Tigai de fonta – Opinii si Recenzii in 2024
Vrei o tigaie din fonta noua sau cauti un mod eficient de a gati sanatos, fara grasimi in exces? Afla ce tipuri de ustensile te asteapta in magazine, pornind chiar de la modelul Judge HO-JST20, sub forma de grill clasic, patrat, cu ciocuri laterale pentru scurgerea apei sau grasimii rezultate in urma gatirii, realizat din fonta pura, ce are o grosime de 5 mm la baza, asadar fiind compatibil cu orice tip de sursa de caldura, inclusiv cu inductie, dimensiunile (22 x 22 cm) fiind adecvate pentru doua portii. Iar manerul turnat din fonta va asigura trainicia articolului. Un alt exemplu indragit este Lava Glaze.
Tabel comparativ
Cea mai buna!
Plusuri
Articolul acesta de tip grill devine o aditie utilitara in orice bucatarie, contribuind la realizarea unor feluri de mancare dietetice si savuroase, dimensiunile fiind suficiente pentru cateva portii, iar grosimea fundului, de 5 mm, este de ajuns pentru a rezista cu brio oricarui tip de sursa de caldura, inclusiv plita cu inductie.
Minusuri
Din pacate, avand in vedere ca manerul este din fonta, se poate incalzi aproape la fel de mult precum vasul, avand nevoie de un material pentru manipulare sigura.
Concluzie
Este o solutie rezistenta in timp, care nu isi pierde proprietatile, mai ales atunci cand este intretinuta in mod corespunzator, fiind apreciata de publicul roman.
A 2-A OPTIUNE!
Plusuri
Pentru a gati portii mari, pentru cel putin 3 sau 4 persoane, acest vas de tip grill e o optiune apreciata, avand in vedere forma patrata si protuberatiile ce dau un aspect placut legumelor si carnurilor fripte sau coapte, obiectul fiind acompaniat si de un capac transparent rezistent la caldura, un accesoriu util in bucatarie.
Minusuri
Avand in vedere forma si dimensiunile articolului, acesta nu va fi tocmai o varianta pentru prepararea tocanitelor si a felurilor de mancare lichide, pentru care e preferata alta tipologie de produs.
Concluzie
Luand in considerare caracteristicile articolului, se poate spune ca se va adresa celor in cautarea unui vas rezistent si accesibil, care dispune de accesoriile necesare gatirii.
A 3-a Optiune!
Plusuri
Iubitorii preparatelor culinare de provenienta asiatica, si nu numai, pot beneficia de pe urma achizitionarii unui wok din fonta care permite prajirea, coacerea si gatirea alimentelor de orice fel intr-un timp rapid, fara a se lipi de interior, dimensiunile generoase fiind foarte bune si pentru prepararea unui numar ridicat de portii.
Minusuri
Produsul nu poate fi intrebuintat imediat dupa cumparare, necesitand ardere pentru a intari stratul de protectie antiaderent, un proces care se repeta de cateva ori.
Concluzie
Cu partile bune si usor negative, vasul acesta e un produs echilibrat, care creste in popularitate pe masura ce mancarea asiatica prinde avant pe piata de consum.
Pareri despre cele mai bune tigai din fonta
Pentru a te bucura de alimente sanatoase, cu un gust savuros, incearca o tigaie din fonta, aleasa in urma studierii pietei de profil, pornind de la urmatoarele exemple.
Tigaie grill fonta:
Judge HO-JST20
Cauti o tigaie din fonta pura si incapatoare, cu ajutorul careia sa obtii fripturi si gratare savuroase? Oferta aceasta in forma patrata masoara 22 x 22 cm, fiind de tip grill, asadar va fi folosita indeosebi pentru carnuri si legume, neavand nevoie de a adauga ulei la mancare.
Se foloseste de o coada turnata, asadar rezistenta, dar ai grija, caci se va incalzi foarte tare daca este lasata mult deasupra sursei de caldura. Si, avand in vedere ca materialul are grosimea de 5 mm, poate fi intrebuintata pe orice tip de aparat sau sursa de caldura, inclusiv pe plitele cu inductie, vitroceramice, electrice sau cu halogen.
