Tigai – Opinii si Recenzii in 2024
In orice bucatarie exista tigai, aceste vase de gatit fiind utilizate pentru a praji sau coace diverse preparate. Multe persoane isi cumpara astfel de produse din magazinele online, unde gama e una foarte variata. In lista de mai jos, vei gasi unele dintre cele mai populare optiuni din online. Prima pozitie e ocupata de Amercook Brittany, o tigaie de tip gril, care e compatibila cu toate sursele de gatit. Ea are dimensiuni de 28 x 4 cm, este confectionata din aluminiu, cu un strat antiaderent la interior, nu are capac si poate fi curatata la masina automata de vase. Un alt model interesant e Tefal Simply Clean.
Tabel comparativ
Cea mai buna!
Plusuri
E o tigaie de tip gril, care te ajuta sa coci tot felul de preparate, poate fi utilizata pe aparatele de gatit cu orice sursa de caldura (inclusiv inductie), e realizata din aluminiu si are dimensiuni de 28 x 4 cm. La aceasta tigaie manerul nu se infierbanta, fiind acoperit cu un strat din cauciuc.
Minusuri
Aceasta tigaie nu are capac, in cazul in care cauti un model care sa vina insotit si de un astfel de accesoriu.
Concluzie
Tigaia aceasta e una de tip gril, cu dimensiuni de 28 x 4 cm, compatibila cu toate sursele de caldura.
A 2-A OPTIUNE!
Plusuri
Tigaia aceasta e una rotunda, antiaderenta, cu diametru de 24 cm si compatibila cu plitele care functioneaza cu gaz sau energie electrica. Ea e inalta, pentru a fi incapatoare, are un maner bine realizat, care nu se infierbanta, si se curata cu mare usurinta, datorita stratului antiaderent si a faptului ca e compatibila cu masina de vase.
Minusuri
Nu e o tigaie potrivita pentru a fi utilizata pe aparatele de gatit ce folosesc inductia ca sursa de caldura.
Concluzie
Daca vrei o tigaie cu strat antiaderent, inalta, care sa fie compatibila cu plitele pe gaz si electrice, ia in calcul aceasta achizitie.
A 3-a Optiune!
Plusuri
Ustensila aceasta, care are un corp din fonta pura, va incalzi la fel pe intreaga sa suprafata, asigurand gatirea uniforma a ingredientelor, putandu-se folosi pentru prajeala si fripturi, de exemplu, avand un maner din lemn care ajuta la manipularea facila, fara arderi pe mana, prezentand pereti inalti, de 4 cm, pentru portii apetisante si gustoase.
Minusuri
Materialul in sine este greu, mai ales pentru cei care nu au mai avut de-a face cu ustensile din fonta, si are nevoie de asezonare din cand in cand, pentru a-si pastra antiaderenta.
Concluzie
O optiune clasica, ideala pentru doua portii, care are un pret de achizitie foarte bun si, la intretinerea corecta, poate sa isi pastreze locul in bucatarie ani buni.
Pareri despre cele mai bune tigai
Dintr-o bucatarie “ca la carte” nu lipseste macar o tigaie in care se prepara alimente uzuale si, pentru a o utila asa cum trebuie, ai in vedere care sunt cele mai populare modele, care se vand cel mai bine pe piata, la ora actuala.
Tigaie grill
Tigaie grill, aluminiu, 28x28cm – Amercook Brittany
Amercook Brittany este o tigaie de calitate, fabricata din aluminiu, care are pe interior un strat antiaderent, care impiedica lipirea alimentelor de baza. Ea e de tip gril, si e foarte apreciata de catre persoanele care vor sa gateasca legume si carne. Are dimensiuni de 28 x 4 cm si o greutate de 0.95 kg.
Aceasta tigaie poate fi utilizata pe toate aparatele de gatit, indiferent de sursa de caldura. E compatibila inclusiv cu plitele pe inductie, avand baza special realizata in acest sens. Pentru a nu o zgaria, foloseste atunci cand gatesti ustensile din lemn, silicon sau plastic.
