fbpx

Cel mai bun amarant

Last Updated: 18.04.24

 

Amarant – Opinii si Recenzii in 2024

 

Vrei sa incluzi amarantul in regimul tau alimentar si nu stii exact sub ce forma sau in ce retete? Afla din acest ghid tot ce trebuie sa stii pentru a te bucura de continutul sau bogat in substante nutritive. Pentru cei care obisnuiesc sa sara randurile pana la informatiile utile, mentionam chiar de la inceput doua forme de amarant simplu de folosit. Dupa cum spune si denumirea, Herbavit Seminte de amarant 500g, este optiunea potrivita pentru a inlocui cerealele in garnituri sau preparate de mic dejun, sub forma de seminte usor de gatit. Este comercializat in pungi de 500g, optime pentru folosirea ocazionala. Daca iti este mai simplu sa utilizezi amarantul in aluaturi, iti recomandam Herbavit Faina de amarant 500g.

 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Herbavit Seminte de amarant 500g

Amarant sub forma de seminte, ambalat in pungi de 500g, potrivit atat pentru cei care il folosesc pentru a inlocui ocazional cerealele, cat si pentru curele de lunga durata, cu aport zilnic redus. Aduce un adaos bogat de proteine, vitamine, minerale si fibre, contibuind la reglarea glicemiei si tranzitului intestinal.

Ambalajul este unul de dimensiuni medii, cu o cantitate prea mare pentru cei care testeaza semintele pentru prima data, si prea mic pentru cei care consuma zilnic.

Inlocuitor al cerealelor comercializat sub forma de seminte, in format potrivit pentru utilizare periodica.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Amarant sub forma de seminte, ambalat in pungi de 500g, potrivit atat pentru cei care il folosesc pentru a inlocui ocazional cerealele, cat si pentru curele de lunga durata, cu aport zilnic redus. Aduce un adaos bogat de proteine, vitamine, minerale si fibre, contibuind la reglarea glicemiei si tranzitului intestinal.

Minusuri

Ambalajul este unul de dimensiuni medii, cu o cantitate prea mare pentru cei care testeaza semintele pentru prima data, si prea mic pentru cei care consuma zilnic.

Concluzie

Inlocuitor al cerealelor comercializat sub forma de seminte, in format potrivit pentru utilizare periodica.

A 2-A OPTIUNE!

Herbavit Faina de amarant 500g

Acest format ofera posibilitatea integrarii amarantului in produse de panificatie si patiserie si este ideal pentru cei care au dificultati in a consuma acest aliment sub forma de seminte. Este o versiune de 500g, suficienta pentru adaosuri subtile, in diverse retete, si contribuie la un aport echilibrat de proteine, fibre, vitamine si minerale.

Pentru a feri faina de umezeala, este necesara schimbarea produsului intr-un recipient ce poate fi inchis etans.

Faina obtinuta din seminte de amarant, cu gust placut si textura fina, potrivita pentru incadrarea in diverse retete cu aluaturi, precum paine, prajituri, fursecuri, clatite.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Acest format ofera posibilitatea integrarii amarantului in produse de panificatie si patiserie si este ideal pentru cei care au dificultati in a consuma acest aliment sub forma de seminte. Este o versiune de 500g, suficienta pentru adaosuri subtile, in diverse retete, si contribuie la un aport echilibrat de proteine, fibre, vitamine si minerale.

Minusuri

Pentru a feri faina de umezeala, este necesara schimbarea produsului intr-un recipient ce poate fi inchis etans.

Concluzie

Faina obtinuta din seminte de amarant, cu gust placut si textura fina, potrivita pentru incadrarea in diverse retete cu aluaturi, precum paine, prajituri, fursecuri, clatite.

A 3-a Optiune!

Pronat Ulei de amarant PRN3586

Amarant sub forma de ulei, usor de administrat de catre cei care nu doresc sa schimbe prea mult structura regimului alimentar. Este o formula certificata eco, obtinuta prin macerare la rece, in combinatie cu cimbru, pentru utilizare interna si externa, cu efect benefic asupra organismului, de la stimularea digestiei si pana la protectia inimii si un ten mai luminos.

