Feliatoare – Opinii si Recenzii in 2021
Te-ai saturat sa tot tai la mana legume, mezeluri si branzeturi si ai vrea sa cumperi un feliator pentru a simplifica lucrurile? Parcurge acest ghid si afla cum alegi un model potrivit, sau, daca te grabesti, verifica direct doua optiuni de calitate, incluse in topul recomandarilor noastre. Iti propunem Hendi Profi Line 300 daca tinesti sus, preferand un model profesional, cu motor puternic si grosime reglabila de feliere, ce poate fi folosit atat pentru mezeluri, cat si pentru branza. Pentru cei care cauta mai degraba un aparat pentru feliat legume, intr-un mod rapid si original, recomandam ca alternativa WonderEsque Spiralizer.
Tabel comparativ
Versiune cu performante de nivel profesional, echipata cu motor de 420W si lama cu diametrul de 30mm, care ofera o latime de taiere de pana la 20mm. Permite reglarea grosimii feliilor, pana la 15mm, si poate fi folosita atat pe mezeluri, cat si pentru branzeturi sau legume, fiind recomandata pentru uz comercial.
Carcasa din aluminiu este putin mai greu de intretinut decat cele din otel, iar pretul depaseste nivelul mediu specific optiunilor de uz casnic.
Feliator potrivit pentru utilizare frecventa, pe cantitati mari de alimente, in gospodarii sau restaurante ori magazine de carne sau lactate.
Model destinat felierii facile si eficiente a legumelor, care poate fi utilizat pentru morcovi, dovlecei, castraveti, sfecla etc. pentru a obtine spirale subtiri sau chipsuri. Se fixeaza bine pe blaturile cu suprafata neteda, fiind prevazut cu ventuza puternica si include accesorii cu spatiu dedicat in structura aparatului, pentru depozitare facila.
Este o versiune manuala, deci trebuie sa apelezi la forta fizica pentru a-l pune in miscare, insa este usor de folosit.
Dispozitiv pentru feliat legume, potrivit pentru familiile cu copii si casele in care meniul include adesea salate si legume sotate sau deep fried.
Feliator conceput special pentru a sectiona legume in segmente longitudinale, ideal pentru gospodariile in care se consuma frecvent cartofi pai. Este o varianta manuala, deci nu consuma curent, are o structura simpla, usor de curatat si intretinut, economiseste timp si elimina riscul de taiere asociat folosirii cutitului.
Implica o forta destul de mare pentru activarea parghiei care impinge legumele prin sita, ceea ce il face mai putin potrivit pentru copii si varstnici.
Este un aparat conceput pentru pregatirea de legume pai, cu utilizare manuala, facil de depozitat si intretinut, confectionat din metal rezistent si plastic.
Pareri despre cele mai bune feliatoare
Cauti un model de feliator, la un pret bun, pentru a reduce timpul petrecut cu taierea alimentelor? Daca ai parcurs deja ghidul nostru, iti prezentam cateva optiuni apreciate de persoanele care le utilizeaza in bucataria personala, dintre care poti alege dispozitivul potrivit pentru tine.
Feliator mezeluri:
Hendi Profi Line 300
Vrei sa cumperi un feliator de mezeluri, suficient de puternic pentru a-l putea folosi si pentru branzeturi, frecvent si pe volume mari de alimente? Iti propunem Hendi Profi Line 300, cu picioruse anti-alunecare si sistem de siguranta, care te ajuta sa il folosesti fara a-ti pune in pericol mainile. Este prevazut cu protectie tip sanie, pentru manevrarea sigura a alimentelor, iar motorul este racit cu aer, pentru exploatare indelungata.
Lama iti pune la dispozitie o latime de taiere de pana la 20mm, iar in ceea ce priveste grosimea feliilor, o poti adapta dupa preferinte, pana la nivelul maxim de 15mm. Este un feliator de mezeluri profesional, cu motor de 420W, care ajuta la trecerea facila a lamei si prin texturi dense si permite folosirea continua pentru mai multe ore.
Carcasa este confectionata din aluminiu, putin mai dificil de curatat decat alternativele din inox, insa piesele componente se detaseaza usor, pentru spalare si intretinere. In plus, lama este prevazuta cu sistem de autoascutire.
