Cum alegi un aragaz electric bun si durabil. Ce tipuri de aragaz electric ai la dispozitie si cat de multa putere iti trebuie. Cat de mult conteaza capacitatea si la ce trebuie sa te uiti cand evauezi designul unui aragaz. Plus modele populare anul acesta, totul in ghidul de mai jos.
Cel mai bun aragaz electric – Recomandarile noastre pentru 2024
Faci un upgrade in bucatarie si vrei sa poti gati mai repede si mai bine retetele preferate? Un aragaz electric poate fi o investitie avantajoasa.
Desigur, e nevoie de ceva informare in prealabil, dar daca nu ai timp pentru asta, echipa noastra iti propune chiar aici un produs foarte interesant: Hansa FCCX68235. Are cuptor cu geam tristratificat, care reflecta spre interior intreaga caldura, pentru economie si siguranta. Temperatura interna selectata este atinsa cu 20% mai repede decat la alte modele, iar functia de autocuratare te scuteste de multe batai de cap.
Daca nu te declari incantat de aceasta optiune, o alternativa poate fi Electrolux EKC54550OW.
Pentru mai multe criterii si variante, vezi ghidul de mai jos.
Tabel de comparatie
Cel mai bun!
Plusuri
Este o piesa moderna si performanta care iti pune la dispozitie 4 arzatoare vitroceramice de puteri si dimensiuni diferite, dar si un cuptor generos, cu o ridicata eficienta termica, cu 8 programe de lucru, grill, butoane retractabile, tavi antiaderente si recomandari de gatit, in functie de fiecare preparat.
Minusuri
Unii cumparatori sustin ca ar prefera o alta distributie / putere a arzatoarelor, optiunea propusa fiind una medie.
Concluzie
Este o propunere pe care o consideram deopotriva tentanta si interesanta, cu un bun raport intre pret si calitate, un aspect modern, usor de integrat in orice bucatarie, si cu o functionalitate pe placul oricarui utilizator pasionat de gatit.
A 2-A OPTIUNE!
Plusuri
Este un model de buna calitate, care include 4 arzatoare si cuptor, incadrat in clasa de eficienta energetica A. Permite controlul strict al parametrilor de gatit, multumita timerului si termostatului. Siguranta in utilizare este sporita de indicatorul de caldura reziduala, in timp ce intretinerea e usoara. In plus, include spatiu de depozitare pentru tavi si tigai.
Minusuri
Unii cumparatori sunt dezamagiti de faptul ca optiunile de comanda sunt butoane electromecanice, nu electronice.
Concluzie
Reprezinta o alegere inspirata pentru cumparatorii care doresc sa isi modernizeze bucataria si sa investeasca intr-o piesa cu un bun raport intre pret si calitate, utilizand optim si spatiul pe care il au la dispozitie.
A 3-a Optiune!
Plusuri
Aragaz cu patru zone de gatit, pentru o familie de trei, patru membri, cu curatare catalitica, pentru intretinerea mai usoara a modelului, cu plita vitroceramica, cu iluminare interioara a cuptorului, pentru a vizualiza preparatul in timpul gatitului, cu panou de comanda frontal si functie de blocare a accesului celor mici.
Minusuri
Tine cont ca iti trebuie anumite tigai si cratite compatibile cu plita vitroceramica, nu vei putea folosi toate vasele vechi pe care le ai prin casa.
Concluzie
Este un aragaz eficient, simplu de intretinut si de curatat, care mai are si un cost avantajos, asa ca merita sa il ai in casa.
Cum alegi un aragaz electric bun
Putere, capacitate, numar de arzatoare si sistem de autointretinere sunt doar cateva dintre criteriile relevante pentru un aragaz electric bun. Vezi mai jos cateva modele populare anula cesta si ghidul complet pentru a alege cel mai bun aragaz.