Se administreaza pe stomacul gol, simplu, textura uleioasa putand fi neplacuta pentru unele persoane.

Ulei bogat in proteine, minerale, vitamine, fibre si antioxidanti, comercializat in sticla de culoare inchisa, care asigura protectia compusilor nutritivi de actiunea razelor solare.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Amarant sub forma de ulei, usor de administrat de catre cei care nu doresc sa schimbe prea mult structura regimului alimentar. Este o formula certificata eco, obtinuta prin macerare la rece, in combinatie cu cimbru, pentru utilizare interna si externa, cu efect benefic asupra organismului, de la stimularea digestiei si pana la protectia inimii si un ten mai luminos.

Minusuri

Se administreaza pe stomacul gol, simplu, textura uleioasa putand fi neplacuta pentru unele persoane.

Concluzie

Ulei bogat in proteine, minerale, vitamine, fibre si antioxidanti, comercializat in sticla de culoare inchisa, care asigura protectia compusilor nutritivi de actiunea razelor solare.

 

 

Pareri despre cele mai bune variante de amarant

Amarantul poate fi adaugat suprinzator de usor in dieta zilnica, desi pare un adaos exotic si necunoscut. Iata cateva produse care ilustreaza formele in care il gasesti in magazine si avantajele pe care ti le ofera fiecare dintre ele.

 

 

Seminte de amarant:

 

Herbavit Seminte de amarant 500g 

 

Herbavit iti pune la dispozitie seminte de amarant importate din India, potrivite pentru cei care urmeaza diete pentru pierderea in greutate, pentru vegetarieni, vegani si persoanele care doresc sa imbogateasca regimul alimentar.

In acest caz este vorba despre o cantitate de 500g, pentru care iti recomandam sa optezi daca ai incercat deja aceasta pseudocereala si esti sigur ca vei consuma in timp util jumatate de kilogram. Vei observa usor necesitatea depozitarii semintelor intr-un recipient (de preferat, din sticla sau ceramica), care sa ofera atat acces facil, cat si protectie fata de umezeala si insecte, punga originala fiind din plastic transparent, fara sistem de resigilare.

Amarantul iti asigura o mare parte din aportul necesar de proteine, vitamine, minerale si fibre, acest produs fiind o varianta eficienta atat pentru cei care obisnuiesc sa consume amarant in cantitati mari, in loc de orez, cat si pentru persoanele care urmeaza o cura de lunga durata, adaugand-ul frecvent in supe si salate.

 

Solaris 400g 

 

Aceasta versiune de la Solaris include seminte de amarant importate din Polonia si comercializate in varianta de 400g/punga. Din punct de vedere cantitativ, este o optiune care raspunde bine cerintelor unei gospodarii, in care se gatesc ocazional retete pe baza de amarant sau in care semintele se folosesc ca adaos in diferite preparate.

Reprezinta o solutie sanatoasa si facil de abordat pentru inlocuirea proteinelor animale, in cazul dietelor vegetariene, indiferent ca este vorba despre un stil de viata permanent sau perioadele traditionale de post. Se gatesc usor, prin fierbere, si asigura un adaos hranitor si satios in alimentatia persoanelor care incearca sa slabeasca.

Produsul este comercializat sub mentiunea 100%natural, ceea ce inseamna fara aditivi sau conservanti sintetici. Nu este insa un produs clasificat bio sau organic, deci daca vrei neaparat seminte din aceasta categorie, gasesti o alternativa potrivita, desi ceva mai scumpa, tot in oferta aceluiasi producator.

 

Niavis Ecologic/Bio 500g 

 

Pentru cei care tin foarte mult la certificatele Bio/Eco, am inclus in lista noastra de propuneri aceasta varianta de la Niavis, cu amarant, la un pret bun, sub forma de seminte. Produsul face parte tot din categoria optiunilor de 500g, insa de data aceasta vorbim despre un ambalaj care permite si depozitarea. Punga este confectionata din plastic moale, de culoare neagra, mata, cu sistem de resigilare, care permite pastrarea in cele mai bune conditii, avand in acelasi timp si un aspect placut.