Metro Professional 195mm
Din categoria optiunilor profesionale, iti recomandam si modelul Metro Professional 195mm, care poate fi folosit la fel de bine si ca feliator de mezeluri pentru uz casnic. Este o versiune electrica, cu motor de 140W, deci o putere ceva mai mica decat a altor variante din aceeasi categorie. Asta inseamna ca va face fata mai greu produselor mai dure si cu densitate mai mare, deci vei putea sectiona si branza, dar pentru perioade scurte de timp, de pana la 30 minute, pentru a nu-l suprasolicita.
Include lama cu diametrul de 195mm, din otel inoxidabil, deci rezistenta la coroziune, cu sistem de autoascutire, care poate fi detasat. O poti folosi pentru a sectiona mezeluri rotunde cu diametrul de pana la 130mm, si produse cu formate rectangulare, cu dimensiunile de pana la 175 x 130mm.
Grosimea de feliere poate fi reglata usor, de la butonul rotativ, in intervalul 1 – 15mm, in functie de necesitati si produsul sectionat.
Feliator legume:
WonderEsque Spiralizer
Iti propunem WonderEsque Spiralizer daca ceea ce cauti este un feliator de legume, care sa te scape de taierea standard in felii rotunde. Aceasta versiune te va ajuta sa transformi dovleceii, morcovii, cartofii, telina, sfecla rosie etc. in spirale placute la vedere chiar si pentru cei mici. Poti folosi aparatul cu o varietate de legume, insa cel mai bine se va intelege cu cele care au un diametru ceva mai mare, de 3 – 4cm, deci incearca sa eviti morcovii prea subtiri.
Face parte din categoria optiunilor manuale, puse in miscare prin folosirea unei manivele, insa este usor de utilizat, chiar si de catre copii. Este prevazut cu ventuza, pentru fixare eficienta pe blat, si include doua accesorii de taiere, cu spatiu dedicat pentru depozitare, astfel incat sa nu ocupe loc in plus.
Il poti utiliza pentru a crea spirale subtiri, tip spagheti, sau mai late, caz in care il poti utiliza si ca feliator de chipsuri.
Feliator cartofi:
Ibili 8411922093544
Iti plac cartofii prajiti, dar ai dori sa iti iasa frumosi si taiati uniform, ca la restaurant? Incearca acest feliator de cartofi pai, cu structura din metal si material plastic. Aparatul este prevazut cu o grila prin care legumele sunt trecute fortat si sectionate (il poti folosi si cu morcovi, telina etc.), obtinand astfel mai multe segmente de cartofi dintr-o singura apasare.
Este bine sa stii ca este o varianta cu functionare manuala si necesita ceva forta pentru a sectiona legumele, ceea ce inseamna ca fi mai greu de folosit de catre copii sau persoanele in varsta. In plus, include o singura grila de taiere, deci nu poti modifica grosimea cartofilor. Pe de alta parte iti va economisi foarte mult timp si este usor de curatat si intretinut.
Acest feliator de cartofi are dimensiunile de 25 x 9cm, fiind un model compact, care poate fi depozitat fara probleme si in bucatariile mai micute. Nici pe blat nu it va ocupa prea mult spatiu, iar pretul este unul accesibil. Nu este un feliator de cartofi pai profesional, fiind deci mai putin potrivit pentru uz comercial.
Feliator profesional:
Krups TR522341
Multe persoane includ acest model printre cele mai bune feliatoare pentru uz ocazional, datorita adaptabilitatii la mai multe categorii de alimente si usurintei cu care poate fi folosit, atat acasa, cat si in contexte comerciale. Este potrivit pentru mezeluri si branzeturi, dar si pentru paine si legume.
Include farfurie de captare a feliilor sectionate, astfel incat sa protejezi blatul de murdarie, pe care o poti folosi si pentru a servi produsele. Functioneaza cu un motor de 100W, putere mai mica decat media acestei categorii, ceea ce inseamna ca nu vei putea taia texturi foarte dure sau dense. De asemenea, este bine sa faci pauze la o ora de utilizare, pentru a lasa motorul sa se raceasca, pentru ca este un model de feliator profesional medium, nu heavy-duty, recomandat pentru utilizare ocazionala.
Este confectionat din inox, ceea ce il face mai usor de intretinut decat alte versiuni, include protectie pentru mana, de tip sanie, si permite reglarea grosimii feliilor pana la nivelul maxim de 22mm.
