Tigai – Opinii si Recenzii in 2021
Pentru a avea o bucatarie complet utilata, nu trebuie sa lipseasca o colectie de tigai pentru diferite ocazii. Daca iti e greu sa le alegi pe cele indispensabile, te invitam sa citesti urmatoarele informatii, poate chiar incepand cu Tefal Invissia Grill 26 Cm, un model apreciat de romani pentru dimensiunea sa accesibila pentru un grill menit a scoate alimente mai sanatoase, acesta fiind din aluminiu cu un invelis rezistent la zgarieturi si antiaderent, avand tehnologie ThermoSpot pentru a difuza caldura pe intreaga suprafata, forma patrata fiind ideala pentru prepararea carnii, fiind potrivit pentru surse de caldura pe gaz, electrice, vitroceramice sau plite cu halogen. O alta versiune din topul preferintelor autohtone este Tefal Color Edition Wok.
Tabel comparativ
Aceasta optiune in forma patrata, ale carei laturi masoara 26 cm fiecare, este realizata din aluminiu cu strat antiaderent pentru prepararea legumelor si a carnurilor in format sanatos, cu mai putin ulei, folosind tehnologia specifica brandului pentru a dispersa caldura pe intreaga suprafata a ustensilei si a gati la fel peste tot.
La un timp dupa inceperea utilizarii, in unele cazuri este posibil ca pe suprafata de gatit sa apara zgarieturi cauzate de materialele folosite pentru curatarea sau manipularea alimentelor.
Avand in vedere brandul atractiv pentru romani, si formatul de tip grill, se afla adesea printre preferintele romanilor care doresc o optiune alternativa de gatit.
Varianta aceasta rotunda de tip wok permite prajirea rapida a legumelor si carnurilor sau taieteilor, ajutand orice aspirant in bucatarie sa devina un specialist in mancarea asiatica stir fry, putandu-se folosi si pentru alte tipuri de mancare, avand un strat antiaderent si o dimensiune generoasa, de 28 cm, care permite prepararea a minim patru portii de mancare, de regula.
Din pacate, unii utilizatori se plang de grosimea aluminiului, care ar fi prea mica, iar lipsa unui capac face ca folosirea produsului sa fie, uneori, ingreunata.
Romanii o recomanda, in special cand se afla la promotie, prezentand un echilibru intre caracteristicile sale si costul de achizitie, avand in vedere brandul apreciat.
Ustensila aceasta, care are un corp din fonta pura, va incalzi la fel pe intreaga sa suprafata, asigurand gatirea uniforma a ingredientelor, putandu-se folosi pentru prajeala si fripturi, de exemplu, avand un maner din lemn care ajuta la manipularea facila, fara arderi pe mana, prezentand pereti inalti, de 4 cm, pentru portii apetisante si gustoase.
Materialul in sine este greu, mai ales pentru cei care nu au mai avut de-a face cu ustensile din fonta, si are nevoie de asezonare din cand in cand, pentru a-si pastra antiaderenta.
O optiune clasica, ideala pentru doua portii, care are un pret de achizitie foarte bun si, la intretinerea corecta, poate sa isi pastreze locul in bucatarie ani buni.
Pareri despre cele mai bune tigai
Dintr-o bucatarie “ca la carte” nu lipseste macar o tigaie in care se prepara alimente uzuale si, pentru a o utila asa cum trebuie, ai in vedere care sunt cele mai populare modele, care se vand cel mai bine pe piata, la ora actuala.
Tigaie grill
Tefal Invissia Grill 26 Cm
Vrei o tigaie grill in care sa gatesti mai sanatos, cu mai putin ulei si unde sa prepari mici si carnaciori sau fripturi suculente? Varianta aceasta in forma patrata, cu latura de 26 cm, este ideala pentru doua portii de mancare, prezentand un maner ergonomic care nu se incalzeste, fiind usor de manevrat.
Aceasta tigaie grill Tefal are faimosul Thermo-spot, un punct central care se inroseste cand suprafata ustensilei este ideal de fierbinte. Stratul antiaderent (care, din pacate, se zgarie in timp) ajuta la gatitul fara probleme pentru incepatori, materialul din aluminiu de la baza fiind compatibil cu sursele de caldura pe baza de gaz, cu halogen, vitroceramice sau electrice.
