Daca nu ai mai consumat pana acum bulgur, e bine sa citesti ghidul si recomandarile de mai jos inainte de a cumpara acest produs. Afla ce tipuri diferite exista si cum gatesti bulgurul corect.
Bulgur – Opinii si Recenzii in 2024
Bulgurul este un ingredient din ce in ce mai apreciat si pe piata romaneasca, insa pentru a nu face parte din alimentele traditionale romanesti, cu care sa te fi familiarizat de acasa, e greu sa alegi varianta cea mai potrivita pentru familia ta. Adams Vision este un bulgur turcesc cu granulatie mediu – fina, ideal pentru a fi incorporat in diverse retete, alaturi de carne tocata de pilda, sau pentru a fi inclus in supe. Ambalajul de 500 g este unul generos, iar gatitul se face rapid. Iar daca doresti o alternativa, o alta varianta de buna calitate este Solaris Granovit.
Tabel comparativ
Cel mai bun!
Plusuri
Este un produs de calitate superioara, produs in Turcia si ambalat in Romania, care iti pune la dispozitie o sursa adecvata de carbohidrati si fibre, foarte apreciata de catre cumparatori pentru timpul redus de gatire, dar si pentru ca poate fi inclus, cu succes, in atatea retete diferite.
Minusuri
Este un produs ambalat pe o linie pe care se prelucreaza diversi alergeni: mustar, soia, nuca, alune, seminte de susan.
Concluzie
Poate fi punctul de plecare pentru o diversificare semnificativa a alimentatiei familiei tale, care va avea astfel ocazia sa testeze noi texturi si noi arome, si de ce nu, sa se familiarizeze cu unele dintre cele mai cunoscute retete orientale.
A 2-A OPTIUNE!
Plusuri
Este un produs de calitate superioara, obtinut printr-o metoda de prelucrare unica in Romania, care foloseste temperatura scazuta pentru pastrarea cat mai buna a principiilor nutritivi, si ideea originala de a folosi seminte de grau germinate pentru a obtine un aliment bogat in vitamine si minerale.
Minusuri
Este imposibil sa ii gasim vreun dezavantaj, cu exceptia pretului putin mai mare decat cel al bulgurului obisnuit.
Concluzie
Il recomandam cu incredere ca fiind o sursa importanta de nutrienti de valoare ridicata, mai bogat in proteine si aminoacizi, vitamine, minerale si lipide sanatoase, decat produsul obisnuit.
A 3-a Optiune!
Plusuri
Este o varianta de produs care li se adreseaza consumatorilor care isi doresc, cu adevarat, sa beneficieze de o alimentatie de buna calitate, cat mai naturala si mai ferita de chimicalele folosite obisnuit in agricultura. Certificarea bio, la pachet cu textura foarte fina, il fac o varianta interesanta.
Minusuri
Pretul de achizitie este aproximativ dublu fata de cel al bulgurului obisnuit, obtinut prin metode clasice de cultivare a graului.
Concluzie
Consideram ca fiecare cumparator merita investitia intr-un produs de calitate superioara, mai sanatos si mai demn de incredere; daca adaugam timpul redus de preparare si beneficiile nutritive, sustinem ca merita, macar, sa il testezi.
Cum alegi cel mai bun bulgur
Ghid de cumparare
Sa introduci, in alimentatie, bulgurul ca o alternativa la orez, sau pur si simplu ca o varianta de a consuma un aliment cu o valoare nutritiva mare, este o idee buna. Dificila poate fi, insa, alegerea sortimentului potrivit din oferta de pe piata. Iata cateva elemente la care trebuie sa fii atent, inainte de a porni la cumparaturi.
Ce este bulgurul
Probabil ca, inainte de a-l introduce in alimentatie, este util sa descoperi ce este, de fapt, bulgurul.
Discutam despre o forma de a consuma grau integral, asadar continutul mare de fibre trebuie sa reprezinte o tentatie. Bulgurul se obtine prin inmuierea boabelor intregi de grau, urmata de coacerea lor; odata uscate, boabele sunt triturate la granulatii diferite, in functie de retetele care urmeaza a fi preparate cu ajutorul lor.
In afara de avantajele nutritive, imposibil de negat, acest mod de preparare are si marea calitate de a transforma graul integral intr-un produs cu o durata redusa de preparare, ceea ce il face mult mai accesibil consumatorilor.