Feliator paine:
Fix Distribution Castor
Fix Distribution Castor este un feliator de paine pentru brutarie, semi-automat, cu capacitatea de a prelucra pana la 200 de paini de 800g, in fiecare ora. Este deci un utilaj necesar atat in fabricile mai mari de paine, cat si in brutariile micute, de cartier, care doresc sa poata comercializa paine feliata.
Foloseste 28 de cutite verticale, puse in functiune de un motor de 750W si 1400rpm, care impart painea, rapid si usor, in felii cu grosimea de 12mm, 14.5mm sau 16mm, in functie de preferinte, pasul fiind usor de reglat. Poti utiliza acest feliator de paine pentru produse cu latimea de cel mult 420mm si include, in plus, un suport pentru ambalare in pungi.
Toate elementele care vin in contact cu painea sunt realizate din otel inoxidabil, pentru rezistenta buna la coroziune, iar actionarea cutitelor se realizeaza cu ajutorul unui levier situat in partea laterala a aparatului.
Feliator electric:
Camry CR 4702
Daca ai nevoie neaparat de un astfel de aparat, dar bugetul nu iti permite sa optezi pentru o versiune premium, cum este de exemplu un feliator Bosch, iti propunem aceasta optiune economica de la Camry, cu motor de 200W. Il poti folosi pentru a sectiona legume, carne, branzeturi sau paine, dar puterea relativ redusa inseamna ca la densitate mare, va functiona putin mai greu. Ai deci rabdare cu branza dura si mezelurile uscate, si incearca sa nu il suprasoliciti.
Lama are diametrul de 19mm, aceasta fiind si dimensiunea maxima a produselor cu care il poti folosi, iar grosimea feliei poate fi reglata in intervalul 0 – 15mm. Este prevazut cu impingator, pentru protectia mainii, pe care il poti detasa pentru curatare si depozitare.
Cutitul este realizat din otel inoxidabil, pentru rezistenta buna impotriva coroziunii si intretinere mai facila, iar baza include ventuze pentru fixare stabila pe blatul de lucru. Este un model de uz casnic, pentru utilizare ocazionala.
Feliator varza:
Westmark 10692270
Ai un regim alimentar sanatos, care include frecvent salate pe baza de spanac, varza sau alte vegetale de acest fel? Vei taia mult mai usor plantele in fasii egale cu ajutorul acestui feliator de varza de la Westmark. Este un model manual, cu design similar dispozitivelor de curatat coaja de pe legume, usor de folosit si cu dimensiuni reduse, care il fac foarte simplu de depozitat.
Include maner cu design ergonomic, usor de tinut in mana si prevazut cu orificiu pentru agatat, plus lama ascutita din otel inoxidabil, care realizeaza taierea. Se foloseste prin trecerea lamei peste marginea verzei, miscare care determina sectionarea de fasii uniforme.
Il poti folosi de asemenea si pentru indepartarea cojii de pe cartofi, morcovi, telina si alte legume de acest tip, pentru a le curata mai rapid si a limita pierderile generate prin indepartarea unui strat gros de coaja. Este suficient de sigur pentru a fi folosit si de copiii mai mari.
Feliator tort:
Ibili IB-732700
Iti place sa pregatesti torturi de casa, mai ales la aniversari sau de revelion, dar nu te prea descurci cand vine vremea sa tai feliile uniform si egal? Te ajutam cu un feliator de tort, conceput special pentru a sectiona blatul umplut cu crema si ornat, in felii, printr-o singura miscare.
Este o versiune manuala, simpla, realizata din plastic, usor de folosit. Tot ce trebuie sa faci este sa o asezi pe suprafata tortului si sa apesi feliatorul de sus in jos, ferm, cu ajutorul celor doua manere incluse in design. Structura permite reglarea pentru taierea de 10 sau 12 felii, in functie de numarul de persoane pe care trebuie sa le servesti.
Iti atragem atentia ca acest model este potrivit pentru torturi cu diametrul de maxim 27cm. Il poti deci folosi si pe blaturi mai mici, dar nu mai mari. Este disponibil la un pret accesibil si potrivit atat pentru uz casnic, cat si pentru cofetarii. Nu este un feliator reglabil pentru blaturi, deci nu permite sectionarea blatului pe orizontala, in mai multe straturi, ci formarea de felii prin taierea pe verticala.