Schmitter Grill 28 Cm
Iata o tigaie ceramica in trei straturi, in forma specifica grill-ului, in care se pot prepara fripturi si burgeri deliciosi, fara a se folosi prea multe grasimi daunatoare organismului. Acest tip de material este compatibil cu aragazul clasic dar, dupa cateva intrebuintari, pot exista cazuri in care alimentele incep sa se prinda de el, daca nu exista si putin ulei.
Are forma patrata, dimensiunile fiind 28 x 28 cm, asadar fiind suficient de mare pentru multiple portii si pentru o familie mai numeroasa, peretii inalti, de 4 cm, aratand ca poti pregati si alte alimente, nu doar pe cele specifice gratarului.
Tigaie Tefal
Tefal Color Edition Wok
Pasionatii de mancare asiatica vor gasi intr-o tigaie wok Tefal cu pereti adanci spatiul in care pot fi preparati taietei, legume sau chiar carne si curry. Este realizata din aluminiu, care duce la o greutate redusa, fiind compatibila cu aragazul pe gaz, plita vitroceramica sau cu halogen ori cea electrica si are un strat antiaderent menit a proteja preparatele.
Forma rotunda, de 28 cm, va fi suficienta pentru minimum 3 portii de mancare, fiind, totusi, o tigaie Tefal de buget, din seria incepatorilor intr-ale bucatariei. Are un maner ergonomic ce nu devine fierbinte in timpul expunerii la caldura si se recomanda folosirea ustensilelor din silicon sau lemn, nu a celor metalice, pentru a nu zgaria stratul de teflon.
Tefal Invissia 28 Cm
Cand cauti o tigaie de teflon nu poti trece peste numeroasele modele de la Tefal, printre care se afla si aceasta optiune pentru uz universal, care masoara 28 cm in diametru, o marime standard pentru multiple portii de mancare, usor de folosit gratie punctului de incalzire ThermoSpot, care se inroseste cand ustensila este gata de gatit.
Are un maner ergonomic, ce nu se incalzeste, si un strat de teflon non-stick, pentru a nu trebui sa folosesti mult ulei si a gati mai sanatos, asa cum le sade bine exemplelor din topurile cu cele mai bune tigai. E compatibila cu surse de caldura clasice, pe gaz, cu cele vitroceramice sau electrice. Din pacate, nu include un capac, util in prepararea sosurilor si a tocanitelor, dar se poate spala in masina pentru vase.
Tefal Talent Pro 28 Cm
Iata o tigaie profesionala din seria Tefal Talent Pro care poate fi folosita la diferite preparate, fiind de uz universal. Facuta cu insertii din titan, dispune de trei straturi antiaderente menite a oferi rezistenta sporita si a nu permite alimentelor sa se lipeasca, baza fiind din aluminiu.
Are dimensiunea de 28 cm in diametru, fiind incapatoare pentru cel putin trei portii, nelipsindu-i acel ThermoSpot care arata cand se incalzeste suficient pentru a adauga preparatele, manerul fiind robust, cu insertii din inox, incalzindu-se putin cand se afla pe foc. E compatibila cu toate tipurile de surse de caldura, inclusiv cele cu inductie.
Tigaie fonta
Heinner Cooking 23 Cm
Cand vrei o unealta trainica, pe care sa o lasi mostenire, alege o tigaie din fonta cu maner din lemn, pentru a fi mai usor de manuit cand e fierbinte. E facuta din fonta pura, ceea ce inseamna ca va fi mai grea, din pacate, avand un diametru de 23 cm si pereti inalti, de 4 cm, adica dimensiuni suficient de mari pentru doua portii, dispunand si de ciocuri pentru a scurge mai usor continutul in farfurii, de exemplu.
E o optiune de ordin universal, in care poti gati orice, care se poate folosi pe surse de caldura pe gaz, electrice sau plite cu inductie, interiorul fiind din email, spre a ajuta la evitarea lipirii alimentelor. Totusi, ii lipseste un capac.
OTI Fonta Pura
Aceasta tigaie din fonta reprezinta o alegere sanatoasa pentru cei care doresc sa scada continutul de ulei consumat, deoarece interiorul este antiaderent. Nu ii lipseste ciocul prin care poti scurge sucurile carnurilor atunci cand le prepari, de exemplu.