In momentul in care vrei sa cureti acest vas de gatit, asteapta mai intai sa se raceasca. Daca doresti, il poti baga si la masina de vase automata. Tigaia e dotata cu un maner cauciucat, care nu se infierbanta. Nu are capac, insa daca vrei un astfel de accesoriu, il poti achizitiona separat.
Tigaie grill, ceramica, 28 x 28cm – Schmitter
Iata o tigaie ceramica in trei straturi, in forma specifica grill-ului, in care se pot prepara fripturi si burgeri deliciosi, fara a se folosi prea multe grasimi daunatoare organismului. Acest tip de material este compatibil cu aragazul clasic dar, dupa cateva intrebuintari, pot exista cazuri in care alimentele incep sa se prinda de el, daca nu exista si putin ulei.
Are forma patrata, dimensiunile fiind 28 x 28 cm, asadar fiind suficient de mare pentru multiple portii si pentru o familie mai numeroasa, peretii inalti, de 4 cm, aratand ca poti pregati si alte alimente, nu doar pe cele specifice gratarului.
Tigaie Tefal
Tigaie wok, aluminiu, 28cm – Tefal Simply Clean
Pasionatii de mancare asiatica vor gasi intr-o tigaie wok Tefal cu pereti adanci spatiul in care pot fi preparati taietei, legume sau chiar carne si curry. Este realizata din aluminiu, care duce la o greutate redusa, fiind compatibila cu aragazul pe gaz, plita vitroceramica sau cu halogen ori cea electrica si are un strat antiaderent menit a proteja preparatele.
Forma rotunda, de 28 cm, va fi suficienta pentru minimum 3 portii de mancare, fiind, totusi, o tigaie Tefal de buget, din seria incepatorilor intr-ale bucatariei. Are un maner ergonomic ce nu devine fierbinte in timpul expunerii la caldura si se recomanda folosirea ustensilelor din silicon sau lemn, nu a celor metalice, pentru a nu zgaria stratul de teflon.
Tigaie wok, aluminiu, 28cm – Tefal Simple Cook
Daca vrei sa ai in bucataria ta una dintre cele mai bune tigai, iti recomandam acest model in care poti gati o multime de preparate, datorita designului ceva mai inalt, de tip wok. Are un diametru de 28cm, fiind incapatoare, si un maner care nu se infierbanta, pentru a o putea manipula fara protectie.
Referitor la materialele folosite in realizarea ei, nu e o tigaie de teflon, ci una din aluminiu, cu strat de titan. Ce inseamna asta? Ca se va incalzi uniform pe toata suprafata si ca se va curata cu mare usurinta, nelipind mancarea. In centru vei putea observa un indicator Thermo-Spot, care isi schimba culoarea cand este atinsa temperatura ideala pentru gatire.
Tigaia aceasta e compatibila cu toate sursele de caldura, cu exceptia inductiei, neavand baza realizata in acest sens. Nu se livreaza cu capac, ci un astfel de accesoriu trebuie achizitionat separat. Manerul are agatatoare, daca vrei sa o plasezi intr-un cui. Pentru curatare, poti folosi si masina automata de vase.
Tigai adanci
Tigaie adanca, aluminiu, 28cm – Tefal Unlimited
Aceasta este o tigaie profesionala care ii poate multimi chiar si pe bucatarii profesionisti, nu doar pe cei amatori sau pe gospodine. E apreciata mai ales pentru faptul ca are o forma mai adanca, motiv pentru care permite realizarea cu usurinta a diverselor preparate si sotarea rapida a ingredientelor, fara a murdari plita.
Tigaia este realizata din aluminiu, cu strat de titan, fiind 100% sigura, usor de curatat si rezistenta la zgarieturi. Indicatorul Thermo-Signal iti va da informatii cu privire la momentul potrivit pentru a incepe sa gatesti. Manerul este unul ergonomic, ce nu se infierbanta si are in capat agatatoare.
Diametrul acestei tigai este de 28 cm, asadar, e destul de incapatoare. O poti folosi pe toate tipurile de plite, fiind compatibila inclusiv cu variantele ce functioneaza cu inductie. Nu are capac, insa, daca vrei, gasesti cu usurinta sa cumperi si astfel de accesorii. Este compatibila cu masina automata de vase, pentru o curatare cat mai rapida si eficienta.