Feliator cascaval:
Feliator cascaval “Rollschnitt”
Daca iti place sa pregatesti sandwich-uri acasa, cu branza si sunca presata, sau in orice alta combinatie, dar iti vine greu sa tai felii egale cu cutitul, ai nevoie cu siguranta de un feliator pentru cascaval. Poti opta pentru o versiune electrica, sau pentru un model simplu, manual, cum este aceasta varianta Rollschnitt.
Feliatorul are design similar cu dispozitivele manuale pentru indepartarea cojilor de legume, cu maner si cap lat, cu lama. In acest caz, intreaga structura este metaliza. Manerul si suportul pentru lama sunt realizate din aluminiu, iar taisul este realizat din inox, pentru rezistenta mai buna la oxidare.
Poti taia felii cu latimea maxima de 19.1cm, iar grosimea poate fi variata usor prin modificarea unghiului in care abordezi bucata de branza. Este facil de folosit si functioneaza cel mai bine pe branza semi-dura, prin care poti trece fara efort, creand felii drepte si uniforme.
Ghid de cumparare
Indiferent de forma in care il gasesti in magazine, un feliator ieftin si bun are rolul de a te ajuta sa sectionezi cat mai usor, rapid, uniform si sigur, diverse tipuri de alimente. Pentru ca aparatele comercializate sub aceasta de numire sunt insa atat de diferite, este important sa stii exact ce cauti.
Scopul acestui ghid este acela de a te ajuta sa identifici rapid si corect, cel mai bun feliator pentru locuinta sau afacerea ta, tinand cont de tipul de alimente pe care le folosesti la gatit, frecventa cu care il vei utiliza, bugetul disponibil, puterea motorului etc.
Categorii de alimente: Poti alege intre dispozitive concepute pentru un singur tip de alimente (de ex. un feliator de cartofi chips sau unul pentru legume spiralate) si modele multifunctionale, pe care le poti folosi cu o varietate de produse. Si cele din prima categorie pot fi uneori adaptate pentru a taia si alte alimente, dar nu ofera rezultate la fel de bune si sunt limitate ca acoperire. De exemplu, in general, nu vei putea folosi un feliator de legume profesional pentru a taia carne, paine sau branza.
Optiunile multifunctionale sunt de regula dispozitive electrice, ceva mai scumpe, care te vor ajuta sa feliezi cam tot ce ai prin casa la categoria alimente.
Atentie sporita la achizitie trebuie sa acorzi atunci cand vrei sa poti taia branzeturi si carne inghetata, ambele necesitand o putere de minim 0.5CP sau 375W si lama sertizata, pe cat posibil, pentru a asigura o durata cat mai mare de functionare optima a aparatului.
Pentru a fi sigur ca poti folosi aparatul asa cum ai nevoie, verifica intotdeauna cu atentie lista de alimente pentru care poate fi utilizat, trecuta in descrierea comerciala si manualul tehnic.
Manual, electric sau automat: Alegerea intre cele trei categorii tine de frecventa de folosire si cantitatea de alimente feliate. Daca ai nevoie de un feliator, la pret bun, pentru a taia usor si corect, pentru cel mult o ora pe zi (in medie), te poti descurca usor cu o versiune manuala, pe care o poti cumpara la un pret foarte accesibil.
Ai o familie numeroasa, organizezi des reuniuni si petreceri sau folosesti feliatorul la locul de munca si ai nevoie de el pentru cateva ore pe zi? Pentru a nu investi energia fizica prea multa in aceasta etapa, este mai bine sa cauti un model electric, potrivit ca costuri si putere.
Versiunile automate lucreaza singure, respectand grosimea de taiere setata, cu un ritm de aproximativ 40 de felii pe minut. Sunt cele mai costisitoare ca achizitie initiala, insa economisesc timp pentru resursa umana si sunt preferate de restaurante si fabricile de mezeluri.
Dimensiuni: Pentru toate modelele de feliatoare, ieftine si bune, sau scumpe si cu functii avansate, conteaza foarte mult diametrul produselor alimentare acceptate. In cazul celor mai simple versiuni, manuale, tip pealer, cu maner si una sau doua lame orizontale, acesta este dat de latimea cutitului.
Pentru variantele electrice si automate, care folosesc de regula disc de taiere, dimensiunile maxime ale alimentelor care pot fi taiate sunt date de diametrul lamei. Majoritatea versiunilor de feliatoare, la preturi bune, permit un diametru de taiere de pana la 15 – 19cm.