Pe fata ambalajului vei observa binecunoscuta frunza pe fundal verde, care simbolizeaza certificarea Bio, ceea ce inseamna ca semintele nu sunt modificate genetic si ca in obtinerea lor nu s-au folosit pesticide, fertilizatori sintetici sau orice tip de aditiv artificial.

Poate fi folosit pentru diversificarea unei diete sanatoase, care vizeaza echilibrarea proteinelor animale si vegetale, fiind benefic pentru regenerarea si reenergizarea organismului, precum si pentru mentinerea sanatoasa a sistemului osos si circulator.

 

Biorganik PV 500gr 

 

Pentru cei care sunt foarte atenti la tot ce pun pe masa si cauta mereu produse organice, am inclus in lista de propuneri aceasta varianta de amarant, sub forma de seminte, de la Biorganik. Este usor de gatit, prin fierbere, similar orezului sau cous-cous-ului, si poate fi utilizat atat ca adaos in supe si salate, ca un aport suplimentar de proteine, cat si ca garnitura la fripturi de pui, porc sau vita.

Aceasta varianta de la Biorganik este disponibila in pachet de 500g, pe care il vei gasi foarte potrivit ca si cantitate, pentru utilizari ocazionale sau pentru situatiile in care doresti sa tii o cura ce presupune adaugarea de cateva grame de amarant la diferite preparate. Daca iti place combinatia de amarant cu lapte, poti de asemenea opta pentru o reteta de budinca gustoasa.

Se numara printre optiunile certificate bio, ceea ce inseamna ca vei consuma seminte obtinute din culturi dezvoltate natural, fara fertilizatori sintetici, fara pesticide sau modificari genetice. Produsul in sine este de asemenea ferit de aditivi sau conservanti artificiali, fiind un adaos sanatos la dieta ta zilnica.

 

 

Faina de amarant:

 

Herbavit Faina de amarant 500g 

 

Daca vrei sa te bucuri de beneficiile consumului de amarant prin integrarea in produse de panificatie, iti propunem aceasta versiune sub forma de faina de la Herbavit. Este comercializata in punga transparenta, din plastic, cu capacitatea de 500g, suficienta pentru a adauga in retelele preferate de paine, biscuiti, clatite sau chec. 

Se foloseste de regula ca adaos, pe langa un tip traditional de faina, pentru ca diminueaza capacitatea aluatului de a creste. Pentru a-si pastra cat mai bine proprietatile pentru mult timp si a evita umezirea si patrunderea insectelor, iti recomandam sa o depozitezi intr-un recipient bine inchis, din sticla sau ceramica.

Confera produselor de patiserie si panificatie un gust placut, care duce cu gandul catre alune sau nuci, si contribuie la obtinerea unor preparate mai bogate in nutrienti, benefice pentru organism si care pot completa echilibrat o alimentatie sanatoasa. Faina de amarant se recomanda in dietele pentru slabit si in alimentatia cu carente in aport de calciu, fosfor sau fier.

 

 

Ulei de amarant:

 

Pronat Ulei de amarant PRN3586 

 

Obtinut in Germania, prin macerare la rece, dintr-un amestec de seminte si frunze de amarant si de rozmarin, acest ulei de amarant este recomandat atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Se numara printre produsele cu certificat ecologic, ceea ce inseamna ca nu au fost folosite substante chimice sintetice, nici in cultivarea plantelor folosite, nici in procesul de obtinere a uleiului.

In plus, macerarea la rece, adica la temperatura camerei, ofera posibilitatea protejarii substantelor active si nutritive din plantele folosite. Intern, inlocuieste aportul de seminte sau faina din amarant, in regimul alimentar, simplificand lucrurile pentru cei care doresc sa il utilizeze doar ca medicament naturist. Ajuta la controlul nivelului de colesterol, protejeaza vasele de sange si inima, stimuleaza digestia si regenereaza organismul.