Este o tigaie gratar mare, de 26 x 26 cm, care poate deveni mai buna pe masura ce trece timpul si este intrebuintata, deoarece se va folosi de grasimea lasata de preparate pentru a imputernici stratul non-stick. Are un maner din lemn, spre a nu se incalzi si pentru a putea manui o tigaie grill din fonta precum aceasta. Poate fi folosita pe gaz, plita electrica sau vitroceramica.
Tigaie wok
Schmitter Wok Ceramic
Iata o tigaie wok pe care o poate folosi orice incepator intr-ale bucatariei, avand si un pret pe masura. Este o optiune mare, de 28 cm in diametru, cu pereti inalti de 9 cm, pentru a putea intoarce usor preparatele fara a te teme ca acestea pot cadea.
Exteriorul din aluminiu garanteaza o greutate scazuta si interiorul din ceramica se ocupa de protejarea preparatelor impotriva lipirii. Nu include capac, dar are un maner din bachelita care nu te va arde, exteriorul fiind din aluminiu, care face ca aceasta tigaie ceramica sa nu fie grea. Soteaza eficient doar cand se foloseste pe surse de caldura pe gaz, electrice, cu halogen sau vitroceramice.
Tigaie clatite
Tefal Chef de France Esentials 22 Cm
Iti place sa faci clatite? Atunci de ce sa nu cumperi o tigaie dedicata, precum aceasta de la Tefal, cu ThermoSpot, care se inroseste atunci cand este suficient de fierbinte pentru a prepara aluatul. Invelisul interior este de tip non-stick, pentru a nu exista incidente nefericite cu aluatul, si exteriorul din aluminiu permite intoarcerea clatitelor in aer, avand in vedere ca e mai usoara.
Are pereti josi, bineinteles, ca orice tigaie de clatite, diametrul de 22 cm fiind numai bun pentru preparate clasice. Se poate introduce in cuptor si in masina de spalat, folosindu-se pe aragaz sau plita electrica ori cu halogen.
Tigaie dubla
Royalty Line RL-DF28M
Pentru a praji, sota sau frige diferite alimente te poti folosi de o tigaie dubla in format grill, pentru care nu ai nevoie de ulei. Se poate folosi si drept tigaie clasica, si ca oala pentru cuptor cu capac, putandu-se inchide si deschide.
Cele doua parti se fixeaza magnetic, putandu-se intrebuinta si separat, manerele din bachelita manevrandu-se usor caci nu se infierbanta. Pe margini exista o garnitura din silicon care inchide aproape ermetic recipientul, dimensiunile sale fiind de 28 x 23 cm, suficient pentru portii copioase. Interiorul marmorat este antiaderent, produsul in forma dreptunghiulara fiind folosit pe aragazul cu gaz.
ZILAN ZLN-9522
Iata o tigaie dubla pe care o poti folosi pentru a produce fripturi suculente sau legume gratinate in doar cateva miscari. In plus, poate fi folosita si drept cratita acoperita, una din cele doua tigai componente neavand striatii, spre a se folosi si pentru tocanite si alte mancaruri cu sos.
Ansamblul e facut din aluminiu turnat si are o durata de viata mare, cu interior si exterior placate cu marmura, spre a ajuta la antiaderenta si curatare usoara, manerele din bachelita neincalzindu-se excesiv. Dimensiunile sunt 30 x 22 cm iar adancimea de 4.5 cm la fiecare tigaie. Se poate folosi pe sursa de caldura cu gaz, vitroceramica sau electrica. E necesar sa controlezi bine caldura pentru ca alimentele sa nu se arda.
Tigaie cu piatra
NAVA Nature
Pentru preparate facute fara ulei iti poti indrepta atentia spre o tigaie cu piatra pe interior, care ofera aspectul non-stick, si care ajuta la curatarea usoara. Se incalzeste uniform pe intreaga suprafata gratie exteriorului din aluminiu, si se poate folosi pe orice fel de plita sau aragaz.