Tigaie grill fonta cu capac:
Lava Glaze
Aceasta tigaie grill fonta Lava este de dimensiuni mari, masurand 28 x 28 cm, avand forma clasica pentru optiunile de acest tip, si anume patrata, nelipsindu-i acele protuberatii care dau un aspect placut carnurilor gatite si legumelor, si care strange grasimile in exces. Cu ajutorul sau poti pregati mancarea necesara intregii familii, avand in vedere robustetea sa.
Este dotata si cu capac termorezistent, pentru a evita murdarirea suprafetelor alaturate aragazului, si grosimea de 5 mm la baza permite folosirea sa pe plite cu inductie. Pe interior exista un strat de email care asigura antiaderenta, iar coada si manerul sunt facute din fonta colorata, asa ca se vor incalzi si ele.
Tigaie wok fonta:
Perfect Home Wok
Daca iti place mancarea asiatica, atat sa o consumi, cat si sa o gatesti, incearca o tigaie wok din fonta precum aceasta, care se poate intrebuinta si pe aragaz, si pe plita cu inductie sau electrica. Dimensiunile foarte generoasde nu sunt, totusi, necesare oricarui impatimit al gatitului, avand in vedere ca oala masoara 36.5 cm in diametru si are o inaltime de 9.7 cm, fiind mai potrivita pentru a prepara cantitati mari de alimente.
Are nevoie de ardere initiala pentru a preveni ruginirea. Aceasta tigaie din fonta, la pret bun, are doua manere turnate in fonta, care se vor incalzi, dar care scad considerabil riscul ruperii sau al deteriorarii.
Lava Set Wok Turcesc
Setul acesta format dintr-un wok turcesc, capac termorezistent transparent si un suport de protectie din lemn, pe care se pune oala dupa ce se ridica de pe sursa de caldura, este util familiilor numeroase si celor care prefera mancarea cu un iz exotic, dar nu numai.
Manerele din fonta permit manipularea facila a produsului, dar ai grija sa folosesti manusi sau prosoape, caci se incalzesc foarte tare, iar baza vasului are grosimea de 5 mm, fiind compatibila si cu plitele cu inductie sau electrice. Pentru a preveni lipirea alimentelor de interior, el este acoperit cu un strat de email protector, de culoare neagra.
Tigaie fonta emailata:
Stellar Premium Grill
Printre cele mai bune tigai din fonta de tip grill se afla modelul acesta incapator, pe care vei putea pregati o friptura frumoasa si suculenta sau vei putea coace legumele intregi, spre exemplu. Este emailata la exterior, spre a fi mai usor de curatat, si spre a asigura o incalzire rapida a materialului, dispunand si de coada si maner turnate din fonta, care asigura trainicia, dar care se incalzesc repede.
Dimensiunile generoase, de 28 x 28 cm, contribuie la realizarea mai multor portii de mancare, ce indica faptul ca vasul e destinat familiilor cu mai multi membri sau celor ce isi “programeaza” felurile de mancare pe mai multe zile, de exemplu. Si, avand in vedere grosimea fundului, producatorul il recomanda si pentru plite cu inductie.
La Cuisine 7800
Cu o tigaie din fonta emailata precum aceasta nu mai ai grija ruginii, a zgarieturilor sau toxicitatii materialului, avand la dispozitie un vas frumos, de culoare rosie, cu un strat de email la exterior si un maner turnat pentru care va fi nevoie de manusi termorezistente sau prosoape, spre a se evita arderea.
Produsul poate fi folosit pe orice tip de plita, bucurandu-se de un fund gros, care este compatibil cu plitele cu inductie sau vitroceramice, pe langa aragazul clasic, pe gaz. Avand in vedere stratul protector calitativ din interior, nu este necesara asezonarea tigaii inainte de folosire. Iar dimensiunile mari, de 28 cm in diametru, ofera suficient spatiu pentru portii de mancare generoase.
Tigaie fonta 28 cm:
Sapir SP 4616 A28
Pentru a gati suficiente tipuri de carne sau legume pentru o familie numeroasa iti poate fi utila aceasta tigaie fonta 28 cm, care este destul de incapatoare, cu forma sa patrata, putandu-se chiar si “strange”, manerul fiind unul detasabil, din lemn, pe care il poti manipula facil, avand in vedere ca nu se va incalzi prea tare.