Extern, in aplicatii cosmetice, este foarte apreciat pentru formula sa bogata in vitamine si antioxidanti care hidrateaza, hraneste si regenereaza tegumentul, oferind pielii un aspect mai tanar si catifelat.

 

 

Gustari cu amarant:

 

Byodo Vafe din orez si amarant 

 

Ai inceput sa controlezi mai bine calitatea produselor pe care le consumi si cauti o gustare hranitoare si simplu de consumat? Incearca aceste vafe de la Byodo pregatite din orez integral expandat, amarant si sare de mare. Este o gustare cu amarant potrivita pentru cei care au nevoie de un boost de energie intre mesele principale, punand la dispozitie, in 100 de grame: 82.6g carbohidrati, 8.3g proteine si 2.6g grasimi.

Printre avantajele pe care ti le ofera, fata de alte produse similare, se numara continutul fara gluten, care face posibil consumul si catre persoane cu sensibilitate la acest ingredient, si certificatul Bio. Este vorba asadar de ingrediente ferite de modificari genetice, pesticide si fertilizatori sintetici sau aditivi ori conservanti artificiali.

In plus, punga este confectionata dintr-un material de calitate, care permite reinchiderea, pentru a putea pastra cu usurinta gustarile chiar si in geanta.

 

Rapunzel MusliSnak Bio 

 

Batoanele de cereale reprezinta o modalitate sanatoasa si simpla de a-ti asigura un aport nutritiv potrivit, intre mesele principale. Din aceasta categorie de produse face parte si Rapunzel MusliSnak, obtinut dintr-un amestec de ovaz, orez, porumb, grau, trestie de zahar, amarant, nuca de cocos, miere, vanilie si sare de mare. Contine asadar gluten, deci nu este indicat celor cu sensibilitate la acest ingredient.

Un pachet contine 4 batoane de cate 29g, amestecul oferind pe 100 de grame: 64g carbohidrati, 6g proteine, 4g fibre si 406kcal. Se potrivesc ca gustare cu amarant, bogata in proteine, pentru amatorii de fitness, ca mic energizant in timpul programului de serviciu si chiar si in pachetelul copilului, ca alternativa sanatoasa la napolitane sau biscuitii cu mult zahar.

Reprezinta una dintre cele mai accesibile variante in care poti consuma amarantul, fara a fi nevoie sa gatesti. In plus, compozitia include fragmente de nuca de cocos, care ofera produsului un gust placut si apetisant.

 

Fulgi Bio de Amarant Integral Spielberger 

 

Daca iti place sa incepi ziua cu un castron gustos de cereale, care sa te umple de energie si vrei sa incerci ceva nou, iti recomandam sa incerci fulgii de amarant de la Spielberger. Se comercializeaza in pungi de 250g, suficient pentru a testa potrivirea cu gusturile tale, ambalajul din hartie permitand depozitarea corecta pentru perioada de consum.

Iti putem spune ca 100g din acest produs asigura organismului tau 56.8g glucide, 15.8g proteine si 8.8g lipide si ca poti consuma fulgii de amarant cu lapte dulce, cu iaurt sau inmuiati in apa cald, impreuna cu seminte, fructe confiate, nuci si miere (daca preferi varianta mai dulce).

Poti opta pentru consumul simplu sau in combinatie cu fulgi de orz, ovaz, grau si alte cereale pe care doresti sa le incluzi in alimentatie. Iti atragem atentia ca acest produs poate contine urme de gluten, nefiind asadar recomandat pentru persoanele cu reactii alergice la acest element.

 

 

Ghid de cumparare

 

Folosit inca din antichitate in alimentatie si apreciat pentru structura sa bogata in minerale, vitamine si proteine, amarantul incepe sa isi faca din nou loc in randurile produselor alimentare traditionale scoase la lumina din obiceiurile bune ale secolelor trecute.