Tipuri de bulgur
Exista mai multe variante de bulgur, in functie de textura pe care o au boabele dupa macinare. Unii cumparatori prefera o textura mai asemanatoare celei a orezului, asadar ei vor alege variantele mai aspre. Altii doresc sa includa bulgurul in retete in care textura cea mai avantajoasa este una fina, apropiata de cea a fainii integrale.
Granulatia fina este folosita pentru tabouleh, pentru deserturi si pentru laptele cu cereale. Granulatia medie este cea mai comuna si mai comoda, adecvata pentru o gama foarte variata de preparate, de la tabouleh pana la pilafuri, umpluturi, salate si asa mai departe.
Granulatia mare se utilizeaza similar celei medii, insa rezultatul final va fi diferit, necesitand o mai buna mestecare. Mancarea care foloseste acest tip de bulgur este mai asemanatoare cuscus-ului.
Variante de ambalare
In functie de preferintele personale, de frecventa cu care utilizezi acest ingredient sau de numarul de membri ai familiei, exista variante mici de ambalaj, de 200 – 250 g, potrivite in general celor care abia vor sa testeze acest produs si sa vada daca le este sau nu pe plac.
In cazul in care te-ai lamurit ca bulgurul va face parte din lista ta de cumparaturi pe viitor, vei prefera, probabil, sa te orientezi catre variantele ceva mai generoase de ambalaj, de 500 g, care iti permit o utilizare mai indelungata sau pentru cantitati mai mari de mancare, si la care obtii un pret mai bun pe kilogram.
Pret bulgur
Evident, orice cumparator isi va dori sa achizitioneze bulgur la pret bun, insa costul de achizitie variaza in functie de sortiment si de dimensiunea ambalajului.
In general, cu cat cantitatea ambalata este mai mare, cu atat pretul pe kilogram este mai bun. Pe de alta parte, daca il folosesti absolut ocazional, probabil ca nu are nici un rost sa investesti in ambalaje mari.
Evident, variantele care detin certificat ecologic sunt mai scumpe decat celelalte; este o regula cunoscuta de la alte produse, care nu mai mira pe nimeni.
Valoare nutritiva
In afara faptului ca se prepara usor, bulgurul are niste avantaje recunoscute pentru dieta oricarui consumator. In primul rand, este o sursa buna de carbohidrati, cu mentiunea ca, fiind obtinut din cereale integrale, acestia au o eliberare lenta: 200 g de bulgur ofera 34 g carbohidrati.
Fibrele pe care le contine bulgurul sunt, in proportie de 90% fibre insolubile, ceea ce inseamna ca acest produs este benefic pentru digestie, stimuland tranzitul intestinal si dezvoltarea unei flore bacteriene benefice in tractul digestiv. Doar 10% din continutul total de fibre este reprezentat de fibre solubile.
Bulgurul este si o sursa de fier: 200 g de bulgur contin 1.75 mg fier, doza zilnica recomandata fiind de 18 mg/zi pentru femei si 8 mg/zi pentru barbati. Evident, femeile ar trebui sa suplimenteze si din alte surse!
Bulgurul este bogat in vitamine din grupul B, extrem de importante intr-o mare varietate de procese metabolice. Probabil ca una dintre cele mai importante, si pe care acest produs ofera din plin, este vitamina B6, importanta in procesul de crestere, dar si in mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular.
Continutul mare de magneziu (41% din necesarul zilnic, la 100 g bulgur) este de ajutor in combaterea crampelor musculare si in combaterea anxietatii si a nervozitatii.
Beneficii bulgur
Consumul de bulgur aduce cu sine o serie de beneficii, care te vor convinge sa il incluzi mai frecvent in dieta ta. Pe langa ca este o sursa buna de energie, el ajuta de pilda la combaterea constipatiei. Pentru ca favorizeaza tranzitul digestiv, reduce timpul de stagnare a alimentelor in colon, ceea ce se pare ca este eficient in combaterea cancerului de colon.
Efectul sau antiinflamator, pare sa fie benefic, de asemenea, in combaterea altor tipuri de cancere. Modul in care este metabolizat ajuta la reducerea cantitatii de colesterol “rau”, ceea ce previne aparitia bolilor cardiovasculare.
Se pare ca, fiind atat de bogat in fibre, acest aliment contribuie si la reducerea variatiilor importante ale glicemiei, ceea ce poate ajuta la combaterea diabetului.
Pareri despre cel mai bun bulgur
Daca doresti sa diversifici alimentatia familiei tale si sa introduci in ea si produse si alimente noi, bulgurul poate fi un foarte bun substitut al pastelor traditionale. Iata cateva dintre variantele de produs de calitate superioara, pe care le poti achizitiona la preturi bune, pe piata romaneasca.
