece nu poti sa dai la o parte capacul, pana cand nu se depresurizeaza. Pe capac exista o garnitura care etanseaza foarte bine, pentru o inchidere perfecta. Manerul este usor de utilizat si confortabil, pentru a manevra cat mai eficient vasul de gatit. Vasul este din inox, iar manerul este imbracat in plastic dur.

Ca si capacitate, aceasta oala sub presiune este o varianta de de 4 litri, cu inaltimea de 20.5cm si diametrul de 22cm. Nu este deci chiar cea mai buna varianta pentru familiile mai mari, in care se gateste in cantitati generoase. Depresurizarea oalei poate fi facuta manual, prin intermediul sistemului de eliberare al aburului sau pur si simplu lasi oala sa se raceasca. Vasul e compatibil cu toate sursele de gatit.

 

 

 

Oala electrica sub presiune

 

First Austria FA-5130

 

Daca preferi sa testezi o oala electrica sub presiune, acest model credem ca ti se va parea interesant, in special datorita adaptabilitatii impresionante si a numarului generos de retete pe care le poti prepara cu ajutorul sau. Este vorba despre un vas de ultima generatie care substituie nu numai oala sub presiune clasica, ci si vasele de gatit orez, wokul sau ceaunul. 

Structura sa robusta si complet etansa contribuie la pastrarea celei mai mari parti a nutrientilor. Gustul si aromele vor fi mai intense ca pana acum, insa si alimentele din interior vor ramane proaspete, chiar daca gatitul s-a incheiat deja de cateva ore. Designul modern este foarte prietenos cu utilizatorul, in ciuda multitudinii de optiunii disponibile. 

Produsul este unul multifunctional, care iti va permite sa gatesti orice, de la sarmale in oala sub presiune, la orice altceva. Controlul intregului proces de gatire este unul complet automat, computerizat, cea ce inseamna ca nu mai trebuie sa iti bati capul cu timpi de gatire. 

 

Oala sub presiune Tefal CY505E30 One Pot

 

Oala sub presiune, electrica, Tefal One Pot

Daca cauti modele de oale sub presiune, la preturi bune, din categoria optiunilor electrice, iti recomandam acesata versiune de la Tefal, cu putere de 1200W si panou de comanda digital. Cu ajutorul acestui aparat poti sa faci tot felul de preparate, de la orez si tocana, la paine, gem sau pizza. Ai la dispozitie programe prestabilite, cu ajutorul carora poti sa coci, prajesti, fierbi sau gatesti la aburi folosind usor functiile acestei oale sub presiune, performante.

Capacitatea vasului este de 6litri, suficient de generoasa pentru familiile de 2-3 persoane. Siguranta acestui aparat este un mare plus, motiv pentru care nu trebuie sa te ingrijorezi ca ar putea aparea incidente neplacute din cauza acumularii de presiune. Functiile utile prezente la acest device sunt: timer, pornire programate, control temperatura si mentinere la cald, despre care poti afla mai multe din manualul care insoteste oala cu presiune, cu instructiuni si mod de folosire. 

Vasul in care se gateste este realizat din aluminiu, cu un strat antiaderent, 100% sigur, pentru a gati preparate gustoase, dar si pentru a curata totul cat mai simplu. In pachetul de livrare  vei mai primi si: o spatula, un cos pentru a gati la aburi, un recipient pentru dozare si o carte de retete.

 

 

 

Oala sub presiune inox

 

Berlin 9l

 

In cazul in care ceea ce te tenteaza este categoria de oale sub presiune, ieftine si bune, acest produs merita sa fie cumparat de persoanele care obisnuiesc sa gateasca portii relativ mari de mancare. Discutam despre o piesa care nu apartine unui brand renumit, dar care ofera calitate si satisface minunat functiile de baza. 

Produsul este confectionat din inox si este echipat cu un set de manere de bachelita, pe care te sfatuim sa le protejezi de caldura intensa generata de expunerea la flacara. Capacitatea este de 9 litri, ceea ce reprezinta o valoare generoasa – una dintre cele mai mari disponibila pe piata pentru utilizatorul casnic. 

Sistemul de siguranta este descris de majoritatea cumparatorilor ca fiind foarte practic, desi unii dintre ei se declara usor ingrijorati de rezistenta materialului din capac. Totusi, majoritatea recenziilor sunt favorabile, ele provenind de la persoane care au si testat produsul, si daca ne gandim cat de mult iti va usura munca si cum reduce inclusiv timp de fierbere la oala sub presiune pentru fasole uscata, mazare uscata, carne de vita sau gaina de curte, consideram ca merita banii investiti. 