Vasul e dotat cu cioc lateral pentru scurgerea fara probleme a grasimilor si sucurilor ramase in urma coacerii sau prajirii alimentelor. Se poate intrebuinta si pe plita cu inductie, si in cuptor, dupa scoaterea manerului, dar nu se indica igienizarea in masina de spalat vase.
Tigaie grill fonta Lava:
Lava Grill Galben
Deoarece brandul Lava pune la vanzare numeroase optiuni de tigaie din fonta, varianta aceasta de tip grill in forma patrata e o aditie interesanta la ustensilele din bucatarie, avand dimensiuni medii, 24 x 24 cm, fiind accesibila din toate punctele de vedere.
Are pereti grosi, de 4 mm, baza fiind de 5 mm, asadar sigura si pentru plitele cu inductie, manerul fiind facut din inox si acoperit cu un material plastic tare, care nu conduce caldura la fel de puternic precum fonta, permitandu-ti sa manevrezi vasul relativ usor. Poate fi introdus si in cuptor, daca se doreste, scotand manerul, dispunand si de ciocuri mici pentru scurgerea grasimilor.
Tigaie grill fonta Heinner:
Heinner Pachet Grill Fonta Emailata + Set Furculite Inox
Pentru a fi gata de fripturi si gratare sanatoase afara sau in intimitatea propriului camin te poti folosi de o tigaie grill fonta Heinner care include si sase furculite din inox, numai bune pentru servire. Dimensiunile medii ale vasului, de 24 x 24 cm, sunt potrivite pentru doua sau trei portii si pentru gatitul unui fel de mancare.
Avand in vedere grosimea standard, de 5mm, pe fund, putem deduce ca produsul e sigur de folosit pe orice fel de sursa de caldura, fiind realizat din fonta pura emailata, care nu lasa alimentele sa se lipeasca, nici atunci cand sunt puse la copt.
Tigaie fonta Peterhof:
Peterhof 8822
Nu iti este de ajuns o singura tigaie fonta Peterhof? Ce spui de acest set format din trei bucati de dimensiuni diferite (20, 24 si 26 cm in diametru) in care poti gati variate feluri de mancare pentru a servi un numar mai mic sau mai mare de persoane. Aceste variante rotunde, clasice, dispun si de ciocuri de scurgere, pentru curatare rapida si ecologica.
Pot fi folosite deasupra surselor de caldura pe baza de gaz, avand cozi turnate din fonta, asadar te atentionam ca acestea sa incalzesc cu cat tii tigaia mai mult pe foc. Avand in vedere ca sunt vase adanci, e lesne de inteles ca se vor potrivi sosurilor, tocanelor si altor tipuri de mancare (orez, taietei, fripturi, etc.).
Tigaie grill fonta Staub:
Staub Cherry Grill
Folosindu-te de aceasta tigaie grill fonta Staub vei obtine mancare sanatoasa si gustoasa, fara a fi nevoie sa folosesti la fel de mult ulei. Vasul are un diametru de 30 cm, fiind capabil sa produca un numar ridicat de portii, asadar va fi util unei familii cu multi membri sau chiar unei afaceri de tip catering.
Vasul are doua toarte pentru prindere, interiorul fiind tratat cu un strat emailat mat, care prinde celulele de grasime si confera o suprafata antiaderenta rezistenta in timp. Rezista la ciobire si zgarieturi, la exterior existand trei straturi de smalt ce ajuta la distribuirea echilibrata a caldurii pe intreaga suprafata. Nu are restrictii de folosire in ce priveste sursa de caldura, dar se spala doar manual.
Tigaie adanca fonta:
Lodge L-3SK3
O tigaie din fonta pura adanca este utila nu doar pentru a coace legume si a face tocanite sau mancaruri simple, dar si pentru placinte la cuptor. Optiunea aceasta cu coada turnata, multifunctionala, are dimensiuni usor reduse, de 16.5 cm, dar este de ajuns pentru preparate delicioase in cuplu.