Bulgur turcesc
Adams Vision
Daca ai rabdare sa consulti cat mai multe pareri despre cel mai bun bulgur, vei vedea ca varianta de la Adams Vision este una dintre cele mai populare pe piata de profil. Discutam despre un produs de calitate superioara, preparat si ambalat in unitati specializate moderne si care respecta standardele in vigoare.
Nu e chiar usor sa gasesti bulgur la preturi bune, daca iei in calcul care e materia prima din care e produs acesta, dar varianta pe care ti-o propunem este, cu siguranta, una interesanta si accesibila. Ambalajul contine 500 g de produs, care poate fi preparat in cateva moduri diferite.
Avand in vedere ca este prefiert, acest bulgur turcesc poate fi preparat prin simpla inmuiere in apa calda, timp de 15 minute; ulterior, il poti adauga in tocaturi, supe, pilaf, sau in mancaruri traditionale. Produsul este unul cu o granulatie medie, ceea ce il va face sa isi mentina textura.
Niavis Bulgur ecologic
In cazul in care te intereseaza o varianta de grau bulgur de calitate superioara, care sa aduca un plus de valoare alimentatiei tale, fara sa va expuna la reziduurile obisnuite de pesticide, fertilizatori si alte chimicale folosite obisnuit in agricultua, acest produs este o alternativa interesanta.
Discutam despre un bulgur ieftin si bun, cu continut ridicat de fibre, proteine si vitamine si cu un indice glicemic scazut, care poate fi folosit cu succes in locul orezului in diferite preparate, traditionale sau nu. Il poti incorpora in pilaf, ardei umpluti, burgeri vegetali sau in supe, unde va oferi consistenta si aroma atat de placute.
Originea controlata a graului din care este produs acest bulgur fin ii confera produsului certificarea ecologica, un detaliu care merita avut in vedere inainte de a cumpara, pentru importanta pe care o are pentru sanatatea fiecarui consumator. Alegandu-l, beneficiezi de un produs curat, fara contaminari chimice nedorite.
Sanovita 500g
Daca este important pentru tine sa gasesti bulgur la un pret bun, acest produs pus la dispozitie de Sanovita, unul dintre cei mai apreciati producatori de alimente naturale de pe piata romaneasca, poate fi o varianta foarte atractiva.
Discutam despre un produs cu granulatie fina, de origine turceasca, o buna sursa de fibre si carbohidrati cu eliberare lenta si, macar la fel de important, de proteine cu valoare biologica ridicata. Il poti alege pentru a inlocui orezul, cu un indice glicemic mai ridicat, sau pentru a prepara unele dintre retetele traditionale turcesti preferate.
Ambalajul contine 500 g produs, pe care il vei gati in una sau doua transe, in functie de marimea portiilor si de numarul acestora. Este o varianta acceptabila, se pare, si pentru persoanele cu diferite alergii, caci nu exista mentiuni despre o linie de ambalare comuna cu cea a unor alergeni cunoscuti. Prin urmare, indraznim sa spunem ca, cel putin pentru unii cumparatori, este unul dintre cei mai buni bulguri disponibili pe piata.
Grau bulgur
Solaris Granovit
Atunci cand vine vorba despre cel mai bun bulgur, varianta pe care ti-o propunem de data aceasta este considerata, de multi nutritionisti, superioara bulgurului traditional, obisnuit, obtinut prin simpla macinare a boabelor de grau.
Discutam despre bulgur la pret bun, obtinut de data aceasta din seminte de grau germinate, o metoda unica in Romania prin care se garanteaza o valorificare superioara a principiilor nutritive ale cerealelor, in special prin pastrarea unei temperaturi de maxim 45 de grade pe durata intregului proces de fabricatie.
Produsul se poate folosi ca atare, dupa inmuiere in apa sau lapte cald, se poate introduce in supe sau ciorbe, intr-o gama foarte variata de deserturi, poti prepara cu el bulgur cu legume sau ardei umpluti si sarmale. Premiile obtinute de aceasta metoda noua de prelucrare a produsului ii garanteaza calitatea si continutul crescut de vitamine si minerale: beta-caroten, complexul B, retinol, vitamina E, aminoacizi si acizi grasi, sodiu, potasiu, magneziu, fier, cobalt, cupru, zinc, fosfor.