 

HCM 7l

 

Daca ramanem in categoria de oale sub presiune ieftine si bune, merita sa mentionam si acest produs cu un foarte bun raport intre pret si calitate, pe care credem ca vei aprecia sa il folosesti ori de cate ori va fi important sa scurtezi durata de preparare a retetelor tale preferate. 

Avem de-a face cu o oala cu o capacitate medie, de 7 litri, confectionata in intregime din inox, ceea ce ii garanteaza o rezistenta si o durabilitate de apreciat. Produsul este fabricat dintr-un material cu o grosime de 3.5 mm si are un fund termoradiant in 3 straturi, care usureaza distribuirea uniforma a caldurii. 

Oala este echipata cu doua supape de siguranta, astfel incat riscul de accidente sa fie minimizat. Ea poate fi spalata in masina de spalat vasele, dar din pacate nu este compatibila cu posesorii de plite cu inductie – sau producatorul nu mentioneaza aceasta caracteristica. Chiar si asa, nu iti va fi deloc greu sa prepari o conserva de peste in ulei, in oala sub presiune, folosind-o, asadar o consideram o investitie ce merita facuta. 

 

 

Oala sub presiune Zilan

 

Zilan ZLN-3048

 

Pentru a reduce semnificativ timpul de preparare a anumitor ingrediente, mai ales a celor care fierb mai greu, o oala sub presiune, ca aceasta despre care discutam acum, va fi un bun ajutor in bucataria ta. Are o capacitate de 6litri, insa, e recomandata umplerea a doar 2/3 din ea, asadar, nu vei putea sa o folosesti pentru cantitati de hrana foarte mari. 

Acest model de oala sub presiune Zilan este unul clasic, folosit pe plita de gatit. Este compatibil cu toate sursele de caldura, chiar si cu inductia si fabricat din inox de inalta calitate, cu trei straturi la baza. Manerele sunt confectionate din bachelita, pentru a nu se infierbanta in timpul procesului de gatire, iar capacul este facut din sticla termorezistenta si inox.

Este o oala sub presiune, ieftina si buna, realizata in asa fel incat sa fie sigura in functionare si are diametrul de 20cm si inaltimea de 18cm. Pentru a-si cat mai bine mentine calitatile in timp  iti recomandam sa o cureti bine, dupa fiecare utilizare, mai ales in zona garniturii. Modelul este compatibil si cu masina de spalat vase, automata.

 

 

 

Garnitura oala sub presiune

 

Orion 180511, garnitura

 

Garnitura pentru oala sub presiune

Oricata grija ai avea de oala ta sub presiune, la pret bun sau mai scumpa, in timp, garnitura se poate deteriora si poate prinde un miros de mancare pe care cu greu il mai poti elimina. Adesea este chiar imposibil sa faciasta, motiv pentru care, multe persoane sunt in cautarea unei garnituri pentru inlocuire, care sa fie compatibila cu oala pe care o au.

Produsul acesta este unul ce poate ajuta la etansarea perfecta a oalelor sub presiune Genius de 4 litri. Fiind realizat dintr-un material flexibil si usor moale, se muleaza foarte bine pe capacul oalei si o va ajuta sa functioneze in conditii sigure si eficiente. 

Aceasta garitura este neagra, motiv pentru care petele nu vor fi vizibile pe ea. Ca si dimensiuni, diametrul la exterior ste de 22cm si la interior de 20cm. E posibil sa poate fi utilizata si pe alte tipuri de oale, asadar, verifica dimensiunile si vezi daca este ceea ce cauti.

 

 

Magefesa Dynamic, inox

 

Magefesa pune la dispozitie o oala sub presiune durabila, confectionata din inox 18/10, rezistenta la rugina si la temperaturi inalte, care mai are si o baza tripla, care nu doar ca inlesneste distribuirea uniforma a caldurii, asa incat preparatul sa se faca rapid, dar este compatibila cu toate sursele de caldura, inclusiv cu plitele cu inductie.