Se poate intrebuinta in cuptor, pe aragaz sau chiar la focul de tabara ori pe plita cu inductie ori din sticla ceramica, avand un strat antiaderent din fabrica, realizat prin ardere la temperaturi inalte, pentru a o putea folosi imediat ce o cumperi si a nu trebui sa faci tu pasul acesta. Se recomanda igienizarea sa cu apa calda si o perie usor mai aspra din plastic, fara a se folosi detergenti.
Perfect Home SerpenyO Full Int. – 12513
Vrei o tigaie din fonta, ieftina si buna, care sa nu iti ridice probleme la utilizare? Articolul acesta de dimensiuni medii, ce masoara 26 cm in diametru, are o baza groasa ce permite intrebuintarea sa pe aragaz, in cuptor sau pe plita cu inductie ori la cea clasica, printre altele, reactionand favorabil si la foc deschis. Ai grija la manerul din fonta, care se va incalzi aproape la fel de mult ca si suprafata vasului.
Cu o astfel de tigaie fonta pura poti coace, praji sau sota legume si carnuri, poti pregati sosuri sau tocanite si poti chiar coace prajituri ori placinte. E suficient de adanca si pentru preparate mai lichide, peretii exteriori avand 5 cm inaltime.
Lava Tigaie Cu Capac
Pentru a fi in siguranta cand gatesti la foc mare, foloseste o tigaie grill fonta cu capac precum aceasta, pentru care vei avea nevoie, totusi, de putina forta caci primesti, in esenta, doua vase, unul mai mare si adanc, si unul mai usor si subtire. Vasul principal are un diametru mediu, de 24 cm, fiind suficient pentru a prepara doua sau chiar trei portii de mancare, suprafata fiind antiaderenta.
In cea mica poti face clatite sau praji fasii de carne ori poti prepara micul dejun rapid, daca doresti, folosind-o si pe post de capac. Manerele sunt turnate in fonta, asadar riscul ruperii e aproape inexistent, dar ai grija la manipulare, caci greutatea totala a articolului, cu tot cu “capac”, e de 5 kg.
OTI 24
Daca vrei sa consumi numai alimente sanatoase si gatite bine, afla ca OTI 24 te poate ajuta, ea fiind una dintre cele mai bune tigai din fonta de pe piata la ora actuala, in opinia multor gospodine. Este un model universal, cu forma rotunda, ceea ce inseamna ca-ti permite sa faci o omleta, sa frigi pieptul de pui sau sa sotezi legume, fara a-ti face griji ca acestea nu vor fi gatite uniform.
In plus, vasul este realizat din fonta pura, astfel ca nu exista riscul ca acesta sa elibereze substante chimice daunatoare in mancare sau sa crape, la temperaturi inalte. Dimpotriva, gatitul in tigaia OTI te-ar putea ajuta chiar sa tratezi anemia feripriva, caci se stie ca alimentele preparate intr-un astfel de articol de bucatarie ajung sa fie bogate in fier in mod natural.
Are un diametru de 24 cm, iar manerul cu care vine echipata este realizat din fonta, drept care poti folosi tigaia chiar si-n cuptor. Se preteaza tuturor surselor de caldura.
Lava 28
Secretul unor mese gustoase si sanatoase nu consta doar in alegerea unor alimente cat mai naturale, ci si in tipul vasului in care le prepari, drept care iti recomandam aceasta tigaie din fonta. Este un model universal, cu forma rotunda, deci potrivit pentru majoritatea mancarurilor si tehnicilor de gatit, fie ca vorbim de prajire, calire sau innabusire.
Peretii tigaii au o grosime de 4 mm, iar interiorul acesteia este acoperita cu un strat de email negru ce faciliteaza crearea unei suprafete anti-adezive, astfel ca, desi vei alege sa pui putin ulei/unt/grasime, cartofii pai, pieptul de pui sau legumele pane nu se vor lipi de fundul vasului. In plus, datorita acestui invelis, iti va fi mult mai usor sa cureti ustensila de bucatarie dupa fiecare utilizare.
Are un diametru de 28 cm, fapt care o recomanda familiilor numeroase, unde se gateste mult, iar baza tigaii de 5 mm face posibila folosirea vasului pe toate tipurile de plite, inclusiv cu inductie. Manerul este din lemn.