Herbavit Grau Bulgur
In cazul in care ai in plan testarea de bulgur ieftin si bun, acest produs ar trebui sa fie inclus pe lista ta de cumparaturi. Discutam despre un amestec de boabe de grau fierte, uscate si zdrobite, cu o textura medie, care pot face parte din ingredientele pe care le folosesti obisnuit in bucatarie.
Ambalajul propus de aceasta data contine 500 g de produs pe care producatorul iti recomanda sa il folosesti asemanator orezului sau cuscusului; pentru acest bulgur, preparare timp de aproximativ 10 minute este suficient pentru ca el sa fie complet gatit. Este motivul pentru care multi cumparatori prefera sa il integreze in retete in care inlocuieste, de altfel, orezul.
Daca te gandesti, de pilda, sa testezi o reteta de bulgur cu lapte, textura specifica acestui produs poate reprezenta un avantaj important. Pe de alta parte, trebuie sa fii atent ca linia de ambalare este comuna cu a altor produse, deci e posibil ca el sa contina alergeni nedoriti.
Bulgur fin
Speilberger Demeter Ecologic
Daca doresti sa consumi cu adevarat un produs de calitate superioara, iti recomandam sa apelezi la o varianta obtinuta din agricultura ecologica, ce are marele avantaj de a te tine la distanta de numeroasele tratamente chimice care se aplica, in mod obisnuit, culturilor de grau.
Discutam despre un produs care detine certificat DE-OKO-007, produs in Germania si ambalat intr-o punga opaca ce contine 500g produs. Este una dintre cele mai interesante variante atunci cand vine vorba despre bulgur, retete care impun o granulatie cat mai fina, si, deci, o preparare cat mai rapida.
Cu toate ca pretul de achizitie este unul mult superior variantelor obisnuite, experienta fermierului italian producator, la pachet cu calitatea produsului si cu timpul scazut de gatire fac ca acest tip de bulgur sa merite investitia facuta, pana la urma, in sanatate si calitate. In plus, agricultura biodinamica folosita pentrui obtinerea acestui grau este o metoda sustenabila si mai blanda fata de mediu.
Rapunzel Bulgur Bio
Pentru cumparatorii interesati de o varianta cat mai sanatoasa de bulgur, reteta ideala contine un produs bio, de calitate superioara, capabil sa inlocuiasca cu succes orezul in alimentatie, si sa ofere o alternativa sanatoasa pentru o multime de retete noi, ce merita testate.
Daca discutam despre bulgur, ce este important de cele mai multe ori ,este calitatea materiei prime din care este acesta obtinut, iar Rapunzel iti ofera aceasta garantie a unui produs cu certificare Bio obtinuta in Italia. Il poti folosi pentru a inlocui pastele traditionale cu o alternativa cu acelasi gust caracteristic, insa cu o valoare nutritiva net superioara.
Fiind fabricat din grau dur partial decojit, acest produs necesita un timp de fierbere putin mai mare decat al altor variante, fiind estimat la 15 – 20 minute de catre producator. Ambalajul transparent te ajuta sa observi textura fina a produsului, iar cele 500g sunt o varianta generoasa de dozare, suficienta in general pentru doua mancaruri, insa evident asta depinde si de numarul tau de invitati.
Intrebari frecvente
Unde gasesc bulgur?
Daca te intrebi, legat de bulgur, unde se gaseste, iti recomandam sa il cauti la raionul cu alimente bio al supermarketurilor, desi este posibil sa il identifici, in functie de magazin, si in raionul cu cereale.
Il poti achizitiona din magazinele naturiste, insa de cele mai multe ori, preturile la care este oferit in acestea sunt ceva mai mari.
In sfarsit, probabil ca cea mai avantajoasa varianta din punct de vedere financiar este sa il comanzi direct din magazinele online de incredere; ai, mai sus, cateva exemple de astfel de magazine.
Cum se prepara bulgurul?
Prepararea bulgurului este asemanatoare cu cea a orezului; in functie de textura, el se poate inmuia in apa timp de 30 – 60 minute, sau se poate fierbe timp de 10 – 15 minute. Desigur, exista o mare varietate de retete delicioase care il includ, astel incat sa gasesti cateva potrivite si pentru familia ta. In general, este bine sa te gandesti la un timp total de preparare de o ora, ca sa fii sigura ca esti “acoperita” si ca nu lesini de foame langa cratita.
Care sunt cele mai cunoscute retete cu bulgur pentru copii?