Pentru ca este mai putin cunoscut si nu este la fel de familiar ca alte produse pe care le cumperi zilnic, acest ghid iti ofera cateva informatii de baza pe care este bine sa le ai la indemana pentru a alege cel mai bun amarant pe de piata. Pentru ca si aici exista diferente.

 

 

Amarant – proprietati si utilizari: Amarantul este considerat o pseudocereala si aliment minune, avand in comun cu cerealele o serie de caracteristici nutritive si modul de preparare, si punand la dispozitie un continut bogat in vitamine, minerale, proteine si fibre. Astfel, cu 250g de amarant gatit, vei asigura corpului tau 40% din cantitatea zilnica necesara de magneziu – mineral implicat in metabolismul carbohidratilor si glucozei, in cresterea densitatii osoase, functionarea corecta a fibrelor musculare si mentinerea unui nivel bun de energie si a echilibrului emotional.

Tot intr-o cana de amarant, ieftin si bun, gasesti 36% din necesarul de fosfor, esential pentru sanatatea oaselor, 29% din cel de fier, de care ai nevoie pentru transportul eficient al oxigenului catre tesuturi si 19% din cel de seleniu, cu efect antioxidant, de protectie a inimii si de diminuare a efectelor imbratranirii.

Amarantul este de asemenea bogat in fibre, care contribuie la un sistem digestiv eficient si sanatos, vitamine (A, C, D si K) si antioxidanti, ce protejeaza organismul impotriva actiunii radicalilor liberi.

Este asadar recomandat in obezitate si dietele pentru reducerea greutatii corporale, combinand un continut bogat in proteine, cu stimularea metabolismului carbohidrat. Pentru ca nu contine gluten, se numara printre produsele recomandate in boala celiaca.

In plus, numeroase pareri despre cele mai bune forme de amarant recomanda includerea acestuia in alimentatia persoanelor hipertensive, a celor care sufera de afectiuni digestive, carente de minerale, boli respiratorii, oboseala cronica sau cancer.

 

Tip de ambalaj: In categoria produselor din amarant, ieftine si bune, vei gasi cel mai adesea seminte sau faina, in pungi din plastic transparent, adesea dur si mai greu de taiat astfel incat sa nu se rupa de tot. Este o versiune de ambalaj catre care iti recomandam sa te orientezi daca vrei sa cumperi o versiune cu pret cat mai redus si daca intentionezi sa muti semintele intr-un alt recipient de depozitare o data ce ai ajuns acasa.

Pentru cei care prefera sa optiunile ce nu necesita prea multa interventie, recomandam pungile din plastic moale si mai dens, mat, adesea in culori inchise si cu sistem de resigilare, menit pentru utilizare indelungata. Sunt ceva mai scumpe, dar nu este nevoie sa muti continutul din ele.

 

 

Cand e bine sa il eviti:  Desi efectele secundare sunt rare si putin documentate, este bine sa consulti medicul inainte de a consuma acest produs daca suferi de orice boala cronica, mai ales in zona digestiva. Intrucat contine oxalati, amarantul este de asemenea contraindicat in afectiunile de rinichi si in artrita reumatoida.

De asemenea, este foarte important sa citesti cu atentie eventualii alergeni pe care ii poate contine pentru ca a impartit aceeasi linie de procesare cu produse care contin nuci, alune, migdale etc., daca stii ca esti alergic la unele ingrediente de acest tip.

 

Natural, bio, eco: Pentru a fi sigur ca consumi un produs de calitate, care contine doar substante benefice, iti recomandam sa te orientezi catre variantele de amarant, la preturi bune, certificate ca fiind organice. Acest lucru inseamna ca nu au fost supuse modificarilor genetice, nu s-au folosit fertilizatori sintetici sau pesticide in cultivarea lor sau adaosuri aritificiale in procesare.