Modele recomandate in 2024
Aragaz electric Hansa FCCX68235
Aragaz electric standard, perfect pentru bucatariile clasice. Are geam tristratificat la cuptor, deci usa rece pe dinafara si cu mai putine pierderi de caldura. Pe langa economie, vara te scuteste de gradele aduse in plus in general de un cuptor functional.
In plus, se incalzeste mai repede decat alte modele. Se curata destul de usor pentru ca rafturile din interior merg in masina de spalat vase si se scot fara complicatii.
Are sistem de curatare cu aburi, nu chiar cel mai bun, dar eficient, iar geamurile de la usa se scot pentru elimina de tot murdaria.
Cu capacitatea de 65litri este un model familial, pentru 3-4 membri, iar butoanele push and pull il transforma intr-un aragaz electric modern. De asemenea, o data ascunse, butoanele sunt mai putin predispuse la murdarire.
Mai ai la dispozitie incalzire asistata de ventilator, 8 functii de coacere si grill.
Aragaz electric Electrolux EKC54550OW
Electrolux EKC54550OW este un aragaz clasic, cu plita si cuptor, cu patru arzatoare, doua normale, unul mic si unul mare, ce poate fi ideal in casa a doua persoane sau trei.
Are cronometru, cu care poti monitoriza timpul necesar preparatului, pentru a nu il pazi in permanenta.
Include si un indicator pentru caldura reziduala ramasa in urma gatitului, asa incat sa stii cand e inca fierbinte, pentru a nu te arde, cand faci curatenie.
Are panouri de sticla detasabile, iar mai mult, poti scoate intreaga usa, asa incat sa cureti si ultima dunga de grasime.
In partea de jos exista un compartiment in care poti pune tavile si celelalte accesorii pe care le folosesti in aragaz, asa incat sa nu ocupe loc suplimentar din dulapul din bucatarie.
Produsul este oferit alaturi de doua tavi emailate, foarte utile, asa ca scapi de o investitie suplimentara. Mentionam si ca e alb pe mare parte din suprafetele laterale, insa asta contribuie la aspectul clasic, plus ca are zone plane, foarte usor de curatat, dintr-o singura miscare.
Aragaz electric Whirlpool ACMT 6533/IX
Ca sa afli care sunt cele mai bune aragazuri electrice, e obligatoriu sa te orientezi catre un model cu alimentare exclusiv electrica, deopotriva pentru plita, cat si pentru cuptor.
In acest caz, Whirlpool iti propune un dispozitiv cu 4 arzatoare cu puteri de 1.7kW, 1.2kW si 2.3kW, astfel incat sa faci economie de energie in functie de cantitatea de alimente incalzita.
Clasa de eficienta este A, iar cuptorul ofera un volum de 60l, suficient de spatios.
Are si functie de grill integrata, alaturi de o optiune de iluminare interna si de cea cu autocuratare catalitica. Nu lipseste timerul, util pentru cei ce vor sa prepare retete cu precizie maxima.
Functia de convectie de aer cald si fierbinte permite incalzirea uniforma in interior, iar ingredientele se coc astfel in mod egal.
Atat plita, cat si cuptorul sunt prevazute cu elemente de siguranta, deci se potriveste chiar si intr-o familie cu copii, acestia fiind protejati chiar daca incearca sa seteze in joaca dispozitivul.
Este un produs fiabil si robust construit. Beneficiaza de picioruse ajustabile si ajunge la tine cu gratar si tava. Singurul neajuns este faptul ca nu include capac de acoperire pentru plita.
Aragaz electric Electrolux EKI54550OX
Electrolux EKI54550OX este unul dintre candidatii la locul de cel mai bun aragaz electric cu inductie. Ofera posibilitatea de control direct si precis a temperaturii de gatire. In acelasi timp, caldura se distribuie uniform, iar fiecare aliment este gatit foarte bine.
Plita asigura 4 zone diferite ca temperatura si marime de gatit, distribuite in mod practic in suprafata. Au puterea cuprinsa intre 1.4 si 2.5 kW pentru ochiurile mici, 2.1 – 3.7 kW pentru ochiurile mari si 1.8 – 2.8 kW pentru cel mediu.