Tigaie fonta
Tigaie universala, fonta, 23cm – Heinner Cooking 23 Cm
Cand vrei o unealta trainica, pe care sa o lasi mostenire, alege o tigaie din fonta cu maner din lemn, pentru a fi mai usor de manuit cand e fierbinte. E facuta din fonta pura, ceea ce inseamna ca va fi mai grea, din pacate, avand un diametru de 23 cm si pereti inalti, de 4 cm, adica dimensiuni suficient de mari pentru doua portii, dispunand si de ciocuri pentru a scurge mai usor continutul in farfurii, de exemplu.
E o optiune de ordin universal, in care poti gati orice, care se poate folosi pe surse de caldura pe gaz, electrice sau plite cu inductie, interiorul fiind din email, spre a ajuta la evitarea lipirii alimentelor. Totusi, ii lipseste un capac.
Tigaie grill, fonta, 24 x 24cm – Perfect Home 10376
Tigaia aceasta este recomandata persoanelor care vor sa manance cat mai sanatos, deoarece e un model de tip grill, pe care poti sa gatesti atat carne, cat si legume sau alte ingrediente. Suprafata de gatit pe care o vei avea la dispozitie e una generoasa, dimensiunile fiind de 24 x 24 cm. Ca si inaltime, masoara 1.5 cm.
Mancarea gatita in aceasta tigaie gratar va fi una sanatoasa si datorita materialului folosit in realizarea ei. In acest caz, vorbim de fonta. Trebuie lasata sa se incinga bine, iar apoi va fi potrivita pentru tot felul de bunatati. Dat fiind faptul ca e fabricata din fonta, este destul de grea, cantarind 1.65 cm.
Daca te gandesti sa bagi si la cuptor aceasta tigaie din fonta, ei bine, nu e o idee buna, deoarece are un maner din lemn, care se poate deteriora. Acesta nu e dotat cu agatatoare, insa e pliabil, ceea ce faciliteaza mult depozitarea. Nu are insertie speciala pentru a putea fi utilizata pe plitele cu inductie, ci e recomandata in mod special pentru gaz.
Tigaie wok
Tigaie wok, ceramica, 28cm – Schmitter
Iata o tigaie wok pe care o poate folosi orice incepator intr-ale bucatariei, avand si un pret pe masura. Este o optiune mare, de 28 cm in diametru, cu pereti inalti de 9 cm, pentru a putea intoarce usor preparatele fara a te teme ca acestea pot cadea.
Exteriorul din aluminiu garanteaza o greutate scazuta si interiorul din ceramica se ocupa de protejarea preparatelor impotriva lipirii. Nu include capac, dar are un maner din bachelita care nu te va arde, exteriorul fiind din aluminiu, care face ca aceasta tigaie ceramica sa nu fie grea. Soteaza eficient doar cand se foloseste pe surse de caldura pe gaz, electrice, cu halogen sau vitroceramice.
Tigaie clatite
Tigaie clatite, aluminiu, 25cm – Tefal Simple Cook
Alegerea potrivita pentru tine, daca esti in cautarea unei tigai pentru clatite, aceasta este. Ea e realizata intr-un mod atent, pentru a permite distribuirea caldurii uniform pe intreaga suprafata, fiind realizata din aluminiu si avand un strat din titan. Acestea fiind zise, mancarea nu se va lipi si curatarea se va face cu usurinta.
Diametrul, la aceasta tigaie de clatite, e de 25 cm, o valoarea potrivita pentru a face acest desert simplu si rapid, fie ca optezi pentru reteta clasica sau pentru cea americana. Un detaliu important, care iti va oferi o experienta placuta, e dat de faptul ca la interior exista un indicator care isi schimba culoarea cand e atinsa temperatura optima de gatire.
Baza tigaii nu e realizata in asa fel incat sa poata fi folosita pe plitele cu inductie, insa e compatibila cu cele pe gaz, halogen, electric sau vitroceramica. Nu are capac, insa, fiind o tigaie de clatite, nici nu e musai necesar un astfel de accesoriu.