 

Forma: Aspectul cel mai evident pe care il vei avea de lamurit atunci cand intri in magazin sa alegi amarant, la pret bun este forma sub care doresti sa il cumperi. Il vei gasi in starea sa de baza, de bobite crude, pe care poti le folosi in loc de cereale sau impreuna cu ele, in salate si supe, sub forma de icre etc., sau ca faina. Varianta macinata poate fi utilizata pentru a obtine aluaturi (paine, cozonac, clatite, biscuiti, placinte, prajituri etc.) si in sosuri sau smoothie-uri. Are o culoare galbena, textura moale si un gust aromat, neobisnuit, dar placut, care imbogateste preparatele in care este inclusa.

Mai poti cumpara acest aliment minune si sub forma de ulei de amarant, care poate fi folosit pentru uz intern, fie combinat in uleiurile clasice folosite pentru salate (de masline, floarea soarelui etc.), fie simplu, dupa indicatiile de pe ambalaj, sau extern, ca formula cosmetica.

 

 

O alta varianta in care poti include amarantul in dieta este sa cumperi gustari gata preparate de tipul batoanelor, biscuitilor, fulgilor pentru mic dejun. Este solutia cea mai simpla daca nu obisnuiesti sa gatesti sau nu vrei sa te complici cu ingrediente mai putin obisnuite in mancarurile familiei.

Din planta se mai consuma si frunzele si florile, din care se poate face infuzie, cu rol remineralizant si regenerant, recomandat in special primavara si in anotimpul rece.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce inseamna amarant, ce fel de planta e?

Cunoscut la noi si sub denumirea de stir, amarantul este considerat o pseudocereala, pentru ca are in comun unele caracteristici cu cerealele, fiind in insa in acelasi timp diferit. Este o planta inalta, cu frunze late si inflorescente colorate in rosu sau auriu, in functie de specie. 

 

 

Semintele micute seamana ca aspect si mod de preparare cu quinoa, avand un continut nutritiv bogat in minerale, vitamine, proteine si fibre, care il recomanda cu caldura in orice regim alimentar sanatos. 

Pentru cei care consuma amarant, proprietati precum reenergizarea organismului, controlul nivelului de colesterol si sustinerea fibrelor musculare prin continutul de magneziu, sunt beneficii concrete asigurate corpului in fiecare zi.

 

Se cunosc la amarant contraindicatii?

Desi este atat de benefic ca parte a regimului alimentar, amarantul are si cateva contraindicatii. Se recomanda in primul rand precautie la introducerea in regimul alimentar al copiilor, care se face treptat. Este bine sa eviti consumul daca suferi de afectiuni ale stomacului si/sau intestinelor sau urolitiaza. De asemenea, este indicat sa consulti medicul daca ai colecistita sau pancreatita si sa nu elimini niciodata posibilitatea unei sensibilitati specific individuale, chiar si atunci cand cumperi cele mai bune forme amarant, cu certificat ecologic.

 

 

Se poate face paine cu faina de amarant?

Poti obtine o paine gustoasa si hranitoare inlocuind pana la 20% din faina folosita in reteta ta obisnuita cu faina obtinuta din amarant. Este bine insa retii ca amarantul absoarbe mai multa apa decat graul, deci adapteaza cu grija cantitatile pentru a obtine o textura placuta.

 

 

 

Amarant – retete

 

Chiar daca pentru tine amarantul este poate un aliment minune descoperit recent, putin ciudat si exotic, el este folosit inca din antichitate datorita continutului sau nutritiv bogat. In zilele noastre este adoptat si adaptat unui numar tot mai mare de retete clasice sau moderne, care permit integrarea facila in alimentatia de zi cu zi. Iata trei moduri in care il poti consuma.

 

 

Icre de amarant

Se numara printre cele mai simple si usor de facut retete care includ acest produs. Pentru icre de amarant ai nevoie de 2 cepe rosii medii, 150g amarant, 90g maioneza (obisnuita sau vegetala), 1 lingurita zeama de lamaie si sare. Lasa amarantul la inmuiat in apa pentru 24 de ore, apoi fierbe-l pentru 20 de minute, folosind un raport cu apa de 1 la 3, adica la jumatate de cana de seminte, 1 cana si jumatate de apa. Scurge-l de apa utilizand o sita, apoi amesteca cu maioneza dupa gust (nu e nevoie sa pui toata cantitatea, sau poti folosi mai multa), adauga zeama de lamaie si seara si cepele rosii taiate marunt. Serveste pe felii de paine simple sau prajite, lipie sau bucati de legume, similar humusului.