Pentru ca lipseste flacara deschisa, vizibila, pentru a evita accidentele nedorite, producatorii au inclus si un indicator de caldura reziduala, ce arata momentul cand plita este cu adevarat rece.
Cuptorul cu o capacitate de 60 de litri incorporeaza un grill, un timer digital si o lumina interioara cu ajutorul careia poti sa verifici vizual mancarea.
Pentru o distributie uniforma a caldurii, cuptorul se incalzeste superior si inferior. Pentru a se evita mirosurile greu de indepartat (de exemplu, cel de peste), cuptorul contine un ventilator ce filtreaza mirosurile.
Interiorul sau este usor de curatat, datorita stratului de email catalitic ce absoarbe si oxideaza grasimile. Usa este bine izolata, crescand eficienta energetica cu 10%.
Luand in considerare optiunile multiple de gatit si calitatile superioare de control si distributie a caldurii, multi utilizatori au denumit acest produs cel mai bun aragaz electric de la Electrolux.
Designul este unul profesional, cu elemente din inox, iar culoarea este neutra, usor de adaptat oricarei bucatarii.
Hansa FCCW53009 este un aragaz electric cu plita realizata din vitroceramica, un material asemanator sticlei, foarte rezistent la temperaturi inalte si schimbari bruste ale acestia.
De obicei, cel mai bun aragaz electric cu plita vitroceramica este foarte usor de utilizat, incalzeste foarte repede, iar temperatura de gatire poate fi controlata cu precizie, iar Hansa FCCW53009 nu este o exceptie.
Plita este formata din 4 arzatoare, 2 normale de 1.8 kW si 2 economice, de 1.2 kW.
Aragazul incorporeaza 3 moduri speciale de gatit, in care temperatura este presetata de producatori pentru anumite mancaruri ce au nevoie de o temperatura si un timp fix de gatire. In acest fel, nu trebuie sa iti faci griji sau sa urmaresti mancarea, cat ea se gateste.
Cuptorul are o capacitate de 69 de litri, alimentare electrica si un sistem de incalzire divizat superior si inferior. In acest fel, caldura este distribuita uniform, iar timpul necesar pentru a atinge temperatura optima de gatit scade.
In plus, usa cuptorului este creata cu 2 straturi de sticla, detaliu ce imbunatateste izolarea si creste randamentul cuptorului. In interior vei gasi si un sistem de iluminare, cu ajutorul caruia poti sa verifici vizual mancarea.
Designul este unul cu un aer profesional, realizat din email, usor de curatat si intretinut, dar sensibil la zgarieturi.
Accesoriile aragazului sunt formate dintr-o tava adanca si o tava plata, perfecte pentru fripturi sau prajituri. Per total, la intrebarea „care e mai bun: aragazul electric sau cel pe gaz?”, Hansa FCCW53009 puncteaza cu succes pentru produsele electronice.
Ghidul cumparatorului de aragaz electric
Aragazul electric este „viitorul” in domeniul gatitului la domiciliu. Chiar daca pare a avea un consum mai mare, acest tip de dispozitiv ofera mai mult control asupra alimentelor ce sunt gatite, o singuranta mai mare in bucatarie si in final, o mancare mai gustoasa.
Cred ca din start te intrebi „care e mai bun: aragazul electric sau cel pe gaz?”. Ca sa diferentiezi mai bine produsele, dar si sa vezi cu adevarat avantajele unui aragaz electric, am creat o lista ce incorporeaza principalele caracteristici ale unui astfel de produs:
Tipul de aragaz electric: Ai de ales intre modelele electrice clasice, cele vitroceramice si cele cu plite cu inductie. Un aragaz electric ieftin si bun traditional poate sa incorporeze mai multe componente electrice, precum: aprinzator, iluminare, rotisor, plita electrica sau cuptor electric, iar alte componente, precum ochiurile sau plita aragazului sa fie pe gaz. Aceasta alegere e si cea mai ieftina, insa nu foarte performanta ca transfer termic.