Tigaie dubla
Tigaie doubletta, marmorata, 28 x 23cm – Royalty Line RL-DF28M
Pentru a praji, sota sau frige diferite alimente te poti folosi de o tigaie dubla in format grill, pentru care nu ai nevoie de ulei. Se poate folosi si drept tigaie clasica, si ca oala pentru cuptor cu capac, putandu-se inchide si deschide.
Cele doua parti se fixeaza magnetic, putandu-se intrebuinta si separat, manerele din bachelita manevrandu-se usor caci nu se infierbanta. Pe margini exista o garnitura din silicon care inchide aproape ermetic recipientul, dimensiunile sale fiind de 28 x 23 cm, suficient pentru portii copioase. Interiorul marmorat este antiaderent, produsul in forma dreptunghiulara fiind folosit pe aragazul cu gaz.
Tigaie dubla, aluminiu, 30 x 22cm – ZILAN ZLN-9522
Iata o tigaie dubla pe care o poti folosi pentru a produce fripturi suculente sau legume gratinate in doar cateva miscari. In plus, poate fi folosita si drept cratita acoperita, una din cele doua tigai componente neavand striatii, spre a se folosi si pentru tocanite si alte mancaruri cu sos.
Ansamblul e facut din aluminiu turnat si are o durata de viata mare, cu interior si exterior placate cu marmura, spre a ajuta la antiaderenta si curatare usoara, manerele din bachelita neincalzindu-se excesiv. Dimensiunile sunt 30 x 22 cm iar adancimea de 4.5 cm la fiecare tigaie. Se poate folosi pe sursa de caldura cu gaz, vitroceramica sau electrica. E necesar sa controlezi bine caldura pentru ca alimentele sa nu se arda.
Tigaie cu piatra
Tigaie grill, aluminiu si piatra, 28 x 28cm – NAVA Nature 10-144-111
Tigaia grill e un vas de gatit ce nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucatarie. Ea iti e de un real sprijin cand vrei sa gatesti carnea intr-un mod mai sanatos, sa coci legume etc. Modelul pe care ti-l prezentam acum este o tigaie cu piatra, confectionata din aluminiu, cu 5 straturi de antiaderente piatra la interior, pentru a te bucura de preparate gustoase si rapid gatite.
Aceasta tigaie are dimensiuni de 28 x 28 cm si o forma patrata. Temperatura maxima la care rezista e de 300 grade. Poate fi utilizata pe toate sursele de gatit, chiar si inductie, pentru a te bucura de ea in orice bucatarie. Nu are capac, dar, daca il consideri necesar il poti cumpara cu usurinta tot din magazinele online.
Curatarea tigaii se face cu usurinta, gratie stratului care nu permite lipirea. E compatibila si cu masina de spalat vase si e rezistenta la schimbarile bruste de temperatura. Manerul este din lemn, nu se infierbanta si are in capat un orificiu de agatare.
Tigaie dry cooker
Tigaie drycooker, 26cm – Grunberg Multi Cooker GR177
Probabil ai auzit deja de tipul de tigaie dry cooker in care nu folosesti ulei mult iar partea centrala ridicata e prevazuta cu niste orificii care lasa aerul sa circule mai bine in interior, preparand totul uniform, repede. Interiorul este teflonat, pentru a nu lasa continutul sa se lipeasca, retinand sucurile si dand savoare preparatului.
Tigaia are diametrul de 26 cm, fiind utila pentru multiple portii, asadar va bucura o familie cu un numar redus de membri. Are un maner din bachelita, care nu se incalzeste foarte tare, si un capac din sticla termorezistenta. Este recomandata pentru persoanele care tin regimuri sau diete sanatoase, care exclud prajelile, aflandu-se in topuri cu cea mai buna tigaie antiaderenta.