Cu diametrul de 24 cm, este utila pentru variate mancaruri, forma indicand utilizarea universala, avand in vedere peretii mai inalti. Se gaseste si pe dimensiuni mai mari, daca este necesara o tigaie pentru o familie mai numeroasa sau daca doresti sa gatesti multiple portii. Manerul din lemn permite manipularea facila a ustensilei de bucatarie, fara a cauza posibile accidentari pentru utilizator.
Tigaie dry cooker
Grunberg Multi Cooker GR177
Probabil ai auzit deja de tipul de tigaie dry cooker in care nu folosesti ulei mult iar partea centrala ridicata e prevazuta cu niste orificii care lasa aerul sa circule mai bine in interior, preparand totul uniform, repede. Interiorul este teflonat, pentru a nu lasa continutul sa se lipeasca, retinand sucurile si dand savoare preparatului.
Tigaia are diametrul de 26 cm, fiind utila pentru multiple portii, asadar va bucura o familie cu un numar redus de membri. Are un maner din bachelita, care nu se incalzeste foarte tare, si un capac din sticla termorezistenta. Este recomandata pentru persoanele care tin regimuri sau diete sanatoase, care exclud prajelile, aflandu-se in topuri cu cea mai buna tigaie antiaderenta.
Tigaie electrica
Zilan ZLN-7870
Vrei sa ai la indemana o ustensila care sa te ajute sa gatesti oriunde? O tigaie electrica poate fi raspunsul intrebarilor tale, modelul acesta de la Zilan putand fi utilizat pentru orice fel de mancare, nefiind dificil de integrat in orice bucatarie, sau chiar in afara ei.
Este facuta din aluminiu si are un strat non-stick, fiind dotata cu capac termorezistent, ce va mentine alimentele in siguranta si va evita scurgerea sau stropirea lor. Are diametrul de 36 cm, fiind extrem de incapatoare, intrand in ea multiple portii din bucatele tale preferate, incluzand pizza si tocanite, termostatul fiind reglabil. Totusi, pentru a nu lipi alimentele, e indicata folosirea catorva stropi de ulei.
Tigaie ceramica
Schmitter 26 Cm
O tigaie, ieftina si buna, pe care o poti intrebuinta in propria bucatarie pentru orice fel de preparat este aceasta de la Schmitter, care are diametrul de 26 cm, fiind buna pentru minimum doua portii de mancare, adesea putand scoate 3 sau mai multe, folosindu-se de ea incepatorii intr-ale gatitului.
Manerul nu se incalzeste foarte mult, nefiind deranjant, pe interior existand un strat triplu de ceramica ce, in timp, se poate degrada, din pacate, putand duce la lipirea alimentelor. E compatibila cu surse de caldura pe gaz sau electrice, necesitand putina delicatete in manuire si includerea uleiului in preparate pentru ca acestea sa nu se arda.
Neoflam EK-MP-G28I
Pentru a avea la indemana un instrument pe care il poti pune si pe aragaz, si in cuptor, incearca o tigaie Neoflam de tip grill. Modelul acesta are 28 cm pe lungime si latime, avand forma patrata, si nu ii lipsesc micile striatii care dau forma frumoasa a carnurilor, exact ca pe gratar.
Are un invelis din ceramica, pentru ca alimentele sa nu se lipeasca in timpul prepararii termice, si care se curata usor. Mancarea va mentine un gust foarte bun, atat pe aragaz, cat si in cuptor. Manerul din bachelita al acestei tigai, la pret bun, poate fi scos, in vederea introducerii la foc mare, in cuptor.
Tigaie Dubleta
Wellberg WB 2377
Iata o tigaie Dubleta care poate tine loc de grill, oala cu capac sau se poate imparti in doua, obtinand, astfel, doua recipiente in care poti pregati variate alimente, al doilea fiind simplu, fara striatiile specifice gratarului.
Are un acoperis din marmura, care are rolul antiaderent, exteriorul fiind din aluminiu forjat, care asigura incalzirea uniforma. Aceasta tigaie grill cu capac poate fi intrebuintata pe plite electrice sau pe gaz, dar nu se indica celor pe inductie. Are marimea de 32 cm, ceea ce inseamna ca permite gatirea unor portii consistente. Manerele din bachelita nu se vor infierbanta cand ustensilele se afla pe aragaz.