 

Budinca de amarant

Pentru budinca iti trebuie o jumatate de cana obisnuita de amarant, de trei ori mai mult lapte de vaca sau de cocos si fructe de padure (afine, zmeura, mure, merisoare etc.). Pune amarantul la rehidratat cu o zi inainte. Varianta cea mai rapida pentru a obtine textura dorita este sa pui  laptele la fiert si sa adaugi amarantul in momentul in care incepe sa faca spuma pe peretii oalei. Lasa la mic pana cand semintele au absorbit tot laptele si au devenit moi si lipicioase. Pune budinca de amarant in castron si lasa la racit 10 – 15minute, adauga fructele de padure, apoi bucura-te de un mic dejun sanatos.

 

 

Paine cu faina de amarant

Pentru a obtine paine cu faina de amarant este suficient sa inlocuiesti, in orice reteta cu faina de grau, 15 pana la 20% din cantitate cu varianta obtinuta din amarant. Este bine insa sa stii ca aluatul va absorbi mai multa apa si va creste mai putin decat in cazul formulei traditionale.

 

 

Ce trebuie sa stii despre amarant

 

In categoria superalimentelor, amarantul ocupa un loc special. Discutam despre un produs care nu contine gluten, o pseudocereala care poate aduce o serie de beneficii incontestabile celor care o consuma regulat, ca parte a dietei proprii. 

 

Ingredient folosit inca de pe vremea aztecilor, amarantul este o pseudocereala care poate fi inclusa in dieta regulata a oricarei familii. Efectele sale asupra sanatatii fiecarui consumator sunt atat de importante, incat i se acorda o valoare terapeutica. Iata ce e important sa stii despre amarant si despre cat de inspirata este folosirea sa. 

 

Cine poate consuma amarant?

Amarantul este un ingredient care poate face parte din alimentatia fiecaruia dintre noi. Descris ca o pseudocereala, el este reprezentat, de fapt, de semintele unei plante cultivate si consumate in America de Sud. 

Unul dintre marile sale avantaje este acela ca nu contine gluten, astfel ca poate inlocui cu succes cerealele din alimentatia persoanelor cu boala celiaca si intoleranta la gluten. Mai mult decat atat, el poate fi inclus intr-o mare varietate de retete, inlocuind faina alba, de pilda. Asadar, amarantul poate fi consumat practic de oricine. 

Ce iti ofera amarantul din punct de vedere nutritional?

Desi este etichetat ca o pseudocereala, ceea ce inseamna pana la urma ca poate fi folosit asemanator acestora, amarantul are un continut nutritiv net superior cerealelor. De pilda, el este o sursa foarte bogata de proteine, continand 26 g pentru fiecare cana. Ca sa iti faci o idee, orezul alb contine numai 13 g de proteine la o cana de produs, iar cerealele clasice pe care le folosim noi in alimentatie au chiar mai putin decat atat.

Desi poate neasteptat intr-o cultura care promoveaza lactatele ca principala sursa de calciu, amarantul are si acest avantaj: o cana de amarant negatit iti pune la dispozitie 31% din doza recomandata de calciu si, cel mai important, ti-l ofera intr-o forma caracterizata de o asimilabilitate remarcabila. Iar calciul nu este singurul mineral pe care amarantul il ofera cu generozitate, caci in aceeasi cana despre care aminteam mai sus vei regasi si 14% din doza zilnica recomandata de vitamina C si 82% din necesarul de fier. 

In cantitati mai mici, aceste seminte iti ofera magneziu, potasiu si fosfor. In functie de modul de gatire, aportul efectiv poate fi mai mare sau mai mic. 

 

Spuneam ceva despre valoarea terapeutica?