Tigaie electrica
Tigaie aluminiu, electrica, 36cm – Zilan ZLN-7870
Vrei sa ai la indemana o ustensila care sa te ajute sa gatesti oriunde? O tigaie electrica poate fi raspunsul intrebarilor tale, modelul acesta de la Zilan putand fi utilizat pentru orice fel de mancare, nefiind dificil de integrat in orice bucatarie, sau chiar in afara ei.
Este facuta din aluminiu si are un strat non-stick, fiind dotata cu capac termorezistent, ce va mentine alimentele in siguranta si va evita scurgerea sau stropirea lor. Are diametrul de 36 cm, fiind extrem de incapatoare, intrand in ea multiple portii din bucatele tale preferate, incluzand pizza si tocanite, termostatul fiind reglabil. Totusi, pentru a nu lipi alimentele, e indicata folosirea catorva stropi de ulei.
Tigaie ceramica
Tigaie adanca, 26cm – Schmitter
O tigaie, ieftina si buna, pe care o poti intrebuinta in propria bucatarie pentru orice fel de preparat este aceasta de la Schmitter, care are diametrul de 26 cm, fiind buna pentru minimum doua portii de mancare, adesea putand scoate 3 sau mai multe, folosindu-se de ea incepatorii intr-ale gatitului.
Manerul nu se incalzeste foarte mult, nefiind deranjant, pe interior existand un strat triplu de ceramica ce, in timp, se poate degrada, din pacate, putand duce la lipirea alimentelor. E compatibila cu surse de caldura pe gaz sau electrice, necesitand putina delicatete in manuire si includerea uleiului in preparate pentru ca acestea sa nu se arda.
Set 3 tigai EIFEL
Daca vrei sa ai mai multe tigai in bucataria ta, un set ca acesta, ar putea fi o buna alegere. Vei face o investitie mai buna decat daca ai cumpara cate o tigaie ieftina si buna pentru fiecare dimensiune care te intereseaza. Pachetul contine un vas cu diametru de 20 cm, unul de 24 cm si unul de 28 cm.
Toate tigaile din set sunt realizate din aluminiu, insa nu unul clasic, ci forjat, pentru o mai buna rezistenta la temperaturi ridicate. La interior, ai prezent un strat antiaderent, din ceramica, ceea ce e un mare plus, deoarece cantitatea de grasime folosita poate fi minima, si astfel vei manca mai sanatos. Sunt compatibile cu toate sursele de gatit, chiar si cu inductia.
Fiecare tigaie din set e dotata cu un maner ergonomic, ce nu se infierbanta, pentru a fi usor de manevrat si pentru a nu exista incidente neplacute. In capatul manerelor vei gasi si agatatori pentru o mai buna organizare a tigailor. Pentru a le curata, cel mai simplu e sa folosesti masina de vase, fiind compatibile cu un astfel de aparat.
Tigaie Dubleta
Dubla Bohmann BH-1700-32MRB
Aceasta tigaie dubleta este apreciata pentru faptul ca permite gatirea alimentelor intr-un mediu inchis, astfel incat ele sa fie patrunse foarte bine si sa isi pastreze cat mai mult din aroma. Are o forma ovala, cu diametru de 32 cm, fiind incapatoare, pentru a face cantitati mai mari de hrana.
Prezenta tigaie grill e fabricata din aluminiu, cu un strat din marmura, pentru a nu lipi mancarea de baza si pentru a se curata cat mai simplu. La mijloc, intre cele doua parti, exista o garnitura ce ajuta la o inchidere cat mai sigura, dar si manere cu magnet. Manerele tigaii nu se infierbanta, pentru o manevrare cat mai usoara.
In functie de cum o folosesti, acest vas e compatibil cu toate sursele de caldura. De ce spunem asta? Pentru ca doar una dintre parti are baza adaptata in asa fel incat sa poate fi potrivita pentru plitele ce folosesc inductia.