Ghid de cumparare
Pentru a pregati mancare gustoasa pentru intreaga familie, te vei ajuta, bineinteles, de ustensilele aferente, iar dintr-o bucatarie nu va lipsi clasica tigaie, unul din articolele multifunctionale cu ajutorul caruia iti va fi mai usor sa incerci o varietate de retete. De obicei, ea se foloseste de oricine fara dificultati si nu e dificil de intretinut, oferind bucate savuroase si prima oara cand gusti. Daca, initial, poate era recipientul in care se preparau prajeli sau tocanite, cea mai buna tigaie nu mai arata la fel pentru toata lumea, dezvoltandu-se diferite tipuri cu destinatii specifice. Iata cateva informati ce te pot incuraja sa obtii ustensila ideala, de care sa te folosesti des si care sa merite investitia.
Tipuri: Printre cele mai populare si des cumparate se afla cea universala, tigaia pentru clatite, grill-ul, wokul, cea adanca, cea pentru specialitati, cea profesionala, cea electrica ori cea dubla.
Optiunea universala face exact asta, poate servi diferite scopuri, nelipsind din bucatarie. E acea varianta “buna la toate”, cu pereti usor mai inalti, de dimensiuni mai reduse sau mai mari, in functie de cate portii ai nevoie, si care este realizata din aluminiu, cupru, otel ori fonta, fiind ideal sa aiba si un strat antiaderent, mai usor de curatat.
Varianta pentru clatite e recunoscuta pentru forma sa plata la fund si cu pereti josi, cu margini usor rotunjite, de preferat cu un strat de teflon care nu permite lipirea aluatului in tipul prepararii. Astfel de tigai, la preturi bune, nu sunt recomandate pentru alte tipuri de mancare.
Cea tip grill are, de regula, o forma patrata sau dreptunghiulara, dispunand pe fund de striatii menite a emula grilajul gratarului, fiind mai mare decat alte optiuni, spre a permite gatirea mai multor portii, de multe ori. Este mai groasa si grea, cea mai buna fiind din fonta sau un aliaj metalic acoperit cu un strat gros antiaderent.
Wokul se foloseste mai ales la soteuri de legume si taietei sau mancaruri asiatice, deoarece fierbe inabusit si reprezinta o metoda de gatit sanatoasa. Are pereti inalti si permite folosirea unei cantitati considerabile de legume, fara mult ulei. O tigaie wok profesionala mai mare, groasa si rezistenta la uz continuu, sau o varianta mai mica, pentru trei – patru portii, este ideala pentru cei ce doresc sa manance mai sanatos.
Tigaia adanca se foloseste atunci cand vrei sa folosesti un singur recipient pentru toate etapele prepararii, avand o margine inalta, semanand mai mult cu o cratita cu coada in care poti sota sau fierbe, avand straturi antiaderente care se pot curata usor si cand alimentele se lipesc.
Tigaile pentru specialitati sunt specifice anumitor tipuri de mancare, precum paella, pentru gatitul pestelui sau oualor, gasindu-se mai rar in magazine si mai des in buticurile online de profil gastronomic.
Optiunile profesionale sunt insotite de preturi considerabile, fiind facute din materiale groase si bune conductoare de caldura (tigaie de cupru, fonta, otel) si rezista foarte bine in timp.
O tigaie electrica nu mai are nevoie de alta sursa de caldura, ci de acces la priza, deoarece contine, pe fund, un sistem de incalzire. Exteriorul este non-stick, spre a permite gatirea rapida si o curatare eficienta.
Cea dubla este formata din doua parti sau doua mini-tigai care vin puse una peste cealalta astfel incat sa poti inabusi sau face fripturi, in majoritatea cazurilor putandu-se folosi impreuna sau separat.
Materiale: Se gasesc optiuni din teflon, fonta, aluminiu, cupru, cu strat ceramic, din otel sau granit ori alte aliaje metalice.
Inoxul transfera bine caldura si da acea crusta sau acea textura crocanta alimentelor, fiind o optiune des intalnita in bucataria pasionatilor de gastronomie.
Cele din aluminiu, aliaje metalice de slaba calitate sau tabla sunt cele mai ieftine, de regula, iar asta inseamna ca se pot deteriora mai repede si pot sa nu reziste prea mult la caldura.