Perfect Home Mini Grill
Cauti o tigaie din fonta, ieftina si buna, care sa-ti permita sa gatesti fara a folosi ulei? Ei bine, atunci ai putea arunca o privire asupra acestui produs. Este un model de tip grill, de forma rotunda, care-ti permite sa gatesti rapid si sanatos bucati de carne sau legume, fara a te murdari insa pe maini cu carbune si fara a mirosi a fum.
Tocmai de aceea, este dedicat persoanelor care doresc sa consume alimente fara grasimi, dar care totusi nu pot renunta la felurile preferate de mancare. Totusi, pentru ca ingredientele sa nu se lipseasca de el, vasul necesita sa fie asezonat inainte de prima utilizare.
Tigaia are un diametru de 24 cm, deci este suficient de incapatoare pentru a prepara mancare pentru toti membrii familiei, iar manerul este fabricat din lemn si suficient de gros incat sa asigure stabilitate vasului atunci cand este luat de pe foc. Se foloseste doar pe surse de caldura electrice sau cu gaz.
Heinner Cooking By Heinner
Heinner Cooking by Heinner este ceea ce numerosi utilizatori tind sa numeasca “o tigaie din fonta, la un pret bun”, astfel ca daca vrei ca ceea ce mananci sa se reflecte in starea de sanatate si tonusul tau, n-ar mai trebui sa stai pe ganduri si sa o achizitionezi.
Este un vas universal, fapt care il recomanda atat prepararii omletelor, cat si tocanitelor, si are interiorul emailat, acesta ajutand la evitarea lipirii mancarii de peretii tigaii si la o igienizare facila deopotriva. Masoara 25.5 cm in diametru si are o adancime de 4.5 cm, astfel ca este ideala pentru gatirea unor cantitati mari de alimente, drept care se va dovedi un prieten de nadejde in pragul oricarei sarbatori sau ocazii mai deosebite.
Forma sa este rotunda, caldura fiind distribuita in mod constant si uniform catre preparat, iar manerul este fabricat din fonta, asa ca vei putea folosi tigaia pe toate tipurile de plita si inclusiv in cuptor.
Ghid de cumparare
Tigaia din fonta a ramas un articol nelipsit din bucatariile personale si cele profesionale, fiind o ustensila rezistenta, care trece cu brio testul timpului si care isi pastreaza eficienta. E, de fapt, formata dintr-un aliaj de fier, carbon si alte elemente, care ii dau greutatea specifica si acea rezistenta la orice soc. Un alt avantaj al produsului este faptul ca materialul distribuie in mod uniform caldura, astfel ca alimentele se vor gati la fel si pe plita, si pe aragaz sau in cuptor.
Si cum, pareri despre cele mai bune tigai din fonta nu lipsesc din mediul online, achizitia articolului ideal se poate dovedi anevoioasa, motiv pentru care ti-ar putea ajuta sa verifici cateva informatii.
Tipuri: Se identifica prezenta optiunilor de uz universal, cele grill, articolele pentru clatite, wok sau profesionale.
Tigaile universale sunt utile oricarui tip de mancare, nelipsind din majoritatea bucatariilor personale. Pot indeplini si rol de cratita sau oala, asa ca devin optiunea ideala pentru cei cu un spatiu limitat de depozitare, sau care nu doresc multa vesela.
Cele de tip grill se deosebesc de variantele obisnuite prin acele striatii pe fund, care au rolul de a da acele “dungi” frumoase alimentelor si de a colecta grasimea sau apa in exces. Pot fi considerate un adjuvant in dieta sanatoasa, deoarece aceste tigai de fonta, la preturi bune, iti permit sa gatesti fara ulei. Precum orice grill, au totusi si note negative, cea mai importanta fiind producerea de fum, fiind nevoie de o hota.
Articolele in care se fac clatite se recunosc dupa forma dreapta, cu pereti foarte josi, permitand aluatului sa se intinda si sa se prajeasca uniform, existand usurinta in intoarcerea compozitiei pe partea cealalta.
Tigaile wok au acea forma concava, cu pereti inalti, baza fiind mai rotunjita sau usor plata, specifice mancarurilor asiatice sau exotice, in general. Se folosesc pentru tocane, fripturi, prajeli sau taietei, incurajand utilizarea frugala a uleiurilor si asigurand gatirea rapida si uniforma a alimentelor, pastrandu-le gustul si continutul nutritional intact. Sunt specifice tehnicii “stir-fry”, care implica o calire rapida a legumelor prin amestecare, la foc puternic.