Pe de alta parte, cel mai bun aragaz electric cu inductie ofera un control electric exclusiv al temperaturii de gatire, indiferent ca este vorba de plita sau cuptor. Aragazurile full electric sunt deseori create cu un aer mai futurist, elegante, cu linii si colturi rotunjite, incorporand in acelasi timp mai multe optiuni suplimentare decat aragazurile simple, cu care am fost obisnuiti, insa se situeaza la mijloc in raport cost – randament.
Adevarul este ca, datorita noului val de tehnologie digitala, producatorii au transformat acest banal produs de bucatarie intr-un dispozitiv versatil si surprinzator. Metoda inductiei este cea mai costisitoare la ora actuala, dar si cea mai eficienta din punct de vedere a consumului energetic.
Putere: aceasta se exprima in unitati de masura diferite, in functie de tipul aragazului. Unitatea de masura pentru temperatura si valoare calorica in cazul unui aragaz ce utilizeaza gaz este BTU (unitati termice britanice). La un aragaz, aceasta variaza intre 5.000 BTU si 17.000 BTU, masuratoare echivalenta pentru ochiul mic si cel mare. In cazul unui aragaz cu plita si cuptor electric, puterea sa se masoara in kW si de obicei, in functie de marimea si capacitatea ochiului, este cuprinsa intre 3.7 kW (arzator mare) si 1.4 kW (arzator mic).
Daca vrei sa se incalzeasca si sa incalzeasca foarte rapid, alegi valori mai mari, insa te sfatuim sa tii cont si de cate circuite electrice ai in casa, pentru a evita problemele ivite atunci cand mai pui si altceva in priza; un consum prea mare poate determina activarea intrerupatoarelor de circuit(sigurantele electrice).
Capacitate: include numarul de ochiuri, distributia lor si prezenta si capacitatea cuptorului, masurata in litri. Standardul in acest domeniu este de 4 ochiuri, de dimensiuni si puteri diferite, pentru ca, pana la urma, nu toate alimentele sau retetele sunt la fel. Modul de selectie si control al acestor ochiuri ramane la imaginatia producatorului, fie ca este vorba de o selectare clasica, mecanica, sau de un sistem digital tip touchscreen. In acelasi timp, este aproape obligatoriu ca cele mai bune aragazuri electrice sa incorporeze un cuptor de minim 60 de litri.
Cuptorul poate sa includa si un grill, un rotisor, sa contina doua sa trei tavi speciale de gatit, dar si un mod de distributie uniforma a caldurii (incalzire inferioara si superioara). Cu cat mai multe caracteristici are aragazul in general si cuptorul in special, cu atat creste nivelul de certitudine ca pana si retele noi iti vor iesi. Toate aceste detalii tehnice vor influenta in final calitatea si usurinta cu care poti sa prepari mesele de zi cu zi.
Design: Cele mai de succes sunt aragazurile electrice cu sticla ceramica, iar majoritatea utilizatorilor sunt atrasi de finisajele netede si lucioase, dar si de usurinta cu care se curata. In acelasi timp, indiferent de tipul aragazului, el ar trebui sa fie potrivit designului general al bucatariei tale, sau, de ce nu, sa iti dea o idee cum ar putea arata bucataria ta, daca planuiesti sa o renovezi. Desi, un detaliu secundar, designul este o caracteristica ce trebuie analizata; luand in considerare ca aragazurile electrice sunt considerate noua generatie a acestui tip de electrocasnice, poti sa te astepti ca producatorii sa investeasca mult timp si in designul aparatului.
Optiuni suplimentare: optiunile suplimentare pleaca de la banala iluminare a cuptorului, pana la sisteme complexe de selectie prin touch screen sau control via smart phone. Caracteristicile suplimentare trebuie sa fie alese in functie de utilizarea aragazului dar si scopul sau. Este aproape inutil sa achizitionezi un aragaz electric scump, versatil si cu selectie de tip touch screen, daca nu planuiesti sa gatesti des si mult.