Ghid de cumparare
Pentru a pregati mancare gustoasa pentru intreaga familie, te vei ajuta, bineinteles, de ustensilele aferente, iar dintr-o bucatarie nu va lipsi clasica tigaie, unul din articolele multifunctionale cu ajutorul caruia iti va fi mai usor sa incerci o varietate de retete. De obicei, ea se foloseste de oricine fara dificultati si nu e dificil de intretinut, oferind bucate savuroase si prima oara cand gusti. Daca, initial, poate era recipientul in care se preparau prajeli sau tocanite, cea mai buna tigaie nu mai arata la fel pentru toata lumea, dezvoltandu-se diferite tipuri cu destinatii specifice. Iata cateva informati ce te pot incuraja sa obtii ustensila ideala, de care sa te folosesti des si care sa merite investitia.
Tipuri: Printre cele mai populare si des cumparate se afla cea universala, tigaia pentru clatite, grill-ul, wokul, cea adanca, cea pentru specialitati, cea profesionala, cea electrica ori cea dubla.
Optiunea universala face exact asta, poate servi diferite scopuri, nelipsind din bucatarie. E acea varianta “buna la toate”, cu pereti usor mai inalti, de dimensiuni mai reduse sau mai mari, in functie de cate portii ai nevoie, si care este realizata din aluminiu, cupru, otel ori fonta, fiind ideal sa aiba si un strat antiaderent, mai usor de curatat.
Varianta pentru clatite e recunoscuta pentru forma sa plata la fund si cu pereti josi, cu margini usor rotunjite, de preferat cu un strat de teflon care nu permite lipirea aluatului in tipul prepararii. Astfel de tigai, la preturi bune, nu sunt recomandate pentru alte tipuri de mancare.
Cea tip grill are, de regula, o forma patrata sau dreptunghiulara, dispunand pe fund de striatii menite a emula grilajul gratarului, fiind mai mare decat alte optiuni, spre a permite gatirea mai multor portii, de multe ori. Este mai groasa si grea, cea mai buna fiind din fonta sau un aliaj metalic acoperit cu un strat gros antiaderent.
Wokul se foloseste mai ales la soteuri de legume si taietei sau mancaruri asiatice, deoarece fierbe inabusit si reprezinta o metoda de gatit sanatoasa. Are pereti inalti si permite folosirea unei cantitati considerabile de legume, fara mult ulei. O tigaie wok profesionala mai mare, groasa si rezistenta la uz continuu, sau o varianta mai mica, pentru trei – patru portii, este ideala pentru cei ce doresc sa manance mai sanatos.
Tigaia adanca se foloseste atunci cand vrei sa folosesti un singur recipient pentru toate etapele prepararii, avand o margine inalta, semanand mai mult cu o cratita cu coada in care poti sota sau fierbe, avand straturi antiaderente care se pot curata usor si cand alimentele se lipesc.
Tigaile pentru specialitati sunt specifice anumitor tipuri de mancare, precum paella, pentru gatitul pestelui sau oualor, gasindu-se mai rar in magazine si mai des in buticurile online de profil gastronomic.
Optiunile profesionale sunt insotite de preturi considerabile, fiind facute din materiale groase si bune conductoare de caldura (tigaie de cupru, fonta, otel) si rezista foarte bine in timp.
O tigaie electrica nu mai are nevoie de alta sursa de caldura, ci de acces la priza, deoarece contine, pe fund, un sistem de incalzire. Exteriorul este non-stick, spre a permite gatirea rapida si o curatare eficienta.
Cea dubla este formata din doua parti sau doua mini-tigai care vin puse una peste cealalta astfel incat sa poti inabusi sau face fripturi, in majoritatea cazurilor putandu-se folosi impreuna sau separat.
Materiale: Se gasesc optiuni din teflon, fonta, aluminiu, cupru, cu strat ceramic, din otel sau granit ori alte aliaje metalice.
Inoxul transfera bine caldura si da acea crusta sau acea textura crocanta alimentelor, fiind o optiune des intalnita in bucataria pasionatilor de gastronomie.
Cele din aluminiu, aliaje metalice de slaba calitate sau tabla sunt cele mai ieftine, de regula, iar asta inseamna ca se pot deteriora mai repede si pot sa nu reziste prea mult la caldura.
Cele din fonta au avantajul de a incalzi la fel toata suprafata de gatit, permitand prepararea eficienta a mancarii, dar astfel de tigai, ieftine si bune, vor avea o greutate considerabil mai mare si, daca au maner metalic, acesta se poate incinge. De aceea, se recomanda gasirea modelelor cu maner din lemn, de pilda.