Tigaile profesionale sunt cele mai mari si rezistente la intrebuintare constanta, avand si preturi pe masura. Se vor gasi, adesea, in bucatariile restaurantelor si cantinelor, unde vor fi folosite la adevarata lor valoare, mentinand mancarea calda uniform pentru un timp indelungat comparativ cu variantele din inox ori aluminiu.
Forma: In general, este rotunda, permitand utilizatorului sa amestece ingredientele mai usor, fara ca acestea sa cada, si caldura e distribuita eficient, sau sa dea o forma clara unor tipuri de mancare (omleta, clatite, etc.).
In special in cazul modelelor de tigai din fonta, la un pret bun, de tip grill e preferata forma patrata sau dreptunghiulara, care permite asezarea alimentelor intr-o formula simplu de intors. Insa colturile pot ramane mai reci, asa ca ai asta in vedere cand faci o achizitie.
Diametru: Identifica exact cat de incapatoare este tigaia si, deci, cata mancare poti prepara o data. Populare sunt modelele de 24 cm, ce permit gatirea a doua – trei portii in acelasi timp, iar pentru o singura persoana, ce nu isi prepara mancarea prea des, este de ajuns un model cu diametrul de 16 – 20 cm.
Pentru feluri de mancare mai robuste sau o familie numeroasa vor fi de preferat modelele mari, de 28 cm, care sunt si mai grele, asadar, mai dificil de miscat pe ochiul de aragaz. Nu uita nici de dimensiunea plitei sau aragazului, fiind indicat sa te asiguri ca cea mai buna tigaie din fonta aleasa va incapea.
Invelis: Pe interior, de obicei, nu se gasesc straturi anti-aderente, deoarece materialul in sine este suficient pentru ca alimentele sa nu se lipeasca. In plus, nu exista elemente negative ce ar putea afecta organismul, daca sunt ingerate, ba dimpotriva, microscopicele cantitati de fier ce pot fi eliberate fiind de ajutor utilizatorului obisnuit, care poate avea o carenta la acest nivel, statisticile aratand ca e o problema cu care se confrunta oamenii, in general.
Se gasesc, totusi, si tigai din fonta, ieftine si bune, tratate la exterior sau chiar si la interior, cu email, care poate duce la o spalare mai usoara a ustensilei de gatit. Totodata, nu va mai fi necesara “asezonarea” tigaii prin ungerea sa cu ulei si lasarea sa in cuptorul incins pentru cel putin 60 de minute, de mai multe ori, pentru a te asigura ca alimentele nu se vor lipi.
Maner: Poate fi integrat sau detasabil si asigura manevrarea produsului. In primul caz, manerul este turnat in fonta, asa ca va transfera caldura, ceea ce inseamna ca te poti accidenta, daca nu misti tigaia cu o carpa sau un prosop.
Coada detasabila (sau dintr-un alt material decat corpul) poate fi din aluminiu, inox, ebonita sau plastic, asa ca se poate manevra usor si pentru ca nu preia caldura. Insa, in timp, se poate deteriora sau chiar rupe cand e din alta substanta decat restul tigaii).
Sursa de caldura compatibila: E important sa stii cu ce tip de incalzire se potriveste ustensila, caci nu toate plitele au aceleasi cerinte. Daca, in general, nu vor fi probleme in ce priveste folosirea pe aragaz sau in cuptor, pe plita cu inductie sau vitroceramica e necesara o baza fero-magnetica groasa, in medie de pana la 5 mm, iar o tigaie de fonta pentru inductie se poate gasi ceva mai greu in comert. Cel mai indicat este sa verifici pe ambalajul produsului ce tip de sursa de caldura i se potriveste.
In concluzie, esti gata sa iti imbogatesti panoplia de ustensile pentru gatit cu ajutorul unei tigai din fonta rezistente, pe care ti-o poti procura din cateva click-uri in magazinele online.
Intrebari frecvente
Trebuie arsa tigaia din fonta?