In general, daca gatesti des vei avea nevoie de cel putin cateva optiuni simple, precum un timer, iluminare si un sistem de ventilare. Abia apoi, cauta si celelalte detalii, precum selectia digitala a temperaturii, controlul prin touch screen sau sincronizarea cu smart phone, pentru un control tip telecomanda.
Cum se foloseste un aragaz electric
Desi prepararea mancarii la un aragaz electric dureaza ceva mai mult, acest tip de dispozitiv devine din ce in ce mai popular pentru ca ofera mai mult control si asigura o gatire uniforma. Daca iti surade ideea de a achizitiona unul, iti prezentam cam ce ar trebui sa stii despre acest subiect.
Instructiuni de siguranta
Spre deosebire de masinile de gatit care functioneaza pe gaz, cele electrice se incalzesc pe intreaga suprafata, prin urmare este recomandata o atentie sporita pentru a evita orice accident, iar copii nu au voie in jurul aparatului. Mai mult, cablul de alimentare trebuie tinut la distanta de zona plitei pentru a evita deteriorarea materialului izolator.
Alimentele nu trebuie lasate nesupravegheate in timpul gatirii pentru ca pot provoca incendii (grasimile pot lua foc), iar mancarea arsa sau anumite lichide scurse pe suprafata plitei pot provoca avarii ireparabile. In functie de materialul folosit (sticla sau ceramica), poate fi contraindicata folosirea oalelor care au fundul umed sau marginile ascutite (pot pata sau zgaria suprafata).
Este important de mentionat ca nu va fi folosita apa pentru stingerea unui foc provocat de un aragaz electric: acesta trebuie deconectat de la retea (fie scoatem stecherul din priza, fie intrerupem alimentarea prizei), dupa care flacara trebuie acoperita cu un capac sau o patura.
Manualul de utilizare a fiecarui model ar trebui sa mentioneze care este greutatea maxima suportata de plita sau de usa de la cuptor (in jurul a 20 Kg pentru plita si 15 Kg pentru usa) pentru a evita deteriorarea produsului. Este recomandat sa fie plasata o oala deasupra ochiului inainte de a fi pornit, iar in caz contrar, nu trebuie sa privim direct in zonele de preparare cu halogen.
Economiseste energie folosind vase de aceeasi dimensiune cu arzatorul
Pentru rezultate optime, este recomandat ca pe plita sa fie folosite oale care au aceeasi latime ca si arzatoarele, sau doar putin mai mari, si au o baza plata (nu concava sau convexa), astfel incat alimentele sa fie supuse aceluiasi grad de caldura pe tot parcursul procesului. Daca oala este acoperita cu un capac, iar acesta nu este indepartat decat atunci cand este necesar, si consumul energetic va fi mai eficient.
Temperatura pentru fiecare ochi poate fi reglata cu usurinta, dar daca discutam despre cantitati mari de alimente, este de preferat sa utilizam cuptorul: consumul scade considerabil si se poate utiliza caldura remanenta pentru a-l scade si mai mult.
Instalarea se face doar de catre un tehnician autorizat
Fiecare model vine cu un manual de instructiuni care contine inclusiv schema electrica ce va trebui urmarita in timpul instalarii. Pentru ca este nevoie de cineva care e familiar cu reglementarile locale de siguranta, este nevoie ca acest proces sa fie efectuat de un electrician.
Acesta va sti cum sa faca toate conexiunile, indiferent daca vorbim de curent trifazic sau monofazic, dar si cum trebuie conectate toate firele cablului de alimentare, inclusiv cel pentru impamantare (pentru acest tip de echipament este necesara folosirea unei prize cu impamantare pentru a respecta standardele de siguranta, iar utilizarea prelungitoarelor sau adaptoarelor este nerecomandata).