Producatorul sustine ca asigura un consum redus de energie, comparativ cu oalele clasice, iar prepararea rapida contribuie si la o mai mare pastrare a nutrientilor alimentelor. In orice caz, orice ciorba sau preparat lichid se vor gati intr-un timp mult mai scurt decat in mod normal, caci la oala sub presiune, timp de fierbere este mai mic pentru orice ingrediente. 

Oala are cateva masuri de siguranta care iti vor da incredere ca o folosesti in deplina protectie, avand si supapa de siguranta care se declanseaza automat, in cazul in care presiunea din interior depaseste norma acceptata. Interiorul este gradat, iar oala are o capacitate de 7,5l. Mai mult, cumparatorii care au folosit-o deja sustin ca functioneaza silentios si ca nu scoate aburi – o descriere tentanta pentru oale sub presiune la preturi bune.

 

 

 

Sicura Inoxriv

 

O oala sub presiune ieftina si buna este cea din inox, Sicura, Inoxriv. Avand o capacitate de 5 litri, suficienta pentru orice fel de mancare, primul avantaj pe care il prezinta oala este dat de materialul pe care il integreaza. Inoxul este un otel prevazut cu proprietati unice ca inoxidabilitatea si rezistenta la coroziune. Astfel, cum gasesc cea mai buna oala sub presiune pentru gatit incepe sa stranga anumite criterii, unul dintre ele fiind cel de mai sus.

Alegand o oala din inox, ai din start grija ca aceasta sa isi pastreze aspectul indiferent de gradul de uzura. Acest model este realizat din inox superior 18/10, si prezinta securizare UE, fiind prevazut cu o supapa de siguranta din cauciuc si un dispozitiv care blocheaza automat oala, cand aceasta este sub presiune.

Datorita bazei stratificate cu invelis de aluminium si a manarelor din inox rezistente la temperaturi mari, sistemul dupa care functioneaza oala permite o difuzare omogena a caldurii. Socul si greutatea sunt, de asemenea, factori la care poate face fata, iar in ceea ce priveste suprafetele de gatit, functioneaza pe orice suprafate, incluzandu-le chiar si pe cele cu inductie.

 

 

Ghid de cumparare

 

Interesul cumparatorilor pentru accesorii de gatit care sa ii ajute sa manance sanatos si totusi sa nu petreaca prea mult timp in bucatarie a facut ca piata oalelor sub presiune sa se diversifice semnificativ. Iata la ce anume merita sa fii atent, atunci cand cumperi.

 

 

Tipologie: Atunci cand vorbim despre o oala sub presiune, cei mai multi dintre cumparatori se gandesc la clasica oala cu capac “fioros” care suiera atunci cand continutul fierbe. Combinatia dintre presiunea ridicata si temperatura crescuta (peste 100 de grade Celsius, punctul de fierbere cunoscut pentru apa) fac ca alimentele sa se fragezeasca mai repede, lucru de dorit mai ales in cazul unor anumite categorii de mancaruri.

Exista, insa, pe piata si oale sub presiune mai moderne, care incorporeaza functii suplimentare si ofera facilitati sporite. Un bun exemplu poate fi oala sub presiune Tefal Secure 5 Neo 6 l care include sisteme de siguranta complexe, suplimentare, astfel incat presiunea pe care o atinge interiorul sa fie mai mare decat la alte modele.

Insa cele mai cautate, mai performante si, desigur, mai scumpe, sunt oalele sub presiune multifunctionale, de tipul slow cookerelor de pilda, dar nu numai, care includ mai multe programe de functionare personalizate, dar iti permit sa efectuezi si propriile setari de lucru. Ele gatesc retete complexe, mentin mancarurile calde pana la ora la care doresti sa le consumi si, in general, reduc mult timpul petrecut in bucatarie. 

 

Capacitate: Atunci cand alegi capacitatea de lucru a noii tale oale sub presiune trebuie sa te gandesti la mai multe aspecte. Ce anume intentionezi sa gatesti cu ea? Pentru cate persoane? Cat de frecvent?

Dupa ce iti clarifici aceste aspecte,ia in calcul inca unul: regulile de utilizare ale unui asemenea produs spun ca niciodata el nu trebuie umplut mai mult de jumatate din capacitatea sa totala. Prin urmare, daca te gandesti ca gatesti doar pentru tine, o oala sub presiune de 3 litri poate fi suficienta, dar e putin probabil sa reusesti sa prepari in ea o ciorba de gaina de curte, sau alte mancaruri de acest tip. 