Procedeul de ardere tigaie fonta ajuta la intarirea capacitatii sale antiaderente, astfel pregatindu-se mancarea care isi pastreaza gustul, care nu se afuma si nu se lipeste.
Este recomandat ca, din cand in cand, precum si inainte de prima intrebuintare, sa ungi vasul cu un strat fin de ulei si sa il introduci cu susul in jos in cuptor, la temperaturi ridicate, pentru ca stratul exterior, poros, sa cuprinda un “filament” protector de grasime ce nu va permite alimentelor sa se lipeasca.
Cum curat corect o tigaie din fonta?
Daca te intrebi care e procesul corect de curatare tigaie fonta, iti vom spune ca acesta nu este deloc complicat, mai ales daca deja ai tratat-o prin ardere, pentru ca alimentele sa nu se lipeasca sau sa isi piarda gustul sub tratamentul termic.
Se spala sub jet de apa calda sau fierbinte, cu un detergent de vase obisnuit, si daca exista reziduuri, cu un burete moale, cat mai curand dupa utilizare, pentru ca mizeria sa nu se usuce sau sa se lipeasca. Evita buretele grunjos, daca nu exista resturi lipite, in caz contrar, daca nu poti scapa de ele, vei apela la sare grunjoasa si un burete mai abraziv, care le vor scoate prin frecare.
La final, se clateste si se sterge bine cu un prosop curat, repunand-o pe aragaz si ungand-o cu un strat subtire de ulei, lasandu-l sa se incinga spre a se forma din nou acel strat protector.
Ce mancaruri se prepara cel mai bine in tigaia din fonta?
Poti prepara, fara probleme, tocanite de legume, poti praji sau frige legume proaspete sau inghetate, carne de pui, vita, porc ori taietei.
Este de preferat sa eviti sosurile pe baza de sos de rosii, care pot patrunde in suprafata lucioasa si pot da un gust usor metalic preparatului. Nici vinul nu este o idee foarte buna, fie ca incerci sa stingi un risotto sau sa stropesti friptura ori sa o marinezi in vin, deoarece te vei alege cu acelasi gust metalic. Carnea de peste se poate usca in exces intr-o tigaie fonta Oti de tip grill sau clasica, daca ii lipseste grasimea.
Instructiuni de folosire si asezonare tigaie fonta
Ai auzit de atatea ori ca tigaile din fonta sunt cele mai bune si rezistente, asa ca te-ai decis sa iti iei si tu una. Insa nu stii cum sa o intretii sau daca ar trebui sa o pregatesti inainte de a o folosi pentru prima oara. Iata cateva sfaturi.
Asezonarea
Multe tigai care folosesc fonta drept material de constructie nu se strica si nu se zgarie, dar pot necesita “asezonare”, altfel cunoscuta drept ardere. Astfel, stratul interior va fi protejat si va deveni antiaderent, astfel incat mancarea sa nu se lipeasca.
Vei folosi orice fel de ulei doresti, fiind bun si cel de floarea-soarelui, in sau rapita, care vor forma un strat lipicios subtire ce va proteja vasul de rugina. Se incalzeste cuptorul la o temperatura inalta si se sterge tigaia cu apa calduta si un detergent degresant, mai apoi uscand-o in totalitate si dand-o cu un strat subtire de ulei, pe interior si exterior, neuitand nici de coada, daca e tot din fonta, dupa care se introduce in cuptorul incins, cu josul in sus, lasandu-se sa arda pret de o ora. Rezultatul ar trebui sa fie un exterior neted si usor lucios, dar care nu lasa reziduuri la atingere.
Dupa fiecare intrebuintare
Pentru a pastra aspectul “ca nou” al tigaii, vei avea grija sa o speli cat mai repede dupa fiecare gatire, folosind apa calduta si un burete simplu, putand adauga si detergenti daca simti ca exista mirosuri, pentru a igieniza suprafata asa cum trebuie. Dupa spalare si clatire, se pune inapoi pe focul mediu si se unge cu putin ulei, lasand-o cateva minute pe foc, dupa care se inlatura si se lasa sa se raceasca.
Daca exista resturi “incapatanate”, ce nu se indeparteaza simplu, te poti folosi de sare grunjoasa si un burete de vase, sarea avand rolul abraziv, de a elimina arsurile.