Inainte se instalare, trebuie indepartate toate materialele de protectie utilizate in timpul transportului. Pentru a economisi energie, este de preferat ca aragazul sa nu fie plasat langa un congelator sau un frigider, dar trebuie avut in vedere si accesul la o hota sau alt sistem de evacuare a fumului.
Daca mobila din jur nu este termorezistenta, trebuie lasati minim 2 cm liberi in jurul aparatului. Mai mult, peretele din spatele acestuia trebuie sa reziste la temperaturi de pana la 50℃. Dispozitivul trebuie pozitionat pe o podea dura si ajustat la nivel inainte de folosire pentru ca uleiul sa fie distribuit uniform in tigaie.
Aparatul trebuie deconectat de la retea inainte de orice operatiune de intretinere
Inainte de prima utilizare trebuie eliminate toate etichetele si curatat interiorul cuptorului, dar si plita si accesoriile incluse cu apa calduta si detergent. Unele modele au nevoie sa incalzesti cuptorul si sa il cureti din nou cu atentie pentru a indeparta eventualele pete.
Pentru a elimina riscul de electrocutare, dispozitivul trebuie scos din priza inainte de a incepe procesul de curatare, sau de a schimba becul de la cuptor. Mai mult, nu este recomandat sa fie utilizate aparate de curatare care se bazeaza pe aburi.
Curatarea nu trebuie facuta cu substante care sunt corozive, abrazive, sau contin clor. In acelasi timp, nu este recomandata utilizarea buretilor de sarma, sau a altor elemente ascutite, mai ales cand e vorba de partile de sticla: zgarieturile pot duce la spargerea acestora.
Marci populare modele de aragaz electric
Gatitul nu este neaparat o activitate placuta, dar fie ca e pe lista ta de hobby-uri sau din contra, pe cea de corvoade, un aragaz de calitate este binevenit si apreciat. Iata cativa dintre producatorii care iti pun la dispozitie aparate cu o functionalitate deosebita.
Beko Electronics a fost fondata in anul 1955, in Turcia, la inceputuri purtand alta denumire. Adevarata lansare pe piata europeana, cand brandul a devenit unul renumit pentru calitate, a avut loc incepand cu anul 2004, cand a cumparat compania germana Grundig, cunoscuta la acel moment pentru productia de televizoare.
Unul dintre principiile dupa care se ghideaza intreaga activitate este acela de a “deveni partenerul consumatorilor in viata de zi cu zi”. Acesta este motivul pentru care relatia cu consumatorii din peste 130 de tari este din ce in ce mai buna si mai atent cultivata.
Cresterea constanta este datorata, pe de o parte, eficientei in ceea ce priveste productia de bunuri, dar si politicile prietenoase cu mediul, care au dus la castigarea a numeroase premii pentru produse eco. Societatea apreciaza Beko pentru ca pare sa fi inteles cat de importanta este o politica ce denota respect si consideratie fata de planeta.
Celalalt factor major care a contribuit la succes este acela ca echipa Beko a inteles ca fiecare noua generatie de consumatori aduce cu sine asteptari si nevoi diferite. De aceea, intelegand si prevazand aceste asteptari, brandul a reusit sa ofere solutii pline de semnificatie, rapide si flexibile, pentru ca fiecare consumator sa se bucure de o viata in deplin confort.
Robert Bosch GmbH este o companie multinationala germana care isi are sediul central langa Stuttgart, in Germania, si a carei activitate se desfasoara in domeniul ingineriei si electronicii. La nivelul anului 2011, compania era cel mai mare furnizor mondial de piese si componente pentru industria auto: frane, sisteme de control, sisteme de alimentare cu combustibil, generatore, sisteme de directie si nu numai. La acestea se adauga produse industriale, scule si unelte electrice, electrocasnice, sisteme de securitate si termotehnologie.
Micul atelier infiintat in anul 1886 a produs, dupa mai putin de un an de la deschidere, primul magnetou cu voltaj redus pentru motoarele pe benzina. Prima fabrica Bosch a fost infiintata in 1901, urmata in 1910 de o a doua fabrica. In 1913 se produceau primele faruri, iar in 1917 Bosch devenea deja o corporatie.