 

oala sub presiune din inox cu manere negre

 

Pentru o familie de 3- 4 persoane, este nevoie de o oala de minim 6 litri capacitate, pentru a putea gati in ea. Daca sunteti mai multi de atat, daca ai frecvent musafiri sau daca obisnuiesti sa gatesti cantitati mari pe care sa le pastrezi la congelator, o oala de minim 9 litri este mult mai potrivita. 

 

Mecanisme de siguranta: Avand in vedere combinatia dintre temperatura crescuta si presiune, e evident ca produsele din aceasta categorie trebuie sa fie prevazute cu mecanisme de siguranta complexe, care sa previna eventualele accidente.

In primul rand, o oala sub presiune cu o rezistenta superioara trebuie sa fie confectionata din inox de cea mai buna calitate, cu o grosime cat mai mare. Un fund multistratificat, gros, este de mare ajutor pentru a distribui cat mai uniform caldura, astfel incat alimentele sa nu se prinda. 

Combinatia dintre garniturile de calitate si supapele sensibile la cresterea presiunii permite mentinerea, in interior, a unui echilibru permanent intre temperatura si presiune, astfel incat, pe de o parte, alimentele sa fie preparate cat mai rapid, si pe de alta parte sa nu existe riscul unei explozii. 

 

Durata de preparare: In manualul de instructiuni al oalei alese, vei gasi valori orientative legate de durata de preparare pentru diferite tipuri de alimente. Este important sa le folosesti, pentru ca testarea fazei de fierbere este dificila: trebuie sa intrerupi sursa de caldura, sa astepti sa scada presiunea in interior si, daca e necesar, sa reiei fierberea. 

La modelele cele mai simple, atingerea punctului de fierbere este semnalizat sonor de suieratul caracteristic; este momentul sa te uiti la ceas pentru a cronometra procesul. La modelele mai complexe poti beneficia de functia de timer incorporat, in timp ce variantele cele mai scumpe folosesc un display digital care indica in permanenta parametrii de lucru. 

 

 

Retete: Exista o gama variata de alimente care pot fi preparate in oala sub presiune, insa trebuie facute cateva precizari importante. In modelele simple poti fierbe, de pilda, carnea de vita sau o gaina de curte, dar pentru a termina de preparat ciorba, vei renunta la capac, altminteri legumele se vor storci. 

Oala sub presiune nu se foloseste pentru alimente cu timp scurt de fierbere, sau pentru cele deosebit de fragile. 

Pe de alta parte, daca avem de-a face cu oala sub presiune electrica, deci cu unul dintre acele modele complexe cu tot felul de programe de lucru, gama de produse pe care le poate prelucra aceasta este mult mai generoasa, caci ea nu mai este utilizata doar pentru functia de fierbere rapida, ci e o veritabila instalatie de gatit. 

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Cum se foloseste oala sub presiune?

Oala sub presiune se foloseste conform indicatiilor precise ale producatorului. Exista, insa, cateva reguli generale, aplicabile tuturor produselor din aceasta categorie.

In primul rand, merita spus ca niciodata oala sub presiune nu trebuie umpluta mai mult de ½  din capacitatea sa totala. Uneori, pentru un plus de prudenta, se recomanda umplerea pe jumatate.

 

 

Chiar daca, pana la atingerea punctului de fierbere, flacara poate fi mare, odata ce aceasta a fost atinsa, se recomanda gatirea exclusiv la foc mic. 

Odata ce timpul de fierbere s-a incheiat, oala se lasa sa se raceasca in ritmul ei, fara a fi bagata sub jetul de apa rece si fara alte manevre asemanatoare. Este periculos sa manevrezi supapa pentru a accelera eliberarea jetului de aburi. Exista, insa, modele mai noi, care permit efectuarea acestor manevre; indicatii specifice vei gasi in manualul produsului. 

Niciodata oala sub presiune nu se desface cat timp inca mai suiera; de altfel, modelele mai performante nici macar nu permit efectuarea acestei manevre. Jetul de abur eliberat sub presiune poate cauza arsuri severe. 

 

Care sunt cei mai folositi timpi de fierbere in oala sub presiune?

Timpul de fierbere, in cazul folosirii unei oale sub presiune, este redus cu 25 – 50%, in functie de performantele piesei pentru care ai optat. Vei gasi informatii precise in manualul produsului, dar, orientativ, supa de orez este gata in 6 – 8 minute, supa de gaina e gata in 35 – 50 minute, carnea de vita fierbe in aproximativ o ora, pestele fierbe mai putin de 10 minute. 