Cele din teflon sunt populare, fiind necesara gasirea unei ustensile calitative caci, altfel, teflonul se poate impregna in mancare. Acesta actioneaza drept un strat antiaderent pentru a nu fi nevoie de mult ulei. Daca se zgarie, isi pierde eficienta, din pacate.
Cele ceramice sunt moderne si promit sa nu lipeasca mancarea, nefolosind mult ulei, incalzindu-se uniform.
O tigaie din granit e mai rezistenta decat cele cu suprafete non-stick, dar implica folosirea ustensilelor din silicon sau lemn si nu din metal, care pot zgaria.
Cuprul este usor controversat in bucatarie, dar se arata si foarte eficient, deoarece e cel mai bun conductor de caldura, acumuland caldura pentru a permite inabusirea alimentelor, rezistand foarte bine la uzura, avand un cost mai mare, specific produselor profesionale.
Dimensiuni: Tigaia ar trebui sa fie suficient de mare pentru a pregati atatea portii de mancare cate doresti, de obicei, fara a trebui sa repeti procesul.
Cele mai comune sunt modelele de tigai, la un pret bun, de 24 cm in diametru, de unde ies doua sau trei portii.
Pentru o singura persoana este suficienta si o optiune de 20 sau chiar 18 cm, in timp ce, pentru familii mai mari se vor recomanda variantele de 28 cm in diametru sau chiar mai mari.
Accesorii: Includ manerul si alte eventuale ustensile precum capacul sau o spatula.
Manerul ar fi util sa fie ergonomic si sa nu preia caldura de la baza tigaii, dar si sa fie facut dintr-un material care nu ia foc. Des intalnite sunt aliajele metalice care, din pacate, se incalzesc, si cele din lemn sau bachelita ori plastic, mai usor de folosit deoarece nu necesita neaparat un prosop cand manevrezi ustensila.
Sursa de caldura compatibila: Tigaia poate fi pusa pe aragaz pe gaz, plita cu inductie, electrica, cu halogen sau vitroceramica, fiind ideala o optiune compatibila cu toate acestea. Ai grija, totusi, deoarece exista si modele care nu se pot folosi pe plitele cu inductie, asa ca verifica bine instructiunile si detaliile articolului inainte de a cumpara.
Branduri: Un ultim criteriu de selectie despre care iti vom vorbi este numele producatorului care, pentru unii cumparatori, are importanta, asa cum reiese din multe pareri despre cele mai bune tigai. Printre cele mai des intalnite nume se vor gasi Tefal, Delimano, Regis Stone, Anolon, All Clad, Cuisinart, Oursson si Bialetti.
In incheiere, nu iti mai spunem decat ca tu ai puterea de a decide care ustensila te va insoti in aventurile din bucatarie, atentionandu-te ca vei descoperi varietate si preturi pentru toate buzunarele in magazine online. Spor la cumparaturi!
Intrebari frecvente
Cu ce se scoate negreala de pe tigaie?
Poti folosi pe o tigaie din inox care este murdara si innegrita un amestec de 2 linguri de bicarbonat de sodiu si detergent de vase cu apa in chiuveta, suficienta pentru ca ustensila de bucatarie sa fie complet scufundata, astfel incat sa se inmoaie bine. O lasi 15 minute, dupa care o clatesti bine.
O alta optiune este sa umezesti zona si sa pui deasupra un strat de bicarbonat de sodiu, dupa care pulverizezi deasupra cu otet si lasi sa actioneze 10 minute. Apoi, freci cu un burete metalic fundul tigaii si vei observa ca murdaria dispare. Clatesti bine cu apa si tigaia e curata.
Cu ce se curata o tigaie arsa?
Poti pune tigaia la fiert cu suficienta apa, incat sa acopere fundul, si adaugi o ceasca de otet, lasand-o pe foc mediu pana da in clocot, dupa care opresti flacara. Pui deasupra bicarbonat de sodiu si lasi sa faca spuma, iar, dupa ce se mai raceste tigaia, o poti spala la robinet, in chiuveta.