Cele din fonta au avantajul de a incalzi la fel toata suprafata de gatit, permitand prepararea eficienta a mancarii, dar astfel de tigai, ieftine si bune, vor avea o greutate considerabil mai mare si, daca au maner metalic, acesta se poate incinge. De aceea, se recomanda gasirea modelelor cu maner din lemn, de pilda.
Cele din teflon sunt populare, fiind necesara gasirea unei ustensile calitative caci, altfel, teflonul se poate impregna in mancare. Acesta actioneaza drept un strat antiaderent pentru a nu fi nevoie de mult ulei. Daca se zgarie, isi pierde eficienta, din pacate.
Cele ceramice sunt moderne si promit sa nu lipeasca mancarea, nefolosind mult ulei, incalzindu-se uniform.
O tigaie din granit e mai rezistenta decat cele cu suprafete non-stick, dar implica folosirea ustensilelor din silicon sau lemn si nu din metal, care pot zgaria.
Cuprul este usor controversat in bucatarie, dar se arata si foarte eficient, deoarece e cel mai bun conductor de caldura, acumuland caldura pentru a permite inabusirea alimentelor, rezistand foarte bine la uzura, avand un cost mai mare, specific produselor profesionale.
Dimensiuni: Tigaia ar trebui sa fie suficient de mare pentru a pregati atatea portii de mancare cate doresti, de obicei, fara a trebui sa repeti procesul.
Cele mai comune sunt modelele de tigai, la un pret bun, de 24 cm in diametru, de unde ies doua sau trei portii.
Pentru o singura persoana este suficienta si o optiune de 20 sau chiar 18 cm, in timp ce, pentru familii mai mari se vor recomanda variantele de 28 cm in diametru sau chiar mai mari.
Accesorii: Includ manerul si alte eventuale ustensile precum capacul sau o spatula.
Manerul ar fi util sa fie ergonomic si sa nu preia caldura de la baza tigaii, dar si sa fie facut dintr-un material care nu ia foc. Des intalnite sunt aliajele metalice care, din pacate, se incalzesc, si cele din lemn sau bachelita ori plastic, mai usor de folosit deoarece nu necesita neaparat un prosop cand manevrezi ustensila.
Sursa de caldura compatibila: Tigaia poate fi pusa pe aragaz pe gaz, plita cu inductie, electrica, cu halogen sau vitroceramica, fiind ideala o optiune compatibila cu toate acestea. Ai grija, totusi, deoarece exista si modele care nu se pot folosi pe plitele cu inductie, asa ca verifica bine instructiunile si detaliile articolului inainte de a cumpara.
Branduri: Un ultim criteriu de selectie despre care iti vom vorbi este numele producatorului care, pentru unii cumparatori, are importanta, asa cum reiese din multe pareri despre cele mai bune tigai. Printre cele mai des intalnite nume se vor gasi Tefal, Delimano, Regis Stone, Anolon, All Clad, Cuisinart, Oursson si Bialetti.
In incheiere, nu iti mai spunem decat ca tu ai puterea de a decide care ustensila te va insoti in aventurile din bucatarie, atentionandu-te ca vei descoperi varietate si preturi pentru toate buzunarele in magazine online. Spor la cumparaturi!
Intrebari frecvente
Cu ce se scoate negreala de pe tigaie?
Poti folosi pe o tigaie din inox care este murdara si innegrita un amestec de 2 linguri de bicarbonat de sodiu si detergent de vase cu apa in chiuveta, suficienta pentru ca ustensila de bucatarie sa fie complet scufundata, astfel incat sa se inmoaie bine. O lasi 15 minute, dupa care o clatesti bine.
O alta optiune este sa umezesti zona si sa pui deasupra un strat de bicarbonat de sodiu, dupa care pulverizezi deasupra cu otet si lasi sa actioneze 10 minute. Apoi, freci cu un burete metalic fundul tigaii si vei observa ca murdaria dispare. Clatesti bine cu apa si tigaia e curata.
Cu ce se curata o tigaie arsa?