Au urmat in 1926 stergatoarele de parbriz, in 1927 pompele cu injectie pentru motoarele Diesel, iar in 1923 prima masina de gaurit electrica si primul radio pentru automobil. In 1976 a fost lansat primul senzor de oxigen, in 1978 primul sistem antiblocare electric, in 1979 sistemul de control electric pentru motor, in 1986 sistemul de control al tractiunii, in 1991 farururile cu xenon, in 1995 sistemul de control al stabilitatii si in 2000 sistemul de injectie directa. In 2001 a fost lansat sistemul de frane electrice hidraulice, iar pe lista de inovatii se afla primul radio de masina digital cu CD player, surubelnita electrica fara fir si multe altele.
Si daca mai e nevoie sa iti faci o idee mai ampla asupra acestui brand, iti spunem ca el este implicat in industria grea si cea aeronautica, ca cifra de afaceri la nivelul anului 2016 a depasit 73 miliarde de euro, iar ca planurile de dezvoltare includ solutii silentioase pentru deplasarea in oras si pentru calea ferata.
Electrolux este o multinationala suedeza cu sediul central la Stockholm, care se plaseaza momentan pe locul doi pe piata electrocasnicelor, dupa liderul mondial Whirlpool, ca numar de unitati vandute anual. Compania realizeaza bunuri destinate atat utilizatorilor casnici, cat si celor profesionali.
Brandul a rezultat in urma fuziunii a doua companii: Lux AB si Svenska Elektron AB, denumirea din prezent fiind adoptata in anul 1919. Istoria timpurie este legata de producerea de aspiratoare, aceasta ramura fiind intre timp imbogatita cu o gama foarte variata de alte electrocasnice: frigiderele Arctic (dupa fuziunea din 1923), masini de spalat, masini de spalat vasele, echipamente pentru domeniul alimentar si nu numai.
Produsele propuse sunt atent proiectate, constituind solutii inovative si sustenabile atat pentru locuinte, cat si pentru mediul de afaceri. Grupul include branduri ca AEG, Zanussi, Frigidaire, Electrolux Grand Cuisine; firma vinde peste 60 de milioane de unitati anual, in peste 150 de tari. La nivelul anului 2016 brandul raporteaza vanzari de peste 121 miliarde si peste 55.000 de angajati.
Succesul actual al brandului este datorat unor linii directoare simple care orienteaza intreaga activitate: prezenta globala, anticiparea nevoilor si asteptarilor clientilor, design inovator, expertiza profesionala de top, gama extinsa de produse si sustenabilitate extinsa.
Aragaz electric sau pe gaz – Argumente si optiuni
Aragazul se numara printre cele mai importante obiecte din bucatarie si calitate sa o influenteaza pe cea a mancarurilor preparate. Ce alegi intre modelele pe gaz si electric? Afla rapid din comparatia de mai jos.
Aragazul pe gaz
Ne referim aici, nu la versiunile de aragaz cu plita pe gaz si cuptor electric, ci la cele alimentate exclusiv cu gaz. Sunt variantele traditionale, cu care s-au obisnuit cei mai multi dintre noi, in special persoanele cu varsta de peste 40 – 50 de ani.
Sunt destul de simplu de folosit, se incalzesc repede si nu adauga costuri lunare prea mari, insa asigura o incalzire mai putin uniforma si ofera un nivel mai redus de precizie al controlului temperaturii.
Cuptorul este prevazut cu un singur element de incalzire, in partea de jos, iar alimentarea cu gaz impune aerisirea frecventa si corecta, si implica un risc suplimentar de degajare accidentala.