Avand in vedere textura specifica bulgurului, el este usor acceptat de catre copii, intr-o mare varietate de preparate. Totusi, avand in vedere ca cei mai multi dintre ei nu iubesc neaparat aromele puternice, mai ales la varste mici, poti incerca sa le propui o budinca de bulgur, o salata cu bulgur si legumele lor preferate, bulgur cu piept de pui, bulgur cu lapte sau cu legume, bulgur cu mere, pere sau alte fructe.
O alta reteta indragita, se pare, de catre copii, este cea de bulgur cu stafide, dar multi apreciaza si pilaful de bulgur, preferabil fara ingrediente picante. Bulgurul cu ciuperci este o sursa bogata de proteine, daca este pe placul celui mic, iar la desert iti poti propune un bulgur cu lapte si fructe uscate.
Retete cu bulgur
Poti descoperi, in continuare, cateva dintre cele mai apreciate retete de bulgur, usor de preparat si agreate de majoritatea consumatorilor.
Bulgur cu ciuperci
Ca sa prepari bulgur cu ciuperci ai nevoie de:
- 2 cani bulgur
- 2-3 cani de apa (sau zeama de la fiertul legumelor)
- 250 g ciuperci taiate
- Sare
- Amestec de legume (sau ceapa, morcov, patrunjel, telina taiate marunt)
- 2 linguri de porumb dulce
- Ulei de masline
Se curata si se fierb legumele taiate marunt, dupa care se scurg bine de zeama. Se amesteca cu sarea si se adauga fie apa clocotita, fie zeama fierbinte de la legume. Se lasa 15 minute acoperit, pana se absoarbe bine tot lichidul, dupa care se adauga un pic de ulei de masline, ciupercile fierte si condimente dupa gust.
Salata cu bulgur
Pentru a prepara o delicioasa salata cu bulgur ai nevoie de:
- 75 g bulgur
- 4 rosii decojite, taiate felii sau cuburi
- 50 g masline
- O telina taiata
- 4 cepe verzi taiate marunt
- 2 linguri patrunjel tocat
- 2 linguri seminte floarea soarelui prajite
Modul de preparare este simplu. Bulgurul va fi pus la inmuiat in apa rece sau in zeama rece de legume, timp de aproximativ o ora, insa acest interval se poate micsora in functie de textura acestuia si de sortiment. Odata ce acesta a absorbit apa, se adauga celelalte ingrediente; poti adauga si alte legume preferate, sau poti opta pentru o salata cu carne de pui sau cu ton.
Se condimenteaza cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper, oregano sau orice alte condimente preferi.
Tabouleh
E imposibil sa folosesti bulgur la tine in bucatarie, dar sa nu prepari nici macar o data reteta traditionala care a consacrat acest aliment pe piata europeana. Ai nevoie de:
- 75 g bulgur
- O ceasca patrunjel tocat
- 3 linguri menta tocata
- 4 cepe verzi tocate
- Jumatate de castravete taiat cubulete mici
- 2 linguri ulei de masline
- Suc de lamaie
- Sare
- Piper
Dupa cum banuiesti, nu e nimic complicat in prepararea acestui aliment atat de apreciat. Pur si simplu trebuie sa pui la inmuiat graul bulgur in apa rece, dupa care sa adaugi celelalte ingrediente, pe rand, omogenizand usor. Se poate consuma ca atare, sau langa diverse retete cu carne.
Pilaf turcesc cu bulgur
Discutam despre o mancare orientala traditionala, cu o aroma specifica, pe care credem ca iti va placea sa o testezi. Ai nevoie de:
- 1 ½ cani bulgur
- 2 rosii medii tocate
- 1 ceapa mare tocata
- 1 ardei rosu taiat marunt
- 2 cani supa legume fierbinte sau apa
- 2 lingurite bulion
- 1 lingura seminte chimen prajite
- 3 linguri migdale maruntite
- 1 lingura coriandru sau patrunjel
- ⅓ lingurita praf chili
- 1 lingura ulei de masline
- Sare si piper
Se incinge uleiul, in care se adauga ceapa si ardeiul care se undesc pana se inmoaie. Se adauga rosiile si se lasa la foc inca 3 minute, dupa care adaugi bulionul si bulgurul si amesteci bine.
Se adauga supa de legume sau apa, neaparat fierbinte, chili, chimen, sare si piper si se da in clocot. Odata ce amestecul a inceput sa fiarba, se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba timp de 10 – 15 minute. Se adauga migdalele, se stinge focul si se lasa acoperit 10-15 minute, pana se combina aromele.
Inainte de servire, se presara coriandru sau patrunjel, dupa gust.