Poti pune tigaia la fiert cu suficienta apa, incat sa acopere fundul, si adaugi o ceasca de otet, lasand-o pe foc mediu pana da in clocot, dupa care opresti flacara. Pui deasupra bicarbonat de sodiu si lasi sa faca spuma, iar, dupa ce se mai raceste tigaia, o poti spala la robinet, in chiuveta.
Cat timp se prajesc micii in tigaie?
Acest aspect depinde de tipul tigaii, de flacara si de carnea din care sunt facuti micii. Vei pune carnea in tigaie si vei verifica pana cand aceasta se rumeneste pe o parte, dupa care o intorci de doua ori, deoarece micii se prajesc pe trei parti pentru a fi bine patrunsi si a nu ramane cruzi in mijloc.
Top 3 retete de incercat la tigaie
Ai chef de ceva nou si gustos la tigaie? Cand cauti noi retete care sa iti insoteasca felul principal sau care sa te unga pe suflet atunci cand simti nevoia de a manca ceva apetisant, iti punem la dispozitie trei exemple numai bune de incercat.
Legume la tigaie
Pentru o garnitura sanatoasa, din legume proaspete sau congelate, in functie de ce mai gasesti prin frigider sau camara, te poti folosi de o tigaie wok ce va permite prepararea rapida a alimentelor prin prisma faptului ca incalzeste toata suprafata de lucru la aceeasi temperatura si incap in ea cantitati mai mari. Ai nevoie de:
600 de grame de legume congelate sau proaspete, precum morcovi, mazare, pastaie verde sau galbena, ardei, ceapa, porumb, ciuperci, conopida, broccoli, muguri de bambus, ciuperci urechi de lemn, s.a.
Sare si piper dupa gust
2 linguri de ulei (floarea-soarelui, masline, cocos, etc.)
2 catei de usturoi
50 g unt
Pentru un gust asiatic, poti adauga ghimbir ras sau maruntit ori sos de soia.
Se taie legumele mai mari in fasii sau felii si se incinge tigaia, dupa care se adauga uleiul, asezand ceapa si, mai apoi, morcovii pana cand se inmoaie putin, amestecand legumele incontinuu, pentru a nu se lipi sau arde, adaugand restul legumelor si amestecand in continuare cu o spatula, la final adaugand condimentele, untul si usturoiul si stingand focul.
Pizza la tigaie
O poti face intr-o tigaie pentru clatite, cu margini mai joase, sau intr-una de uz universal. Ingredientele pentru blat sunt 3 oua, 10 linguri de faina si 3 linguri de iaurt sau smantana pe care le amesteci bine si formezi aluatul omogen. Toppingul este la alegere, putand fi format din sosuri de rosii, mozarella, branzeturi, mezeluri, ciuperci, ardei, etc.
Aluatul preparat se intinde intr-o forma rotunda si se incinge tigaia la foc mediu, ungandu-se cu putin ulei, dupa care se pune aluatul si se lasa sa se rumeneasca putin pe fund, in acest timp punand deasupra toppingurile alese. Lasi sa se coaca la foc mic catre mediu si atunci cand aluatul este rumenit pe margini, e gata de scos de pe foc. O feliezi cat este calda si o poti consuma.
Ficatei la tigaie
O astfel de reteta clasica se pregateste repede si are un gust foarte bun, putandu-se consuma in tandem cu garnitura de legume prezentata anterior sau cu mamaliguta calda. Pentru patru portii ai nevoie de 500 grame de ficat de pui, o ceapa pe care o maruntesti, doi sau trei catei de usturoi taiati feliute, sare si piper dupa gust, o ceasca de apa (poate fi inlocuita cu vin alb), busuioc sau cimbru uscat si o lingurita de boia de ardei iute.
Speli ficateii si ii cureti de pielite, punandu-i in lapte pentru 30 de minute, pentru a deveni mai dulci dupa preparare, dupa care ii scurgi.
Incingi uleiul intr-o tigaie din granit, care nu permite lipirea preparatului, si prajesti ficatul pentru a-i da culoare si a nu mai lasa sange, dupa care se adauga ceapa si se lasa sa se inmoaie, introducand si usturoiul.
Se condimenteaza cu cimbru, piper si boia, adaugand cana de apa sau vinul alb, acoperind cu un capac si lasand sa fiarba. La final, se adauga sarea si se opreste focul, putandu-se consuma.