 

 

Ce pot gati in oala sub presiune?

In oala sub presiune poti gati orice doresti, cat timp adaptezi timpii de gatire. Cel mai adesea, utilizatorii o aleg pentru prepararea carnurilor cu durata mare de fierbere (desi unii prepara chiar si pui astfel), a fasolei uscate si a altor boabe, insa ea poate fi folosita si pentru mazare verde (care va fi gata in 3-5 minute), conopida, peste cu cartofi si alte retete sensibile. 

 

 

 

Retete oala sub presiune

 

Uneori, cumparatorii sunt constienti ca au nevoie de o oala sub presiune, insa nu le este foarte clar ce anume vor putea gati in ea. Iata cateva idei de retete pe care iti va placea sa le prepari mai repede si la fel de gustos. 

 

 

Racitura de curcan la oala sub presiune

Daca te gandesti sa pregatesti o piftie de curcan la oala sub presiune ai nevoie de:

  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1-2 capatani de usturoi 
  • 1 kg carne curcan
  • Sare

 

Carnea de curcan aleasa trebuie sa contina si niste oase, asadar iti recomandam fie sa apelezi la aripi, fie sa introduci la fiert cateva bucati de gat de curcan, astfel incat racitura sa se lege fara sa fie nevoie sa pui in ea gelatina. 

Carnea, morcovul, ceapa si sarea se pun la fiert in apa rece, adaugata cat sa acopere carnea. Se fierbe pana cand oasele se desprind usor de pe carne; in general, sunt suficiente 40 – 60 minute la oala sub presiune. Se lasa sa se raceasca 5 – 10 minute si se scot bucatile din zeama.

Ceapa si morcovul se arunca (sau se folosesc la o salata boeuf); carnea se portioneaza si se pune in castronele. In zeama ramasa se adauga usturoiul zdrobit, dupa care zeama se strecoara peste carne. 

Vasele in care se pune la prins racitura trebuie sa fie cat mai joase, pentru a facilita o inchegare cat mai rapida. Odata umplute, ele se pun la frigider. 

 

 

Friptura de vita in oala sub presiune

Pentru o delicioasa friptura de vita la oala sub presiune ai nevoie de:

  • Felii de carne de vita
  • 4-5 cartofi curatati taiati felii
  • O ceapa taiata marunt
  • O telina taiata cubulete
  • Un morcov taiat felii
  • Fasole verde
  • Ardei gras taiat fasii
  • Conopida, broccoli, alte legume preferate
  • 300 g rosii in bulion
  • Ulei
  • Usturoi
  • Cimbru
  • Oregano
  • Sare
  • Piper

 

Se adauga in oala sub presiune uleiul, ceapa, usturoiul, se aseaza deasupra carnea, cartofii, legumele si rosiile in bulion. Se condimenteaza si se adauga apa cat sa acopere ingredientele numai pe jumatate.

Se lasa la foc mic sa fiarba 30-35 minute.

Daca se doreste, cand se serveste se poate adauga deasupra, pentru aroma, un pic de patrunjel tocat fin. 

 

Profita de beneficiile gatitului in oala sub presiune chiar acum! Carne mai frageda, consum mai mic de gaz sau energie, mai putin timp in bucatarie. Ai grija sa alegi modelul potrivit.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

4 Comentarii
Lavinia

December 20, 2020 at 3:53 am

Foarte bune si folositoare precizarile. Intentionez sa achizitionez o oala sub presiune pt mama mea, iar informatiile oferite sunt foarte utile. Multumesc mult.

Raspunde
4
Raluca

January 1, 2021 at 8:26 am

Ce părere aveți despre Heinner HPCK-6IX? Credeți ca e vreo diferența între ea și oala sub presiune First Austria FA-5130?

Raspunde
4
Ioana

January 3, 2021 at 7:57 am

Salut, Raluca,

Diferente ar fi… in materie de: pret, capacitate si numar de programe.

Poti prepara cam aceleasi mancaruri cu ambele, insa diversifici mai usor cu multicookerul, as zice.

Cele bune!

Raspunde
4
Ioana

December 21, 2020 at 8:25 am

Buna, Lavinia,

Ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor.

Numai bine!

Raspunde
4