Grosimea de sectionare este un alt aspect important. Variantele electrice te ajuta sa setezi un nivel dat, insa acesta va fi limitat de specificatiile aparatului. In general, vei avea la dispozitie un interval cuprins intre 1 si 15mm, dar vei gasi modele care merg si pana la 22mm.
Modelele manuale sunt oarte limitate la acest aspect, pentru ca folosesc in general tais cu doua lame sau un gratar cu orificii cu dimensiuni fixe printre care este trecut alimentul. In acest caz, de cele mai multe ori, dimensiunile pot fi variate doar prin alternarea accesoriilor comercializate impreuna cu produsul si putin prin unghiul in care asezi legumele, branza etc.
Materiale: Numeroase pareri despre cele mai bune feliatoare iti recomanda sa alegi versiuni electrice confectionate din inox, mai usor de intretinut decat cele din aluminiu, dar si ceva mai scumpe. In ceea ce priveste lama, este bine sa stii ca daca planuiesti sa feliezi branza sau carne in cantitati mari ai nevoie de lama teflonata, care rezista mai bine solicitarilor.
Siguranta: Toate feliatoarele implica un anumit grad de risc la folosire, pentru ca includ o lama ascutita sau mai multe. Cele electrice sunt insa mai periculoase, pentru ca nu controlezi complet functionarea si sunt mai puternice. Este important asadar sa cauti versiuni care sunt livrate impreuna cu toate accesoriile de siguranta necesare (impingator, opritor etc.) si care includ optiune de oprire automata, plus un sistem foarte bun de fixare pe blat.
Intrebari frecvente
Cat de necesar e un feliator electric in gospodarie?
Daca te gandesti sa cumperi un feliator electric pentru locuinta este bine sa stii ca utilitatea acestor dispozitive creste o data cu frecventa de folosire. Sunt mai scumpe decat cele manuale, dar si mult mai usor de folosit, deci, daca nu vrei sa depui efort atunci cand tai diverse ingrediente in bucatarie, un feliator de legume, electric, sau un model pentru carne, poate fi solutia ideala pentru tine.
Am cu adevarat nevoie de un feliator de paine?
Daca preferi sa faci paine de casa ori cumperi e obicei o varianta nefeliata si vrei sa o poti taia singur, cat mai usor, poti opta pentru un feliator de paine casnic, cu care vei taia mult mai usor si mai uniform, decat cu un cutit. Poti alege un feliator de paine, manual, care foloseste forta corpului tau, sau o versiune electrica, mai potrivita pentru cantitati mari.
Ce masuri de siguranta sunt recomandate cand folosesc un feliator electric?
Indiferent daca detii un feliator profesional sau un model de uz casnic, daca este un dispozitiv cu alimentare electrica este important sa il scoti din priza cand ai terminat sectionarea si oricand vrei sa il cureti sau sa il muti.
Asaza-l intotdeauna pe o suprafata plana, pentru a evita alunecarea si nu il utiliza pentru produse congelate, oase sau branza tare, daca nu este conceput pentru acest tip de alimente. Foloseste mereu cosul si impingatorul, si tine mainile departe de lama in timpul functionarii.
Razatoare sau feliator – ce trebuie sa stii
Cauti un feliator potrivit pentru tine si dai frecvent peste prezentari care include termenii de “razatoare” si “feliator” in descrierea aceluiasi produs? Iata care este diferenta dintre ele si la ce te ajuta fiecare dispozitiv sau functie.
Razatoarea
La baza, razatoarea clasica este o suprafata din metal, sau in unele cazuri, din plastic, prevazuta cu orificii cu o margine ascutita ce are rolul de a taia in alimente, bucati suficient de mici pentru a trece mai departe. Sunt folosite de regula pentru a crea segmente subtiri si lungi, si doar fata cu lame late poate fi utilizata pentru a obtine segmente mai mare, care nu vor fi insa in nici un caz felii intregi.
Legumele si branzeturile se sectioneaza prin razuirea, ceea ce inseamna ca sunt trecute prin miscari repetate, de sus in jos, pe suprafata razatoarei si majoritatea sunt manuale.
Feliatorul
Acest dispozitiv este conceput special pentru a obtine felii, adica sectiuni complete, pe toata latimea alimentului procesat. Pot fi manuale, semi-automate sau automate, si lucreaza in general prin apasarea produsului prin gratarul de taiere sau impingerea in calea unui lame care se misca ori impingerea lamei peste aliment. O varianta aparate a feliatorului de legume, este aparatul de facut spirale.