Aragazul electric
Modelele electrice sunt ceva mai moderne si mai dificil de abordat de catre persoanele in varsta, care se acomodeaza greu cu afisaje digitale, ecran touchscreen sau chiar cu panourile mecanice cu programe multiple. Sunt considerate ceva mai sigure decat alternativele pe gaz, ofera un control mai bun al temperaturii si al timpului de gatire si functii multiple, precum cele de autocuratare si protectie pentru copii.
Un aragaz cu cuptor electric va include intotdeauna doua elemente de incalzire, inferior si superior si majoritatea sunt prevazute cu ventilator, care asigura uniformizarea rapida a temperaturii. Unele ofera programe predefinite pentru pizza, friptura, legume, prajituri etc.
Plitele sunt prevazute cu senzor de caldura reziduala si sunt mult mai usor de curatat, avand suprafata complet plata. Este la fel de adevarat insa ca necesita un timp mai mare de asteptare pentru incalzire si ca, daca le folosesti foarte des, te vor costa mai mult ca si consum lunar, decat cele pe gaz.
Optiuni disponibile
Numeroase pareri despre cele mai bune aragaze electrice recomanda, celor care gatesc mult, o combinatie de cuptor electric cu plita pe gaz, care echilibreaza eficient punctele tari si slabe din fiecare categorie. Tot printre modelele electrice mai gasesti versiuni cu plita vitroceramica, cu halogen sau cu inductie. Cele cu inductie sunt ceva mai scumpe, dar sunt in prezent si cele mai eficiente si mai sigure, consumand mai putin si pastrand suprafata rece in cea mai mare parte a timpului.
Te mai poti orienta de asemenea si catre un aragaz cu plita mixta si cuptor electric, care inseamna ca ai la dispozitie o combinatie de arzatoare pe gaz si zone electrice de incalzire, astfel incat sa poti alege varianta optima de fiecare data. Tot ce trebuie sa stii gasesti in manualul de utilizare, asa ca nu ai scuze pentru a nu intrebuinta dispozitivul, valorificandu-i adevaratul potential.
Intrebari frecvente
Cat consuma un aragaz electric?
Consumul unui aragaz cu cuptor electric depinde atat de specificatiile tehnice generale, mentionate de producator in fisa produsului, cat si de temperatura la care gatesti si cantitatea de mancare. Cu scop comparativ poti folosi foarte usor indicatiile de pe eticheta.
Daca de exemplu, pentru produsul A se mentioneaza un consum de 0.86kWh pe ciclu de gatire si pe produsul B, 0.9kWh, primul este mai eficient. In rest, atat pentru plita, cat si pentru cuptor, in primele minute de functionare, pana la atingerea temperaturii dorite, aparatul consuma exact cata putere scrie in specificatii (un cuptor de 3.5kW va consuma 3.5kW, iar un ochi de 1.2kW, va insemna un consum energetic de 1.2kW).
Dupa atingerea temperaturii dorite, ca nivel de consum, un aragaz electric va reduce energia folosita pana la cantitatea necesara pentru intretinerea caldurii, deci daca gatesti trei ore la un cuptor de 3kW nu vei plati pentru 9kW, ci mult mai putin.
E mai rentabil un aragaz pe gaz cu cuptor electric, decat unul complet electric?
In momentul de fata, da, inca este mai rentabil, ca si costuri de consum, un aragaz cu cuptor electric si plita pe gaz, in special daca gatesti mult la arzatoare si compari cu un model cu plita vitroceramica sau cu halogen. Plitele cu inductie pot fi insa mai eficiente decat cele pe gaz.
Mai am nevoie de aprinzator la aragazul electric?
In principiu nu ai de ce sa ai nevoie de aprinzator la modelele de aragaze electrice, ieftine si bune, pentru ca chiar si cele cu plita pe gaz sunt prevazute cu aprindere electrica.
Exista vreun aragaz electric cu inductie?
Da, poti achizitiona o varianta de aragaz electric, cu inductie, care inseamna de fapt ca plita functioneaza prin inductie. Astfel de produse sunt disponibile in oferta marcilor Electrolux, Gorenje, Beko, AEG etc.