Cat timp se prajesc micii in tigaie?
Acest aspect depinde de tipul tigaii, de flacara si de carnea din care sunt facuti micii. Vei pune carnea in tigaie si vei verifica pana cand aceasta se rumeneste pe o parte, dupa care o intorci de doua ori, deoarece micii se prajesc pe trei parti pentru a fi bine patrunsi si a nu ramane cruzi in mijloc.
Top 3 retete de incercat la tigaie
Ai chef de ceva nou si gustos la tigaie? Cand cauti noi retete care sa iti insoteasca felul principal sau care sa te unga pe suflet atunci cand simti nevoia de a manca ceva apetisant, iti punem la dispozitie trei exemple numai bune de incercat.
Legume la tigaie
Pentru o garnitura sanatoasa, din legume proaspete sau congelate, in functie de ce mai gasesti prin frigider sau camara, te poti folosi de o tigaie wok ce va permite prepararea rapida a alimentelor prin prisma faptului ca incalzeste toata suprafata de lucru la aceeasi temperatura si incap in ea cantitati mai mari. Ai nevoie de:
600 de grame de legume congelate sau proaspete, precum morcovi, mazare, pastaie verde sau galbena, ardei, ceapa, porumb, ciuperci, conopida, broccoli, muguri de bambus, ciuperci urechi de lemn, s.a.
Sare si piper dupa gust
2 linguri de ulei (floarea-soarelui, masline, cocos, etc.)
2 catei de usturoi
50 g unt
Pentru un gust asiatic, poti adauga ghimbir ras sau maruntit ori sos de soia.
Se taie legumele mai mari in fasii sau felii si se incinge tigaia, dupa care se adauga uleiul, asezand ceapa si, mai apoi, morcovii pana cand se inmoaie putin, amestecand legumele incontinuu, pentru a nu se lipi sau arde, adaugand restul legumelor si amestecand in continuare cu o spatula, la final adaugand condimentele, untul si usturoiul si stingand focul.
Pizza la tigaie
O poti face intr-o tigaie pentru clatite, cu margini mai joase, sau intr-una de uz universal. Ingredientele pentru blat sunt 3 oua, 10 linguri de faina si 3 linguri de iaurt sau smantana pe care le amesteci bine si formezi aluatul omogen. Toppingul este la alegere, putand fi format din sosuri de rosii, mozarella, branzeturi, mezeluri, ciuperci, ardei, etc.
Aluatul preparat se intinde intr-o forma rotunda si se incinge tigaia la foc mediu, ungandu-se cu putin ulei, dupa care se pune aluatul si se lasa sa se rumeneasca putin pe fund, in acest timp punand deasupra toppingurile alese. Lasi sa se coaca la foc mic catre mediu si atunci cand aluatul este rumenit pe margini, e gata de scos de pe foc. O feliezi cat este calda si o poti consuma.
Ficatei la tigaie
O astfel de reteta clasica se pregateste repede si are un gust foarte bun, putandu-se consuma in tandem cu garnitura de legume prezentata anterior sau cu mamaliguta calda. Pentru patru portii ai nevoie de 500 grame de ficat de pui, o ceapa pe care o maruntesti, doi sau trei catei de usturoi taiati feliute, sare si piper dupa gust, o ceasca de apa (poate fi inlocuita cu vin alb), busuioc sau cimbru uscat si o lingurita de boia de ardei iute.
Speli ficateii si ii cureti de pielite, punandu-i in lapte pentru 30 de minute, pentru a deveni mai dulci dupa preparare, dupa care ii scurgi.
Incingi uleiul intr-o tigaie din granit, care nu permite lipirea preparatului, si prajesti ficatul pentru a-i da culoare si a nu mai lasa sange, dupa care se adauga ceapa si se lasa sa se inmoaie, introducand si usturoiul.
Se condimenteaza cu cimbru, piper si boia, adaugand cana de apa sau vinul alb, acoperind cu un capac si lasand sa fiarba. La final, se adauga sarea si se opreste focul, putandu-se consuma.