Nu trebuie sa te gandesti ca amarantul este un fel de panaceu pentru problemele de sanatate pe care le putem avea fiecare dintre noi, ci sa ai in vedere ca atunci cand vorbim despre amaranth, proprietati benefice deriva din compozitia sa speciala.

De pilda, exista studii care au demonstrat ca un consum regulat de amarant, ca parte a dietei zilnice, poate determina o reducere a valorilor colesterolului, ceea ce la randul sau are consecinte benefice asupra intregului aparat cardiovascular.

Indiferent daca alegi cel mai bun amarant (sau produsul marketat astfel) sau optezi pentru o forma de prezentare disponibila in supermarket, proprietatile sale antioxidante sunt de asemenea atestate. Se pare ca unii dintre compusii sai au proprietati antiinflamatoare care combat guta si artrita si care pot chiar sa diminueze intensitatea simptomelor in fazele de acutizare a lupusului eritematos sistemic.

Avand in vedere continutul sau mare de minerale, amarantul consumat ca atare sau sub forma de ulei de amarant pare sa fie eficient in combaterea osteoporozei sau a pierderii densitatii osoase din alte cauze.

Din punctul de vedere al digestiei, aceasta alternativa are, inca o data, avantajele sale. Poti cauta, cu amarant, retete simple si rapide, pentru a beneficia de continutul crescut de fibre care imbunatatesc semnificativ digestia. Mai mult, se pare ca ulcerul gastric se vindeca mai usor in conditiile unui consum regulat din aceasta pseudocereala, care e o alegere buna si pentru persoanele care urmaresc scaderea in greutate: cantitatea mare de fibre ofera senzatie de satietate, in timp ce continutul mare de proteine dezvolta masa musculara.

In sfarsit, printre beneficiile mai putin cunoscute se numara imbunatatirea vederii datorata continutului mare de vitamina A si carotenoizi, dar si ameliorarea problemei venelor varicoase, gratie continutului mare de flavonoide. Cateva avantaje de care merita sa tii cont, avand in vedere ca amarantul se prepara cam cum se gateste quinoa.

 

Cum putem consuma amarantul?

Multa lume se declara ingrijorata de modul si durata de preparare, insa amarantul se fierbe cam cat se fierbe quinoa, un ingredient mai frecvent folosit si de gospodinele de la noi. Il poti folosi fiert, prajit, ca atare sau in amestec cu alte cereale.

Pentru fierbere, se prefera un raport de 1 la 1 amarant si apa. Durata de preparare este de aproximativ 20 minute, dupa care il poti include intr-o multime de deserturi cu lactate, fructe, seminte, scortisoara. Il poti include, de asemenea, in diverse retete de legume, in care ofera un echilibru din punctul de vedere al gustului.

Daca doresti sa beneficiezi de o aroma mai puternica, poti apela la varianta amarantului prajit. Intr-o tigaie neaderenta, el poate fi tras intr-o cantitate mica de unt sau de ulei de masline, dupa care poate fi consumat fie ca gustare, fie ca adaos in salate sau supe, carora le sporeste valoarea nutritiva si pe care le face mai satioase.

Daca amarantul ca atare nu te incanta in mod deosebit, il poti combina cu cereale sanatoase. Unul dintre amestecurile consacrate este cel de amarant si orez brun, care se prepara conform indicatiilor specifice orezului. In general, proportia este de o parte amarant la 3 parti de orez; rezultatul va fi unul cu un gust special, cu un aport de proteine net superior, o sursa bogata de fibre si un indice glicemic ceva mai mic.

O alta idee pe care o aplica gospodinele in bucataria proprie este sa inlocuiasca faina folosita pentru ingrosarea sosurilor cu amarant. Este, evident, o alternativa mult mai sanatoasa, dar si mult mai bogata din punctul de vedere al nutrientilor pusi la dispozitia organismului. Aroma subtila a amarantului vine mai degraba sa potenteze gustul natural al celorlalte ingrediente, decat sa il acopere sau sa il modifice, prin urmare schimbarea nu va fi sesizata nici de catre cei mai mofturosi copii….sau parteneri.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii